icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

aaandrejka
29. mar 2013

- toto susene drozdie kupujem v Sintre, inak ho distribuuje ten isty distributor, ktory odvaza vivo a fala, takze teoreticky ho vedia objednat vsade tam, kde sa daju dostat tieto cerstve drozdia

@borci - moje pokusy so zemlickami trvali takmer 2 roky, kym som prisla na to, ze netreba ziaden ocot ani psylium ani nic... teraz mam totalne jenodduchy recept a zemlicky su doslova genialne... chlebik v pekarnicke nepeciem, u nas je celiaticka moja 5.5 rocna dcerka a jej by bol hrozne vysoky, navyse je hrozne krehky..takze pekaren pouzivam len na vymiesenie cesta, zvysok robievam uz v rure, zemle aj chlieb

recept na zemle v poradi, ako to vkladam do pekarnicky:
220 ml vlazna vola
220 ml mineralka vlazna
10g sol
35g olej
500g mix B
1 sacok susene drozdie, 1/2-1KL kryst. cukor

z tejto davky mam 12 zemli, vytvarujem do tvaru gule, necham este cca 20 minut vykysnut, peciem na 200 stupnov (vopred vyhriata rura) cca 20-25 minut

aaandrejka
29. mar 2013

a necham ich vychladnut a potom davam do mraznicky... ohrievam len po jednej tesne pred konuzmaciou, na cca 1/2 vykone mikrovlnky, ale nedam to na tanier, ale mam taky malicky skleneny poharik, na ktory dam zemlicku , aby nezvlhla a 20 sekund z jednej strany, 20 sekund z druhej strany a zemlicka je ako prave upecena

talexa
30. mar 2013

@aaandrejka akú používaš minerálku, máš niáku odskúšanú? (perlivú, jemneperlivú, neperliú, mitickú, rajec, budiš....)

aaandrejka
30. mar 2013

@talexa davam tu jemne perlivu z lidla

em_ka
30. mar 2013

@aaandrejka a mas v tej rure nadobku s vodou ked pecies tie zemle? ja mam bud blbu ruru, alebo recept, rohliky, zemle su vzdy suche :-/ A ani ich nenamazes pred pecenim vajickom?

aaandrejka
30. mar 2013

@em_ka - mam tam stabilne nadobu s vodou, nepoteriam nicim

talexa
2. apr 2013

http://www.celiakia.sk/co-je-to-celiakia/potrav... , od 1.4.2013 je aktualizovaný zoznam potravín pre celiatikov, sú tam uvedené aj doplatky na recept, možno už túto informáciu máte 😉

lukino189
2. apr 2013

Rada prvá a najlepšia VYHNÚŤ SA PITIU MINERÁLNYCH VôD!!! telo nedokáže spracovať denne spracovať väčšie množstvo minerálov (anorganických) ako 2 dcl za deň. Telo/človek/bunky potrebujú organické minerály a to zo zeleniny, z mäsa, z ovocia a z potravín. Denne vypit 3 litre čistej vody z vodovodu doupravenej nejakým kvalitným filtračným zariadením. Brita je tiež dobrá, ale na výmenu filtrov je dosť drahá.Jednak taká čistá voda upraví flóru v tráviacom trakte ale prečistí pri každodennom pití takej vody celý organizmus a hlavne krv sa zriedi a mnoho ďalšieho 🙂

em_ka
3. apr 2013

Maminky, cim je to, ze po upeceni BL kolaca (v mojom pripade ide o mazanec) sa cely kolac zborti? Je krasne nakysnuty, upeceny, vysledok dokonaly, ale potom, ze vyberiem z rury strati objem, krasne "nafuknuty" tvar je prec a po stranach je akoby nebol dopeceny, cesto je tam husty a lepkavy. Je tam prilis vela tekutiny, alebo drozdia?

matita
3. apr 2013

ahojte maminky, prosim Vas, je tu niekto, kto ma dieta, ktoremu robili v BA biopsiu? Hladam, ci v BA robia niekde biopsiu ambulantne teda bez celkovej narkozy. Syn bude mat 3 roky. Skusala som Thalion, ale tam robia az od 18 rokov, hoci tam maju detsku gastrosku. :(

borci
4. apr 2013

@em_ka niekedy moze byt pricina vela drozdia, pocas pecenia sa kolac nafukne, ale ku koncu splasne.

em_ka
4. apr 2013

@borci co som citala rozne recepty, tak do pol kila muky vsade pridali cele drozdie. tak nabuduce skusim trosku menej drozdia aj mlieka, len aby mazanec bol nakysnuty a nie suchy a tvrdy :-/

veve39
4. apr 2013

@matita tiez ma to zaujima....na Kramaroch si sa uz informovala ?

matita
4. apr 2013

@veve39 prave na kramaroch chodime ku gastroske a ta mi povedala, ze v celkovej narkoze ☹ a ked citam, ze hocikde inde na slovensku to robia ambulantne s dormicum, tak ma to dost hneva...

veve39
4. apr 2013

@matita ups, to som nevedela, preco to robia v celkovej ?
viem ze v BB robia ambulatne (aspon jedna mamina spominala, ze jej 2,5r. synovi robili ambulatne)

veve39
4. apr 2013

@matita ku komu chodite na Kramare ? ako ste spokojni ? caka sa dlho na termin ? biopsiu uz mate indkovanu - mali ste pozitivne testy ?
my mame 1hodnotu hranicnu, ostatne opakovane negativne, nevieme sa pohnut z miesta, dcerka ma chronicke zapchy uz vyse roka, strava je dost bohata na vlakninu, ovocie, zeleninu, cize nie je to tym, chodime do sukr. ambulancie, chcela som sa objednat na Kramare, aby sme sa niekde posunuli...uz by som uvitala biopsiu, avsak verila som, ze nie je v celkovej narkoze

matita
4. apr 2013

@veve39 no ked nebude ina moznost, tak vycestujeme aj inde, ale je to cudne. neviem, ci su tam nejake ine rizika, ale to by museli byt vacsie ako rizika narkozy ☹

matita
4. apr 2013

@veve39 chodime k hornovej. mila doktorka, zrejme aj dobra odbornicka, ale nehorazne cakacky. naposledy sme na termin cakali 3 mesiace. ja mam celiakiu cerstvo zistenu a malemu robili teraz opakovane testy (nepribera- 12 kg, vracia, vela kadi, mava kyselinu) a pred chvilou som volala a vraj su negativne, ale este cakame na genetiku. tak teraz vlastne ani neviem, ci tu biopsiu este budu chciet robit. teda nie ze by som ju velmi chcela, ale obavam sa ci testy nebudu falosne negativne.

veve39
4. apr 2013

@matita ved to, nase testy tiez mozu byt falosne negativne...prvykrat pred rokom som bola stastna, ze su negativne...lenze presiel rok, opat su negativne (len 1hodnota hranicna) no problemy nezmizli, skor sa zhorsili, stravu (okrem vysadenia lepku) uz nemame ako upravit.....v nasom pripade je to chronicka zapcha, nic ine, mala prospieva...zapcha je zriedkavym priznakom celiakie, ale moze byt aj z toho dovodu

veve39
4. apr 2013

@matita genetiku vam ako robia ? na vysledok sa ako dlho bude cakat ?

matita
4. apr 2013

@veve39 genetiku normalne zobrala krv a ze za 3-4 tyzdne. neviem ci u vas ma niekto celiakiu, ale mne teraz aktualne zistili a zrejme ju mam uz pekne dlho, lebo biopsia cela zle marsh3b a to som nikdy nemala nejake velke problemy, a vobec by na mna nikto nebol tipol, ze celiakia. a tiez z krvi jeden ukazovatel pozitivny, druhy negativny. nebolo by ma to voec napadlo, ani u maleho, lebo vsak nikto nemal celiakiu v rodine, tak som problem hladala inde, ale teraz mi to pripada, ze za tym moze byt prave celiakia. ak by sa genetika vsak nepotvrdila, tak si vydychnem... teda relativne, lebo problemy pretrvavaju 😖

matita
4. apr 2013

@veve39 takze genetika by bola pomerne jednoduchym "ciastocnym" riesenim aj pre vas. hoci ta vlastne len povie, ci tam je gen na celiakiu a nie, ze sa uz rozbehla.... ale ak bude negativna, tak sa tym smerom uz nemusis zameriavat.

veve39
4. apr 2013

aha, vdaka za info...a beru krv otcovi aj matke dietata ? ty si mala nejake problemy ? lebo my s muzom nemame ziadne

azbestica
4. apr 2013

Ahojte mamičky, chcem sa vás opýtať na základe čoho bolo diagnostikovaná vašim deťom celiakia a v akom veku. Moja dcérka má 10 mesiacov a posledne dni má žltú, mastnú stolicu, ktorá príšerne zapácha sem tam vracia a dokonca ma i mierne teploty. Boli sme u dr. spravila vyter, čakáme na výsledky... Samozrejme som už snorila na nete a vychádza mi z toho celiaka (dúfam, že to nie je nič vážnejšie) Vaše skúsenosti?

sanym
autor
4. apr 2013

@azbestica to skôr vyzerá na nejakú črevnú virózu, počkajte na výsledky výteru a mohli vyšetriť aj stolicu. Prečo si myslíš, že by to mohla byť celiakia? Mala podobné príznaky už aj v minulosti?

azbestica
4. apr 2013

@sanym zabudla som na to najdolezitejsie ze chudne :(.....nemala taketo priznaky...myslim si to preto lebo som nahadzal do google zapachajuca mastna stolica a vyhodilo mi celiakiu a este ine nemoci na ktore nechcem ani pomysliet....dufabam, ze sa iba zbytocne stresujem :( Preto som aj prisla do tejto diskusie aby mi skusene mamicky poradili

sanym
autor
4. apr 2013

@azbestica V každom prípade počkaj na výsledky výteru a keď budú problémy pretrvávať, určite ísť na gastro a žiadať odbery na protilátky na lepok. Podobne by sa mohla prejavovať aj alergia na BKM, prípadne CF. Celiakiu má môj starší syn, ale on mal len častejšiu stolicu (nie riedku). Ale môj mladší syn máva mastnú stolicu a pomaly priberá, zatiaľ sa zistila alergia na BKM a našťastie vylúčila CF.

azbestica
4. apr 2013

ale vyterom sa to neda potvrdit alebo vyvratit alebo hej? na CF sa od roku 2009 robi skrining v porodnici tak to by sme uz mali diagnostikovane...musime zajst na gastro? nasa dr. nam to nespravi? S BKM sa stretava jedine v jogurte a ten papa uz 3 tyzdne a az teraz sa to prejavilo

sanym
autor
4. apr 2013

@azbestica nie, výter celiakiu nepotvrdí, jedine odbery na gastre a prípadná biopsia. A screening na CF neodhalí všetky prípady, ale samozrejme nechcem strašiť.

azbestica
4. apr 2013

@sanym no urcite nestras dnes som citala clanok ze zatial sa to stalo iba raz ze sa neodhalilo takym sposobom....ale dakujem za nazor