icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

angellinka
12. máj 2013

@barla aj u nas sa preferuje od Schar,maju velmi chutne veci,dostat aj v Dm

sanym
autor
12. máj 2013

@angellinka prosím ťa, dá sa niekde nájsť, že chupa chups sú bezlepkové? A len obyčajné, alebo aj tie so žuvačkou?

angellinka
12. máj 2013

@sanym len tie obycajne kupujeme.Skusim to pohladat,citala som to este na zaciatku ked synovi diagnostikovali celiakiu na nejakej ceskej stranke

angellinka
12. máj 2013

@sanym http://www.perfettivanmelle.sk/produkty/chupachups
vsetky tie vyrobky na pravej strane viem,ze su bezlepkove.Nasa gastro nam dala casopis pre celiatikov na prefotenie,a tam som to citala

angellinka
12. máj 2013

@sanym nieco som nasla,aj ked nie tuto som to citala,ale dufam,ze pomoze 😉
http://www.celiakia.sk/bezlepkove-produkty/slad...

sanym
autor
12. máj 2013

@angellinka vďaka 😉

barla
12. máj 2013

@sylvar ďakujem 🙂, vyskúšam dať pohánku do polievočky aj to rizoto skúsim, vďaka za rady 🙂
@angellinka takže si na začiatku nedávala žiadne z uvedených sladkostí ? Ja som tiež veľmi prísna, ja jej všetky sladkosti kupujem v zdravej výžive iba s prečiarknutým klasom, sladkosť má iba raz za deň, kinder jej dám tam max. 2-krát do týždňa, ale tie cukríky miluje. Aj my máme pol roka bezlaktózovú diétu, ale tú až tak prísne nedodržiavame, pije bezlaktózové mliečko, jogurty jej dávam také zakysané, bezlaktózové jej nechutili, aj do varenia pridávam iba bezlaktózové mieko namiesto smotany, prípadne kyslú smotanu, ale laktózu v sladkostiach nejako neriešim 😒 . Po biopsii jej vyšlo March IIIC, tak chceme, aby sa dalo črievko čím skôr do poriadku. Teraz v júni ideme na prvú kontorolu po pol roku diéty, som strašne zvedavá, ako pôjdu dolu protilátky. Aj ja som teraz kúpila tie zmrzlinové kornútky, sú ok.....aj keď mi stále vrta v hlave tá odlepkovaná pšenica. Ďakujem pekne za rady 😀

@sanym Ďakujem 😀 , tie lízanky Nimm2 sme už mali, malej chutili 🙂

aaandrejka
12. máj 2013

@barla - lizatka kupujem v lidli takze, co je ich viac v baleni... kinder cokoladu a kinder vajcia mala uplne v pohode papa, teda, niekedy ich doslova laduje do seba, ale vyskedky ma vzdy v uplnom poriadku... na haribo pozor - nie z bellepkoveho hladiska, ale z hladiska "ecok" - farbiv... veci z bezglutenu napriek tomu, ze su polske, by mali byt ok, maju dost nezavislych eu certifikatov

barla
12. máj 2013

Kočky ešte sa chcem s vami poradiť čo sa zmrzlín týka......keďže som nakúpila bezplepkové kornútky 😀 , chodíte s detičkami na zmrzlinu, alebo kupujete len bezlepkové zmrky domov prípadne nanuky ? Veď taká zmrzlina je vlastne zložená zo smotany, vajec a príchute, ktorá môže obsahovať možno lepok...neviem....aké máte skúsenosti ? ďakujem

reisi
12. máj 2013

@sylvar , nie cukrovku ale artritidu.

angellinka
12. máj 2013

@barla nekupujeme zarabanu zmrzlinu.Mame jednu kaviaren,kde predavaju Carte dor a algidu v boxoch,a kupujem jedine tie.Precitam si na krabici vzdy zlozenie 😉 Kedze syn ma teraz potrebu mat zmrzku v kornutku,vidi tak kazdeho a uvedomuje si to.alebo nannuk potom.
Haribo len medvedikov,alebo Nimm 2.Na zaciatku som nedavala ani sladkosti kde bola laktoza 😒 mala som velke obavy,ked sme isli na prvu kontrolu po pol roku.

barla
12. máj 2013

@angellinka ďakujem, tiež mám obavu, aké budú výsledky.....čo je malá na diéte sa úplne zmenila, pribrala už 3 kg a narástla o 4 cm, pekne papá, má chuť do jedla, je kľudnejšia, lepšie spí....uvidíme, aké budú výsledky 😉

angellinka
12. máj 2013

@barla drzim palce,daj vediet 😉

andy1978
12. máj 2013

Dnes sa mi podaril super chlebík, polovicu vody som zamenila za minerálku, ale možno je to aj postupom, trošku som ho zmenila, lebo sa mi už nedaril...

sylvar
13. máj 2013

@barla i naše malá přibrala z 15,5kg na 17,8kg, celiakie pozitivní vyšla v říjnu, v březnu byla potvrzena, od konce února drží bezlepkovou
bezlepkový je i mrož 🙂
@andy1978 prosím o recept a je chleba z formy? já chleba peču jen od Labety, housky vyrábím domácí

sylvar
13. máj 2013

a teda nálady se rapidně změnily, ze vzteklého dítěte je o poznání míň vzteklé 😀 😎

sylvar
13. máj 2013

jinak sladkosti já dávám sporadicky a to Celihope, racio silouette, glutaline polomáčené-mňam
Sofie má cukrovku 😝

andy1978
13. máj 2013

@sylvar receptik pridam, dala som ho na stranku celiakia.sk, ale este nie je zverejnený, potom pridám link.

sylvar
13. máj 2013

@andy1978 super 🙂

borci
13. máj 2013

@andy1978 krasny chlebik, taky ako klasicky 🙂 piekla si asi v rure, ze?

talexa
13. máj 2013

Viete mi poradiť čím docieliť, aby bol chlebík vo vnútry tmavý?, čo pridať, skúšala som pohánkovú múku, len jej nemôže byť moc, lebo je ťažká a chlebík nenakysne, skôr mám namysli niečo, čo by postačovalo tak 1 lyžičku ... a bol by tmavý.

barla
13. máj 2013

@sylvar aj my sme na tom podobne 😀 😀 😝

barla
13. máj 2013

@sylvar aha, a cukrovku má od kedy ?

andy1978
13. máj 2013

@borci ano piekla som v rúre.

sylvar
13. máj 2013

@barla v půlce února jí ji zjistili, tím pádem se neřešil lepek, až ji stabilizovali, tak jí nabrali krev a protilátky byly nad 100, tak řekli, že to je celiakie a nemusí na biopsii
bude jí v pondělí 6 a první atb měla v lednu tohoto roku, do té doby nemocnost téměř žádná, krom neštovic a zánětu spojivek 😝 😝 😝 😝 😝

andy1978
14. máj 2013
bimky
14. máj 2013

@barla prosím ťa, kde si kúpila tie kornútky na zmrzlinu??

barla
14. máj 2013

v zelenom obchodíku v Bánovciach nad Bebravou http://zelenyobchodik.sk/, ale našla som ich napr. aj tu http://www.bezlepka.com/product/zmrzlinove-korn...
🙂

barla
14. máj 2013

@sylvar jej chuďatko malé, takto sa tie autoimunne ochorenia zvyknu pripájať, tak držím palce malinkej, nech si čím skôr zvykne za dietu a nech je fit 🙂

bimky
15. máj 2013

prosím vás, ak je na potravinách napísané iba modifikovaný škrob, tak to nekupujete? a ak tam je identifikované, že kukuričný modifikovaný škrob, tak je to ok? je to napríklad na jogurtoch.