icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

luthien.k
9. feb 2012

Děvčata, prosím vás, Schar mix B kupujete na netu nebo to mají někde i v obchodech?

magimary
9. feb 2012

@luthien.k mne ju objednávajú v lekárni

luthien.k
9. feb 2012

@magimary super, zkusím se zeptat 🙂 Chtěla bych ji jen zkusit a kvůli jedné dvěma balíčkům se mi nechce platit poštovné a nikde jsem ji neobjevila zatím...

ivce
9. feb 2012

@luthien.k výrobky od Scharu mají v DM drogerii 🙂

luthien.k
9. feb 2012

@ivce děkuju, opravdu i ty směsi? To jsem potom asi úplně slepá 😲 😀

ivce
9. feb 2012

@luthien.k jasne, mouku kupuju tam, Mix B mají vždycky, ale málokdy tam seženu na sladké pečivo 😠

luthien.k
9. feb 2012

@ivce musím se lépe podívat, moc Ti děkuju, do DMka chodím pravidelně...

monni
9. feb 2012

@ivce a kolko penazi stoja u vas v DM-ke muky od Schar, napr. ta mix b?

ivce
9. feb 2012

@monni jejda, abych pravdu řekla tam nevím 😲 asi tak kolem 100,-Kč, spíš přes

monni
9. feb 2012

@ivce super, som chcela vediet ci sa oplati v cechach, lebo u nas stoji najlacnejsie vyse 5 eur. V rakusku v DM-ke ju maju za 2,50 eura. Pekny rozdiel teda 😉

ivce
9. feb 2012

@monni tak to je mazec, to by se málem i mně vyplatilo zajet si do Rakouska 😠 Mně občas přiveze zásoby brácha z Německa, hlavně té mouky na koláče a jemu to neplatím, tak nevím kolik to stojí tam.

lucia37
9. feb 2012

Ahojte dievcence, co si myslite o diete GFCF ( bezlepkova a bezmliecna) u autistov. Moja dcera je autista a bola nam tato dieta odporucana. Nemam s tym ziadnu skusenost, takze uvitam akekolvek nazory. 🙂

monni
9. feb 2012

@ivce ja raz za cas skocim do Rakuska a nakupim vo velkom na dlhsiu dobu - oplati sa mi to tak, maju tam aj ine znacky ako u nas kupis v DM-ke a velmi chutne, niektore veci chutnejsie ako od Schar a ovela lacnejsie.

monni
9. feb 2012

@lucia37 neviem ti poradit, aj ti lekari povedali kvoli comu to odporucaju? ja citim na sebe ked si dam nieco bezlepkove ze je to lahsie na travenie ako lepkove, ale neviem co s tym ma spolocne autizmus. Ma oslabeny organizmus alebo ine priznaky?

lucia37
9. feb 2012

@monni Kvoli zlepseniu spravania- ADHD, streotypne ritualy, atd., vraj to moze tieto problemy zlepsit.S travenim nema problemy, ani oslabeny organizmus.

monni
9. feb 2012

@lucia37 pri ADHD som citala ze je dobre vyradit cukry, lebo tie podporuju hyperaktivitu. Mozno treba skusit napriklad 3 mesiace diety a uvidis ci su zmeny v spravani, ak nie asi je to zbytocne ak nema problemy.

nayli2004
10. feb 2012

Ahojte maminky, chcem sa opýtať, či poberáte pre svoje detičky - celiatikov aj príspevok na dietetické stravovanie - z úradu práce soc. vecí a rodiny, ja pre dcéru ano, a tento rok si od nás vyžiadali znovu lekárske nálezy, čo samozrejme predložím, ale moja otázka je - či sa tam musíte dostaviť osobne aj s dieťaťom, alebo stačí odoslať nálezy poštou? ďakujem pekne..

anna181
10. feb 2012

@nayli2004 Ahoj. My mame potvrdenie z biopsie, to beriem na urad. Moment. tam ideme len prvykrat, kedze nam to zistili teraz. Ale ja ti odporucam spytat sa radsej na urade, kde patris a oni ti presne povedia co robit... Aj ked nerozumiem naco im to je...Ja som si myslela, ze celiakia je nemenna dg...ci sa mylim 🙂 Kiezby 🙂
Pekny dnik. My ideme dnes na gastro, tak potom napisem co mame nove 🙂

angellinka
10. feb 2012

@nayli2004 ahoj,my dostavame prispevok-moj syn,a kazdy rok to treba obnovovat,syn nebol ani raz somnou 😉 ked som o to ziadala.V prvom rade ide o to,kedze ja som na materskej,od manzela musim doniest z prace celorocny prijem 😉

martinka05
10. feb 2012

@laki
@anna181
@veve39 ahojte my celiakiu nemáme potvrdenú, ale dcérka má tiež zápchu a bolesti bruška. Sme sledovaní na gastre od mala, ale vždy jej vyšli výsledky z krvi negatívne. V pondelok sme boli na gastre kvôli tomu, že od začiatku januára sa nám sťažuje na bolesti bruška. Dr. jej robila sono, ale všetko má v poriadku. Krv jej nebrala. Povedala nám, že bolesti môže mať z toho, že má tvrdú stolicu, že má piť viac vody a musíme zmäkčiť tú stolicu, a keď bolesti neustúpia máme prísť. Pred týždňom jej pediatrička brala krv na krvný obraz a vyšlo jej, že má málo železa, takisto sme dávali na rozbor stolicu. Výsledky budú až v pondelok. Uvažujem aj o zmene dr. alebo aspoň, by som s ňou išla na konzultáciu k inému doktorovi, aby som mala aj názor iného doktora. Nám na gastre nikdy neodporučili biopsiu (aj keď neviem, či by som ju dala urobiť), aj napriek tomu, že malá má stále bolesti bruška ☹

laki
10. feb 2012

@martinka05 ahoj, ono je to naozaj niekedy ťažké.Ja mám známych čo mali tiež výsledky z krvi negatívne a biopsia bola pozitívna.Nevravím, že to bude aj váš prípad. Lekárka podľa sona celiakiu nezdiagnostikuje. Ale asi by bolo naozaj dobré zájsť za nejakým iným lekárom na konzultáciu.My sme chodili u nás v LV na detské gastro skoro rok, a stále jej len dávala čípky na zmäkčenie stolice.Potom sme šli do Nitry a behom 2 mesiacov sme vedeli diagnózu. Niekedy to naozaj stojí za to , aby sa človek pohol dopredu, už len pre tvoj kľud, že si pre ňu urobila všetko čo sa dalo. Držím palce.

martinka05
10. feb 2012

@laki Ďakujem ... však to ja mám stále pochybnosti, či to nebude tá celiakia, lebo od 9 mesiaca do 1,5 roka sme mali bezplepkovú a bezlaktózovú diétu a potom už povedala, že už môžeme jesť všetko normálne, ale malá mi dosť slabo priberá a má bolesti bruška. Asi fakt skúsim iného lekára ... pre pokoj v duši 🙂 Inak, ako to potom prebiehalo, keď ste išli do Nitry, robili vám najprv odber krvi a potom biopsiu?

nayli2004
10. feb 2012

@angellinka
@anna181 ďakujem pekne za info.. zdá sa mi to zvláštne že predvolávajú aj malú na úrad.. aj my máme potvrdenie z biopsie.. Nuž keď si to tak želajú, tak im vyhoviem, hoci sa mi to zdá úplne zbytočné, iba vymešká zo školy. Pekný večer.

martinex
13. feb 2012

ahojte,
chcela by som vas poprosit o radu... uz dlhsie sa trapime s mojim 2,5rocnym synom s hnackami,bolestami bruska..najprv sme si mysleli ze je to intolerancia laktozy ale nakoniec podla krvnych testov k pediatricky je to celiakia...neviem teda ako velmi zle nam tie vysledky vysli,zajtra mam volat na gastro a objednat nas... chcela som teda vediet,naco sa mam pripravit,ake vysetrenia nas cakaju a aky je dalsi postup...dakujem velmi pekne

slavkadd
14. feb 2012

@lucia37 ...Ahoj, môj syn dodržiava GFCF diétu...nie je autista, má polyvalentnú potravinovú alergiu (lepok, BKM), ale okrem problémov s neprospievaním, častými hnačkami a bolesťami, býval aj veľmi podráždený, popudlivý, taký malý "nerváčik". Od kedy je na diéte, tak sa jeho správanie podstatne zlepšilo - je kľudnejší, prístupnejší... Prikladám Ti link na článok zo str., ktorá mi dosť pomáha pri diéte
http://gfcfdieta.blogz.cz/2008/07/15/trocha-teo...

lucia37
15. feb 2012

@slavkadd ďakujem...

cherub
15. feb 2012

@martinex ahoj, pravděpodobně vám bude provedená biopise - odebere se vzorek tkáně, prohlídne se trávicí trakt kamerou... jakmile se i z těchto výsledků potvrdí celiakie, tak dalším postupem je doživotní bezlepkové dieta 😒

luthien.k
15. feb 2012

@slavkadd ahoj, a používáš sóju, která je hojně v těch receptech? Ta malému nevadí? Souběh alergie na BKM a sóju je asi u 50% alergiků na BKM...

luthien.k
15. feb 2012

Jinak se ještě opět na něco zeptám 😀 Z mouky Schar mix B, co vše pečete? I něco jiného, než chleba? U nás jde o alergii na pšenici, takže jsem zatím dvakrát zkoušela v pekárně upéct částečně žitný chléb s tím Scharem a nic moc, hodně hutný, mokrý a to jsem dala o dost méně vody, než je na obalu Scharu...

slavkadd
15. feb 2012

@luthien.k ahoj 🙂 , malému zatiaľ sója neprekáža - kupujem mu sójové a ryžové jogurty, dezerty; sójové alebo ryžové mlieko, takisto aj smotanu...tofu syr (ja dodržiavam rovnakú diétu spolu s ním, lebo je ešte je dojčený - aj keď už len tak jeden-dva razy za deň). Pani Dr. na gastre nás upozornila, že máme byť so sójovými výrobkami opatrnejší...rovnako aj s vajíčkami (vaječným bielkom). Našťastie sójové výrobky mu problémy nerobia (dúfam, že to tak aj zostane). Môj synovec (sestrin syn) má taktiež alergiu na lepok (na diéte je od jedného roka, teraz má 4,5 r.), zo začiatku mal tiež aj alergiu na BKM, časom sa upravila a môže papať vybrané (bezlepkové) mliečne výrobky.
Čo sa týka pečenia z múky Schär B, minulý týždeň som piekla http://varecha.pravda.sk/recepty/bezlepkove-buc... , cez víkend chcem spraviť http://varecha.pravda.sk/recepty/celiaticka-piz......... pekáreň sme kúpili len pred pár dňami, chlebík som piekla zatiaľ dvakrát - na segrinu radu práve ten z obalu múky (500 ml vody, 1 PL oleja, 1 KL soli, 500 g Schär B, 2 KL droždia, trošku rasce - dávam ich do pekárne v poradí, ako sú písané), obidva razy sa vydaril 🙂 .