icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

azbestica
5. apr 2013

@em_ka dakujem, dodala si mi trochu optimizmu a iny pohlad na vec....ale trapi ma aj to ze schudla

borci
5. apr 2013

@bimky tak to je smola. Najhorsie je to cakanie, ked vies, ako jej mozes pomoct, ale este nemozes. Pre mna to boli najhorsie tyzdne. Prajem vela sily a tepezlivosti a verim, zeto coskoro budet mat za sebou 🙂

talexa
6. apr 2013

maminy, keď budete chcieť spraviť sladký obed alebo večeru vyskúšajte parené buchty, od novembra som ich už robila asi 5x a zakaždým sa mi vydarili a 🙂 boli výboné

Parené buchty

336g Mix B múky,
225 ml vlaž.mlieka,
1 vajce,
1 čl soli,
3 čl cukru,
1/2 droždia (balík sušeného droždia Dr.Oetker, máličko na spodku v sáčku sušeného droždia nechávam, nevysypávam úplne všetko do posledného zrniečka)

Poriadne vymiesiť, (miesim v pekárni, mám čisto len program na miesenie, trvá 15min, ale na 7 minúte vypínam, samozrejme, že kontrolujem, aby som nemala múku prilepenú o nádobu, zotieram plastovou stierkou)
vytiahnem z pekárne a šupnem do plastovej nádoby a nechám kysnúť 45 minút zakrité utierkou, potom rozvaľkať, (valkám na 2 x) povykrajovať štvorčeky, naplniť podľa chuti (dávam jahodový džem s kúskami jahôd+nutela) a urobiť buchtičky. Dáme na paru (ten plechový parák čo sa vkladá do hrnca potieram olejom) a paríme 25 minút. Vyjde mi tak 10 ks, podľa veľkosti, nerobím ich obr-veľké.
Dobre sa zohrievajú aj na druhý deň v škole, v otvorenom mikrotenovom sáčku, narezať trochu buchty a šupnúť do mikrovlky, sú aj tak stále dobré. (alebo doma znova napariť)

Chutia nám 🙂

borci
6. apr 2013

@talexa Mnam, musime vyskusat 🙂 to cesto, ked ti vykysne, tak sa lepi alebo ako ho valkas? Na pomucenej doske?

talexa
7. apr 2013

@borci naolejujem si ruky, dosku a aj valček, a potom idem na to, keď som skúšala namiesto oleja pomúčiť, tak aj tak sa mi cesto lepilo, trhalo a nechcela som tam zas kydať kopec múky 🙂 , vychádzami, že kým sa parí 1. polovica buchiet, tak robím druhú polovicu, pripravím si buchty a už len počkám kým sa doparia, vyberiem a šup druhá várka, a zakaždým nechávam tých 25 min, je to akurát, a ešte jedna drobnosť, ktorú som nevedela, keď spravím buchty, tak na ten parák ich dávam tým pozliepaný-pokrčeným dole a hore je pekná rovná plocha, ktorá ešte pri parení nakysne. Len ich treba dobre pouzatvárať, ale aj tak sem tam trošku vytešie, ale to je minimu, a na tanieri to nechýba, keď dávam ešte gramko a roztopené maslo 🙂

reisi
7. apr 2013

@talexa prosim ta , ty si sikulka porad mi. Ked robim nejaky kysnuty zavin alebo kysnuty kolac na plech tak je tvrdy tazky proste nejeditelny. Moze to byt kvasnicami, ze zatial vzdy som dala cerstve?

reisi
7. apr 2013

@talexa v piatok tie tvoje buchticky vyskusam!

bimky
8. apr 2013

prosím vás a máte odskúšaný recept na dukátové buchtičky? aj za ten by som bola vďačná=o) ja si tie vaše recepty zbieram a potom , keď to budeme mať na 100¨% potvrdené,už len použijem=o)))))))) 🙂

sasa2
8. apr 2013

@talexa Len predsa ked je v receptoch lyžička kakaa ,neviem či to lyžička granka celkom nahradí?chcela som len vedieť aké kakao používate vy .

sanym
autor
8. apr 2013

@sasa2 myslím, že orion má okrem Granka aj obyčajné kakao, myslím že tam nie je žiadny lepok.

talexa
8. apr 2013

@reisi čerstvé kvasnice vôbec nepoužívam, aj keď sú písané v recepte dávam sušené, večer sem dám recept na pizzu tá sa robí z kysnutého cesta, možno najskôr vyskúšať ako pizzu a potom použiť na koláč, ale nemám to tak odskúšané. Tú to pizzu synátor zbožňuje, cesto je pre neho lahké, pred bezlepkovou dietou pizzu priam neznášal 😝 a teraz len tak zblajzne
koláč robím taký jednoduchý ako bublanina, aj to sem večer zavesím,

talexa
8. apr 2013

Dukátové buchtičky robím z receptu na chleba, do ktorého idú vajcia, je taký skoro koláčový, ako chlieb sa synovi nepáčil, nakrájala na kocky, zaliala pudingom a večera bola hotová 😉, kocky som nedávala pripiecť do trúby, možno by to bolo ešte lepšie. Zvyšok opatrujem v mrazničke a len vytiahnem keď uvarím puding.

410 ml vody
160 g vajec (ona ich normálne odvážila po ich rozbití, ja som dala tri priemerne exempláre)
45 g oleja (olivový alebo iný)
1 čajová lyžička octu
500 g bezlepkovej múky (ja som použila Schär Mix B)
2 čajovej lyžičky Xantarovej gumy (takisto poslúži Guarová – ja som mala len tú)
1 (al. 1,5) čajová lyžčka soli
25 g cukru
1,5 čajovej lyžičky sušeného droždia (ja som dala jeden balík, komu sa chce lyžičkovať. vyjde to tak skoro narovnako)

Jasné, že to nie sú pravé dukátové buchty, ale .... syn ich bezproblémov zje a je spokojný,že má ďalšie lepkové jedlo zmenené pre neho na bezlepkové. 😀

talexa
8. apr 2013

@sasa2 včera som robila bublaninu, (teda recept na bublaninu) pridala 3 polievkové lyžice gramka, dala perníkový kypriaci prášok, upiekla, na vrch džem natrela a vyliala várovú čokoládu a posypala kokosom, koláčik sa vydari, bol ako klasický perník. Možno toho gramka treba dať viac ako kaka, ale určite sa toho nemusíš báť .

angellinka
8. apr 2013

neviem sa k tomu dopatrat.Ako je to s predlzenou materskou?Ked ma syn celiakiu,do ktoreho roku mam narok na predlzeny rodicovsky?dakujem 🙂
momentalne som s malou doma,ale ta je tiez chora stale,v sept ma nastupit do skolky.A chcem si poziadat na syna,bude mat 5 rokov.Dakujem za kazde info

keziah
8. apr 2013

@angellinka mozno som trosku mimo, ale mne u syna-alergika, atopika (teraz sa ukazuje, ze mozno aj celiatika) pred 2 rokmi schvalili neobmedzene- to znamena, ze do zacatia povinnej skolskej dochadzky. To bola dost novinka, dovtedy sa schvalovavalo na 1 rok. Inak je tu niekde aj tema o predlz. RD z dovodu dlhodobo niepriazniveho zdravotneho stavu, skus pohladat.

angellinka
8. apr 2013

@keziah skusim prelistovat 😉

sanym
autor
8. apr 2013

@angellinka ja viem tak, že do šiesteho roku veku dieťaťa.

sasa2
8. apr 2013

@talexa diky.

angellinka
8. apr 2013

@sanym dakujem.Dnes som si bola pre tlacivo na UP,a "tety" tam na mna pozerali,ze co chcem.Lebo ja som momentalne s malou na rodicovskej,a predlzit si chcem na syna 😉

sanym
autor
8. apr 2013

@angellinka keď si na RD s druhým dieťaťom, nárok na predĺženú RD s ďalším dieťaťom ti vzniká až po uplynutí prebiehajúcej RD. Môjmu staršiemu synovi zistili celiakiu keď mal 4 roky, mladší mal rok a bola som na RD a tým pádom mi predĺžená RD s prvorodeným neprináležala.

sanym
autor
8. apr 2013

@angellinka teraz pozerám, že RD s dcérkou ti už pomaly končí, takže o tri mesiace keď bude mať tri roky by ti mal vzniknúť nárok na predĺženú so synom.

angellinka
8. apr 2013

@sanym z akeho dovodu?ked mam narok nanho poberat do 6.roku.Ja si chcem poziadat ked dcerk bude mat 3 roky,to znamena,ked mi skonci rodicovska s nou.

sanym
autor
8. apr 2013

@angellinka veď to isté píšem o príspevok vyššie 😉 Mne to blbo vyšlo, keď mal mladší syn 3 roky, starší mal už presne 6.

sylvar
8. apr 2013

ha, v bille mají těstoviny za 24,9 sam mills

sylvar
8. apr 2013

@bimky to je mi líto, že se taa biopsie odkládá!

medakote
8. apr 2013

@bimky Nedávno jsem dělala dukátové buchtičky sestře, podle tohoto receptu a povedly se. dávala jsem
150g Jizerky
50g pohankové mouky
35 g cukru
30ml oleje
1/2 sáčku sušeného droždí
zhruba 100ml mléka

Hnětačem jsem udělala těsto, ručně udělala kuličky a naolejovanané poskládala na pekáček, ne moc těsně k sobě. pak jsem je na půl hodiny strčila do vlažné trouby vykynout a pak asi na 175 stupňů upekla. šodo udlej vaše oblíbené, mě se nechtělo dělat z vajec, dělala jsem pouze řidší pudink s cukrem, vanilkou a rumem (pro děti bez rumu). Ať se podaří.

medakote
8. apr 2013

Jinak totéž těsto se dá použít i na koláčky, podobný postup.

talexa
8. apr 2013

PIZZA:
- 500 g MIX B
- 10 g sušeného droždia alebo 15 čersvté
- 40 g masla
- 1 čajová lyžička soli
cesto spravím v pekárničke - miesenie 7-8 min, (zotieram z bokov nádoby), dám vykysnúť do plastovej nádoby, ale manžel ju raz robil tak, že cesto len vymiesil, dal na plech na mastný papier a povyťahoval mastnými rukami, zle sa valká, a navrch podľa chuti, čo ladnička dá 🙂, cesta je celkom dosť, tak to vychádza zhruba tak na 2 plechy, nie úplne celé

BUBLANINA
- 5 vajec
- 10 dkg MIX C
- 10 dkg cukru
- 1 prášok do pečiva Dr. Oetker
- 1 čajová lyžička oleja
peiem na malom plechu 180 stupňov, 15 min., na vrch ovocie, alebo džemľ čokoláda, skúšala som cesto dať aj do tortovej formy, vtedy treba piecť dlhšie na 170 stupňov

Hádam sa za každým podarí 😉

talexa
8. apr 2013

@medakote Receptík ukladám, a vyskúšam 🙂

talexa
8. apr 2013

@medakote jizerku si použila ktorú?, na koláče alebo takú čo sa snej robia chleby, neviem, ktorú múku od Schär použiť na buchtičky