icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

aaandrejka
4. sep 2011

@ivce - tak presne toto riesim aj ja 🙂)) uz tu mam v ruke jedalny listok na cely buduci tyzden, u nas je este plus ot mlieko, tak rozmyslam, ze jej budem asi davat flasku s prirpavenymi susenymi ingrdianciami a poporism ich, aby to len zaliali vriacou vodou... tiez by som chcela, aby mala rovnake jedlo ako ostatni... co sa tyka rozkov, podla mna bude toto cesto vhodne aj na ne, ale skus tie, co tu davala maruska74 - ja som sice nemala pohankovu muku a dala som amarantovu, ale oni uplne vyzeraju a dokonca aj chutia ako grahanove, su velmi chutne!

majkas
4. sep 2011

ahojte,
po dlhsej odmlke nukukam a tu hned take dobre recepty 🙂 @aaandrejka akurat mam kilo promix forte co som este nikdy nepouzivala tak vyskusam tie zemlicky.

a este pls som sa ta chcela opytat aky mas recept na tie rezance z fariny? vopred dik

@pipi31 super ze Klarke dieta tak prospieva, kilo za mesiac to uz je co povedat u takej malej bambulky 😉

aaandrejka
4. sep 2011

@majkas - recept na tie rezance nemam, tie mi stale robi moja teta, ona najprv namiesi cesto ako keby robila z normalneho a potom "doladuje" 🙂

ale na rajbanicku som zvykla 1 dcl fariny + 1 vajce + kusok soli

majkas
4. sep 2011

@aaandrejka rajbanicku /mrvenicku robim aj ja, ale robim len podla oka 🙂 viem ze ty si uz davnejsie pisala ze mate domace rezance tak som sa chcela opytat, lebopokial viem tak klasicke domace ako robi moja mama su len vajcia a hruba muka ak si to dobre pamatam

a tvoja teta to potom aj susi ze mas do zasoby? da sa to? ci uvari a skladujes v mrazaku?

aaandrejka
4. sep 2011

@majkas - ano, len vajce a muka ;) (farina) a normalne ich skladujeme, vydrzia v pohode susene aj 2 mesiace

majkas
5. sep 2011

@aaandrejka tak to urcite vyskusam 🙂

vodicka75
8. sep 2011

Ahojte, mam odkaz hlavne pre @flori k prazdninam, skuste ist do Bardejovskych kupelov na buduci rok 😉 , su urcene pre deti s celiakiou, piju 3x/den liecivu vodu a maju aj ine procedury (napr. mineralny kupel, solnu jaskynu, parafin apod. - urcuju individualne podla zdrav. stavu), varia super - bezlepkovo, resp. podla dalsej diety, napr. bez mlieka, je tam krasne, my sme nastupili v auguste a bolo aj super pocasie, zdravotna poistovna preplaca detom takmer vsetko, doplatok na dieta je cca 35 Eur na cely 21-dnovy pobyt (1,66 Eur/den), ak zdrav. poistovna schvali sprievodcu - rodica, preplaca cca 5 Eur/den, ostatne (ubyt.+strava) si hradi rodic sam (cca 20 Eur/den) - ale za rok sa da pomaly nasetrit 😉
Alebo su zevraj super akcie Slovenskej ligy celiatikov so sidlom v Trnave, t. r. boli v Chorvatsku 🙂

majkas
21. sep 2011

ahojte,

poslusne hlasim ze dnes mi prisiel papier zo socialky s textom " sa vyhovuje ziadosti o ZTP" 🙂 hura! sa tesim jak mala, jak keby som vyhrala v lote 😀 😀 😀 jaky zivotny paradox ze sa niekto tesi z toho ze je ZTP.... 😒 🙂

ciernavila
21. sep 2011

Ahojte, chcem sa spytat, sestra ma uz cez 20 rokov celiakiu. Najnovsie sa vraj dozvedela ze moze pit pivo, tak ho zacala pit. Predtym sa ho nedotkla, ved v tom je slad. Tak ako to vlastne je, moze sa vobec?

henulienka
21. sep 2011

@ciernavila podľa mňa nemôže, ja si síce tiež odchlípnem od muža, ale len občas. Ale ja som zas s tých, že nemám problém, ked zjem niečo, kde je múka.... len ked je toho veľa, ako minule ked som robila placky a pomýlila som si moje s "normálnymi".... to bolo veselo... 😅

henulienka
21. sep 2011

@majkas poznám ten pocit., každý deň som míňala na cestovné 5, takže mi ten preukaz riadne pomohol... a ešte ako som sa tešila, keď mi schválili príspevok na stravovanie z ÚPSVaRU!!!

ciernavila
21. sep 2011

@henulienka ona to kolkorat uz porusila tiez, aj lokse mala na vinobrani, furt odzdibuje zo vsetkeho...ked bola mala, tak to doslednejsie dodrziavala a vraj deti s tym maju problem 😀

cora73
21. sep 2011

@ciernavila nie,iba specialne bzl...ale ja si tiez raz za pol roka odchlipnem... 🙂 z alkoholu moze tequilu,gin,vino,tusim vodku,cinzano,a zevraj aj fernet...

henulienka
21. sep 2011

@ciernavila ja sa dokážem krotiť, ale akonáhle mám týždeň pred MS tak konec.... zobem a zobam a zobem.... a potom som zase O.K.

@cora73 áno, že vraj je špeciálne bezlepkové, ale ja som ho ešte nevidela ani nechutnala..... ja aj víno aj šampanské si dám 🙂 Teda raz za polrok za pohárik 😀

ivankaalenka
21. sep 2011

pivo sa nesmie....to viem iste.

ivankaalenka
21. sep 2011

no bezl. ano 🙂

cora73
21. sep 2011

@henulienka bzl pivo mavaju v BIO obchodoch,ale dost mastna suma,tretinkove do cca 4 eura,este som ho nechutnala...

henulienka
21. sep 2011

@cora73 no tak to ďakujem neprosím, radšej si lognem raz za mesiac od toho môjho 🙂

kathynka
21. sep 2011

ako to, ze 4e? u nas co je blk obchod, tak tam maju 0,5l pivo a stoji 1,87e...je to znacka celia...este som ho nemala, ale to nie je taka hrozna suma...
a vodka sa tiez nesmie, ta byva palena z raze...zato sa mozu ovocne destilaty a teda aj ten fernet 😉

@majkas gratulujem k ztp 🙂 aj ja som sa tak tesila, ked som ho dostala, aj ked ako vravis, je to taky paradox...

anjelicek1
21. sep 2011

čaute, mám doma 5 ročného celiatika, ktorý je alergický na mlieko aj sóju, BLP diétu dodržiavame s ročnou prestávkou od jeho narodenia - lepok sme zaviedli až po roku, no rok sme sa trápili, lebo mal hrozné bolesti po spapaní čolen kúska chlebíka, nakoniec v 2 rokoch mu biopsiou potvrdili celiakiu.

Mám kamošku, ktorej veľkým koníčkom sú tortičky - okrem normálnych pečie aj bezlepkové, lebo aj ona má synčeka s rovnakými diétami ako máme my. Poviem vám, jej tortičky sú úžasné, nerozoznali by ste ich od lepkových a sú na 100% BLP ... náš malý reaguje aj na stopy lepku a po spapaní jej torty mu absolútne nič nebolo
Ak by ste chceli, môžte si kuknúť jej stránku: www.bezlepkovetorty.meu.zoznam.sk
Má tam aj zopár bezlepkových receptíkov - chlieb, bagetky, knedlíky ...

cora73
21. sep 2011

@kathynka ja som kukala v Blave pri Mlynskych Nivach a bolo drahe,ale bola to nejaka zahranicna znacka a bolo to uz davno.. 😀

ciernavila
21. sep 2011

@anjelicek1 aaah skoda ze je zo Salib. Keby tak bola z BA, sestra ma narodky v oktobri a my ideme na SK potrebovala by som tortu bezlepkovu pre nu...Ale nemame auto a neviem ako by sa ta torta dopravila do Blavy, skoda.

anjelicek1
21. sep 2011

@ciernavila veď jej skús napísať, možno by ti vedela aj tortu dopraviť do Blavy, samozrejme za nejaký príplatok za benzín. Viem, že veľa Blavákov za ňou chodí

ciernavila
21. sep 2011

no skusim

cherryblossomgirl
21. sep 2011

ja som kupovala bzl pivo za 2 eura, v potravinach Teta..aj v bio obchodoch som videla za 2, drahsie by som ani nekupila. Chutia inak ako klasicke pivo, ale v lete mi od smadu dobre padlo 🙂

majkas
21. sep 2011

ja pivo nepijem tak mam tento cenovy problem vyrieseny 😀 😀 😀

maruska74
22. sep 2011

@anjelicek1 wow, tak to je parada. Tiez pecieme nasim dvom bezlepkacom doma torticky, (predstavte si, aj nasho tatinka to bavi, stara sa o graficku stranku torty :o), vymakava detaily aj hodinu niekedy :o)zlaty chlapec ). Super inspiracia !!!!!

anjelicek1
22. sep 2011

@maruska74 teeda, to máš super pomocníka doma 😅 😅 😅

cherub
22. sep 2011

zdravím 🙂 a hlasím, že po měsíci držení diety, se Nikolka neuvěřitelně zlepšila 🙂 přibrala 700g, vyrostla o 2cm, tvářičky má baculatější, začala jíst brambory, které celé 4 roky odmítala, začala jíst jogurty, polívky všeho druhu, dává si prakticky dvojnásobné porce a hlavně si o jídlo i sama říká 😵 nestačím zírat 😅 😀 😎