Dlhodobobý problém s vyprázdňovaním - psychický blok
Mile mamicky, obraciam sa na vas s prosbou o radu, ci vase skusenosti, pretoze uz neviem, co dalej s nasim problemom. Dcerka (v aprili mala 3 roky) odmieta kakat. zacalo to v januari 2014, jednorazovo mala tvrdu stolicu a vtedy to zacalo. samozrejme sme upravili stravu, co prospieva a co skodi mam v malicku, pediatricka jej predpisala duphalac, ktory dlho uzivala, ale problem sa neodstranil, ostal jej psychicky blok. dcerka ma nutkanie na stolicu denne, vzdy to vsak zadrziava, po 4-5 dnoch zacina byt nervozna, placliva, brusko ju uz tlaci, takze je nemozme s nou cokolvek robit, ci ist. od 7.dna stoji takmer cely den na spickach, nohy vystrete a od zadrziavania sa trasie. to trva az kym sa nevyprazdni, ani to nie je jednoduche - musim ju nasilu drzat na nocniku, inak by sa postavila a zadrzala to dalej. nic nepomaha, stravou to nie je, trhlinku tiez nema. ked sa konecne po obrovskom kriku vykaka (krici a place kvoli tomu, ze nechce kakat, nie ze ju to boli), je usmiata, sama povie, ze to vobec neboli a ze uz bude kakat aj sama. samozrejme, ze sa to nikdy nekona. stolicu jej vzdy kontrolujem, ma ju makku, zapchu nema. denne pije probioticke napoje a sirup, ktory sa uziva v takychto pripadoch, aby udrzal stolicu makku. zadrziavanie ma uz tak vypracovane, ze dokonca glycerinovy cipok sa jej podarilo zadrzat az 2 dni. za tych 18 mesiacov sme na nu skusili uz vsetko, po dobrom, aj po zlom. skusali sme odmenovat maskrtami, navstevou hrackarstva, tancovali sme, robili male oslavy. skusali sme aj zatrhnutie rozpravok, tabletu, plakala som pred nou, ze som smutna. vyskusali sme o tom vobec nehovorit, nevsimat si to. zapojili sme jej male, aj vacsie kamaratky, ktore jej chodili vysvetlovat, ze sa nemusi nicoho bat. pozerali sme videa so zvieratkami a fotografie deti na nocniku. nezabralo nic, nechce kakat ani do nocnika, ani na wc. caka nas nastup do skolky a uz teraz mam z toho hrozu. budem vam vdacna za akukolvek radu, pretoze ja som uz naozaj v koncoch ☹
@sjuzan77 ahoj, my to máme doma tiež s 2 ročným synom, najprv sme boli na sono bruška, tam mal všetko v poriadku, na chirurgii, skontrolovať konečník pretože v stolici mal vždy krv, bolo to z trhlinky, trvá to už od októbra 2014, v marci sme boli na gastroenterologické vyšetrenie, ktoré skončilo záverom psychický blok, potom sme nastúpili do nemocnice na nácvik vyprázdňovania, a tam nám povedali vynechať zo stravy mlieko, mrkvu varenú, banány, ryžu, kakao a čokoládu, tvrdé syry, piť veľa tekutín, a hlavne jesť veľa ovocia a zeleniny, tmavé cereálne pečivo, tiež mu predpísali ten duphalac, a po každých raňajkách, obede a večeri vysadiť dieťatko na nočník, aj keď nemá nutkanie na stolicu, a chvíľku ho tam nechať sedieť, skúsiť mu vysvetliť, aby potlačil a tak...nedržať ho tam na silu, lebo bude mať k tomu odpor, po štyroch dňoch nás však prepustili s tým, že je malý na to, aby pochopil, čo od neho chcú, musí prísť na to sám, že to ide aj ľahšie, duphalac sme už vysadili postupným znižovaním dávok, ale aj tak má stolicu, nepravidelnú, ale som rada, že je mäkšia a bez krvi, ale na nočníku sa mi aj tak nechce vykakať, pýta si plienku, schová sa za stôl a hotovo....chce to veľa trpezlivosti, držím prsty... 🙂
@sjuzan77 Mozno taky stresteny napad, mozno ste nieco podobne skusali: Existuje taka knizka O krtkovi, ktory chcel vediet, kto sa mu vykakal na hlavu (napr. tu http://www.martinus.sk/?uItem=124683&z=5UP9XT&u...) Keby ste citali tu knizku, dokazala by sa tak vzit, ze keby jej napr. na dno nocnika nalepite obrazok krtka s hovienkom... ze skratka by ste si taku vlastnu story vymysleli? Ta knizka je cela o hovienkach, s prepacenim, niekto ju moze odsudit ako nechutnu, nuz ale deti sa vedia na nej zasmiat...
@jumama toto vypada fakt dobre 😉 Mas ju doma? Su tam obrazky?Lebo my riesime detto ako sju a teda "hovna' su u nas na dennom poriadku 😀
@senta_sofia zlatik, ty to vies vzdy tak krasne polopatisticky napisat 😀 neli to ma dnes za sebou, takze zaciname odznova.
@maaaaaaaria7 drzim palce v tomto nelahkom boji 🙄
@maminag vsetky tie nacviky sme skusali, stravu sme prisposobili, ale ta psychika nepusti 😒
@jumama ale fakt dobry napad, minimalne stoji za vyskusanie 😵 dakujem 🙂
@senta_sofia @sjuzan77 nafotila som vam kusok. Este su tam koza, krava, prasa. V recenziach knizke vycitali aj zaver, ze je krtko pomstychtivy... Okrem tejto knizky, stretla som sa este so zbierkou hovienok na zamocku Orth v Rakusku, nie je to daleko od BA, na vikendovy alebo prazdninovy vylet. K zamocku je areal so zvieratkami, je tam taka ohradka s hadmi, aj akvarium pod Dunajom. A teda na konci toho arealu bola strieska a pod nou nazberane kopky trusu s popiskami od ktorych zvieratiek je. Je to mozno nechutne, no sem tam na vylete v lese, ked su bobky na ceste, deti sa mozu hrat na stoparov 🙂 Nasa pochopila cikanie kakanie na psikoch, co okolo baraku stale niekto venci. Vsimla si, ze sa psici zastavuju pri kazdom stlpiku a asi dva razy sme v trave slapli do hovienka a umyvali sme potom topanku v mlake a suchali o travu, tak to bol zazitok 🙂 Tak by sa mozno dala dajaka dobrodruzna hra vymysliet, ako okakat krtkovi hlavu... alebo ako skumat ktore je cie hovienko. No mozno ked je kakanie bolestive, tak to nepomoze ani tak, to neviem...
@jumama si poklad,dakujem,myslim,ze nie je o com 😉 recenzie som citala,ludia to ofrflali,ale ved co je na tom,robime to vsetci,tak co je zle na tom,ked sa to priblizi aj detom 🙂 psa mame na dvore,do psieho aj stupil,to v nom dojem nezanechalo,vo mne a velmi strukturovanej podrazke ano...Ja som hladala aj videa nejake na you tube,ale k ziadnemu zmysluplnemu som sa nedopatrala. Takze s tymto si 100 bodova 😉
@sjuzan77 ako to pokračuje? Mi máme toto iste dnes už 7 den a trvá to skoro 2roky
@lenochod13 zadržiavanie trvalo 2,5 roka,nepomohlo absolútne nic, slečna to mala v hlave,my sme sa mohli aj rozkrájat a nehli sme s ňou.po 2,5 roku nás zrazu zavolala, že kakala, nech ju ideme utrieť, odvtedy bez zadržiavania má pravidelnú stolicu. Dodnes to nechápem a ani nikdy nepochopím, čo bolo spúšťačom odblokovania.
@sjuzan77 tiež v decembri minulý rok tie 2mesiace zrazu sám chodil kakat každý deň s radosťou na nocnik a jedného dňa koniec zase blok a trvá do dnes. Nekakal 8den boli sme na robí vraj všetko ok zajtra volám na gastro a psychológ už nevládzem spini každú chvíľku včera kakal 4 mini kúsky mäkký stolici vraj ho bruško neboli dávam duphalac biopron easylax mu dam keď si pošli neviem ako to z neho dostať. Dakujem

panebože, práve toto prežívam už druhý krát.. mám pocit že sa zbláznim :((((. prvý krát asi pred pol rokom to trvalo mesiac - vrieskala že nebude kakať, celá spotená ako myš a nie nie kakať.. ked sme jej po dňoch dali čípok, vrieskala ešte viac od bolesti - lebo stále chcela zadržal, ale to už vyšlo... ked sa jej podarilo kakať aj na koberec - bola som od šťastia bez seba - odvtedy sme oslavovali každú kaku... a teraz piaty deň to začalo odznova:((((((((((((((((, nevládzem.. celý deň sa nezahrá ani s jednou hračkou, lebo len behá spotená od bolesti "nebudem kakať":(((.. neviem čo to má znamenať :((.. nedá sa ju podplatiť, nič, žiadne presviedčanie, že iba zadržiavanie bolí, kaka nie... som zúfalá a neviem, čo s nou.. už som jej povedala, že ju zoberie sanitka a lekár jej vyberie kaku:((((((((((... strkám jej sladkosti, nové hračky pred nos, ale nič.. a nie kvôli tvrtej stolici.. neviem čo sa jej v hlave odohráva.. som zúfalá :((