icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

cawes
4. mar 2013

@jujika podla mojich informacii sa s tym clovek hm narodi/ nenarodi neda sa povedat. Napr moj mm ma celiakiu co znamena ze moj syn ma 20% pravdepodobnost ze ju bude mat aj on ale nemusi. Ma to geneticky danne ale nemusi sa to prejavit. Preto je dolezite aby sme mu lepok davali pri prikrmovani, len sa mi posledne dni nezda ako kaka atd. Papa pekne ani brusko nema nafuknute, len teda zase dost prdi v noci prdi s placom, no a kaka velmi riedko a casto aj 4x za den

talexa
4. mar 2013

Ja s manželom nemáme celiakiu, ale tiež sa potvrdila u syna genetika a iné netypické príznaky mal aj môj otec , určite ju mal, len sa o tom nevedlo a teraz už ani nezistíme, a v rodine (vzdialenej) máme 2 celiatikov, je pravda, že aj syn stále poprdkával, a kakával tak 2-krát denne, ale úplne normálne, žiadne riedke, hlinovité..

81beruska81
5. mar 2013

Neviete mi prosim niekto poradit, ake lizatko je vhodne. Lizatka z javoroveho sirupu, ani ine zo zdravej vyzivy vhodne pre celiakiu dcere nechutia, uplne ich odmieta, no na druhej strane, strasne chce lizatko. Bez problemov sa stravujeme, sem-tam sladkosti, ale lizatko netusim ake...neviete o niecom? Dakujem

andy1978
5. mar 2013

@81beruska81 my kupujeme chupa chups, ale tiez bez zuvacky a tiez nie tie tmave farby.

kofinka
5. mar 2013

@81beruska81 a nezkoušela jsi medové lízátko ? Je to takové to ve tvaru jazyka co prodávali když jsem byla malá. Letos jsem ho objevila na Vánočním trhu na stánku s medovýma produktama a litovala jsem že jsem jich nekoupila víc. Zadej do vyhledávače medové lízátko.

angellinka
5. mar 2013

@81beruska81 chupa chups,a roksove lizatko 🙂

81beruska81
6. mar 2013

dievcata dakujem krasne...to medove ma veru nenapadlo - super napad a chupa chups - nebola som si ista... je dost hakliva aj na stopove mnozstva a protilatky idu tazko dole, tak som trochu opatrnejsia...este raz, vdaka 🙂

talexa
6. mar 2013

je bežne dostať lízatko chupa-chups bez žuvačky?, ja som si myslela, že len so žuvačkou, a musím vypátrať či u nás mávajú to medové, mám aj ja otázočku, kupujete svojim ratolestiam TIC-TAC cukríky pomarančové, našla som, že sú bezlepkové?

sanym
autor
6. mar 2013

@talexa mne sa tie tic-tac cukríky podľa zloženia nejak nezdajú, samá umelina. A tie lízatká by aj mňa zaujímali, tiež som videla len so žuvačkou.

talexa
6. mar 2013

Kupujem lízatka v lekárni - hroznový cukor, sú rôzne príchute a synovi chutia, je s nimi spokojný, skúste ... 🙂

talexa
6. mar 2013

http://www.celiakia.sk/diskusne-forum/stara-cel... - na tejto stránke píšu o tic-tac cuktíkoch v raj sú bezpečné, testovali ich v Čechách pre celiatikov, tak hádam sú v pohode, ale kupijem ich len výnimočne, tie mám strach 😒

talexa
6. mar 2013

@sanym , môžem sa ťa opýtať, syn je už školák? ako riešiš jeho obedy v škole?

sanym
autor
6. mar 2013

@talexa áno, je prvák. A v škole mu varia bezlepkovo aj keď je jediný s diétou. 🙂 Vedúca školskej jedálne to v pohode vybavila, dodávajú im všetky suroviny, na začiatku som hlavnej kuchárke vysvetlila čo a ako a je to úplne bez problémov. Akurát sme sa dohodli, že chlebík a knedľu robím ja a vždy v ten deň keď ju majú tak si nosí mrazenú z domu. Keď majú na obed napr. buchty na pare, dukátové buchtičky a pod. urobia mu viac a ja to doma zamrazím. Je to obrovská pomoc a stačí ochota zo strany personálu šk. jedálne a dá sa to vybaviť.

talexa
6. mar 2013

@sanym . tak to len závydim, syn je druhák a stretla som sa akurát s veľkou neochotou ☹ , vôbec nevyšli v ústrety, že sa to nedá a podobné keci, písala som aj na mesto, aby sa pokúsil nájsť spoločné riešenie, rovnaká odpoveď a "ochota", v podstate fungujeme tak, že z nedele má obed na pondelok, v pondelok večer varím , ale má to na útorok - stredu, a potom varím v stredu a má to na štvrtok - piatok, najhoršie je, že aj keď takto navarím, nemám vyriešené večere, lebo mu to isté jedlo nechcem dať ešte aj na večeru, len aby mal obedy, takže vždy ešte riešim niečo na večeru, poviem ti je to dosť únavné, ale ak mu chcem dať niečo od cesta, (parené buchty, palacinky, pizzu), tak to má iba raz na obed v škole, nanajvíš keď také urobím tak v ten deň na večeru, ale polievku má určite 2-krát tú istú, je to hrozné 😠, . V začiatkoch som dokonca varila každý deň niečo iné, ale to sa nedá tak fungovať, a ešte sa mu venovať aj do školy-úlohy, domov prichádzame cca o 16.20h, a mám teda čo robiť do večera. V jedálni mu akurát ohrejú obed, takže stále ovešaný s obedárom chodím, dokonca, mu musím dávať aj príbor, aspoň, že mu dajú taniere, ale ani mu neopláchnu príbor a o obedároch ani nehovorím, katastrofa.

sanym
autor
6. mar 2013

@talexa ☹ 😠
Ja som sa doteraz tiež stretávala so samou neochotou, do škôlky chodil len doobeda, lebo chceli odo mňa dokonca vlastnú mikrovlnku na ohrievanie stravy a vlastnú chladničku na uskladnenie.
Ale pri týchto tetách mi skutočne spadla sánka, už sa dokonca viackrát stalo, že ráno sme zistili že majú napr. šunku alebo syr ktorý nemôže a vedúca jedálne sa vybrala do obchodu nakúpiť taký ako som jej povedala. Teraz po pol roku už vedia sami čo môže a čo nie takže už to nemusím ani kontrolovať.

talexa
6. mar 2013

@sanym , klobúk dole pred nimi, to je iný prístup. Teraz som akurát kázala pripraviť pediatrovi papiere na kúpele kvôli celiakia, v zdravotnej poisťovni mi dokonca povedali, že si mám napísať kam by som chcela ho dať, našla som, že sú vponnuke pre bezlepkové deti len Bardejov - pre nás ďaleko (moc), a aj Turčianske Teplice - to je už lepšie, tak uvidím, či nám aspoň toto výjde a dajú ho do Turčianskych Teplíc. Vy ste už boli v kúpeloch?

sanym
autor
6. mar 2013

@talexa v kúpeľoch sme ešte neboli, ale tiež rozmýšľam. Kamoška bola teraz v Lučivnej, jej deti síce nemajú celiakiu, ale vravela že tam varili všetky diéty, aj bezlepkovú.

talexa
6. mar 2013

@sanym Prosím ťa, ešte som nerobila bezlepkové halušky, mám múky MIX B, MIX C, Farina, skúšala si z niektorej tejto múky? Ďakujem.

talexa
6. mar 2013

@sanym Ja som dokonca napísala do turčiansky, a aj mi odpísali, že áno, je to liečenie pre detských celikatiko, tak som zvedavá, syn sa teší, má rad lekárov, nemocnice, on je v tomto špecifický 😀

sanym
autor
6. mar 2013

@talexa ja robím halušky z Promix-uni, ale myslím si že ani farina by nemala byť problém, dokonca bezlepkové sa mi zdajú lepšie ako normálne tak robím už len také. Z mix B robím len chlebík a mix C som ešte vôbec nemala.

talexa
6. mar 2013

@sanym Z mix B robím pizzu, parené buchty, z Mix C palacinky, bublaninu, a farina sa dá použiť na domácu mrveničku, chistám sa vyskúšať, a často robievam z uvarených zemiakov také zemiakové pagáče a tam dávam Farinu. Uvarím zemiaky, pridám trochu vody, Fariny, na pomúčenej doske spravím také pagáče a vysmážam na oleji, sú vyýborné na večeru, potreté maslo (to sa vždy roztopí) a posolené, alebo na raňajky, mala som aj ja promixove múky, len mám v nich chaos a už ich nebrávam, mám ešte načatú Promix CH, tak primiešavam k chlebíku alebo k tým pagáčom, aby som ju minula. Stále sa len učím. A aj nám viac chutia bezlepkové múčné jedlá-sú lachšie .

sanym
autor
6. mar 2013

@talexa ja robievam už takmer všetko z jizerky

sanym
autor
6. mar 2013

@talexa tie zemiakové vyskúšam, a vydržia aj do druhého dňa, nevyschnú?

talexa
6. mar 2013

@sanym pravdaže vydržia, ale vtedy ich dám do chladničky len vysmažene-vychladené, a až na druhý deň keď ich zohrievam tak dám na vrch to maslo, dokonca synovi ich dám aj do školy, preložený na polovicu natretý maslom alebo syrom a šumku, nemá problém zjesť studené, je to dosť sýte, na tej doske ich len tak dlaňou dám do tvaru kruhy a opatrne prenesiem na panvicu.

talexa
6. mar 2013

@sanym, jizerku kupuješ v obchode?, tá sa asi nedá na recept, aspoň ju nemám v zozname potravín, a jizerka je len 1 druh alebo tiež viac?

sanym
autor
6. mar 2013

@talexa u nás Jizerku nikde nedostať, na predpis nie je, ja ju objednávam odtiaľto http://www.bezlepka.com/product/jizerka-bezlepk...
Je teraz aj nová, ale tá obsahuje deproteinovaný pšeničný škrob a ten ja synovi nedávam.

talexa
6. mar 2013

@sanym, ďakujem, vyskúšam

angellinka
6. mar 2013

@talexa u nas v Jednote,Bille maju chupa chups len bez zuvacky 😉 a tic tac som niekde citala,ze su bezlep.tie kupujeme.Ale tiez len niekedy

angellinka
6. mar 2013

@talexa baby,a to celiatici maju naork na kupele??dakujem 🙂

cawes
6. mar 2013

@sanym nemohla by si od nich popytat recept na dukatove buchticky a z akej muky ich robia, ja som to robila a bolo to ako lepidlo