Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@cora73 bezva, děkuju moc 🙂 nebudu se toho bát 😀 a taky budu péct jen bezlepkové... mě pečení nikdy nešlo a nebavilo, ale loni jsem to zkusila, poprvý v životě jsem pekla a mělo to úspěch... letos se zjistila celiakie a tak jsem se na to chtěla vyprdnout, ale všichni mě přemlouvají, ať upeču, tak hold upeču 😀 a začnu z kraje prosince 🙂 loni jsem to uchovávala jako ty - v krabicích s pečíčím papírem mezi "patry" a pěkně v chladu na balkoně 😎
@cherub ja robim len tri druhy,ktore sa rokmi vyselektovali a viem,ze sa zjedia: vanilkove rozky,linecke a medovniky-tie som zacala robit ja v rodine,nikto to predtym u nas nerobil..Predminuly rok-ked som este nemala krpca,tak som urobila aj medovnikovy domcek,svietniky stojace,svietnik ako adventny veniec,ale teraz nemam sancu,pomocnik "číha".. 😀 😀 😀
@monni ahoj,hodim to sem,uz som to jednej kocke posielala,ale aj mne sa niekedy polamu,lebo mam zly zvyk natenko si vyvalkat cesto.. ☹
Ja peciem uz len z muky Schaer Mix B a vsetko,ci kolace,alebo chlieb,alebo ostatne jedla..Ale niektore baby pouzivaju aj ine muky,tak sa este opytaj na fore..Tieto kolace si myslim ze je jedno,z akej muky spravis,robila som ich aj z Promixu-ten je lacnejsi a boli dobre.. 🙂
Linecke cesto:
750 g muka
2 x margarin-ja davam Heru
250 g praskovy cukor
1/2 prasku do peciva
Vanilkove rozky :
200 g muka
140 g margarin
70 g pras.cukor
70 g mletych orechov
na vymasteny plech,alebo papier na pecenie-to radsej davaj aj ostatne..
Medovnicky : pozor! toto je mega davka !! Ja uz robim len polovicu tohto receptu a aj tak je toho kopec 😀
800 g muky
250 g Hera
320 g pras.cukor
1 lyzicka soda bicarbona
medovnikove korenie-kupujem Kotanyi-mavaju aj v Hypernove
5 vajec
6 lyzic medu
vsetko spolu zmiesat s roztopenou Herou,dokladne vypracovat cesto,zabalit do folie a do chladu,aj na tyzden-ja aj na 2 tyzdne.. 😀 Vykrojene medovnicky potriet vajickom a piect pri 200 stupnoch
Aj ostatne cesta mozes dat odpocinut,je to lepsie..
Ahojte,viete mi poradit,na akej stranke najdem zoznam vyhovujucich bezlepkovych potravin?
@flori skus kuknut www.celiakia.sk ale je to neprehladne a podla mna dost zle urobena stranka,posedis si pri tom.. 😉 Neviem,kde by to bolo komplet napisane,vsetko musis krvopotne zhanat sama.. ☹
@magimary Cau Majka, prapac, v nedelu sme sa videli, a nejako sme sa aj tak nerozpravali. Doslo mi to samozrejme az ked som vytiahla patu zo dveri 🙄 . Guarova guma je biely prasok, volakedy na zaciatku som si ju kupila apo par rokoch vyhodila 😅 , akosi som ju nepouzivala. Byva totiz sucastou tych lepsich muk, tak som to nechala tak. Inac, hladala by som ju v Modre, v malom bioobchodiku oproti tej historickej brane. Ako sa darilo s buchtami?
Dobrý den, dceři zjistili zatím pouze alergii na lepek,další vyšetření nás teprve čekají, jsou tu prosím i české maminky?Přeci jen slovenské obchody asi nabízejí jiné zboží to samé nějaké běhání po úřadech,budu moc ráda za každou radu,postupně vás dočtu 😉 děkuji
@jirule33 jsou tu i české maminky 😉
je mi moc líto, že i u vás se vyskytl tento zdravotní problém, ale doufejme, že půjde "jen" o alergie a ta můžeš časem i úplně vymizet 🙂 Já jsem v bezlepkovém vaření a nakupování docela nováček (od srpna tohoto roku), ale když budu vědět, klidně ráda pomůžu. Mě holky odsud taky moc pomohly a na ty první nákupy to bylo k nezaplacení 😵 😉
@cherub a obě dcerky mají celiakii? nebo jen jedna? a co vy jako rodiče? já dnes byla na krvi jestli jsem také poz. prý je to hodně dědičné, manžel zatím odmítl jít oni nám totiž stejně oběma budou dělat znovu testy v Olomouci na gastru.Ale já sama to chtěla vědět o sobě už dřív.Vy jste byli na testech také v olomouci na dětské klinice?
Přečetla jsem tu zatím asi 3stránky....měli jste biopsii v celkové narkoze? Přiznám že jsem myslela že se dělá vyšetření v celkové narkoze, a mrazí mě z toho že to děti podstupují jen pod oblbovákem i když si to pak nepamatují.my rodiče si to pamatujeme a co jejich podvědomí?
@jirule33 Celiakii má starší dcera, mladší vyšly krevní testy negativně. Manžel je negativní, já si ještě nestihla na odběry dojít 😝 😀 Moji rodiče na testy jít nechtějí a manželova máma taky ne...
Byli jsme na biopsii v Olomouci 🙂 A pod celkovou narkozou, žádný oblbovák 🙂 Malá si nepamatuje nic, ani podvědomě, to by mi o to určitě povídala. Nejhorší zážitek byl pro ni napíchnutí kanyly, bohužel to moc nešlo, tak ji píchali asi 3x... pak už to bylo v pohodě, narkozu snesla bez problémů, byla jsem s ní do poslední sekundy. Ze sálu jsem odcházela až usnula. Zákrok trval cca 10 minut a pak už se začala probouzet. Nic ji nebolelo, nebyla tím nijak ovlivněná, nebyla zbytek dne ani unavená 😅 prostě jakoby se nic nestalo....
Odkud jste?
Díky,to jsi mě potěšila /s tou narkozou/.Jsme ze Šumperka. Jak dlouho jste čekali na to vyšetření v Olomouci na gastru? My jsme posílali žádanku minulý týden a prý jsou tam dlouhé obj.lhůty.
Mluvila jsem s jednou maminkou tady ze Šumperka a ta říkala že jim tam brali krev oběma /rodičům/ a ještě znovu krev dítěti a až potom se rozhodovalo jestli bude biopsie střeva nebo ne? U vás byl postup jiný?
Jim se právě též jako nám potvrdila alergie na lepek u dětské mudr a tam už měl i jen ty testy nějaké zvýšené /hodnoty/,rodiče byli negativní a na biopsie už nešli,v současné době se stravují normálně i když rok byli na bezlepkové dietě.Ale jejich syn trpěl hodně na průjmy,proto dieta.
@cherub a malá chodí do školky? Naše holky by měly nastoupit v lednu /se školkou jsem ještě toto nerozebírala dokud nemáme vyšetření za sebou/ nosíš jí jídlo nebo chodí jen na dopoledne?
@jirule33 u nás to bylo podobné, první pozitivní testy vyšly u dětské dr. a hned v zápětí jsme jeli do Olomouce na gastro, kde dělali nové. Je to z toho důvodu, že oni v nemocnici dělají prý mnohem přesnější, dražší a už se i párkrát stalo, že ty vyšly jinak, než ty klasické od pediatrů 😉 Od tohoto náběru v Olomouci byly výsledky myslím za 14 dní, paní dr. mi volala na mobil a rovnou mi dávala datum biopsie, která byla od toho telefonu cca za měsíc a půl. Byli jsme tam na konci července.
Jinak malá chodí do školky, jídlo tam nenosím, protože naše školka bere jídlo o velké místní jídeln, která vaří pro několik školských zařízení a dělají i detní stravy pro cukrovkáře, bezlepkáře a podobě nemocné 🙂 Takže v tomhle je to pro mě obrovská úleva. Přes týden vlastně musím řešit jen snídani a večeři.
@angelinka - sorry, nejak som tu dlhsie nebola, takze ohldom pekarnicky: ten model Panasonicu, co mam ja, uz nevyrabaju, petoze Panasonic ma kazdy rok novy (a stale drahsi) model... na zaklade mojich skusenosti by som to zhrnula asi takto:
kupila by som pekarnicku, ktora dobre vyhnetie cesto 🙂
totiz: - ak pecies pecivo, tak pekaren pouzijes len na hnetenie
- ak pecies chlieb pre malu, tak taky obrovitansky chlebik sa neda poriadne nakrajat... - ja osm uz vdakrat piekla bzl chlieb pre moju lenku v pekarnicke (podla klasickeho receptu, co je na Mix B obale + 1 KL chlebove korenie) - chutovo je yvnikajuci, ale pre moju lenku je obrovitansky, takze som sa snazila ho nakrajat na polovicu, ale on je tak makkucky a hebucky, ze sa proste nekrajat a zamrazit neda... aspon teda nie tak, aby potom vyzeral pekne 🙂 cize sme ho zakazdym zjedli aj my, co nemame bzl dietu, aby nam nevyschol...
co sa tyka xantanovej a guarovej gumy, ja ju sem-tam zvyklnem prihodit do cesta, ale nejaky efekt nevidim... radsje pouzivam psyllium
a este dalsia skusenost: prestali sa mi darit zemle a uz som asi prisla na ot, preco - velmi vela zavisi od olivoveho oleja! kupila osm inu znacku ako doposial a tie zemlicky zdaleka nie su take hebke a nadychane ako boli doposial...
@cora73 - prosim, pridaj k tym receptom aj teploty a casy pecenia 🙂
ja zvyknem piect z Mix C alebo z Jizerky, teraz som si prvykrat objednala Mantlerku (u nas v lekarni ju nevedia objednat, lebo nepatria do tej siete lekarni, ktora ju ma v ponuke), tak som zvedava... zatial mam tu ksusenost, ze z Jizerky sa mi vzdy kolace vydarili
@aaandrejka 😅 sama neviem,a z toho som vzdy na nervy,lebo pri vsetkych receptoch je napisane bud v stredne vyhriatej rure,alebo v teplej,alebo iba vyhriatej-a nikdy neviem,kolko to je stupnov.. 😠 😠 sa mi zda,ze to peciem na cca 160-170 stupnov a kym nie su take ruzove...Ak by niekto vedel,na kolko stupnov sa maju piest vanilkove a linecke,budem sama rada.. 🙂 Vecer sem este hodim recepty na vanilkove a linecke,novsie,co som nasla,tusim som z tychto receptov piekla minuly rok..
@aaandrejka ano,viem aj ja,ze chlieb z pekarnicky je velmi velky....takze mam si radsej kupit formu na pecenie pre chlieb? 😀 😀 alebo radsej nejaky kuchynsky robot na to cesto....nasi nam chcu,kvoli malemu kupit silou mocou pekarnicku.zemlicky peciem normalne v trube.Vidis,ani mne sa vtedy neporadili,ze neboli take vlacne,takze myslis ze to mohlo byt v tom olivovom oleji?
@cora73 - receptom sa potesim, ja osm vlani robila len take vinove susienky, obli fajne, tohto roku chcem skusit uz aj medovnicky...resp. mame ich dat upect 🙂 a aj neico ine, ale m,oja dcera si nejako nepotrpi na sladkostiach 🙂
@angelinka - na tvojom mieste by som asi radsej pekarnicku ako robot - z malej raz bude velka 🙂 a piect chlebik si mozte aj vy (ja bezne peciem aj pre nas), a tieto novsie modely uz vedia robit aj dzemy a kompoty, co je super ;) ja som nasim teraz objednavala na vianoce tuto:
http://www.hej.sk/male-domace-spotrebice/obchod...
tato uz pecie aj bagety, ale je obrovska.... ma dva hnetaky, ja by som ju asi nevyuzila (moja mama stale vypeka pre celu rodinu, takze jej sa prave taka zide).... ale pokial by si piekla napr. zemlicky do zasoby, co nie je problem, tak vie spracovat velke mnozstvo muky
a s tym olivovym olejom - podam spravu cez vikend, ked budem piect znova s tym "starym", ktory som pouzivala doposial
@aaandrejka nepeciem ani ja v takom velkom mnozstve,tak neviem ci i to nie je zbytocne.Myslis,ze 1 hnetak by mi stacil?ale maly ma radsje bagety,a zemlicky
😉
@aaandrejka Toto su novsie recepty:
Linecke:
350 g muka
160 g pr.cukor
250 g Hera
2 zltky
trocha citronovej kory
Vanilkove rozky:
250 g Hera
300 g muka
150 g orechy
120 g pr.cukor
1 vanilkovy cukor
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tieto som robila minuly rok prvykrat a nestihli ani prist na vianocny stol,"vyzrali" sme ich este z krabice 😀 :
Hrozienkove cukrovinky:
100 g hrozienok
2 lyzice muky
140 g pr.cukor
140 g mlete orechy
2 zltky
2 lyzicky ml.skorice
postruhana kora z citrona
2 drvene klinceky
hrozienka zomliet,zmiesat s mukou,cukrom,orechami,korenim,citr.korou,spojit so zltkami,ak treba,pridat lyzicu vody,na dosku vysypanu mukou vyvalkat plat cca 4 mm,vykrajat male tvary,nozom preniest na vymasteny plech a pomaly za staleho sledovania 😀 piect v nevelmi horucej trube KOLKO JE NEVELMI HORUCA TRUBA ??? 😠 😠 😠 😠 Nechat minimalne 14 dni odlezat-haha,ako v ktorej domacnosti.. 😀
A tieto idem skusit tento rok:
Voňave torticky:
350 g muky
25 g kakaa
citr.kora
100 g pr.cukor
60 g mandli
lyzicka skorice
250 g Hery
plnka:
120 g pr.cukor
3 zltky
1 vanilkovy cukor
1 lyzica rumu
120 g mletych orechov
cokoladova poleva
a polovicky mandli na zdobenie
vsetko spolu zmiesat,vyvalkat cca 3 mm plat,vykrajat kolieska,upiect v mierne vyhriatej trube 😀 Plnka : vymiesat cukor so zltkami,pridat vanil.cukor,rum,oriesky,dobre premiesat.Upecene kolieska potriet plnkou,zlepit,potriet coko polevou,ozdobit mandlou
A v Ikei pri pokladniach Hotdogov maju horku cokoladu,este ju musim pozriet,ale zda sa mi,ze je bezlepkova a bezmliecna..
ako casto chodievaju clenovia vasich rodin na krvne vysetrenia, ak u nich nebola potvrdena celiakia?...staci ist len raz za zivot?...ak vyjdu raz negativne, uz sa nemoze stat, ze casom vyjdu pozitivne?...dakujem
@angelinka - 1 hnetak je bezny, dva su vynimka, takzxe v pohode ti postaci jeden 🙂 tie bagetky sa daju naraz upiect 4 kusy, netusim, ake budu, len co som popozerala v krabici podla navodu a precitala na nete nejake recenzie ... ale takisto ich musis vytvarovat a podla mna je s tym este viac roboty ako ich vytvarovane hodit do normalnej rury 🙂
@cora73 dik, idem si to skopirovat a nieco vyskusam 🙂
@janka79 - celiakia je geneticky podmienena, t.j. mozes byt cely svoj zivot nositelom, ale nemusi sa prejavit... prejavi sa za urcitych podmienok (napriklad stres, chorobnost a pod...) a v roznom veku... a niektori ju aj cely zivot maju a ani o tom nevedia...
inak, nam dokina bez najmensich problemov predpisala nutridrink
@cora73 haha, vidim, ze s tymu slovnymi pomenovaniami teplot rury si na tom podobne ako ja, ja tiez potrebujem ciiiiiisla!!!! 🙂))
@cora73 a do tretice: muka, muka, ale aka? ;) ja bezne peciem s mix C alebo jizerkou, ty si spominala, ze robit vsetko z mix b?
inac je pravda, ze moja mama minule robila malej halusky z mix b (predtym stale z fariny) a ziaden rozdiel sme necitili
@aaandrejka oni asi cisla neudavaju,lebo kazda rura pecie inac,ja mam napr teplovzdusnu,a tiez som si musela rozne kolace odsledovat..Dnes som si akurat dala predpisat cestoviny a sestricka ma upozornila,ze je nejaka nova muka Farina 😀 ,tak som jej povedala,ze nie je nova,len si ju asi nikto nedaval predpisovat.. 🙂 Ja peciem vsetko z Mix B a vsetko mi vychadza,len tie halusky nie,tak ich kaslem... 😀 Robim aj kysnute z nej a v pohode,akurat sa to musi zjest v ten den.. 😠 Zda sa mi,ze som mala knizocku,kde boli prepisane tie teploty rury do normalnej reci v stupnoch,ak ju najdem hodim to sem..
@aaandrejka MAM TO !!! 😀
TEPLOTY RURY ELEKTRICKA PLYNOVA
Velmi mierna 100-120 1/2-1
Mierna 120-130 1-2
Stredne vyhriata 150-175 3
Vyhriata 180-200 3-4
Horuca 200-210 4
Velmi horuca 220-250 4-5

@cherub ahoj,ja robim z tych istych receptov,co sme robili v nasej rodine "odjakziva" 🙂 ,len vymenim muku za bzl,rozdiel nevidim,medovnicky by som povedala ze su este lepsie ako z normalnej muky-moja svokra sa zalizuje 😀 😀 😀 ,kolko vydrzia neviem-lebo to rychlo zmizne,ale mozno po upeceni su trosililinka tvrdsie,ale schrumu sa a doteraz nikto nic nehovoril...Klasicky si narobim cesto dopredu a supnem do ladnicky,medovnikove mam aj 3 tyzdne dopredu urobene....Ja uz ine ako bzl nepeciem ved mam len dve ruky a dve nohy... 😀 😀 😀