Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@cora73 dakujem ti pekne, uz aj si to kopcim, ja uz od rury papiere nemam 🙂 farinu objednavam od zciatku, my cestoviny neobjednavame (len spagety od schaeru), lenke robi moja teta z fariny rezance do polievky aj siroke a aj rajbanicku robim z fariny....
kolace peicem z mix c, je taka peiskovejsia, kysnute z mix b, celkom sa mi daria orechove slimaky, mrazim ich a ked maju v skolke sladke, tak jej davam to alebo jej robom aj tvarohove gulicky, tie sa mi minule mimoriadne vydarili
@aaandrejka prosím ťa kde objednávaš tú Farinu, lebo ani u nás v lekárňach ju nevedia zohnať. A recept na orechové slimáky a tvarohové guličky by si nenapísala? A ako ich rozmrazuješ, (myslím tie slimáky) - v mikrovlnke alebo ich večer vyberieš a do rána sa rozmrazia. mne sa ešte nič mrazené nepodarilo rozmraziť tak, aby si to Matúško mohol zobrať do škôlky, po rozmrazení keď to hneď nezje, všetko vyschne. ☹
@sanym - farinu objednavam normalne v lekarni, ak ti vedia objednat mix b, tak ti budu vediet objednat aj farinu (kod ma : D0405)
recept na gulky mam z netu:
Tvarohové guľky bezlepkové
200g tvaroh
1 ks vajce
1 ks cukor vanilkový
3 PL strúhanka bezlepková
3 PL krupica bezlepková
1-2 poliev. lyžice cukor kryštál
štipka soľ
štipka sóda bikarbóna
1 PL maslo
3 PL mrazené mixovocie
1 KL solamyl
Tvaroh zmiešate so žĺtkom, vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom - 2 PL (ja mám radšej sladšie), pridáte bezlepkovú strúhanku, bezlepkovú krupicu (mne sa osvedčila ryžová, lebo kukuričná sa mi zdá veľmi tuhá). Z bielka vyšľaháte sneh a primiešate k tvarohovej mase. Nakoniec pridáte štipku soli, štipku sódy bikarbóny a ja som si trúfla aj na malú lyžičku solamylu. Nakoniec tvarujeme guľky, ktoré dáme variť do vriacej vody kým nevyplávajú na vrch (asi 5 minút). Mne z tohto množstva vyšlo 14 kusov guliek. Na panvičke si roztopíte maslo a pridáte ovocie (ja som mala len mrazené) a 1 lyžicu cukru, varíte kým sa ovocie nerozmrazí a kým "omáčka" nezačne hustnúť. Neviem, či sa to takto správne varí, ale mne chutilo 🙂 Dúfam, že bude aj vám.
na tie slimaky musim pozriet v kuchyni, ktory recept som pouzila, potom ho sem hodm
inak ja som vlani piekla tieto vinove (nasladko, boli skvele, ale robila som ich z Mix C):
VINOVE KEKSIKY - obojake
1 Palmarin
250 gPromix Forte
2 PL kukuricnej muky
6 PL bieleho vina
Vsetky prisady zmiesame na tuhsie cesto a odlozime do chladnicky asi na 1 hod.
Na pomucenej doske cesto rozvalkame na hrubku 0,5 cm a vykrajujeme formickami rozne tvary. Pecieme pri 210st. asi 10 min.
Sladke:Po upeceni hned obalujeme v zmesy cukor a vanilka.
Slane: este pred pecenim kolaciky potrieme rozslahanym vajcom a posypeme postruhanym syrom, rascou, alebo solcankou.
@sanym , tie orechove slimaky ked vychladnu, tak ich davam do sackov po jednom a malej v skolke to asi len tak volne nechaju rozmrazit.. doma ich zvyknem hodit do mikrovlnky na kusok
@cherub
@aaandrejka
dakujem vam za odpovede
GAŠTANOVÁ TORTA bez múky a pridaného cukru
KORPUS
8 vajec
2 gaštanové pyré (1kus má 250g)
PLNKA
2 šľahačky v prášku
3dcl mlieka
1 gaštanové pyré
+ potrebujeme1 dcl rumu
kyslý džem
ozdôbky
Oddelíme si žĺtky a bielka do dvoch misiek, žĺtky si minútku predšľaháme, do 8 žĺtkov minútku predšľahaných, pridáme 2 kusy rozmrazeného gaštanové pyré (1ks má 250g) (v obchodoch nájdete v mraziacich boxoch blízko zmrlín) Toto mrazené pyré je dochutené - cukrom a rumovou arómou, netreba ho prisladzovať, ani nijak dochucovať.
Šľaháme až kým nám vznikne takýto tuhý nadýchaný krém. So štipkou soli si pripravíme tuhý sneh zo zvyšných 8bielkov. Keď došľaháte sneh, predhrejte si rúru na 180°C. Postupne zašľahávame sneh do žĺtkovo-gaštanovej masy, aby sme tú nadýchanosť neporušili. Pripravíme si formu. Najlepšie bude, ak použijete takú, ktorej priemer má 26cm. Vymazaná maslom. Korpus vložíme do rúry, ktorá bola predhriata na 180°C ale po vložení sme teplotu znížili na 160°C. Pečieme 40-45minút. Upečený korpus necháme cca pol hodinku posedieť a vychladnúť, aby sa nám ľahšie prekrajoval. Vychladený korpus prerežeme na polovicu.
Spodnú časť pokropíme rumom (1dcl) Pravdaže, ak tortičku plánujete podávať detičkám, miesto Rumu zvoľte inú variantu - nejaký punčový rozvar s rumovou arómou, alebo šťavu z kompótu s rumovou esenciou.
Preložte si už korpus na podstavec, na ktorom ju budete podávať.
Natrieme dzemom.
PLNKA
Mlieko + šľahačky spolu predšľaháme do polo tuha (cca 30sekúnd),pridáme rukami pomrvené rozmrazené pyré (1kus 250g) a šľaháme aspoň 2,5 - 3minútky, aby krém poriadne narástol.
Polovicu natrieme na korpus - porumovaný a natretý džemom. Nemusíte úplne po kraje, keď plnku zakryjete druhým korpusom, plnka sa časom spojí s okrajmi. Nechajte kľudne 0,5cm od okraja voľné miesto. Priložíme druhú polovicu korpusu a ideme potierať druhou polovicou plnky, dozdobíme podľa fantázie.
Tortu nechajte minimálne 3hodinky odpočívať - v chlade, aby nasiakla rumom, džemom a plnkou.
ahojte,
zas po 100 rokoch 🙂 dosla som pozriet ci uz vypekate a akoby som nasla recpety co hladam, Chcem robit tiez medovnicky ale to uz mam odskusane a linecke. Minuly rok som robila podla normalneho receptu ale boli fakt ako piesok. @cora73 tie co si tu dala posledny recept mas odskusane?
lebo mne sa mari ze som robila prave ten prvy so 750g muky akurat nejake zltky navyse neboli dobre.
inac sa mame fajn, uz mam konecne aj preukaz ZTP v penazenke tak sa vyvazam zadara mhd 🙂 musim si este ist vybavit tu dan a koncesionarske poplatky. Zabudla som na nieco? 😅 🙂
@majkas ahoj,ten prvy recept,tak ten robime v nasej rodine uz 100 rokov,ale vzdy sa robil z normalnej muky.Potom som ho robila z bzl,a boli dobre,ale zltky v tomto recepte nie su.. 😕 Ten novsi na linecke som robila minuly rok a tiez boli ok,akurat som videla v ceste kusocky zltka,ale na chuti to nic nezmenilo..Ja budem robit tento rok ten druhy,novsi tecept..
ZTP ti tiez uz dali na furt? Lebo mne az druhy dali na stalo,nechapala som,ze preco najprv na 2 roky,ked je to neliecitelne.. 😠 V BA sa tiez vyvazam zadarmo,raz ma uz aj kontrolovali revizori a ok... 😀
@monni
@majkas to aj mna zaujima ohladom tej dane-tak poradte 🙂
lebo ja uz mam preukaz veeelmi dlho ale viem ze sa da vyuzit na to cestovne,,pripadne sa mi zadarilo ze niekde som ani vstupne nemusela platit na nejaku akciu 😅 😅 😅 tusim to bol letecky den v Piestanoch
inak je zlavene vstupne na kupaliskach ci zoo,,atd...treba sa vzdy pytat!!
@cora73 tak ja vyskusam ten tvoj druhy receptik, lebo ten prvy sa mi vtedy nepodaril, mozno kebyze dam vaic vajicok tak by sa mi to nerozpadavalo...
a ked ta konrtroloval revizor tak stacilo ukazat preukaz? nemusim si niekde uz nic vybavovat na dopravnom podniku, ci hej? a preukaz uz mam na furt, nemusim chodit na opatvne posudenie
@monni , @zuzikkaa baby ja co viem tak nemusite platit koncesionarske poplatky, treba sa na to popytat na poste,ale este som nebola. Navyse u nas je to pisane na manzela tak uvidime co vybavim
a k tej dani z nehnutelnosti, kedte tato danje prijmom mesta, tak mesto moze rozhodnut o oslobodeni ciastocnom/uplnom. pokial ja viem tak tu v BA je 50% oslobdenie, cize platis len polovicnu dan, v inych mestach neviem ako to funguje. A tiez neviem ze kde to treba ist povybavovat, ale napada ma ako prvy kataster v danom meste 🙂
@majkas Do toho prveho vobec nemaju ist vajcia..Ale ja som akurat vcera zarabala z toho druheho receptu.. 😉 Revizor chce preukaz ZTP a OP,ale mala som malu ritku,ze ci je to naozaj pravda,ze je to zadara.. 😀 😀 😀
Koncesionarske poplatky platit nemusite,ale musite si na poste vypytat tlaciva,vyplnit a odoslat..U nas je napr TV nahlasena na mamu,ale vyplnili sme tlacivo,ze je v domacnosti osoba so ZTP-ja,a uz neplatime..Co sa tyka ostatnych dani neviem,zda sa mi,ze si to urcuju mesta,obce sami..Ale zamestnavatel plati tusim mensie odvody,ale ktore presne,neviem,lebo uz som bola na materskej,ked ma uznali ZTP..
u nás v Košiciach je potrebné ešte na dopravnom podniku vybaviť preukaz, ten som si bola po roku obnoviť, za obnovenie, neplatím nič, len tam jednoducho musím ísť. Ale revízor chce pri kontrole nie preukaz ZŤP a občiansky, ale ten ich preukaz, nič iné nekontroluje. Na dopravnom podniku mi povedali že len ZŤP preukaz neplatí, platila by som pokutu. Tak si treba pozisťovať čo treba.
@alenka777 To si musite pozistovat u regionalnych prepravcov,ja som pracovala v dopravnej spolocnosti a predavala listky na autobusy a kazdy prepravca to mal inak,niketo poskytoval zlavu,niekto vobec..Ja som mala na mysli MHD v Blave,tam je to zadara a staci ZTP a OP..U nas na medzimestskych mam 50 % zlavu.
Ahojte dievcata, predstavte si, mala som par dni crevnu chripku, tak som si nasadila chlebovo vodovu dietku a hnacka nie a nie prestat. Po asi 4 dnoch ma to prestalo bavit a povedala som si, ze skusim s deckami bezlepkovu dietu. Odvtedy som absolutne ok 😅 😕 - asi dalsie 4 dni. Akurat vcera som bola v kostole a zjedla som eucharistiu, samozrejme lepkovu 😅 , a zasa ma prehnalo. 🙄 Tak mi to zacina byt podozrive. Pred par rokmi nas s manzelom testovali a boli sme ok 😕 . Zeby sa to prejavilo az teraz po tej infekcii, alebo je to len taky prechodny stav , kym sa mi neznormalizuje travenie ☹ 🙄
@maruska74 no celiakiu vyvolava aj choroba,napr.u mojho syna to bola salmonela ☹ u teba to moze byt crevna viroza.To som teda zvedava,pojdes na testy?
@alenka777 ved preto som to potom rozpisala,ze vsade je to ine..🙂
@maruska74 mate crevnu virozu/chripku,teraz to je po celom Slovensku,my sme to mali dvakrat a navyse sme poriadne vracali a my dospeli sme aj na 2 dni zalahli s horuckami,decka len blvali prudom..Hnacka bola tiez,ale neskor a nie taka hrozna,to blvanie bolo hrozne,krpec mi blval od polnoci do obeda v polhodinovych intervaloch.. ☹ Ze je na to dobry manukovy med,ale kym som sa dostala do BIO obchodu a vysolila zanho 18 €,tak uz nas to preslo..Nasad silne probiotika..
@majkas Maji, potvrdzujem, revizorovi staci ukazat ZTP, uz som ich par krat stretla a vsetko ok. Koncesionarskej poplatky mame zrusene, dan platim len polovicnu, tiez zdravotne odvody su znizene o polovicu, nezabudnite na to upozornit mzdarku vasho zamestnavatela
ahoj holky, jdu k vam pro radu. Nemame sice doma nikoho s celiac disease, ale muj syn ma alergii na psenici (mimo jine), tak shanim nejake dobre recepty na pecivo. Vim, ze na internetu je takovych hodne a i jsem jich dost nasla, problem je, ze skoro do vseho jdou bud vajicka nebo nejaky mlecny vyrobek a na to je Alex prave taky alergicky. Zkousela jsem par receptu, z jedne kucharky co jsem koupila, ale byl to hnus - ani slepice to nechtely a to uz je co rict, protoze ty sezerou vsechno.
Tak zkousim tady, jestli nahodou nekdo nemate nejaky osvedceny recept na cokoliv kam by nesla psenice, bilek (zloutek muze) a mlecne vyrobky (vcetne masla). Budu vam strasne moc vdecna!
Malemu asi ani nevadi, ze ho porad cpu ryzi, vlockami, zeleninou a ovocem, ale mne je ho chudaka lito
diky baby, tak uz sa nemusim v mhd stresovat ze co ked🙂
chcem sa opýtať, či ste niekto skúšali domáci test na celiakiu a či je presný

zle mi to napisalo,nechce mi to dat medzery,ale snad sa to da pochopit... 🙂