icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

medulen
9. dec 2012

holky vy uz jste skusene 🙂 manzel prvy krat koupil neco s cim prave dnes zaciname :(. Koupil smes na babovku , dala jsem tam dle navodu 400 ml vody smichala mixerem( asi chyba co??) a upekla dle navodu 30 minut 180°C ... porad je ale jakoby mokra zevnitr nedopecene ... to je zdrcla? muzu to dat dcere papat kdyz to vystydne?
Ja musim nejdriv vedet jestli ji bezlepkova dieta pomuze, pak budu myslet na porizeni pekarny a pod.

sanym
autor
9. dec 2012

@medulen mne sa z rôznych zmesí nikdy nič nepodarilo. Bábovka je úplne v pohode, najlepšia je z Jizerky, pohľadám recept a napíšem, ale ak máš overený recept na normálnu bábovku, len nahraď múku Jizerkou akurát daj trošku menej múky ako je v recepte. Napr. keď je v recepte 350 g, daj 300 g.

medulen
9. dec 2012

@sanym dakujem, ale moze to papat zdrcele nevadi to?

sanym
autor
9. dec 2012

@medulen hm, asi by som to radšej nedávala, ale zasa kúsok jej iste neublíži, ochutnaj či je to jedlé.

sandricka222222222
Odpoveď bola odstránená
mita9
10. dec 2012

@sandricka222222222 da sa stym uplne bez problemov zit.su horsie choroby napr rakovina..toto je uplne bezna dieta

sanym
autor
10. dec 2012

@sandricka222222222 😠 zjavne nemáš čo na práci, že? Ja rozhodne svoje dieťa s celiakiou nepovažujem za postihnuté a som vďačná, že mu nie je nič vážnejšie. Vidím v tvojom pase, že čakáš dieťatko, tak ti úprimne želám, aby bolo zdravé. A choď si radšej dať tatarák než sliediť v téme ktorá sa ťa nijak netýka.

luthien.k
10. dec 2012

@sanym mně to skoro přijde jako provokace, jak jinak by mohla bez skurpulí psát, že konzumuje jídla, kterými své dítě ohrožuje zcela jednoznačně...

angellinka
10. dec 2012

@marta1982 urcite sa cestoviny najdu i bezvajecne.Moj syn ma celiakiu diagnostikovanu od 1,5 rok.Dcerku som zatial nedala vysetrit.Nie kazdy ma priznaky pri celiakii,ale ten ekzem tomu moze nasvedcovat.....S dietou radsej zacat cim skor,kym nie je zdevastovane cele telo,tot moj nazor 😉

angellinka
10. dec 2012

@sandricka222222222 musi byt velmi inteligentna,ked povazuje cloveka ktory ma potravinovu alergiu na jedlo za postihnuteho 😀 😀 😀 potom sa fakt necudujem ze na SK maju ludia s handicapom zaclenit do spolocnosti,jednoducho ta neprijmu,kvoli pribrzdenemu rozmyslaniu.Vid mamicka s tymto nickom 😠

em_ka
10. dec 2012

@angellinka "pani" je fake profile a chcela provokovat...

marta1982
10. dec 2012

@angellinka Ahoj já vím, že existují bezvaječné, ale zajímá mě, jestli bezlepkové těstoviny znamená, že jsou bezvaječné... kluk má totiž alergii i na lepek i na vajíčka. Jinak zrovna dnes strašně nadávám, oba kluci mají tělo poseté atopickým ekzémem, průjem, zapáchající stolici a doktoři furt, ať počkám a dietu nenasazuji... už mi to leze krkem. To není normální, aby se takhle trápili ☹

angellinka
10. dec 2012

@marta1982 bezlepkove neznamena ze bezvajecne,len bez lepku.Musi tam byt napisane,ze neobsahuju vajcia.Preco sa nepytas na gastro?alebo k imunoalregolovi,lebo bez toho aby ti spravili odber,radsej dietu nenasadzuj,aby si nemala skreslene vysledky.Zelam pevne nervy,nie je to nic prijemne 😒

marta1982
11. dec 2012

@angellinka Nebudu nasazovat dietu bez doporučení doktorů, neboj. A odběry jim dělali krevní. Biobpsii u tak malého (14 měsíců) dělat prý nebudou. zeptám se teda na zbytek tam, díky.

monni
11. dec 2012

@marta1982 ahoj, od znacky Schneekoppe su bezlepkove cestovany zaroven aj bez vajicka aj laktozy. Ja ich vsak kupujem v Rakusku, skus pozriet u vas ci nieco take maju. A skus pozriet aj vyrobky fy Schar, myslim ze niektore su tiez aj bez vajicka.

marta1982
11. dec 2012

@monni DĚKUJI 🙂

em_ka
14. dec 2012

Prosim vas, kedy najprv urobia vysetrenie (gastroskopiu) u deti? Cca v 3 rokoch? Totiz ja aj manzel mame celiakiu a chceli by sme aby vysetrili aj malu ( uz asi mesiac ma opary na pusinke, co moze byt priznakom tej blbej nemoci) ale pediatricka to zatial odmieta, ze ona je mala na vysetrenie. Ma 2 roky a 2 mesiace.

sanym
autor
14. dec 2012

@em_ka a na odberoch na gastre ste s malou boli? Môjmu staršiemu synovi robili biopsiu keď mal 4 roky, teraz má 4 roky mladší a biopsiu mu zatiaľ robiť nechcú pretože protilátky v krvi má zatiaľ neg. Ale pokiaľ má pozit. protilátky a obaja rodičia sú celiatici, nemyslím si, že by bola na vyšetrenie malá. Takým malým deťom sa biopsia robí v celkovej anestézii.

em_ka
14. dec 2012

@sanym Nie, na gastre sme neboli, ani krv jej nebrali. To len my s manzelom chceme aby ju vysetrili ale prave ze aj jej dr. aj moj gastroenterolog hovori, ze este nie, ze je prilis mala. Tak ale krv by mohli nie? Ja fakt mam strach, ze tu nemoc ma (uz mam taky defekt, ze to vidim vsade a u kazdeho 😀) a nechcem ju trapit.

sanym
autor
14. dec 2012

@em_ka na odbere krvi by som trvala, prípadne skúste nájsť iného gastroenterológa.

angellinka
18. dec 2012

@em_ka moj syn mal 1,5 roka ked mu robili gastro,pichli mi injkeciu,bol rpi vedomi,Tam vobec nezalezi na veku dietata,je to potrebne,tak to spravia 😉 drzim palce!!

angellinka
18. dec 2012

@em_ka a dceru chcela tiez jeho gastroenterologicka vysetrit,ma 2 roky.Len ja to odkladam,ale chcela by som,aspon krv.

cawes
18. dec 2012

@medulen ahoj mm je celiatik takze peciem varim len z betlepkovych produktov. Pouzivam tiez zmes na babovku a vzdy sa mi krasne podari. Teraz som robila linecke a medovniky a tiez vsetko super. Robim aj pizzu aj chlebik. Vsetko bez pekarne.

monni
19. dec 2012

@angellinka
@sanym @andy1978
@laki baby poradte ktore zavarane kysle uhorky su bezlepkove? od akej firmy? dakujem

cherryblossomgirl
19. dec 2012

@em_ka ja som si u nasej pediatricky vyslovene vyziadala, aby jej spravila krvne testy a nastastie vysli negativne. Nasa znama pediatricka mi vravela, ze dokonca vedia urobit malym detom aj geneticke testy, ktore ukazu, ci ma na tuto chorobu preddispoziciu alebo nie. Na vasom mieste by som sa dozadovala viac.

laki
20. dec 2012

@monni tak to netuším, pretože zavárané uhorky máme domáce.

sanym
autor
20. dec 2012

@monni ani ja neporadím, my tiež zavárame doma.

angellinka
20. dec 2012

@monni zevraj snico 😉 ale tam sa pise ze je tam kvasny ocot,a ja pouzivam doma na ochutenie vinny alebo jablcny,takze sa kupovanym vyhybam.Napr,ked sme boli v Nemecku tam uplne bezne dostanete v hypermarkete uhorky s vinnym octom,skoda ze u nas nie 😉

monni
20. dec 2012

@angellinka mne firma snico odpisala ze vsetky octy ktore su od nich su bezlepkove

nelinka0401
26. dec 2012

baby máte aj nejaký overený recept na chlieb čo sa pečie v pekárničke?