Febrilné kŕče pri teplote 37,7°C
Dcerka 30.1. Doma skolabovala prestala dtchat zmodrela nereagovala na nic ani na vpich injekcii az po 3h ju stabilizovali nasledoval prevoz na aro do ke. Nebola v krci bola uplne uvolnena zrak uproameny. Mals len tik v zapasti pravej rucky. Na prelome februara a marca mala opat vysoke teploty nad 38 krce neprisli. Teraz ma do 38 myslim si ze su to zubky.
Po prepusteni z ara sme boli u neurologa ct eeg boli v poriadku uzavrelo sa to ako tazka forma febrilnych krciv spojena s preeklampsiou. Neurologicka radila 2x denne tabletku diazepamu preventivne a sirup od teploty uz pri 37°C. Po prichpde domov som volala s inou neurologickou s dlhsou praxou ta mi povedala ze je to hlupost a zbytocnost chcem vediet ako by std to urobili vy a ci by ste isli s dietatom von ak by malo teplotu zvysenu ale proicinou by boli zubky
@majulino moj syn mal febrilne krce ked mal 1 a pol. roka. Mal niekolko dni teploty, v ten den sme boli aj na odber krvi u doktorky, teploty skakali, raz sme zbili dole a o chvilku zasa vystupila na horucku, zhodou okolnosti som doma mala Diazepam (raz nam ho predpisali na pohotovosti ked mal zapal priedusiek, ze pre istotu dat pri teplote), tak som mu aj to dala ale len polku, lebo som nevedela davkovanie, kedze to urcuje lekar a v pribal.letaku nie je uvedene. V priebehu par minut ked mu bolo lepsie, teplota opat vystrelila hore a skolaboval. Zacal sa triast, ostal v krci, velmi slabucko dychal, ocka prevratene, volali sme zachranku a 5 dni sme boli v nemocnici. Prisla za nami neurologicka , kt. urobila zakladne vysetrenie s tym kladivkom a to bolo vsetko. Predpisali nam Diazepam 5mg rektalny ak by opat dostal febrilne krce. Ze je to prva pomoc a netreba potom volat zachranku. No a pri teplote nad 37 hned podavat lieky od teploty a nepamatam si kolko mg Diazepamu, ale len pocas trvania teploty. Nechodime ani k neurologicke a ani sme u nej neboli, teplotu mal tusim od vtedy len raz.
@palomka my sme boli na eeg 3x den po zachvate v den ked nas pustali a po dvoch tyzdnoch na dalsie mame ist 16.6. A aj malej len pobuchala kladivkom opytala sa ci nema nejake nasledky a upozornila ze tato forma krcov zvykne prerast do epilepsie tak kvoli tomu nas budu sledovat
@majulino no dobre, ale to dávkovanie je pri chorobe a teplotách, ale teraz je malá zdravá, aj tak jej ho máš dávať? toto mi nejde do hlavy, dieťa zdravé a pre istotu dávať? malý bral deň či dva pred očkovaním a potom po očkovaní, ale to bolo práve preto, že po očkovaní môže byť teplota, tak ako prevencia. Ale dopovať zdravé dieťa liekmi, lebo čo ak ochorie sa mi zdá riadne mimo.
moj mladsi syn mal febrilne krce pri teplote 38 ked mal 11mesiacov. od vtedy sme sledovani na neurologii. ked dostal tie krce tak hned som volala sanitku a po prijati do nemocnice po 3hodinach od krcov dostal krce znova a po dalsych 3h. dalsie. to uz mu nezaberal ani rektalny diazepan tak mu uz davali do zily. dali ho na kyslik. od vtedy nemal uz nikdy krce ale vzdy pri teplote nad 38 davam diazepan. v 3 rokoch mi nerozpraval len 3 slova a viac menej svojou recou. nik ho nerozumel len ja. zacali sme chodit na logopediu mame oneskoreny vyvin reci.
@majulino
@deny3 kedysi za totaca sa diazepam nasadzoval tymto sposobom - kazdy den tabletka (alebo aj viac). Ja som ho tak uzivala dlhodobo (tri a pol roka). Febrilne krce som uz dalsi krat nedostala a to som mala kazdy mesiac anginu od jedneho az do styroch rokov :/. Teraz sa od takeho davkovania uz ustupuje, obvykle sa poda diazepam iba ak ma dieta horucku, pripadne az pri krcoch.
ja neviem ale ta medicina sa pohla niekam dopredu - ono problem je v tom ze @majulino tie FK co malo tvoje dieta nevypadaju az take jednoduche - tam sa fakt najlepsie drzat toho co povie odbornik - to hej vyber si jedneho ktoremu budes doverovat a podla toho sa riad. u nasej malej to bolo tak ako som hovorila dr mi skoro povedala aby som si dala nieco na ukludnenie ja a veru kazda choroba bol pekelny stres - FK sme mali asi 4-6x - na stastie si to uz nepamatam uz to vsetko pominulo a sme za vodou presne podla ucebnice FK priblizne po 5r uplne vymizli a dcera je absolutne normalna a zdrava - nema ziadny nabeh na epilepsiu ani nic podobne, predavkovaniu diazepamom sme sa tiez uspesne vyhli takze ja ak by sa uz boli aj objavili aj u mladsej tie FK tak by som uz bola omnoho kludnejsia ale rozhodne prvy x je to sok.
btw k tym medicinam - ja viem ze moja svokra ked sme vraveli ze deti sa budia a nemozme spavat tak ona vzdy hovorila ze teraz su ti pediatri taki cudni a uz nechcu predpisovat ziadne lieky na spanok pre deti ze ona detom davala neviem aky liek - co ked sme to povedali kamaratom doktorom tak skoro odpadli - nejaky ukludnovak im davala surovo 😀 😀 😀
@majulino 😕 cislo diagnozy je G 41.0 a to je rozhodujuce - a tie su podla medzinarodne dohodnuteho zoznamu - http://www.zdravie.sk/sekcia/167/g00-g99/ ...kamoskinej malej dali minuly tyzden do prepustacej spravy ze ma zapal pluc a vobec ho nemala...mne dali vytlaceny papier kde boli uplne haluze - aj ked to opravili, vytlacilo to uplne inak...potom mi dr hovoril ze to je systemom ...on tam zadal vsetko ako mal ale sablony sa poprehadzovali
Baby dakujem vam za vase nazory. Ja len strasne stresujem aj ked 2 tyzdne po prepusteni mala slavka afty v puse a teplotovala uz. Len uz som strasne vycerpana a navyse aj chora tak aby som nieco nepodcenila. Som rada ze ste my napisali vase nazory. Zelam vam pekny den a nech sa vam vo vsetkom dari 😉 🙂

@majulino
To vyzera na nejaky kosicky terminus technicus, lebo aj po zadani do googla mi to vyhodilo len skripta a prednasky z UPJS. Tu febrilnu eklampsiu myslim.
Inak, moja pediatricka radi pri teplote zohrievat akra, tj. dlane, chdidla, aby hypotalamus dostal info, ze teplota je uz dost vysoka nemusi ju hecovat vyssie. Telo mozes chladit, ale koncatiny vzdy hriat. A najma vo faze cystupu teploty, ked su studene a je pritomna triaska. Mozes dat napr. termofor.