icon

Dvojročné nemluvňa

katuskamala1
29. dec 2022

Ahojte maminky... Uz som az v depresii, dcerka (2r a 2m) je nase druhe dieta a ani prve nebolo extra vyrečne, ale uz sa zacinam ozaj trapit.. Dcerka stale nerozprava. Prosim nepiste mi, ako vase dieta uz melie basnicky, lebo to ma zdepta este viacej.. Prosim vas, ste niekto na tom podobne??? Povie tak tata, kaka, ham, mnam, nono, tam, toto,.. zvieratka zvuky napodobnuje, ukazuje, kyve hlavou, napodobnuje a takto komunikujeme... Sem tam aj povedala nejake slovo, take riadne ako napr odchod, nechcem.. Ale to povie tak 1-2x a koniec i ked davame podnety.. Uz som sa radila v lete s logopedickou, povedala co robit (niekolko rad) a vsetko to robime. A nic. Mentalne je zdrava, prosperuje, uci sa novým veciam, nema zachvaty hnevu, celkom pekne spinka, papa, rastie, atd atd.. Ma vlasky ako rapunzel, je to ozaj sikovne dievcatko, je odplienkovana, vie si krasne stavat puzzle, ma skvelu jemnu motoriku, stara sa o zvieratka, vie (ak chce) sa sama napapat, vsetkemu rozumie.. Je tvrdohlava, nebojacna, smela.. ALE je nemluvňa :( mne uz sa aj sniva o tom, ze zacala rozpravat... Ked vidim ako ine deti v okoli spievaju, basnickuju, komunikuju, strasne sa trapim.. Mame v rodine takmer 5r chlapceka, ktory ma poruchu reci, je to ozaj smutne a nesmierne stresujúce pozerat na neho ako sa snaží rozpravat a rozprava velmi nezrozumitelne..

Strana
z2
madeline1
30. dec 2022

@katuskamala1 nema problem so sluchom?

sense
30. dec 2022

Nezúfaj, dôležité je ze rozumie.... Možno ťa trochu upokojí možno nie, ale poznala som chlapca (robila som aupair) v 3 rokoch výpraval to co tvoja v 2 rokoch a nevraviac o fáze vzdoru co stvaral, a okrem mamy a mňa mu nikto nerozumel. Po 4 narodeninách nastal zlom a dobehol všetky deti vo svojom veku.
Držte sa rad logopedicky, veľa čítajte, vypravajte na dieťa ono to príde.
A moja dcéra vo veku tvojej síce recitovala básničky ale o odplienkovani sme ešte ani nesnívali a plienky na noc mala ešte v predškolskom veku

katuskamala1
autor
30. dec 2022

@madeline1 nema. Pocuje velmi dobre to, co chce, ma silne vyvinutý zmysel ignoracie a vlastnej hlavy. Ked nieco nechce, proste ignor rezim neskutocny.. No toto jej vycitat nemozem, kedze je moja mala kopia. Az na to, ze mne sa tie usta nezavru :D

gabika0825
1. jan 2023

@katuskamala1 nuž každé dieťa je iné, to neovplyvniš. Podľa mna je to ešte skoro nejak moc riešiť, niektoré deti začnú samé od seba hovoriť neskôr, od Toho 3tieho roka, potom sa nezastavia. Ale nechcem strašiť. Môže mat aj poruchu reči, ale zatiaľ vám na to logoped nepride keď je ešte takto malinká, to riešia sa mi zdá až neskôr. Ja poznám jednu čo má malého syna ale má už 7r a stále nerozpráva, respektíve rozprava ale ako keby mal 3 roky. Pár slov, dosť nezrozumiteľne a hlavne jeho mama keby chcela tak už mohol pekne rozprávať lebo u neho bola tá pravdepodobnosť, že bude v pohode rozprávať už v takomto veku no mama na neho asi nemala “čas”… čo na to povedať. U tých deti aj keď sa im nejaká rečová vada v skorom veku zistí tak či tak je poväčšine pravdepodobnosť že do toho školského veku budú vedieť ako tak normálne rozprávať samozrejme treba cvičiť a venovať sa takému dieťaťu ešte viac.

zuzanockamt
1. jan 2023

@gabika0825 Logopéd na to príde aj v takomto veku. Pracuje aj s menšími deťmi. Sú rôzne dotazníky, na základe ktorých veľa vyhodnotí, pracuje s dieťaťom. Čakať netreba, to je názor z minulého storočia.

eliskaaerika
1. jan 2023

Pekný večer prajem. Prečíta som si, čo Vás trápi. Podľa toho, čo píšete, je Vaša dcérka veľmi šikovná 😊. Každé dieťa je jedinečné a individuálne. Reč dieťa sa rozvíja, postupne si rozširuje slovnú zásobu aj na základe rôznych zážitkov. Nikdy neporovnávajte svoje dieťa s inými. Budete sa trápiť len Vy. S dcérkou robte rôzne aktivity a veľa sa s ňou rozprávajte. Ani sa nenazdáte a ten čas príde . Prajem Vám veľa šťastia a radosti 😊☘️☘️.

lienka.7
1. jan 2023

@katuskamala1 podstatne je, co ti povedala pediatricka. Kazde dieta je ine. Moja tiež nebola nejaká extra vyrecna ale pediatricka jasne povedala ze sa ešte môže rozpoznávať, ak nie, uvidi po 3 ročnej prehliadke. A naozaj väčšina detičiek sa po tom tretom roku "rozbehne"
Moja najnovšie vobec nehovori tata, mama a pod.
Jej obľúbené slova su ďakujem a potom ešte kolko, veľa, šesť ako aj snáď všetky slova s č, š, ž a pod.
Hovorenie je presne to iste ako ti tu pisu ine s chodenim. Jedno dieťa chodi 1x v 8 mes., ine v 15 mes. Moja rocna zatial este sama nechodí (no stvornozkuje ako fitipaldi,🙈🤣) a keďže jej o mesiac a pol mladsia sesternica uz chodi sama, po každe mam na návšteve "na tanieri" ze je pomaly zaostala 🤦‍♀️ to ze v inych aktivitách ju predčí, to im v rodine nevadi. Aj to ze uz teraz džavoce, sesternica je ticho ako peň je ok. Pre nich je mantra chodenie a bodka 👌

natasha1988
2. jan 2023

@katuskamala1 to je dobre, ved toho povie dost 👍😊 to postupne pride, vela trpezlivosti prajem

Strana
z2