Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
Ja som robila dukátové buchtičky z receptu na chleba, do ktorého išli vajcia, ten chlieb je taký koláčový a nechutil moc, tak som ho nakrájala na kocky , spravila puding a syn sa len tak zalizoval., jasné že originál by boli určite lepšie, ale k takým som sa nedopracovala.
@angellinka , čo mám informáciu tak len deti do 18 rokov majú nárok na kúpelnú liečbu, dospelí asi nie
Vedeli by ste mi poradit? Na gastre robili malej krvne testy a vysla jej intolerancia laktozy, na celiakiu mala zvysenu (nejako tesne nad hranicu) iba jednu hodnotu.
Po vysadeni mliecnych vyrobkov mala stale problemy, tak sme kupili test potravinovej intolerancie a tam vysli okrem mlieka aj lepok a vajcia.
Ako postupovat dalej? Chcem ju hodit na dietu, aby som videla, ci sa zlepsi naduvanie a pod... ale nechcem to urychlit. Treba ist najskor opat k lekarke? Co radite?
@mimi21mimi , ahoj, osobne by som to riešila s doktorkou a nedávala, by som zatiaľ žiadnu dietu nedávala, aby neboli skreslené výsledky.
@mimi21mimi , ahoj. suhlasim s talexa... urcite na gastro a vysetrenia...po potvrdeni nejakej diagnozy nasadit dietu...
@81beruska81 Ako som pisala... na gastre sme boli. Mala zvysenu len jednnu hodnotu a absolutne to dr neriesila... preto sme aj kupili ten test.
@mimi21mimi, normálne povedz doktorke, že pre zaujímavosť ste kúpili test a vyskúšali a vyšli jej pozitívne výsledky aj na vajcia a lepok, že to chceš ešte riadne preveriť, a pri celiakii nesmieš nasadiť bezlepkovú dietu bez biopsie tenkého čreva, ináč sú skreslené výsledky, dieta sa dáva až po biopsii
ak sa smiem opýtať, aké mala dcéra tie hraničné hodnoty na celiakiu?
@talexa Ja uz neviem, ale to mi povedala pediatricka, ked tie papiere pozerala.... aj teta co je zdravotnicka. Ja sa v tych hodnotach a vysledkoch nevyznam.... No rozmyslam nad zmenou gastroenterologicky, lebo aj tak som nebola spokojna s pristupom.
@mimi21mimi jaký test?dceři objevili celikii, na gastro prý nebudem muset, má hodnoty protilátek nad 100, tak prý nemusí 😲 nová metoda nebo co 😕
@sylvar Food detectvie... test potravinovej intolerancie. Ja som ho kupila len preto, ze na gastre stale tvrdili, ze problem ma len s mliekom. A videla som, ze aj po vynechani jej stale cosi skodi... a zistilo sa, ze okrem mlieka je to lepok a vajcia.
Ten test stale 77 euro, robia ho aj na klinikach specialnych, ale mojej malej ho nechceli spravit, vraj je este moc mala.
jo, už jsem našla, jen v ČR vypadá jako dost nedostatkové zboží 😝
my vysadili lepek a pořád ji bolí bříško, tak právě zkoumám, čím by to mohlo být, mléko dáváme minimálně, pač a to se jí alergie objevila
@sylvar Ja som u jedneho dodavatela vo vedlajsom meste kupila posledny test.... a teraz teda nas caka este nejake to potvrdenie :-/ nechce sa mi do toho, ale uz nech sa malej polepsi.
@mimi21mimi chápu 🙂 já žádné testy nenechala dělat, teda na 5leté prohlídce jí vyšlo mlíko pozitivně, v říjnu lepek, v únoru jí propukla cukovka 1.typu 😝 😝 😝 😝 😝 mlíko nám v lednu v gastro poradně primář dovolil, pokud jí nic nedělá, a ono asi jak ho dlouho neměla, tak nedělalo, ale úplně ok to není, tak nedáváme mléčné výrobky a mléko kde být musí, nahrazujem rýžovým nebo tak, jde o to, jestli jí nedělá blbě i něco jiného ještě, lepek vynecháváme úplně samo.trochu se děsím, že by mohly vajíčka třeba, ty miluje 😀
@sylvar Tie vajicka aj moja zboznuje.... som zvedava, ako jej vysvetlim, ked bude pytat... ona si vie povedat, ze nesmie mlieko a spyta sa, ci moze papat, ked nieco chce... ale vajicka budu boj 😀
@cawes našla som ho na nete, na viacerých stránkach, možno ho aj poznáš, ale teda nám slúži na dukátové buchtičky, vyskúšaj, nedávala som kocky potom ešte zapiecť do trúby (vrámci rýchlosti), možno by boli buchtičky (kocky) ešte lepšie zapečené, neviem....
410 ml vody
160 g vajec (ona ich normálne odvážila po ich rozbití, ja som dala tri priemerne exempláre)
45 g oleja (olivový alebo iný)
1 čajová lyžička octu
500 g bezlepkovej múky (ja som použila Schär Bread Mix B)
2 čajovej lyžičky Xantarovej gumy (takisto poslúži Guarová – ja som mala len tú)
1 (al. 1,5) čajová lyžčka soli
25 g cukru
1,5 čajovej lyžičky sušeného droždia (ja som dala jeden balík, komu sa chce lyžičkovať. vyjde to tak skoro narovnako)
piekla som na bezlepkovom programe cca 2 hod.
ahojte=o) pridávame sa k celiatikom ☹ dnes mi volala doktorka výsledky krvi ☹ v apríli ide dcérka na tú hadičku( to je tá biopsia? ) ako to zvládali vaše detičky, tú hadičku? mám z toho obavy=o( tak ako zo všetkého . neviem kde začať a čo riešiť ako prvé. povedali mi, že teraz ešte nemám dávať žiadnu dietu, až po tej hadičke, veď mi povedia, však? aj 5 ročné deti to zvládajú? už keď poznajú normálnu stravu je to asi ťažšie=o( dcérka nemala žiadne prejavy, akurát mi vracala, keď zjedla tie čokoládové guličky s mliekom. a odmalička mala ekzem na koži, niekedy viac, niekedy vôbec.
a prosím vás, je nejaká čokoláda, ktorá sa môže? moja malá má strašne rada sladkosti=o)
@bimky , neboj, tvoja malá to zvládne na jednotku 😉 , s dietou určite nezačínaj, a sladkostí je celkom dosť, originál Kinder vajíčka, kinder čokoládky, pribináčik, originál termix, je ťažké začať a stotožniť sa s tým a fungovať normálne, ale pôjde to, a bezlepková bublanina, palacinky, parené buchty a pizza, je ešte lepšia ako lepková.
Už teraz si začni hľadať recepty na chleba a po biopsii už len nabehnete na dietu, ak budeš čokoľvek potrebovať poradiť, napíš a určite ti viaceré maminy poradia 😉
môj syn mal biospiu tenkého čreva v 8 rokoch (deň po narodeninách) ☹ , a tiež to zvládol, jeho len utlmili a robili si s ním v podstate čo potrebovali, v niektorých zariadeniach deti dávajú do úplnej narkózy.
@sylvar tak mi povedala doktorka, že serologicky im to jasne vyšlo a ešte je treba to potvrdiť histologicky=o( neviem, či kvôli poistovni, lebo aj o tom niečo hovorila. toto som rozprávala s imunologičkou/alergologičkou. ona nás hneď objednala na gastro=o(
prosím váš: čo nesmie byť napísané na obaloch potravín, aby to bolo bezlepkové? viete také tie iné slová ako: pšeničná múka a ešte?
a ako to je s tatarskou? nejakým salámom? párkami? a aké múky sa používajú? kukuričná, pohánková?

@cawes jasné, spýtam sa, ja ich doma nerobím