icon

Dieťa s kiahňami v čakárni u lekára

bella1988
31. máj 2017

Maminky,som dost vydesena,prosim,ak mate skusenost,upokojte ma...
Dnes sme sli na ockovanie mmr s malym,dosli sme do cakarne,sidlia tam okrem nasej pediatricky dalsie dve,bola plna cakaren,tak sme boli vnutri asi pol minuty a potom muz zobral maleho von s tym,ze ja pockam a ked nas zavolaju,ohlasim ich,cely cas drzal maleho na rukach...vysla som von ich pozriet a tam starsi pan-dedko jedneho dievcatka nam vravi,nech sme s malym radsej vonku,ze vnutri vo vstupnej miestnosti je dievcatko s ovcimi kiahnami...ja v tom momente nervy,stres,cakali k druhej doktorke,nie k nasej,ale ani mu ani be,dievcatko vyhadzane a rodicia v pohodicke,povedala som to nasej doktorke,ked otvorila dvere,ta hned riesila s ich doktorkou,ze nech ich vybavi alebo riesi,lebo plna cakaren deti...my sme maleho k nadej dr.preniesli cez okno,aj von siel cez okno,vseho vsudy bol v cakarni asi pol minuty na zaciatku a potom cely cas vonku,zaockovali ho,no mna cele poobedie mata,ze co ked to chytil a co vlastne teraz?strasne sa bojim,mohol to podla vas chytit od toho dievcatka za tu chvilu?moze sa nieco stat,ked bol zaockovany?prosim.o normalne dieta,je to moje prve a zatial jedine dieta a som strasne vydesena...

deti95060810
31. máj 2017

@momoqui tak mi povedal lekár. a pritom dcéra ešte nemala ovč. kiahne, skôr som sa bála o dcéru...

h2
31. máj 2017

@1234lubka Presne tak, dnes je už trend kiahne ničím nenatierať, takže my sme dávali len lieky na teplotu.

majka238
31. máj 2017

@ipetka neviem naco je potrebne ist s kiahnami k lekarovi. ak niesu komplikacie je to uplne zbytocne. Je to virusove ochorenie takze nic moc ti na to dr. nepredpise. obidve deti mi uz presli kiahnami a ani s jednym som u dr. nebola, rovnako tak ani so siestou chorobou. Zavolala som jej, vysvetlila ako to vyzera a ona mi povedala co im mam davat a hotovo. Este som sa pytala ci sa mame ukazat tak povedala ze urcite nie lebo je to vysoko nakazlive. Netreba hned s kazdou teplotou a kazdou vyrazkou bezat k dr., zbytocne sa to potom siri.

deti95060810
31. máj 2017

Teraz pozerám že decko už má viac ako 1 rok? tak to je už veľké bábo, ja že má len zopár týždňov. Takéto dieťa má už lepšiu obranyschopnosť....

momoqui
31. máj 2017

@deti95060810 chapem ale nemas istotu ze ta nakazilo prave TO dieta v cakarni 🙂
Mohla si to chytit inde ani nevies

momoqui
31. máj 2017

@deti95060810 inak dobry postreh 😀Keby to bolo novorodeniatko tak som ticho ale sak toto je uz velke

jana_eyre
31. máj 2017

@iukas prave kiahne su uplne vyhubene uz asi 30 rokov takze to o com pises asi pravda nebude..

iukas
31. máj 2017

@bella1988 nic si nerob z vysmesnych reci, nasa lekarka tiez na zavolanie chodi domov, ma cakaren pre infekcnych pacientov s osobitnym vchodom a pri kiahnach sme si len telefonicky odkonzultovali postup. Aj na Slovensku je to uplne bezne, mozno na vidiek to este nedorazilo.. Postupovala sme v sulade so svojim zdravym rozumom a materinskym instinktom, ciste teroreticky sa maly nakazit mohol, ale uprimne, kontakt s nakazenymi detmi bol u neho minimalny, urcite bude v poriadku. Drzim palce🙂

bella1988
autor
31. máj 2017

@janinah ubezpecujem vas,ze hormonalne,aj po inych strankach som v poriadku,nevidim dovod na urazky a posmesky,sme tu vsetky mamy a radime si,myslela som si,ze v dobrom...doktorka ani sestricka sa nerehlili,nemlcali,rozpravali sme sa a obe skonstatovali,ze aby dieta s ovcimi kiahnami behalo po cakarni sa im este nestalo

bella1988
autor
31. máj 2017

@iukas dakujem pekne za rozumnu odpoved,clovek by neveril,kolko zloby sa tu najde

h2
31. máj 2017

@deti95060810
@momoqui Ja som niekde čítala, že do niekoľkých týždňov až mesiacov má dieťa (hlavne dojčené) získanú imunitu od matky, takže práveže niekoľkotýždňové bábo by tie kiahne nedostalo.

iukas
31. máj 2017

@jana_eyre slovicka Práve som myslela ako časticu, nie ako prídavné meno Pravé kiahne. Ide o Lilianku mamičky babymaminka, môžeš si prečítať jej staré blogy.

slniecko323
31. máj 2017

@h2 imunitu ma do 6 mesiacov pokial je plne dojcene. Od 4 mesiaca pomaly imunita klesa.

bella1988
autor
31. máj 2017

@deti95060810 to "decko"ma 16 mesiacov,neviem,ci by som povedala,ze je "velke",ale ok,nikomu neberiem nazor,stale zdoraznujem,ze mi nejde o ochorenie ako take ale o to,ze bol dnes zaroven ockovany

uhnakova
31. máj 2017

@h2 novorodeniatko by nedostalo kiahne v pripade, ze ich matka prekonala. Inak by ich dostalo aj s mamickou, co sa presne stalo znamej v nasom okoli.

slniecko323
31. máj 2017

@bella1988 vsetko bude ok, hlavne pozitivne myslenie 😉 A netreba uz asi reagovat na dalsie komentare a rozculovat sa.

slniecko323
31. máj 2017

@uhnakova ano samozrejme, ma imunitu, pokial matka kiahne v minulosti prekonala...

h2
31. máj 2017

@uhnakova Jasné, samozrejme, na ten prípad, že by matka kiahne neprekonala, som nepomyslela, ďakujem.

uhnakova
31. máj 2017

@bella1988 neboj sa, za taku kratucku dobu kontaktu s chorym ste vcelku bez sance, ze ti syn ochorie. Moje deti prekonali kiahne teraz v aprili, syn to priniesol zo skolky, kde priamo v jeho triede mali deti postupne kiahne. Vydrzal tam vyse pat tyzdnov, nez ochorel.

deti95060810
31. máj 2017

@bella1988 ááále prosím ťa, však to už nie je novorodenec....Buď rozumná, niektoré maminky bojujú s oveľa ťažšími diagnózami. Ešte nič a ty sa už zbytočne zožieraš.... ale s tým oknom....😀

cecilia68
31. máj 2017

@bella1988 Robíš z toho hotovú tragédiu a si prehnane úzkostlivá 😅 Čím skôr si tým prejde, tým lepšie🙂 A neviem, ktorá tu spomínala, že z kiahní sa stalo dieťa onkopacientom ☹ Toto radšej nekomentujem, lebo dotyčná by aj zabudla, kde je sever😝

iukas
31. máj 2017

@cecilia68 posielam ti jej blogy do IP, aby som tu nevystrasila nasledkami autorku diskusie. Aby si vedela, kde je ten sever..

eeffka
31. máj 2017

@bella1988 vy ste uplne sibnuti aj s vasou lekarkou 😂😂😂decko do ambulancie cez okno tahat. Mila prvomatka kiahne su nakazlive najma v case predtym nez sa dieta vyhadze. Takze denne prejdes mozno okolo 3ludi co ta mozu nakazit a neriesis to.

jana_eyre
31. máj 2017

@iukas aha, tak ta diakritika ma dostala 😉

O tom dievcatku viem, sledovala som jej blog.. Ale take nieco bohuzial moze prepuknut pocomkolvek (zazila som vo velmi blizkej rodine).. Viem ze clovek by najradsej vymazal vsetky choroby sveta ale bohuzial neda sa to..
Moje deti ich napr. Chytili od nevyhadzaneho bratranca.. V tej suvislosti ma este napadlo, ze @bella1988 kiahne su najinfekcnejsie ked este nie su vidno 3dni pred vysevom, infekcnost sa znizuje ked uz je dieta vyhadzane, takze ich fakt za tu chvilku a dialku chytit nemusel..

bella1988
autor
31. máj 2017

@deti95060810
@cecilia68 mozno som uzkostliva,je to moje jedine dieta a asi mam taku povahu,ze som precitlivela na tych,ktorych milujem,za to sa nemienim obhajovat ani ospravedlnovat.Ano,maly nie je novorodenec,ale stale je to dieta,maly clovek a mam o neho !v opodstatnenych!pripadoch strach.To,ze na takomto fore sa najde tolko zien,matiek a manzeliek,co sa potrebuju posmievat a urazat je strasne smutne...ale tak kazdy sme nejaky,ja nebudem sudit druhych a uz vonkoncom bagatelizovat a zosmiesnovat ich prispevky.pokial nemam.co rozumne napisat,da sa aj nekomentovat...

bella1988
autor
31. máj 2017

@eeffka neviem,ci lekarka s 30 rocnou praxou je sibnuta,ale ok.Som rada,ze si sa pobavila takto na vecer,asi uz nemas ako inak☺ziadala som o normalne komenty,da sa aj nekomentovat,naco si vybijas energiu na niecom,co povazujes za sibnute?kazdy sme nejaky...

maminecka2
31. máj 2017

@bella1988 Ahoj, tie najmudrejsie matky roka si vobec nevsimaj.
Ludia su vselijaki a mnohi uuuuplne dlabu na vsetkych a je im uplne jedno ci niekomu poskodia alebo nie. Len su taki sprosti ze si neuvedomuju ze mozu ohrozit aj seba- svoje dieta- tak ako tito ludia s dietatom s kiahnami, je dost mozne ze si domov donesu nejaku minimalne virozu. A dalsie deti si zasa donesu domov kiahne. A je im na salame ze mozno niektore dieta je teraz oslabene, mozno sa to len teraz organizacne tej rodine nehodi (napr maju zaplatenu dovolenku a ked sa im deti vyhadzu na dovolenke nepustia ich ani do lietadla pri ceste domov).... - och ake prizemne, nie? Ved naco sa zamyslat, mysliet aspon trochu aj na druhych, egoistom patri svet.
Som z toho rozculena, lebo samozrejme ze clovek nikdy nevie kedy co dostane, ale ohrozovat niekoho svojou lahostajnostou... Ide hlavne o princip. A keby sa garde obrati tak budu prvi vykrikovat...
My sme pri kiahnach len volali Dr., nemali komplikacie, nemuseli sme tam ani ist.
A hned potom dostali chripku, zabezpecil ju manzel, ani sme ju nemuseli ist nahanat do mhd apod. ... 6 tyzdnov vkuse doma. My sme v tom case mali objednanu neurologiu, kozne, fyzioterapiu, ocne, zubara, logopediu (ako naschval vsetky kontroly po roku naraz)- vsetko sme to zrusili nech neroznasame kiahne po Kramaroch kde su naozaj chore deticky a toto je posledne co by potrebovali.
Maly bude urcite OK, ak by sa aj nakazil, pokial sa len bude mnozit virus nic sa take nedeje a kym sa nakaza prejavi uz bude po boji s ockovacou latkou.

maminecka2
31. máj 2017

@bella1988 A nie si uzkostliva, MMR nie je ziadna sranda, je normalne ze mas obavu.

eeffka
31. máj 2017

@bella1988 ak by mala lekarka sedliacky rozum tak vas posle po zisteni prec. Isteze by som netrepala decko do ambulancie oknom. Ty si este svoje uzijes ked budu v skolke kiahne, vsi, sarlach a na viac si za posledny rok nespominam ake sme mali oznamy. Crevne chripky ti nevadia? Tych bolo v cakarni isto viac a su ovela nakazlivejsie 😉

deti95060810
31. máj 2017

počuj moja, len robíš zo seba somára. zbav sa toho strachu čím skôr, lebo len ty budeš v živote trpieť ako jeden kôň. dieťa bude rásť a ty sa budeš stále takto úzkostlivo o neho báť? každá matka sa bojí, ale u teba čo je veĺa to je veľa....