icon

Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?

saskarisko
26. feb 2011

Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem

bubu01
11. mar 2012

@orygynal Ahoj, my tam chodíme už tri roky na vyšetrenia a kontroly. Je to tam celkom fajn na nemocnicu. Vzadu majú pekné ihrisko. Synovec bol aj na liečení, ale to je už veľký chalan, stažoval sa len na stravu. Málo a také, čo sa doma nevarí. Ale ináč si chválil. No počula som aj názory, že zbytočne tam išli. Takže ťažko si vyberieš. Pripájem adresu k cenníku:http://www.srobarovustav.sk/images/download/sm14priloh...

orygynal
12. mar 2012

ďakujem pekne 🙂. do ústavu chodíme ku alergologičke a tá nám odporučila pobyt (aspoň 10 dní), aby mu mohli skontrolovať reflux. minulý rok mu tam totiž zistili 4. stupeň, tak chce vedieť či sa to zlepšilo (zavedením sondy na 24 hodín). manžel má však bavu, či si "nenaháňajú kšeft". tak neviem, čo robiť....

saskarisko
autor
12. mar 2012

Ahojte,
@orygynal - ph metria sa robi najskor po 9 mesiacoch od poslednej navstevy. mozete o nu poziadat aj v nemocnici (resp. ak ju u vas robia), pojdete tam na 3 dni. ale napr. ja som sa pri poslednej navsteve stretla, ze detom, ktory mali reflux pred rokom sa uz na dalsej kontrole neobjavil. ja som teraz dala robit kontrolu obycajnym sonom, a aj ked to nie je presne, tak predpokladam, ze pri kyslom dzuse v leziacej polohe pocas 10 minut, by v pripade refluxu bola aspon reakcia. kedze nebola, tak to povazujem za uzatvorene (tak ako aj lekar), ze reflux nie je

majushkab
14. mar 2012

Ahojte dievčatá veľmi ma potešilo že na mk som našla takúto tému 🙂 a idem si k vám po radu mám synčeka ,ktorý má 3 roky v 3 mesiacov mu diagnostikovali reflux stredný stupeň boli sme na ar neskôr keď mal 1,5 roka zistili mu aj alergiu na BKM vyzeralo to že s refluxom už máme pokoj no včera sme boli na kontrolu na gastre a dr mu robila aj usg a po napití mal ref.raz ja som už dietu takmer nedodržiavala iba som mu stale nedavala kysle korenene,džusy citrusy a teraz nám dr.povedala aby sme dietu dodržiavali zas síce už nemusím taku prisnu ako predtým lebo že teraz to mal vraj ovela lepšie ako naposledy ale vraj mu nemám dávať ani čaje a to nechapem ved predtym som mu čaj davala lebo to nikdy nespominala že nemam davať a inak nemôže džusy citrusy udeniny iba v malom množstve čokoladu korenené draždiace jedla a vypražane tak sa vas chcem opytať ako vy dodržiavate dietu a ozaj nedavate čajiky lebo môj ich velmi chce a vlastne rady ako dodržiavate dietu a mlieko ani mliečne tiež nesmie ďakujem

prchalka
20. mar 2012

@majushkab Ahoj, dietu určitě ano! Malá mi nekašlala od 9/2011 doteď, to dostala Helicid na 3,5 měsíce a začaly jsme s dietou i přes to, že mi asi 3 dr. řekli, že to u dětí není nutné. Já dodržuji opravdu poctivě, a i tak máme neustálé problémy. Teď 8.3. jsme byly na pH-metrii. Tam se dieta 1 den porušila při hospitalizaci a začala kašlat už ten večer při ležení. Myslela jsem, že se to upraví po návratu domů, ale 10 dní a nic, tak jsem jí začala opět dávat léky na zklidnění.
O čaji jsem neslyšela, že by se nesměl, jen černý bych vyřadila, jinak si myslím, že můžou, když není kyselý a i jsem v zimě vařila. Jinak pijeme šťávy, které dělám hodně ředěné.
Měly jsme taky 2 měsíce bezmléčnou, jestli se něco zlepší na jejím stavu (polykání vleže), ale efekt jsem nepozorovala žádný, tak jsme ji zrušily s dr. Když v něčem mléko bude nebo jeho stopy, tak neva, ale jogurty a klasické mléko na pití jí nedávám stále, protože u nás opravdu nejde vypozorovat, po čem jí to dělá a po čem ne. Nedovedla jsem si to představit, ale i bezmléčná jde dodržovat. Mléko jsem nahradila rostlinnými (špaldové, jáhlové, rýžové), jdou z toho udělat pudingy, kaše, na pití, do bábovky...a mazaly jsme rostlinnou nátěrkou nebo teď používám máslo ghí - zbavené laktózy, můžou ho i alergici na BMK. V bioobchodě na netu se dá sehnat spousta náhražek - i sušenek 😉
Já osobně bych raději dodržovala dietu nemléčnou, než refluxní, to jí opravdu někdy nevím, co dát, když vidím, že u nás nic nefunguje. Ale držím se jídelníčku, který tu daly holky na začátku témy!
Jak se u vás projevuje alergie na BMK??

majushkab
20. mar 2012

@prchalka ahojky ďakujem za reakciu 🙂 tu bezmliečnu dietu dodržiavame,a teraz sme začali naspäť aj s tou refluxnou čiže ten čajík ovocny by mohol?a čo tak voda so sirupom a ešte neviem či to môže ale našmu veľmi chutia vody s prichuťami lucka a drobček a teraz neviem či mu to môžem dať či nie a ty tie džusiky ovocne riediš vodou? mne povedala dr.že tie mu nedavať a ak tak občas zeleninove šťavy riedene naš zase pije pohankove občas ovsene alebo to ryžove a tiež s toho varím pudingy aj do kolačou to davam maslo použivame rastlinne...a ta alergia sa prejavovala hlavne ekzemom a stolicou a neskôr nechutenstvom ja napr.na malom nepozorujem žeby cez deň mal reflux ale večer ked pred spaním vypil mlieko tak tiež ho potom akoby dusilo a kašlal a tak ťažko mu bolo aj grgal dosť

majushkab
31. mar 2012

Dievčata chcem sa ešte opytať môže maly jesť vyživu ?či sa nema pri tej refluxnej diete

jaya47
31. mar 2012

@majushkab Moja skusenost (reflux v dospelosti) je, ze kupene vyzivy su v pohode, doma spravene zavisi od odrody jablka.

barbika16
1. apr 2012

nám zistili tiež reflux, mám aj tú diétu, len neviem aké tekutiny dávať? poraďte

alami
1. apr 2012

@barbika16 my sme boli len na čajíku, ale problém nastal v lete von a na cestách, ak sa vypil čajík, nebolo mu čo kúpiť, tak mi napadol granulovaný detský čaj, ten som mala vždy v aute a čistá voda sa už dala zohnať. či na studeno, alebo teplý - vždy po ruke. A ešte čo mu robím teraz, je voda so sirupom - lesné ovocie. Ak nastane veľká kríza kdesi v reštike a fakt nie je čo, tak sem tam sa môže jablkový džús.

@majushkab podľa mňa je výživka v pohode, ja dávam.

majushkab
1. apr 2012

@alami dakujem lebo dr.nam hovorila sice čo môže a čo nie ale len tak zhruba tak som nevedela a malemu vyživa dosť chutí 🙂 a ešte čajiky si ake davala nam dr.praveže čaje zakazala aj ovocne čo som bola prekvapena 😝

alami
1. apr 2012

@majushkab ovocné sú kyslasté, to asi preto. my pijeme slabý čierny.

alicia28
1. apr 2012

@majushkab , tak to je velmi mudra lekarka,
caje by som nedala dietatku ani ja,,,,
vies aky je v caji bordel ? zamyslela si sa nad tym niekedy ? a okrem toho caje ,,,to je super alergen tak pomozes dietatku vyvolat alergie v dospelosti alebo uz aj v detstve,,,
,,vobec nikto neinformuje matky ake su caje nevhodne pre deti,,,, HIPP mozu byt super kvalita ale znicis dietatku zuby,,,,co tiez nikto neriesi ........lebo HIPP je sami cukor....a ostatne caje ? ved to je hrozne,,,,preco to svojim detom vlastne robite? moja ma 3roky a caj nepila a dufam ze ani skoro nezacne,,,

pit sa ma voda a mlieko a nie caj,.,,,a cierny,????,,no ked to pocujem.... neverim...,,
ved cierny caj rovna sa kava,,,
,,nastudujte si prosim kolko kofeinu obsahuje cierny caj a kava a budete prekvapene.....lekari by mali matky vzdelavat a caje by mali byt pre deti tabu,,,,zial na slovensku to tak nie je preto sa necudujme ze deti su chore

majushkab
1. apr 2012

@alicia28 no ved mne dr.zakazala davať čaje a ja davam len ovocne čierne som prave kvôli kofeinu nedavala...a môj tiež pije čistu vodu ale ku ranajkam zvyknem davať ten čaj

alami
1. apr 2012

@alicia28 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 áno, áno, stopercentne sú naše deti choré, lebo pijú čaj 😀 😀 😀 😀
@majushkab ja varím čierny, bylinkové nemôže, kvôli alergiám, mlieko tiež nie pre alergiu a niečo piť musí 😉 🙂 čaj mi pil od začiatku diety a nebol problém, prejavy refluxu mu ihneď vymizli, takže si nemyslím, žeby mu ten čaj robil zle. A tekutiny celkovo dávam len po malých množstvách, tak ako treba pri refluxe. teda naraz maximum 1dl. Viac mu nedám, ale zas - pije mi často

majushkab
1. apr 2012

@alami no to naš pije tiež po malych množstvach a sem tam mu dam aj roibos ten môžu aj deti ale k raňajkam mi tak či tak pasuje ten čaj aj mam rada čaje od detstva a nemam pocit aby mi niečo bolo ako davam pozor malemu na stravu ale toto? 😝 ale čierny nedavam aj ked skušala som ale maly ho chcel iba s citronom bez nie tak ho nedavam ani bylinkove necce 🙂

alicia28
1. apr 2012

@alami , mne je to jedno, kludne si davaj caje na litre kolko chces, je to tvoja vec, caj je naozaj uzasna vec, do toho 😀

saskarisko
autor
1. apr 2012

ahojte,
co sa cajov tyka, tak deti pili slaby cierny caj, lipovy caj (ten zboznuju dodnes), a medovkovy (hlavne, ak si ju same natrhaju 🙂), z ovocnych slivkovy alebo pomarancovy. inak cista voda, popr. sirupova voda, a riedeny jablkovy dzus
@alicia28 - nic v zlom, ale tiez si nemyslim, ze deti su chore z cajov, a tiez zeby caje boli skodlive. neuznavam granulovane caje, lebo ti emaju podla mna kvantum cukru, ale klasicke a bylinkove, preco nie

alicia28
1. apr 2012

@saskarisko , ja som nepovedala ze deti su chore z cajov, / caje su svinstvo a velky alergen, /
nikto neriesi co ten caj je,,,to je ale na vasu skodu,,,absolutne nemate tusenia co v tom cajovom sacku vsetko je,,,ale nebudem sa hadat,,,co kto chce nech si detom da,,ja caje davat nebudem,,,,a nepresveci ma o tom forum modry konik ze sa mylim 😀 ,, / aj moja mama by dieta nalievala cajom na hektolitre takze vas chapem ,,,inak rozmyslate ako ja - nevadi, mozno by pomohlo par semestrov na VŠ farmaceutickej 🙂, ale to je jendo,,kaslime nato
..... odbehla som od temy .... s Gastroezofagálnym refluxom nemam skusenosti u takych velkych deti tak som tu asi mimo temu a uz nebudem komentovat lebo neviem v tomto pomoct

dadkaa
2. apr 2012

ahojte dievcata tak aj u nas sa toto potvrdilo.... Zatial mam jednu otazocku ak mi niekto odpovie..... Aky mate rezim v jedeni ??? lebo moja dcerka nezje aj polievku aj druhe naraz vzdy sme mali taku 1-2 hodinky rozdiel medzi jedlami a teraz neviem kedy jej dat tabletku pred polievkou a do hodinky dat druhe ???? dakujem

lussy23
2. apr 2012

@alicia28 a čo majú maminky dávať deťom v zime a v chorobe? studenú vodu určite nie.

alicia28
2. apr 2012

@lussy23 , preco studenu vodu ? voda v izbovej teplote je nevhodna? moje dieta nikdy caj nepilo a nemyslim ze tym trpi,,pije hlavne vodu a mlieko,,,, a nikdy nebola chora,--- len slabe sople a bezna chripka,,,,, co som vdacna, ale kludne davaj non-stop caje,,,ja sa nebudem hadat za hluposti,,mne je to srdecne jedno,,,len to co tu citam sa vzdy trochu pousmejem 🙂 , aspon vyplnim volny cas

alami
3. apr 2012

však aj my sa máme aspoň na čom pousmiať 🙂

prchalka
3. apr 2012

Ahoj, já jsem asi opět přispívala do špatné témy nebo fakt už nevím!
Máme výsledky pH-metrie a jsem zmatená ještě víc, než jsem byla, úleva tak nějak zatím žádná ☹

Výsledek? Patologický kyselý, slabě kyselý či nekyselý reflux -- n.e.p.r.o.k.á.z.á.n -- ! 😔 Někteří rejpálkové kolem mě měli pravdu 😔 😔
Nicméně při měření je zachycen "výrazně nadměrný" počet refluxátů tvořený pouze PLYNEM, po kterých však nenásleduje reflux kapaliny. Může se jednat o nadměrnou plynatost trávicího traktu, resp.žaludku, která je potom příčinou klinických obtíží..!! No tak aspoň něco!
Doporučení - nedávat vlákninu, nic co by jí tam ještě víc bobtnalo, nic nadýmavého a nasadit opět Espumisan nebo podobné kapky na prdíky! Léky podávat jako dosud. Helicid ráno, Gastrotuss na noc. Kontrola před prázdninami.
Já jsem byla uklidněná, jak je veselá a čilá, úplný vzor zdraví 😅 Ať nespím s ní a nevšímám si toho. Někdo že skřípe zubama, někdo namotává spoluspícímu vlasy, někdo polyká...
On tam totiž tatínek řekl, ač měl držet klapačku, že s ním spí v klidu. Ve zprávě je napsáno - s otcem spí celou noc. Maminku to budí 😖 😖
Jo, ještě se můžeme poradit s psychologem..
Už jsem i něco stačila zase vyguglit, co bývá příčinou, tak buď tračník (že by i u dětí?!?!?!) nebo alergie (ale tu mléčnou už jsme asi vyloučily, ne...), celiakie - ale to by byly větší problémy snad, nesprávná strava, nerovnováha..
Takže teď se zase zaměřím na to odplynovávání a budu pátrat dál, ač nevím jak, když u nás je to stále nahoru-dolů! Jednou polyká celou noc a skoro se nevzbudí (před pH-metrií) a teď s léky zase tolik nepolyká, ale budí se třeba 4x, sedá na posteli, plácne sebou zpátky a chce ručičku, motá se....fakt asi přírodní úkaz!!
Tak fajn, nevím, proč to ref "není", když 3/4 příznaků k němu má, ale budiž... Ovšem i nadále budu opatrná s dietou jako doteď. Aspoň už mám papír na jídlo do školky.
Tak já opravdu nevím, co s tím a co dělat...jen čekat? Že by za to všechno mohla JEN plynatost?? Divné...
Jinak jsem ještě stihla zjistit, že na kýlu objednávají už až na květen = 5/2012!

dadkaa
28. apr 2012

Ahojte, mozete mi poradit. Dcerka uziva Costi 3*denne. Dnes je chora od rana horučky. Ranajky aj obed sme zvladli ale na večeru nič nechcela papať. Nenutila som ju no zaroven som jdjej ani nedala tabletku ked nechcela papat, dobre som urobila či ju mala užiť? Dbakujem za radu 😉

alami
28. apr 2012

@dadkaa logika vraví, že netreba, ak nevečerala, ale nám teraz dala dr znovu costi a kázala 3x pred jedlom + večer pred spaním, takže mohla si dať aj bez večere (lepšie jedna "navyše" ako refluxový záchvat. Ale ak ti už spinká, tak už to nerieš 😉 🙂

dadkaa
28. apr 2012

Ďakujem , v lekÁrňam mi hovorili že nemá význam brať tabletku ak nebude papat tak som si.na to spomenula... A vrasťažovala sa od rana na bruško tak som jej ho este viac nechcela zaťažovať, hádam bude ok. a ako sa prejavuje taký reflux záchvat ?

alami
28. apr 2012

@dadkaa u nás teda 24hodinovým kašlom vkuse vkuse vkuse - deň noc tak 5-10x za minútu 😝 😝 😝 😝 Ale nestresuj sa, ak sa vám takto reflux neprejavil doteraz, tak sa tak ani neprejaví 😉

dadkaa
28. apr 2012

@alami Ďakujem veľmi pekne uvidíme ako bude v noci . :-/ papa dobru noc.d

dadkaa
29. apr 2012

Takže noc prebehla ok vzhĺadom na reflux, odniesol si to iba vankúš, ktorý bol trošku viac oslintany ako obvykle. A ja som kompletne nevyspata keďžfe horúčka 2x vyskočil
a na 39. ☹