icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

em_ka
Autor odpoveď zmazal
borci
21. mar 2013

@em_ka jasne 🙂 http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=44984 v kategorii bezlepkova dieta je tam este vela dobrych receptov 🙂

em_ka
Autor odpoveď zmazal
talexa
21. mar 2013

@reisi ani nevieš ako si ma potešila, že chutil, 😵 , keď som ho hneď vyklápala tak sa mi zvyklo vytrhnúť cesto okolo tých dier, ešte ma napadlo, hneď ako domiesi cesto, snažím sa, si to odstriehnuť, vyťahujem háky a cesto si upravím v tej nádobke (vyhladím) a nožíkom spravím 3 šikmé ryhy, zavriem a viac sa už nestarám, musím dať pozor aby som ho náhodou neotvárala neskôr, lebo by už nemusel nakysnúť, alebo by teda padol!!!, niekedy, ale nie vždy keď len vytiahnem tú nádobku s pekárne, tak chlebík potriem vodou na vrchu, a teda zostáva tam tých 30 min.

borci
21. mar 2013

@talexa zase nieco nove! mne sa tiez obcas spravi diera okolo hakov 😠 alebo je cesto velmi olepene na hakoch... tusim, ze mame rovnaku pekaren, tak mozno budes vediet povedat pri ktorej minute ich vyberas? pri 6 programe?

borci
21. mar 2013

Skusate si prisposobit recept, ak je tam pouzita ina muka, aku mate prave doma "poruke"? Moze byt, ze sa kazda muka sprava inac alebo na tom az tak nezalezi?

talexa
21. mar 2013

@borci mám pekáreň Moulinex XXL + bagety, je to program 13 - bezlepkový, mne vlastne miesi hneď ako ju zapnem (niektoré pekárne predhrievajú) a miesi možno 10-15 min, neviem presne a len do miesi a vyťahujem háky, neviem, ktorá je to minúta, to som nekukla, 😕 , v začiatkoch som sa bála lebo počas kysnutia mám pocit, že chlebík nekysne a začne rásť až počas pečenie, ale na to som si už zvykla 😉
- recepty si neprispôsobujem, nemám odvahu, tak ďaleko som ešte neprišla a som rada, keď sa mi vydarí chlebík, a dá sa zjesť.
- raz som skúsila iný recept, kde bolo treba pridať 3 uvarené zemiaky, ale vôbec sa mi nevydaril, nenakysol, vnútri bol divný ako blato , to bol jediný chlieb ktorý celý skončil na sušenie a ako strúhanka, a od vtedy viac neexperimentujem 🤐

talexa
21. mar 2013

@borci , počas miesenie zvyknem otvárať pekáreň a zotierať po stranách stierkou, aby sa dobre premiešalo všetko a aj z rohou nádoby, a len taká drobnosť, ale to hádam vieš, že do pekárne sa najskôr dávajú tekuté a až potom sypké prísady.

sylvar
21. mar 2013

@erivara je mi líp celkově

borci
21. mar 2013

@talexa ja mam Moulinex XXL tam je bezlepkovy program 6. no nic, musim si to odsledovat a skusit vytiahnut tie lopatky.

Jasne, najprv tekute, potom sypke 😉 🙂 vdaka za radu

talexa
21. mar 2013

@borci , takže roštek na desiatu mal úspech! Synátor povedal že kôrka bola tvrdšia, ale že mu to vyhovovalo - musím kratšie piecť, ale pochvaloval si že bol vynikajúci 😀 , a zajtra, že mu mám tiež nachistať roštek, tak, že SUPER !!!!, cez víkend vyskúšam upiecť ďalšiu várku a uvidím ... 😕 ako dopadne. Vďaka za super tip.

sanym
autor
21. mar 2013

@talexa prosím ťa, dala si do tých rožkov aj pohánkovú múku? A piekla si to vo formách? Neviete mi poradiť kde sa dajú kúpiť formy na rožky?

borci
21. mar 2013

@sanym ja mam formu na bagety a tam sa mi vojdu 3 rozky v troch radoch.
pri tom recepte je uvedena tato http://www.gastrozone.sk/plech-na-bagety-neprin... ale netusim, ci sa da kupit aj v nejakom kamennom obchode.

talexa
22. mar 2013

@sanym formy mám 2 ks / na 2 rošky, takže, a ďalšie 2 som piekla len tak na papiery, , vlastne na plech som si dala papier, 2 formy a 2 rožky samostatne, použila som aj pohánkovú múku, ale zajtra idem vyskúšať ďalšiu várku a dám jej menej, asi tak 1 1/2 malej lyžičky a dám len 2 malé lyžičky sušeného droždia a štipku sódy bikarbóny, tá pomáha kysnúť, a aby boli viac nadýchané, nemala som ich až také tip-top, potom dám vedieť ako vyšli.

talexa
22. mar 2013

@sanym tie formy nemám na zatvorenie, sú otvorené, preto keď zajtra budem piecť tak určite kratšie, nie tých 45 min.

reisi
22. mar 2013

@borci hned ich idem objednat aj ja. Dakujem... ani netusim o x veciach.

borci
22. mar 2013

Je rozdiel vo výsledku, keď používate čerstvé droždie alebo sušené? Kdesi som čítala, že pre kysnuté bezlepkové pečivo sa viac hodí čerstvé... 😕 🙂

borci
22. mar 2013

@reisi aj ja sa len učím 🙂 ale keď viem, tak poradím 😉

talexa
22. mar 2013

@borci to by som aj ja rada vedela 😨 , do pekárne vždy len sušené, vraj tam nesmie ísť čerstvé a akosi neviem používať čerstvé-mám pred ním rešpekt a nezarábam originál kvások, a čítala som , že keď sa otvorí sušené droždie, treba ho hneď minúť, alebo dať do mrazničky, že časom stráca účinok, keď mi ostáva trošku sušeného, neopatrujem ho.

em_ka
Autor odpoveď zmazal
sylvar
22. mar 2013

prosím o recept na housky z jizerky.děkuji

talexa
23. mar 2013

@sylvar skús www.ivako.cz, možno nájdeš niáku inšpiráciu 😉

sylvar
23. mar 2013

Tak jsme udelali 450 g jizerky,4lzice oleje,2vajicka,drozdi kostka,250ml mleka.pri 180 pect 30 minu.nejsou to vylozene housky,ale bochanky a jsou mnam!!!ja si dala se slaninkou 😀

talexa
24. mar 2013

@sylvar šikovná 😉 , včerajší pokus č. 2 v pečení rožkov a 1 žemličky (na skúšku vytvarovala) sa aj mene vydaril, boli tiež mňam-mňam, synátorovi chutili, pochvaloval si 🙂

em_ka
Autor odpoveď zmazal
aaandrejka
29. mar 2013

@em_ka
uplne najjednoduchsi a zaruceny recept na korpus:
4 bielkla + 4PL kryst. cukru vyslahas na husty sneh, potom do toho pridas 4 zltka, miesas... potom prisypas postupne 4 PL Mix C, 1/2 balicka prasku do peciva a nakoniec 2 PL kakao... pecies na 200 stupnov (vopred vyhriata tura) 20 minut...

mne ked sa chce, tak na to davam plnku: 3 hodiny varena konzerva salka (varim si stale vopred viac konzerv, lebo skaramelizovane vydrzi v pohode aj 2-3 mesiace) - vychladnuta, zmiesam s celym (250g) maslom

ked sa mi nechce, tak namiesto salkovej plnky natriem len hrubsiu vrstvu dvojfarebnej nutely z lidla (tusim sa vola mister choc)

a na to ide slahacka, ja pouzivam rastlinnu slahacku HOLE, ktoru ked yvmiesas (bez vsetkeho, cize ziadna ina prisada) , tak je paradne tuha a je jej tolko, ze na okruhlom korpuse vytvori cca 4 cm vysoku vrstvu

posypam podla toho, co mam doma - granko, struhana cokolada...

jednoduche a paradny efekt 🙂

aaandrejka
29. mar 2013

citam tu, ze pocitujete rozdiel medzi cerstvym a susenym drozdim.. ja teda neviem, ale cerstve som uz uplne prestala pouzivat, pretoze so susenym sa mi vsetko dari paradne nadychane.,. ale nepouzivam oetker, ale toto:
http://www.lesaffre.sk/sk/vyrobky/drozdie/domac...

zemlicky aj chlieb su nadychane

talexa
29. mar 2013

@aaandrejka , hodíš som prosím ťa recept na tie tvoje žemličky,vyzerajú fakt perfektne, keď ich upečieš skladuješ ich v mrazničke?

bimky
29. mar 2013

@aaandrejka aj ja by som prijala recept na žemličky=o) a tie sušené kvasnice kupuješ v klasickom obchode? myslím jednota, kaufland?

borci
29. mar 2013

@aaandrejka tiez by som chcela vediet, kde ho kupujes 😉

Teraz som piekla chlieb v pekarnicke a narastol strasne vysoky. Moze to byt octom, ze sa tak velmi nafukol?