Dieťa zaostáva v psychomotorockom vývine
Mám 5 mesačnú dcérku, s ktorou cvičíme vojtovu metodu od jej cca 3 mesiacov. Začalo sa to omylom v nemocničnom labáku, pre ktorý sme skončili v nemocnici. Po všetkých vyšetreniach nám stanovili zaostávanie v PM vývine a odporučili nás na "vyššie pracovisko", kde moju princeznú skoro dva týždne vyšetrovali. Aby som nezabudla, narodila sa v termíne s nízkou pôrodnou hmotnosťou a keďže som sa snažila ako hrdá skúsená mamina 🙂 výlučne kojiť, nepriberala až tak rapídne, ale v rámci spodnej hranice normy to stále bolo. No bol to stále len taký môj chrústik. Z vyšetrení, ktoré jej robili - genetické, metabolické, sono mozgu, potom magnet. rezon. mozgu a bruška, neurologia a gastro, nič nepotvrdilo. Po prvej návšteve rehabky nás naučili jeden cvik VM, na ďalšej druhý a teraz po tretej tretí a dr. nám navrhla rhb pobyt. A to ma trápi. Kým cvičíme doma, nevadí mi to až tak, trošku sme si zvykli a už ani veľmi nereveme 😀 . Ale z rodin. dôvodov si neviem zabezpečiť odchod na 10 dní mimo a zároveň sa bojím, aby som niečo nezanedbala. Asi som naivná, ale mne sa zdá moja malinká šťastné, usmievavé a spokojné dieťa, pasie koníky, hoci to veľmi nemá rada a sem tam sa radšej prevalí sa naspäť na chrbátik, to vraj nemá. Má sa prevaľovať naopak - z chrbátika na bruško a to sa jej ešte nechce, bez pomoci max. nabok. Hračky krásne sleduje i keď ich moc neudrží, vopchá do pusy a o chvíľu pustí. Keď ju mám na rukách, má krásne vystretý chrbátik a obzerá sa zvedavo na obe strany aj keď ju držím len za panvu. Veľmi ju ľúbim a chcem aby z nej bolo krásne zdravé dievčatko, ale ten pobyt by som najradšej vynechala. Poradíte mi??? 😉 Len nie formou : za skúšku nič nedáš, vyskúšaj a uvidíš... , lebo už teraz mám z toho traumu. som vdačná za každú skúsenú radu
@mojmalinkyanielik ak si si neni ista potrebou toho pobytu, tak navstiv ineho odbornika (neurologa, ortopeda...) a vypocuj si dalsi nazor. potom sa rozhodni. neodmietaj ho len tak, cvic dalej.
doma cvičíme, snažíme sa pravidelne, len pre ten pobyt mám nejaký psychický blok či čo. Na kontrolu na rhb ideme až začiatkom septembra.
Svagrina taky pobyt absolvovala s malym dvakrat a velmi im to pomohlo, on by bez toho asi dodnes nechodil, a to ma uz takmer dva roky. Bat sa toho isto nemusis, ale pre pokoj duse by som navstivila aj ineho doktora. Z toho, co pises, mi mala nejak zvlast pozadu nepride.
Z tvojho opisu sa mi nezda, ze by tvoja dcerka nejako zaostavala 🙂 Ci sa prevaluje z bruska na chrbatik, alebo opacne je uplne jedno. Nie je na to ziadne pravidlo.. Ked nosis dcerku na rukach, odporucam ti nosenie v klbku. To co opisujes, ze ma pekne vystrety chrbatik..hm, to mi na tak male babatko moc nesedi 😒. Babyfit je skvela vec.
moj maly sa narodil v termine, s normalnou porodnou hmotnostou a prvykrat sa z chrbatika na brusko prevalil az ako 6.mesacny...a je aj bol uplne v poriadku. Z tvojho popisu tam ziadne zaostavanie v psychomotorickom vyvine nevidim...
My sme cvicili vojtovku so syncekom od 3.tyzdna,ked mal 4,5mesiaca, tak sme isli na reh.pobyt.Ja som tiez nechcela ist,ale kedze priatel chcel, isli sme.Bol to pobyt v MT a tam cvicili iba vojtovku, dali mu tam aj nejaku masaz a ine deticky dostali aj kupanie vo virivke,ale moj syncek nie , co som bola neskor aj rada.Cvicili s nim 3krat3 cviky denne, pricom doma pod vedenim ZA rehabilitacie sme cvicili 3 krat 1 cvik.Fyzioterapeutka, s ktorou sme doma cvicili, povedala,ze to nieje cvicenie, ale priprava na olympiadu, z ktorej dieta sa akurat oslabi a moze sa len presilit a ochoriet a potom sa zase cvicit nebude a presne tak bolo. Tak ti poviem vysledok- sice sa na pobyte 1krat pretocil z chrbata na brusku , ale cvicil od 3tyzdnov, takze on uz mal nacvicene dost z domu, ale dopadli sme tak, ze z 10 deti sme isli 7 domov chori, co moj syncek skoncil na tyzden v nemocnici so silnym zapalom priedusiek,uplne zahlieneny.Takze sme potom dalsie 3 tyzdne necvicili. Ono to tam dopadlo preto tak,ze jedno dieta ochorie - napr zle sa vysusi z virivky, kasle, oni ho nechaju cvicit, je v kontakte s ostatnymi, takze sa to prenasa. Ja by som tam druhyraz uz nesla, dieta vysilene, chore, mimo domu, mimo tatinka a pre maminu je to dost narocny cas, pretoze jej dietatko nema kto postrazit.Ked chcela jedna mamina, aby jej sestricka postrazila dieta, ze potrebuje rychlo vybehnut pre jedlo, tak odmietla.....takze asi tak.Pre deticky naozaj s tazkymi diagnozami stoji to za zvazenie, ale pri trosku zaostavani by som tam nesla.Dieta vyjde zo svojho rezimu, cas cvicenia nieje podla neho ako doma, ale ono sa musi prisposobit,ze cvici napr v case,ked ma spat alebo ho treba budit na cvicenie......a tie choroby....a mne vadilo,ze tie detitambrali ako na pase....bez citu, odcvicit a dalsi.....dieta nepoznaju a ked mi tvrdili,ze on nereaguje na cvicenie, tak som bola akurat nahnevana,ze c chcu, ked je nevyspaty, nervozny a caka vonku pol hodinu na cvicenie....Za mna do MT nie
@mojmalinkyanielik ahoj, pocula si uz o play wisely? je to program na stimulaciu pmv, velmi pekne hravou formou, teda dietatko to bavi a zaroven sa vela nauci. treba stimulovat nielen cvicenim, ale kognitivny vyvin a jemnu motoriku, teda ak nejde o nejake velmi hrube zaostavnie, co ale nie je vas pripad. tiez je fajn nastudova nieco od kiedronovej, ja viem ze laka nosit dietatko tak ako pises, ale nie je to pren to naj... skus si to najst 🙂
Ja ti teda neviem, ale daj na seba. Je pravda, že ja som toto proste neriešila. Doktorka stále omielala, že je malá a málo váži, podotýkam, že ja mám ledva, ledva 160 cm, chlap asi 170, obe naše mami, aj ich mami krpaté, hádam ani 150 cm nemajú, čiže nie, nemala byť po kom vysoká. Lenže hej, ona nezapadá do tabuliek. Vývoj bol podľa môjho v norme, nesledovala som to, čo chcela robiť, to robila. Isto by som sa skúsila poradiť ešte s niekym, ak by som si nebola istá. 😉
@janinkapm Ahoj, bola som s mojim synom tiež v MT- píšeš zle..vírivka je posledná z procedúr, po nej sa už necvičí. Ono problémom je to, že sú hocikedy pootvárané okná a je prievan, a keď mamina dobre nezabalí dieťatko, neutrie..a je citlivejšie na chlad, tak prechladne rýchlejšie. Alebo mu nezoberie čiapku na hlavičku, aj to sa stáva.
Ja mám len tie dobré skúsenosti z MT, nám veľmi pomohli.
@janinkapm ďakujem, presne tohto sa bojím, skúsim nejakú hravú formu ako píšu baby...
@jonkaamisiko to pretáčanie nie je jedno....deti často začnú z plazenia koníkov prepadávať, hlavička, nespevnene svalstvo a gravitácia ich ťahajú a pretocia sa na chrbát, ale nijako sa o to "nezaslúžia", je to pasívny a nežiaduci pohyb, tá správna cesta, keď je dieťa pripravené, je otočiť sa z chrbta na bruško a az potom vedome a kontrolovane späť
@mojmalinkyanielik cvičili sme Vojtovku od 2kg/3t (malý je v 32.tt), ale kontroly sme mali minimálne raz za 10 dni, fyzioterapeutka skontrolovala, či cvičíme dobre, podľa potreby cvik upravila, vymenila za iný.... kontrola, ako popisuje, sa mi zdá nedostatočná, skús sa tam dostať častejšie alebo si nájsť niekoho iného. Je veľmi dôležité cvičiť Vojtovku správne a poctivo, inak nemá zmysel. Ten pobyt sa mi zdá zbytočný, poctivým domácim cvičením a častými kontrolami sa dá v pohode nahradiť.
A súhlasím s nosením v klbku, v žiadnom prípade vo zvislej polohe.
@tinapa ja viem,ze posledna je virivka,ale ak tam dieta ochorie,tak cvici na druhy den,treti,proste cvici,lebo oni kym nema 38 a nekasle tak,ze sa povracia,tak ho nechaju.Syncek ked uz chytal proedusky,tak na moj odpor ,dovolili mu odpustit 1 cvicenie.Nakoniec skoncil v nemocnici.
@bajana to pretáčanie z bruška na chrbátik nie je až také pasívne, snaží sa asi 5 minút, celá sa nahne na jednu stranu a pomaličky skúša, až kým sa nedostane na podložku, sem tam sa trošku vráti vyššie a znovu skúša. Nie je to že sa len hodí. Ale aj to je to také divné. Len sa chcem ešte spýtať na to nosenie v klbku, keď ona už je zvedavučká a ručičkami sa o mňa opiera a obezerá sa kade tade, pritúliť si ju do klbka by bol už trošku problém, aspoň nie na dlho 😢
@mojmalinkyanielik v klbku sa nosi chrbtom k tebe a tvarou dopredu, nozicky zdvihnute, chrbat ohnuty....ma vyhlad a je v klbku
@bajana ahá, to je klbko, som nevedela 😉 aj tak sa jej to páči, len som myslela, že ak je otočená ku mne bruškom a podopiera sa ručičkami, to akoby pásla koníky v zvislej polohe, ale máš pravdu, klbko je prirodzenejšie.
@mojmalinkyanielik nie, pri paseni dviha hlavicku a nic nezatazuje, ked je na rukach, tak tazka hlavicka tlaci na este nespevneny chrbat...je to ina zataz
Ja na tom nevidim nic zle, co si napisala, a uz vobec, ze by mala nejako zaostavala. Kazde dieta je ine. Mne na poradni stale doktorka lamentovala ako syn nic nevie a nepretaca sa a nesedi a bla bla, ale neriesila som to vysetreniami ani nicim podobnym. Teraz ma syn 8 a pol mesiaca a z bruska na chrbat sa stale nepretoci, ani nelozi po styroch len tak sa vala kade tade. Sam sa ani neposadi. A co? Je to stastne usmievave a veeelmi zvedave babo. Ci sa to nauci o dva mesiace akor , ci neskor, to je jedno. V 5 mesiacoch nevedel nicovate nic. Len sa horko-tazko pretocil na brusko a potom pistal, lebo zaryval nos do podlozky. Mam pocit, ze lekari len museli stanovit nejaku diagnozu. Ale kym to nie je uplne ze evidentne, ze dieta nic nerobi len lezi, tak asi by som ani neriesila nejake cviky. Ved vojtovka je fajn. A aj u zdravych deti ucenie urychluje, ale podla mna, naco trapit dieta, nauci sa vsetko ak same.
Jaj a este... Maly sa mi strasne teraz dviha na nohy, nic ine ho nezaujima a uz vobec nie nejake pretacanie. Ked je na brusku, tak sa oprie o ruky a o spicky na nohach, spravi mostik a snazi sa postavit. A nemam pocit, ze by zaostaval, len preto, ze nerobi vsetko postupne podla tabuliek
@mojmalinkyanielik ja som s malou na pobyt šla, so strachom ale šla...tiež som ostala prekvapená, keď nás tam odporučili, nevedela som, čo robiť, dodnes si ten pocit pamätám...povedala som si, že idem..že urobím max, čo sa dá...dcérka mala vtedy 6 mesiacov, ale mne sa narodila o 6 týždňov skôr, takže korigovane cca. 5...váhovo bola v poriadku, všetko hneď dobehla, aj predbehla...len uprednostňovala jednu stranu, ručičky mala často v pästičkách...ten pobyt bol ale dobrý...krásne izby, cvičili sme s detičkami, dosť som sa tam dozvedela a po tom pobyte sa dieťa tak rozbehlo, že už sme postupne aj prestali cvičiť, sami od seba....o dva mesiace sa mi už stavala všade v roku chodila sama...tiež sa mi malá zdala ok, ale lekári si všímajú aj detaily, ktoré jej môžu robiť ťažkosti neskôr, môže to byť chrbtica, alebo celkovo pohyblivosť...neviem, naštvaná som vtedy bola, na konci tam ešte aj sopliť všetci začali, to bola naša prvá nádcha, ale prežili sme a ja som rada, že som to zvládla a dúfam, že dcére som pomohla...je to také živé striebro...🙂
@nikusssik boli ste v Martine? Tam je to vraj pekné. Len keď vidím tie ostatné detičky na fotkách, ktoré tam chodia, bojím sa pridať k tej skupine, bojím sa pripustiť si "zaostávanie". Ale máme nový pokrok, včera sa naša princezná pár krát konečne sama prevalila z chrbátika na bruško, taká som bola vytešená 😀 . Tiež má ale ešte rúčky v päsť niekedy, hlavne keď pasie koníky, tak si väčšinou jednu rúčku-raz pravú, raz ľavú, nechá zatvorenú a potom si ju príležitostne obžúva a zasa pasie a zasa si ju pocmuľká a tak... A také kyvotanie rúčkami a nôžkami niekedy, tiež by už asi nemalo byť, či? Nádejám sa, že to kyvoce len od radosti, keď niečo spolu vystrájame..
@mojmalinkyanielik no ja som bola v podobnom strese, ale spatne som rada, že som tam šla...áno boli sme v MT...prišla táto možnosť a tiež som mala plnú hlavu toho, čo je na nej zle, ale možno sme ju dobre naštartovali a ten tyzden bol dobry...spoznala som vela maminiek, vela z nich malo ovela vacsie problemy a travili sme spolu vecery a nelutujem, že som tam sla...mali sme stastie, ze z nasej nedonosenej babiky je krasna skolkarka 🙂

Vojtova metoda je prefektna ,nam pomohla rychlo
aj ked sa mala branila,mala krasne vysledky
tak odporucam cvicit