Ekzém u ročnej dcérky a jeho liečba
Mile mamicky, verim a strasne dufam,ze sa najde niekto, kto nam vie poradit. toto je nasa story v skratke: dcere bol cca v 2 mesiacoch diagnistokovany ekzem, a predpisane kortikoidy, resp. zarobena cierna masticka, na to sme sa vykaslali, a preslo nam to sice az po cca mesiaci, ale preslo a to len nechtikovym kremom od Weledy, dlho bol pokoj s pokozkou.
a potom ako jej isli v lete zubky, a slinila, tak sa nam zhorsil krk, pomahalo nam v lete dennodenne kupanie sa v prirodnom jazere. raz to mala lepsie, inokedy takmer neviditelne na prvy pohlad... az... uz preslo leto, a mala mala rok, zuby idu stale dalsie, slini stale trosku, a ten krk mala nic moc, obcas dost zle, niekedy lepsie, v case dost horsieho stavu sme sa vybrali k homeopatovi. boli sme u neho 1x, mala brala homeopatika resp. stale ich berieme, uz cca mesiac. ked sme mu volali ,ze stav sa zhorsil,ze je to normalne... ok...ale teraz sa jej robia suche fliacky po celom tele, a sa jej zhorsuju, toto ma desi, a to co mala na krku , malo rozmer povodne 1x1 cm, uz ma po celej dlzke, a uz sa jej to roztahuje aj dozadu.
som z toho nervozna.
nechcem ist na kozne, a nechcem brat kortikoidy,
kto ma ake skusenosti s prirodnymi prostriedkami, budem vam vsetkym velmi vdacna, kludne piste aj do IP. dakujem.
@sofhia mojmu malemu tiez kozna atopicky ekzem diagnostikovala,predpisala kortikoidy.este mi do toho dala total necitlivo prednasku,ze bude cely zivot na liekoch a musi mat speci dietu atd atd.revala som jak dazd.doma som si pozrela,ze to ,co nam dali, boli kortikoidy,totalne som sa vytocila(lebo dat3-4mesacnemu dietatu na tri suche drobne fliaciky,ktore ho vobec nesvrbia a netrapia kortikoidy bola podla mna tupost na entu.ziavne mala kozna zmluvu s farma firmou).tak som zobrala obycajnu modru indulonu na ruky a mastila s tym http://www.olejshop.sk/pracovni-odevy/drogeria/... .vyborna je vraj aj obycajna modra nivea. a este som par krat potrela vitellou ictamo krem pastou.to zozenies v lekarni.ak prave nemaju,nie je problem objednat.rychlo zabera.precitaj si o tom na tomto linku http://www.benemedo.com/download/cs/ref_case_vi... drzim palce.
este som zabudla napisat,ze to bolo pred skoro 2 rokmi.moj drobec ma krasnu kozicku,ziadne problemy 🙂 poradila som si aj bez kortikoidov 🙂
@sofhia my sme pouzivali toto u mladsej a mame teraz pokoj...este ju sem tam v tom okupem a synovec ma tiez at. ekzem a pouzivaju to 😉 a este nasa nezniesla ziadne ine kremy ci detske, ci na ekzemy a suchu pokozku, zo vsetkych sa mi vyhadzala okrem tohto oilata a na suche miesta ked mala moc na zaciatkoch, sme si davali zarobit kyselinu mliecnu na premastenie pokozky, mozno aj ta tomu trochu pomohla v zaciatkoch
http://www.magister.sk/produkt/detail/produkty-...
http://www.mojalekaren.sk/oilatum-krem-40g/
ku koznej nas aj posielala pediatricka, ze ak toto nezabere...nakoniec sme ani nesli 🙂
mam atopicky ekzem od narodenia, na suche naozaj najlepsie zabera modra indulona , ziadne kremy s parfemom alebo alkoholom nedavat to stipe. Kupat nie v horucej vode a nie dlho, utriet len zlahka pritlacanim na kozu a na polovlhku kozu natriet indulonu. Koza musi byt stale natreta kakze niekedy treba aj kazde 2 hodiny. V zime sa ekzem obycajne zhorsi, treba pouzivat zvlhcovac a nosit len 100% bavlnene oblecenie, a prat v bio prasku bez parfemov. Mne najlepsie pomoze sudokrem alebo indulona vyraba krem biely husty pre deti.
Ked mala slini, tak stale jej to utri alebo natieraj krk vazelinou, ja som si vsimla niektore deti maju az cervene lica z tych slin, moje to nikdy nemali, bud som utrela aleb dala tu vazelinu, okolo ust som dala vazelinovy krem ktory sa pouziva pri kojeni na popraskane bradavky.
@diid
@ajka82
@bobocka
@traktor
zienky dakujem vam vsetkym za vase odpovede, ze ste si nasli cas.
prala som 6 m len v mydlovych vlockach, teraz periem len v Lovele, neviem ci nemam na to prejst naspat, bavlnene veci jej davam vacsinou, asi budem musiet najst este pancusky.
kozmetiku nepouzivame ziadnu, to Balneum Hermal nam nerobilo dobre, mam ho tu prave ze co s nim cele velke balenie, ani krem Excipi.... jasne, slinky utieram, casto nosi bavlneny podbradnicek.
len to telicko ma strasne vyplasilo
zvlhcovac vzduchu musim tiez kupit, pokazil sa nam.
kocky aj ste upravovali stravu??
@sofhia kedze som ja bola vtedy len dojciaca mamina,tak mi doktorka kazala zmenit stravu.aj som to zo zaciatku dodrziavala,no potom som bola len na prasky z toho,ze ma maly kozny problem,ze ja som unavena a nenajedena...tak som sa na to vybodla.dala som sa ja doporiadku,pozitivne som sa naladila,maly to citil a ruka v ruke sme si obaja pomohli 🙂 malemu sa kozicka rychlo dala doporiadku,len ja som ho este dlho potom premastovala.stalo sa to takym nasim ritualom rannym a vecernym.prestali sme vlastne az v lete(ae mal diagnostikovanu v januari)
inak ja som az po case zistila,ze ta jeho kozna reakcia bola reakciou na ockovanie.prevenar.ona mal aj taku krupicku po nohach a to vyzeralo ako koprivka a to je vedlajsi ucinok ockovania ☹ .
prala som v lovele,neskor som presla na dreft a s tym sme spokojni dodnes.inak excipial nie je vhodny pre deti do roka.obsahuje ureu.lekari ju predpisuju akoby nic,aj malemu to dali a vypouzivala som to ja ako telove mlieko 😀 akoze urcite to nie je nejak extra nebezpecne,to iste nie,ale neodporuca sa to do roka koli tej urei.lenze je to naozaj ucinne mliecko na ae,preto sa to casto predpisuje.
@bobocka Bobocka ja viem,ze ten ekzem mame vdaka ockovaniu 😒 mali sme nastfastie len TBC a prvu Hexu a spol, skor sa k nam zial infosky o skodlivosti ockovania nedostavili. az tesne po tej hexe, keby vieme, co to vsekto obnasa tak neockujeme vobec ☹ to nam teda doslo, ze to musela byt reakcia na TBC. ved ockovanie ako take sposobuje oslabenie imunity ako take, tak aj ekzem treba riesit vnutorne. to vieme.
mame objednane kolostrum a aloe vera, budeme skusat aj koloidne striebro.
ja stale kojim, a tiez som vtedy chvilku skusala obmedzovat jedalnicek, ale neslo to ani vtedy a aj teraz je to horsie, kojime sa stale v noci ob 2 hodky, uz takmer 12 m.
no nic ja sa snazim byt OK psychicky, muz niekde nasiel ze natieranie kokosovym olejom, tak teraz trosku robime aj to.
aky je rozdiel medzi ekzemom obyc a atypickym?
@sofhia nie atypicky ale atopicky,tak sa ekzem vlastne vola-atopicky ekzem.alebo len ekzem.ale v skratke to najdes casto ako AE,preto som to cele napisala.
ja osobne som ockujuci rodic a verim,ze ockovanie je tu preto,aby cloveka chranilo a nie aby mu ublizovalo.lenze samotne ockovanie musi mat iste opatrenia.dietatko musi byt 100%zdravotne fit.izolacia od okolia min tyzden pred ockovanim(nech sa dieta k nejakej viroze nedostane) a aspon tyzden dva po ockovani.treba zvysit davku vit c,crp vysetrenie tesne pred ockovanim,homeopatia ...je toho vela co moze rodic spravit aby pomohol dietatu ockovanie co najlepsie zvladnut. ale po pravde som rada,ze idiotske bcg vakciny uz rodicia nebudu po novom roku musiet riesit,min 80%deti ma z neho vedlajsie reakcie-hnisave ramienka(aj moj maly mal skarede zahnisanie).a vobec ockovat 4 den veku dietata je chore.dieta nema ziadnu imunitu...ale to je na inu temu.
kolostrum je skvela vec.sialene to stoji,ale stoji za to.si dojciaca maminka,co je super.aj ja som,stale a to ma moj drobec 27mesiacov 🙂 .hlavne sa daj do kludu,nekludna maminka=nekludne dietatko.musite byt hlavne pozitivne naladeni a verit,ze liecba pomoze.neskusala si homeo detox? sama pises,ze vies,ze ae treba riesit z vnutra.moja kamaratka po tretej davke prevenaru vyhladala homeopatku a nasadili malej detox,lebo vychytala skaredu reakciu na ockovanie.na stranke boiron si najdes zoznam slovenskych homeopatov a v tvojom bydlisku nejakeho oslov a pytaj si info ohladom homeo detoxu.ja viemz,e vela ludi homeopatiu podcenuje a tvrdia ze funguje na baze placebo efektu a je to cele psychologicka liecba,no ja homeopatii verim.skus,ak nepomoze,tak neublizi 😉
@bobocka prosim ta, ak mas skusenosti s homeo, tak mi porad, mala uz berie prave teraz cca 3.tyzden homeo, ja mam len take skusenosti s homeo od fy Boiron, ale nikdy sa mi stav dako nezhorsil... a malej sa teraz robia tie flacky a su coraz horsie ☹
mala nie je nekludna, akurat dnes, a vcera sa jej akosi posunul spanok...a z toho som trosku nervozna, ale nie prilis.
@sofhia ja mam len bezne skusenosti s homeo.nie co sa koze tyka.len nadcha,chripka,prerezavanie zubkov,podpora laktacie,ochrana v case ockovania...a ani s homeo detoxom nemam osobnu skusenost.moja kamaratka ma.vak si najdi homeopata,jemu zavolaj.ak ti nebude vediet poradit s detoxom,tak ta odporuci na homeopata,ktory to bude vediet 😉
tu mas adresu na pani z boiron
Homeopatická ambulancia a poradenstvo: MUDr. Jana Mrázová, +421 2 49 102 211
Fakturačné údaje:
BOIRON SK, s.r.o.
Tomášikova 29
821 01 Bratislava
Tel.: +421 2 49 102 210, Fax: +421 2 44 640 101
E-mail: boiron@boiron.sk
IČO: 35 738 243, IČ DPH: SK2020251882,
Bankové spojenie: 9000014251/7300
Korešpondenčná adresa:
BOIRON SK, s.r.o.
Lamačská cesta 3/A
Westend Square
821 04 Bratislava
E-mail: boiron@boiron.sk
IČO: 35 738 243, IČ DPH: SK2020251882,
Bankové spojenie: 9000014251/7300
napis jej mail a ona ti velmi ochotne odpovie a odporuci ta na vhodneho homeopata. 😉
@sofhia hlavne hlavu hore a vydrzat, vydrzat, vydrzat!!! tiez mam syna ekzematika, zacal cca v 3 mesiacoch, ziadne kortikoidy sme nedavali, odmietla som aj "klasicku" liecbu od pediatra (Zodax, Fenistil, Ribomunyl). nic neriesi, len potlaca priznaky.
Tiez sme liecili prirodne - repikovy odvar, bylinkove kupele, konopny krem, homeopatika. Homeopatia nepomohla ani nam, tak sme presli na inu prirodnu liecbu - detoxikaciu pomocou kvapiek a vyrobkov Energy. Mame vynikajuce vysledky a viem o tom, ze pomohli aj inym exematikom. Zaklad je vsak DIETA!!! Pokial dojcis, tak by si mala upravit stravu aj ty, pokial uz nie, tak upravit len stravu dcery.Na prvy pohlad to vyzera narocne, ale da sa na to zvyknut. My mame dost prisnu diety s vynechanim alebo maximalnym obmedzenim - lepku, mlieka, mliecnych vyrobkov, cukru v akejkolvek forme, kukurice.
Takze na zaklade mojich/nasich skusenosti vravim - DIETA + Detoxikacia prirodnou cestou a je jedno, ktory sposob si vyberies (elektroakupunktura podla Volla + Energy alebo Biorezonancia alebo Jonasove kvapky - vsetky tieto dosahuju vynikajuce vysledky).
Na premastovanie nam najviac pomahaju a pomahali - modra indulona, modra nivea, Exomega od A-dermy, Ato+derm od Biodermy.
Je to beh na dlhe trate ale s dobrymi vysledkami. PS: U nas sa vyvinul ekzem tiez po ockovani.
@sofhia neprecitala som si celu diskusiu, ale moja mala ma tiez ekzem a suche fliaky po tele,.. Zo zaciatku nam pomahal excipial, ale mamka ma psoriazu a to je tiez strasne sucha pokozka, strazila malu a potrela ju telovym mliekom Silber, malej fliacky postupne mizli. Teraz jej tiez rastu zubky , na tvaricke sa jej to zhorsilo, ale potieram to silberom a lepsi sa jej to a nie je to kortikoid.
@sofhia je dosť možné, že to môže byť od jedla. Aj alergia na bielkovinu kravského mlieka sa prejavuje ekzémom. Môžeš si pozrieť aj tému:
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/alergia-na-mliecnu-bielkovinu-kravskeho-mlieka/
@sofhia Aj nam nabehol ekzem po ockovani-na 7 den po prvej hexe a prevenare , bol z noci do rana ako obareny-cele telo mu horelo ☹ ,neskor aj krvacal na krku a podkolennych jamkach-to zas po druhom preockovani 😠 .
Nam pomohla prisna bezmliecna dieta-drzal ju vyse roka- a krem eucerin na hydratovanie a zinkove kremy na cerven-použivala som napr sudokrem a niveu na zapareniny-tieto kremy vyborne stahuju cerven.
Nam mastne kremy dobre nerobili-pomahala nam hlavne hydratacia a tie zinkove kremy.
Z mastnych ako tak toleroval kyselinu mliecnu a modru indulonu-ale to nesmel byt vobec cerveny-na cerven to dobre nerobi.
@sofhia V kazdom pripade si precitaj prispevy od kamzyk-musis sa prihlasit aj na ceske forum a uvidis tam u nej vela clankov o atopii-nam kamzyk straaaasne pomohla 🙂 https://www.modrykonik.cz/fotoblog/kam.zyk/
@sofhia no mlieko sa da nahradit mliekom ryzovym, ovsennym alebo pohankovym, na sladenie pouzivam javorovy alebo agavovy sirup, existuju bezlepkove zmesy na chlebik, ktore su aj bez kukurice, aj ked ich je malo, kase len natur, bez kadejakych pridavnych latok alebo vylepsovacov chuti, na chrumanie pohankove a ryzove chrumky, susene ovocie nesirene a nekonzervovane, ako prilohu ryzu, pohanku, pseno, zemiaky a maso z domaceho chovu - esteze mame babicku a znamych na dedine. Maly totiz reagoval aj na maso z obchodu. No a snazime sa domacu zeleninku, ovocie. Vela vybornych veci je dostat v DM a ostatok kupujem v specialnych potravinach so zameranim na zdravu vyzivu 🙂
A suhlasim s @kaja73, kamzyk vela poradila aj nam, co sa tyka dieta, hlavne este ked som kojila, takze urcite si pozri aj jej rady.
@sofhia necitala som sice vsetky prispevky ale moj syn sa uz s ekzemom narodil a mam s nim bohate skusenosti.Teda nam kortikoidy situaciu len zhorsovali a tak aj ja sa koznej vyhybam.Toto su moje rady-
1.treba zistit ci jej nieco v strave nahodou vadi-takze odporucam aspon na mesiec prisnu dietu a potom postupne zavadyat potraviny ktore bezne predtym jedavala a sledovat kozu.Odporucam uplne vylucit mlieko z jedalnicka!!! 2.Obliekat len 100% bavlnu,pozor na patenty-tie casto niesu bavlnene!!! takze radsej oblecko bez patentov a prat len v mydlovych vlockach bez avivaze 3.ZIADNA INDULONA!!! nic v zlom proti maminam ktore ju pouzivaju ale naozaj nepouzivaj,ekzematicka koza sa ma hlavne hydratovat a ked uz je extremne presusena tak len lokalne odporucam Biodermu,napr.PO zinc,a pri zapalenych loziskach denne kupat v odvare z dubovej kory a v obdobiach kludu sa moze pridavat do kupela sol z mrtveho mora ale ziadne bylinky!!!.4. najdolezitejsie je ale zachovat pokoj.Ekzem je prepojeny so psychikou a stres ho velmi zhorsuje.Nam velmi homeopatika nepomahaju.Liecba je draha,zdlhava a hlavne casto bez efektu.Prajem vela trpezlivosti a hlavne pokoj,ten naozaj pomaha.
@mummy01
@desszi
dakujem kocky.
suche miesta sa zmenili v priebehu vcerajska na hnisave vyrazky ☹
homeopat najskor nereagoval, potom konecne aj odpisal, a dnes nam ma poradit co s liecbou,
muz nasiel na nete super vysledky s kolostrom a aloe verou, ja som uz hotova z toho, co by to mohlo byt, a co by nam mohlo pomoct,
niee ziadna indulona v nasom pripade, tu sme malej ani nikdy nedavali.
hm, akurat som si vsimla,ze mi zmenili nazov temy, kt. bol dost dolezity - to liecba prirodnymi prostriedkami ☹
@sofhia Ide hlavne o to co nejest 😉 -treba vynechat uplne mlieko a mliecne vyrobky-aj keksiky co mlieko obsahuju-treba si studovat zloženie kazdeho jedla co podas malej a aj sebe ak kojis.
Dalej treba vynechat vajicka-tiež v akejkolvek podobe.
A jasne ze klasicke alergeny ako citrusy,ryby,orechy.
Toto dodrzuj cca mesiac a uvidis co sa bude diat.A obmadz aj biely cukor.
Ked sa da,tak kupuj BIO vyrobky-maso aj zeleninu a ovocie.
diky kocky, sme sa bavili s tym homeopatom, od koho granulky mala papa a je to jasny dosledok liecby a cistenia sa telicka, cize sme upravili davku homeopatik a uvidime co bude dalej.
@sofhia presne...mlieko vylucit v akejkolvek podobe,vylucila by som aj laktozu-pozor tu obsahuju aj kekse,lieky a pod.Vynechat vsetky alergeny ktore zhorsuju ekzem-coko,rajciny,vajcia,citrusy,tiez skodia ECKA......Z vlastnej skusenosti odporucam papat dokolecka skoro to iste,malym detom to nevadi.Postupne zistis co malej vadi a co nie,to chce len cas a trpezlivost.Ja som si ked bolo s malym najhorsie viedla dennik kde som pisala co zjedol a v akom stave je koza,to velmi pomaha zorientovat sa.
moja malá má ekzém od 3 m, tiež sa začal škaredo rozširovať. Kortikoidmi som ju natrela zo zúfalstva len raz. Samozrejme sa to vrátilo, pretože neliečia príčinu, ale len dôsledok ochorenia. Potom som ich už odmietla. Ako je uvedené vo viacerých príspevkoch treba vypátrať potencionálny alergén v potravinách. Často to býva alergia na mlieko náš príp., no krvné testy nám vyšli 3x OK, takže vôbec nie sú smerodatné. Ja nedám okrem diéty samozrejme, dopustiť na biolampu bola to najlepšia investícia do zdravia (nie len na ekzém). Liečba s ňou je však časovo náročná a zdĺhavá. Pomohla asi po 3 mesačnom pravidelnom osvecovaní sa malej ekzém stratil, zostali len malé ložiská na rúčkach. Okrem toho je dobré podávať dlhodobo rybí olej. Obsahuje Omega 3 mastné kyseliny, ktoré vraj ekzematikom chýbajú. Plus dobré je nasadiť probiotiká tiež dlhodobo. Z krémov super A-Derma Exomega, Bioderma Atoderm PP a PO Zink, občas som použila aj modrú indulónu no tá u nás až tak nefungovala. Do kúpeľa Balmandoil. Žiadne agresívne prášky, aviváž. Osobne periem s biowashbalom, príp. v mydlových vločkách. Vraj sú dobré aj ovsené kúpele a niekomu zabrali aj kúpele v zemiakovom škrobe (to mi radila aj kožná).... Tak prajem veľa, veľa trpezlivosti a hlavne nech to čím skôr zmizne, alebo aspoň ustúpi. 🙂
a nie je to atoppicky ekzem? vela ludom pomaha drzat dietu, vylucit pripadne alergeny a pod, mame chlapceka teda kamoskin syn, oni museli vyradit lepok, mlieko a vsetko z mlieka, vajce a plno veci na kt. je alergicky po cca pol roku sa mu to zacalo zlepsovat ono je to vraj porucha creva a na vonok sa to prejavi tak teda ekzemom, teraz ma maly asi 5 rokov a nevidno ekzem ale mastia modrou indulonou.
ahojte, aj ja si myslim ze je to z jedla, dcerka ked mala exzem tak som pouzivala bepanthen nikdy som nezmenila znacku vyhovoval nam a pozorovala jedlo to je dost dolezite same alergeny

@sofhia skus pozriet aj tu https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/mate-ucinne-tipy-na-atopicky-ekzem-u-deti/