Dieťa s kiahňami v čakárni u lekára
Maminky,som dost vydesena,prosim,ak mate skusenost,upokojte ma...
Dnes sme sli na ockovanie mmr s malym,dosli sme do cakarne,sidlia tam okrem nasej pediatricky dalsie dve,bola plna cakaren,tak sme boli vnutri asi pol minuty a potom muz zobral maleho von s tym,ze ja pockam a ked nas zavolaju,ohlasim ich,cely cas drzal maleho na rukach...vysla som von ich pozriet a tam starsi pan-dedko jedneho dievcatka nam vravi,nech sme s malym radsej vonku,ze vnutri vo vstupnej miestnosti je dievcatko s ovcimi kiahnami...ja v tom momente nervy,stres,cakali k druhej doktorke,nie k nasej,ale ani mu ani be,dievcatko vyhadzane a rodicia v pohodicke,povedala som to nasej doktorke,ked otvorila dvere,ta hned riesila s ich doktorkou,ze nech ich vybavi alebo riesi,lebo plna cakaren deti...my sme maleho k nadej dr.preniesli cez okno,aj von siel cez okno,vseho vsudy bol v cakarni asi pol minuty na zaciatku a potom cely cas vonku,zaockovali ho,no mna cele poobedie mata,ze co ked to chytil a co vlastne teraz?strasne sa bojim,mohol to podla vas chytit od toho dievcatka za tu chvilu?moze sa nieco stat,ked bol zaockovany?prosim.o normalne dieta,je to moje prve a zatial jedine dieta a som strasne vydesena...
Kiahne su vysoko infekcna choroba a do cakarne medzi zdrave deti urcite nepatria. Aj mna by to veru nahnevalom. Mam dve deti a akurat mame po kiahnach, ked sa vysypala prva dcerka nevedela som co to je tak som volala dr.,ze mam podozrenie na kiahne tak sme sli k dr.ale dcerka cakala v aute a dr.ju prisla pozriet von a potvrdila kiahne v ziadnom pripade sme nesli do cakarne. Ked dostala mladsia uz som k dr.ani nesla az potom na kontrolu ked mali vsetky kiahne zaschnute vtedy uz dieta nieje infekcne. Neboj sa za tu chvilu ich urcite nedostal a keby nahodou inkubacna doba je 2 tyzdne a to uz bude z ockovania davno zotaveny.
Mama dietata s kiahnami ma vzdy vopred zavolat lekarovi a dohodnut sa s nim kedy prist. Mnohi lekari maju na to priestory. Takze nechapem tie, co sa tu obuvate do autorky. Moja lekarka ma na to upozornila este pri prvom synovi. Ak si je mama ista, ze su to kiahne a dieta je ok, bez komplikacii, tak sa ma to dieta liecit doma. Lebo okrem inych deti, ohrozuje v cakarni hlavne seba, kedze imunita ide po kiahnach prudko dole.
Netušim či sa drobec mohol nakaziť, či ako bude reagovať...ako každá, aj ja by som sa o svoje dieťa bála. Aj sa bojím....ale...minuly rok v aprili mali moje baby kiahne. Volala som našej dr v deň(štvrtok), kedy som ich "objavila" a povedala mi, nech sa prídeme ukázať v pondelok. Tak nas mm zobral - na "bodkovane" deti ľudia reaguju rôzne, to sa dalo čakať...ale...naša dr tam nebola - nepamätam si, či bola pn alebo cerpala dovolenku. Počkali sme na zastupujucu dr. Videla nas ked prichadzala, aj sestričke sme objasnili situaciu...aj tak sme čakali a znašali pohoršene pohľady ostatnych...vrcholom bolo, že nas ta dr zvozila, na čo sme vôbec prišli...
Takže by som neodsudzovala rodičov toho dievčatka, keby som nepoznala ich situaciu...
liezť cez okno od lekára som ešte nevidela....
Prečo sa tak bojíš kiahní? Prekoná ich takmer každé dieťa, snáď chceš aby schytal kiahne v dospelosti?
Vieš,koľko ľudí v mhd,materskom centre a všade vôkol môže tvoje dieťa nakaziť kiahňami?
Btw fakt cez okno k lekárke,fakt až tak sa bojíš detskej choroby?
@deti95060810 nebolo potrebne liezt,ja som bola vnutri a muz mi maleho podal cez otvorene okno,ani doktorke ani sestricke to cudne neprislo vzhladom na situaciu,tak neviem,preco je to take pohorsujuce pre vas
@zuz02 keď som išla s deťmi na kontrolu po kiahnach, tak bola čakáreň plná deti s chrípkou. Zaklopala som, vypočula si pár poznámok o drzosti, sestrička hneď samozrejme, po kiahnach nemozete sedieť v čakárni plnej chrípku, vtom sa postavila ešte jedna mamička, že ona ide tiež po kiahnach a čaká hodinu, sestrička ju ešte sfukla, že to je jej chýba a mala si zaklopať. Presne toto oddovodnila rapídnym poklesom imunity
@kuriatkomm kiahni ako takych sa nebojim,ide mi o to,ze maly bol dnes aj ockovany a jeho imunitny system.bude mat pravdepodobne co robit aj bez dalsieho ochorenia...a nie,bezne nelezieme cez okno,alw kedze chore dieta stalo a zdrziavali sa vo vchode,podal mi maleho muz do ordinacie cez okno,ani doktorka,ani sestricka nepovedali pol slova a cuduj sa svete,ani im to nepripadalo divne
nemala by si byť taká vystresovaná, lebo z toho ochorieš....
Moje najst. dcéra doniesla kiahne domov z MŠ, dostala ich aj mladšia dcéra a najmladšia mala vtedy 3 mesiace a nedostala ich a doteraz ich ani nemala....a to sme spávali všetci v jednej izbe. Deti sme nijak neoddeľovali, nebolo kde....
prehánaš....ospravedlňuje ťa,že je to tvoje prvé😉
uzasne nazory, nechat behat niekoho s infekcnou chorobu po svete, lebo ved i tak to vsetci dostanete... uz si nikto nespomina na pripad dievcatka, ktorej minuly rok prave kiahne oslabili imunitu a nasledne sa u nej prejavilo vazne onkoochorenie, ktore ju skoro dostalo... Ja budem radsej dieta preventivne prenasat u lekarky cez okno, ako sa pozerat, ako po chemoterapiach nevie vstat z postele.
@bella1988 a ked niekto kychne na ulici alebo v obchode pripadne pojdes MhD kde je veeela nakazenych ludi a nebudes o tom vediet lebo nie vzd to vidno, ako budes riesit situaciu? Podavat vzdy muzovi cez okno asi nie vzdy bude prakticke riesenie...neverim ze to lekarke a sestricke pripadalo Ok skor si myslim ze pomlcali 🙈🙈😬😂😂😂
@bella1988 nič sa mu nestane 😉 treba myslieť pozitívne. Moje deti kiahne nie a nie dostať a boli s nimi v priamom kontakte niekoľko krát. Keď ich už dostali len som zavolala dr. že majú kiahne ale odmietla som tam ísť, že prídeme len ak budú komplikácie alebo až na kontrolu. Naša dr. očkuje a robí poradňu po 12.00 takže zväčša choré deti stihne vybaviť dovtedy.
@janinah asi s ňou ešte lomcujú hormóny.... Pri ďalších deťoch už bude viac v pohode... Dieťa cez okno trepať, doktorka mala zážitok....Si neviem predstaviť keď som ja prišla k lekárovi so 4 deťmi a mali sme ich prekladať cez okno...😀
@bella1988
@misaelka
@ipetka
Ahojte, nie je pravda, že dieťa s kiahňami musí ísť k lekárovi. Keď mal môj syn kiahne, volala som lekárke, že ich má a či máme prísť, povedala, že nie, totiž, ona mu aj tak nemá ako pomôcť,môže akurát skonštatovať, že sú to kiahne a všetky lieky, ktoré by na to mohla predpísať, sa dajú kúpiť v lekárni aj bez receptu (lieky na zníženie teploty). U lekárky sme boli až keď už bol syn zdravý, kvôli záznamu v karte, že kiahne prekonal (išli sme v štádiu zahojených chrastičiek).
Držím palce, aby bol malý v poriadku a kiahne nedostal, ale nikdy nemáš istotu, môže ich chytiť kdekoľvek od niekoho, kto už je infekčný a ešte o tom ani nevie a nemá žiadne príznaky. ☹
@bella1988 necitala som prispevky ale moj maly prekonal kiahne ked mal 10mesiacov - v pohode, o jeden den dlhsie sa vysypaval ako starsi. Kamoska prisla na navstevu sa nakazit a tiez jej syn bol v ten den na mmr ockovani....tiez mal normalny priebeh...zavisy od kazdeho dietatka ale neboj...nemyslim si
ze mas dovod na paniku...kazdopadne dieta s kiahnami nema co robit u lekara podla mna...
@katrin21 áále kdeže. V novembri sme boli v Ba na ORL. bolo to dohodnuté vyšetrenie a cestovali sme 240 km. V čakárni sestra kričí: nech sa páči s tým dieťaťom čo má ovčie kiahne. Len som si pomyslela - ešte toto nám chýbalo, dcéra ešte ovč. kiahne nemala. O pár dní som dostala horúčky a bolesti na chrbte - lekár vraví to máte PÁSOVÝ OPAR, je to veľmi bolestivé, niekto vás nakazil ovčími kiahňami. Liečila som sa min. týždeň. a dcére nebolo nič.
@deti95060810 doktorka sa rehlí ešte teraz🙂 to budú asi furt cez okno chodiť,v čakárni je predsa chrípkový vírus,črevný vírus,bacilov miliony...
autorka,nič v zlom,ale stačí použiť tri veci a dieťa,výchova aj všetko bude ok...
-zdravý sedliacky rozum
- zlatú strednú cestu
-materinský inštinkt
😉
@misaelka asi nikam, dieťa s kiahnami nemusí k lekárke, či? obe deti kiahne mali, volala som, povedala čo majú, doktorka povedala, že chodiť nemáme
@deti95060810 pasovy opar neznamena hned nakaza ovcimi kiahnami. Ak si kiahne mala ako dieta tak virus ktory sposobuje pasovy opar ti "ostal" uhniezdeneny a kedykolvek sa "prebudza"... ja som mala aj aj.
@deti95060810 no, lebo bohuzial niektore maminy to neriesia a idu. vid tato diskusia... ale nemalo by sa... pokial je priebeh normalny.
@cecilia68 ani pohotovosť nechodí k výsypom...Tak mi to povedali na pohotovosti. vraj nie je to akútny stav....
@h2 ano, to je pravda z kiahnami tiez sme u lekarky neboli, len sme volali, nakolko su vysoko nakazlive tak kazdy normalny lekar vam povie ze nechodili, iba v pripade nejakych komplikacii....nurofen ci vodicka na vyrazky niesu na predpis....niektore maminy dokonca nic nedavaju na vyrazky...

U nás to ma lekárka riešené btzv. Infekciu miestnosťou. Pri podozrení na kiahne, si rodič s dieťaťom sadne dnu predtým zaklope sestričke, a o chvíľu príde lekárka, dieťa pozrie, sa sestrička prinesie recept a rodič odíde. Nikto s dieťaťom do kontaktu nepríde, po odchode sestrička miestnosť dezinfikuje.