Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@lucia37 náš je tiež na GFCF aj pre autizmus (aj pre pozitívne výsledky v krvi) 😉
a výsledky po nasadení diéty sa dostavili takmer okamžite, aj keď my sme vysádzali postupne-najprv lepok a omesiac či dva aj mlieko...efekt som opisovala v téme o autistoch 😉 (tuto to nechcem zahlcovať 😉)
@slavkadd ahoj, děkuju za reakci, já to s tím chlebem nechápu, zkusím to prostě ještě jednou a uvidíme. Já jsem sice dobrý teoretik na alergie, ale praxi s bezpšeničnou dietou zatím nemám 🙂 U nás vadí jen pšenice, žito ne, ostatní jsme zatím netestovali. Takže nebudeme držet bezlepkovou dietu, ale bezpšeničnou, což je rozdíl, u bezlepkové se mohou například směsi na pečení, kde je pšeničný škrob deproteinovaný, ale u bezpšeničné se takové směsi použít nedají. Já doufám, že se mi podaří dělat spíše domácí kváskový žitný chléb, kvásek už mi stojí na lince 🙂
Jinak jak píše @magimary, sója je u multiproteinových alergiků opravdu nebezpečná a senzibilizace časem je velmi častá.
@luthien.k tento pojmový rozdiel veľmi dobre poznám 😎
a som si 1000% istá, že aj naša gastroenetrologička 😉, i tak nám to však napísala do správy presne takto, ako píšem ja: "alergia na lepok a sóju" 😉
celiakiu ako takú nám zatiaľ neuvádza, lebo malému nerobila (a ani neplánuje, kvôli jeho ostatným -psychic. dg.) biopsiu tenkého čreva 😉
@magimary je to prostě zavádějící, tento pojem, nic víc 😉 Znáš knihu Alergie číhá v jídle a pití od předního českého alergologa dr. Martina Fuchse? Je vynikající, každý, kdo má doma multiproteinového alergika, by ji podle mě měl mít doma 🙂 Je pravda, že o některých pasážích sám Fuchs tvrdí, že by chtěly přepsat podle nejnovějších doporučení (právě to zavádění alergenů i lepku u kojenců), ale zbytek, co je alergie (atopická, neatopická), co intolerance, jak je to s lepkem a alergiemi na obiloviny atd. - to je stále platné a bezvadně vysvětlené.
ahjte, dlhsie som tu nebola, nejako nestiham 🙂 my sme ok, celu zimu sme lyzovali, lenka sa naucila uz aj sama na vleku, takze skvela zima za nami
tento tyzden mala nejaky nabeh na laryngitidu, ale vsetko sme ustrazili homeopatikami, takze v pondelok uz moze ist do ksolky
@luthien.k - k tym mukam schar a predpisovaniu - urcite to mate aj u vas v CR, skus si vyhladat na stranke ministerstva zdravotnictva zoznam liekov, ktore preplaca zdravotna poistovna, resp. u nas ma ministerstvo urobeny aj zoznam dietetickych potravin, myslim, ze take nieco j aj u vas, tam mam vsetko, co si mozes dat v ramci celiakie predpisat, najlepsie je najst si lekaren, kde si to vies vopred objednat - kazdy vyrobok ma svoj kod, ktory v lekarni poznaju, takze napriklad ja to robim tak, ze posielam jeden mail lekarke a kopiu lekarni - tam len na;isem kody muk a vyrobkov, ktore chcem a ked uz idem s receptom do lekarne, tak mam vsetko pripravene v jednej krabici 🙂
@luthien.k - a este sa ta opytam k tej alergii na BKM, nam totiz po roku robili vysetrenia, vysledky su presne take iste ako pred rokom (robili jej IgA,IgG,IgM), takisto jej robili aj IgE, ale tam mala uplne minimalne zvysene IgE na "kravske mlieko", nie na kasein ani nic podobne, takze vlastne stale neviem, co tyo znamena.... ja uz malej davam aj jogurty, aj vyrobky s tvarohom, kyslom smotanou a ked varim pudng, tak ho robim z normalneho mlieka (zas ho nevarim casto)... na ziadne bolesti sa nestazuje, teraz bola prvykrat od septembra tyzden doma zo skolky, inak je zdrava a aj ma plne licka, krasne rastie, pribera a psosperuje....
ahojte, prepáčte ža vám sem leziem. V poslednom čase so si všimla, že mi je ťažko alebo ma napína z jedál, ktoré sú vyrobené z múky(pečivo, halušky) Preto by som chcela vyskúšať nejakú inú múku, bez lepku. Neviete mi nejakú môlu poradiť a koľko asi tak stojí? A v celozrnenej múke je lepok?
@aaandrejka Prosím ťa, ak si dobre pamätám, písala si, že tvoja mamina robí rezance z Fariny. prosím ťa čo tam dáva? Len múku a vodu, alebo aj vajce? Skúšala som prvýkrát, ale nedali sa mi vyvaľkať úplne na tenko - pridala som aj vajce.
@sanym - musim sa jej opytat, ale na 99% aj vajce... ja z fariny robim rajbanicku a to je len farina+vajce, voda tusim ani nie
@lussy23 - aj v celozrnnej muke je lepok... bezlepkovu muku, ak chces na skusku, dostat v predajniach zdravej vyzivy, da sa objednat aj v lekarni a trebars aj kupit v bille... ale na tvojom mieste by som neskusala, sla by som za lekarom, nech ti urobi test protilatok na lepok - tam bud vzide podozrenie na celiakiu alebo ti ho vyvrati
@aaandrejka mne praveže lekar nič nezistil, ale chcem vyskúšať tú múku. My ideme do česka, v marci, tak tam pozrieme.
lussy23 - v cechach ti odporucam kupit Jizerku, to je univerzalna a vsetko sa z nej dari 🙂
@aaandrejka ďakujem za radu🙂
@aaandrejka ahoj, to jsem ráda, že se máte dobře 🙂 Víš, mně tu mouku nikdo nenapíše, když to mám zatím jen odpozorované na základě domácího eliminačního testu, ale díky, je dobré to vědět. Navíc nejde o celiakii, ale alergii na pšenici...
Jinak u vás - pokud reálně BKM nevadí, dávala bych, ale šetřící režim, tj. cca 3 porce týdně a rozhodně zakysané věci nebo tvrdé sýry, vyhnula bych se koncentrovanému kaseinu (tvaroh) a už vůbec přímo mléku jako takovému.
@luthien.k - dakujem, skusime to teda takto... malej dvam jogurty, tvrdy syr relativne bezne (zas nie kazdy den), sem-tam aj taveny makky syr a obcasne kyslu smotanu (tu si vyslovene pyta, ma ju rada aj priamo z kelimka, samozrejme jej dovolim 2-3 lyzicky, viac nie) a obcas aj tvarohove vyrobky... ale ok, tie radsje obmedzim.... klasicke mlieko pouzivam len do zemiakovej kase a do pudingu
@aaandrejka zakysané smetany se neboj, ta je OK 😉 Horší na trávení i ledviny je ten tvaroh... Ale celkově by to tak šlo, taveňáky bych teda nebrala, tavící soli brání vstřebávání vápníku, ale jinak OK 🙂
@luthien.k ok, dakujem, dam si poradit! 🙂
Maminky vedeli by ste mi poradit dobreho detskeho gastroenterologa? V oblasti Pezinok, Bratislava... ? 😒 Da sa ta TRUBICA do tenkeho creva zaviest aj v narkoze? 😅
Ahojte dievcata, mozem sa spytat ake hodnoty vam vysli pri potvrdeni celiakie?
super dakujem velmi pekne 😉
Nikto nič:o(?
@pia22 mojmu synovi Marsch 3B,ale hodnoty neviem 😉
@angellinka
@monni
@flori dakujem velmi pekne🙂. Nasmu drobcovi zistili prakticky nahodou pozitivne vysledky z krvi na celiakiu a intoleranciu laktozy, o 3 mes. sa bude odber krvi opakovat, tak uvidime, mam z toho nervy v keli☹. Hodnoty, co si pamätam, mal 37 a 44 (IgA a IgG). Co je to Marsch, ktory spominate?

@slavkadd tá alergia na sóju sa zvykne v priebehu BZL diety prekrytej sojou veľmi často prejaviť... u niekoho skôr, u niekoho neskôr, ale je to dosť vysokopravdepodobné (najmä, ak sa používa v takomto veľkom množstve)... 😉
vlastne u všetkých bezlepkáčov, čo poznám, tento proces aj nastal...
my máme, okrem alergie na lepok aj alergiu na sóju (aj na mlieko), takže my ani neriskujeme 🙂