Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?
Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem
@alami dakujem za par inspiracii, musim pozriet nejake tie privarky, to sa priznam moc nerobim. ako sa drzite ? u nas je to posledny mesiac hroza, ja uz neviem z coho to stale kasle... na zaciatku diety mi pripadala ze to funguje a teraz nejak ako keby to zase nefungovalo a papa vsetko tak ako ma zziadne ustupky.... pred mesiacom sme tiez ako vy skoncili v nemocnici lebo mala velke bolesti bruska a nakoniec z toho bola zapcha aj u vas bola sa mi vidi ze som to tu niekde citala. tak sa jej snazim dodrziavat vacsi pitny rezim. napr. vypije 1.5 dcl caju potom sa zacne salet behat a uz kasle tak neviem ci to stym suvisi alebo po jedle, snazim sa ju udrziavat v klude ale vies ze sa to niekedy neda. a aky mate rezim v papani jete 6x denne lebo nam to nejak tak nevychadza mozno tak 5 x aby naposledy jedla o tej 18tej. v noci zase zacala dost slintat vankus a aj skripat zubami. 😀 dakujem este raz. este co sa tyka jedenia velmi jej chutia ryby,( pstruh, losos, cod, ...) no neviem ako casto sa taka ryba moze, myslis ze 2 x do tyzdna je v pohode? A este som niekde vycitala o caji rooibos ze je dobry na brusko a alergie, neskusala si ho ???
zatial papa
Ještě mě napadlo - může se přesnídávka na způsob této?
http://onlinelekarna.com/index.php?route=produc...
Já teda občas dám: jablko-mrkev, jablko-banán, ostatní se bojím.
Už jsem trochu paranoik, omlouvám se, možná se ptám na blbosti ☹
@dadkaa Myslela jsem si, díky 🙂
@prchalka nam dr.povedala ze ano len zmiesat s piskotou... ja dam malej vedla do misky a sama si zajeda ....
ja ak by niekto vedel poradit ci sa mozu taketo musli kupujem v lidli ale inu znacku a su iba s jahodami bez orieskou http://www.emco.cz/produkty/musli-krupave/#/mus...
dakujem
Holky!
Dnes jsem to nevydržela a napsala do Tater - Šrobárův ústav. Jestli se tam setkali s takovým případem, jako Juli, že nevěřím tomu, že je jediná na světě s refluxem plynů!
Odepsal do hodiny dr. Fábry, ať napíšu tel.kontakt, že mi zavolá!! Tomu říkám okamžitá reakce! Tak budu čekat! Měla jsem to ale udělat dávno, blbec, protože v úterý - 19.6. - jdem do gastra, takže je to všechno tak narychlo 😒
baby pouzivate do varenia cibulu lebo v papieroch od lekarky mam,ze varena cibula len obcas...
dakujem za odpoved
@demkova ja som asi rok nepoužívala vôbec, teraz sem tam dám trošku a to tak, že na drobno nakrájanú dám na suchú panvicu, chvilinku nasucho opražím a potom podlejem horúcou vodou a podusím a do toho potom dám mäsko.
Alebo niekedy do duseného mäsa dám kúsok cibulky vkuse -taký mesiačik, nech tam pustí šťavu a potom ju vyberiem
Co si myslíte - Pribináček, když má 15,5% tuku?! Taťka vždycky sám koupí něco, co já jí nekupuju, přiveze, ona z toho má radost a já se jí to bojím dát ☹ Přeci jen tvaroh, smetana 😖
Já když mléčné, tak Activii nebo podobný "jogurt", co má kolem 3-4%.
A acidofilní mléko je v pohodě? Dala jsem jí od sebe ochutnat!
Jako....dneska k obědu: jáhly-kuřecí maso a špenát, obojí ve vodě a vstávala mi za 30 minut ☹ Já už nevím....
@demkova My zatím jen cuketa, mrkev, špenát... jiná zelenina ani ne. A cibule už asi 3/4 roku ne 😒
Jen tak pro zajímavost mi homeopatka nadiktovala co může-nemůže podle kyvadla. Tak jí vyšlo, že vařená cibule ne a syrová ano. Jako kdybych se tím řídila, ani nedomýšlím... 😖 😝
@alami Já né že se ho bojím, dát, já ho nechci dát! Moje intuice neklame. Jen ti okolo, kdyby trochu taky přemýšleli, achjo ☹ Budu to muset nějak odstranit, jenže ona má pamatováka! 😒 Díky za radu!
Ještě zatím nevolal, ale doufám, že nezapomene, když byl tak rychlý s odpovědí. Určitě bych sem napsala.
Odmlčuju se, jedem do pátku k našim..
@prchalka ahojky ja by som ten pribinacek urcite nedala, nam doktorka vravela ze mozeme aj trosku tucnejsi jogurt ak nechce nizkotucne alebo sojove ale musi byt probioticky tak sem tam dam no ma 2.9 acidofilne mlieko to je najlepsie to moze urcite.... daj vediet ako ten Dr. Fabry zareaguje na vas problem. zatim papa a pekny vikend
Ahoj,
dr. se ozval, volal v pátek. Popíšu později, mám to našlapané, dneska jedu do divadla do Prahy!
MM bude s malou a jede s ní ke známým, tak mi nezbývá, než se modlit, aby to všechno proběhlo tak, aby mi nepřijela s kašlem nebo rýmou 😖
Ahoj,
divadlo i Praha super, ani jsem se neztratila. Jen toho člověk moc nestihne s báglem na zádech, takže jsem si koupila jen jeden svetřík. Chtělo by to někdy relax zopakovat. A vlak domů ujel o 3 minuty, takže čekání na další 2hodiny, přijela jsem v noci. Ten jel přes Slovensko až do Polska 😉
Dítě se mi vrátilo v neděli dopoledne. Přežili oba, nekašle, nesoplí, aspoň to, ale noc na pondělí byla zase strašná 😝 Začala mezi 22-23h a válení a polykání se zklidnilo mezi 3-4h ráno!! Fakt na mašli 🙄 🙄 😢 Jsem naspala asi 2 hodiny!
Mimochodem, jeden den je namá člověk pod dohledem a je nás o jednoho víc... 😝 😖
Pokud budu mít dnes naskenované zprávy, píšu do Tater mejlík.
Dievčatá prosím o radu. V akom veku vašim drobcom zistili že majú reflux a čo tomu predchádzalo? Malá má 2 r. a začínam mať podozrenie, že ho má tiež. A ešte či je táto diagnóza doživotná, alebo by sa to malo upraviť. Vopred vďaka za info.
Ahoj,
konečně se po měsíci ozval dr. Fábry, napsal toto:
Vopred sa ospravedlňujem na neskoršiu odpoveď.
Prečítal som si celú dokumentáciu, ktorú ste mi poslali. Naše klinické pracovisko je zamerané na liečbu alergických a nealergických ochorení dýchacieho traktu u detí a prítomnosť gastroezofágového refluxu riešime iba vo vzťahu k respiračným ochoreniam, nakoľko často zhoršuje ich priebeh.
Vaše dieťa absolvovalo komplexné gastroenterologické vyšetrenie, vrátane 24 hod. pHmetrie ezofágu, čo sa vo svete považuje za zlatý diagnostický štandard a tiež endoskopické vyšetrenie s normálnym nálezom.
Aj keď nie som gastroenterológ, prikláňam sa na základe uvedených Vašich údajov a výsledkov vyšetrení, že ide pravdepodobne o nadmernú tvorbu plynov v oblasti zažívacieho traktu. Preto vidím ďalšiu cestu riešenia cez odborníkov v oblasti gastroenterológie.
Ďakujem za prejavenú dôveru pri konzultácii o zdravotnom stave Vášho dieťaťa a v prípade respiračných ťažkostí ma môžete kontaktovať elektronickou formou.
S pozdravom a želaním pekného dňa..
Ahojte, a co krupky to nasi drobci mozu ??? 🙂
@saskarisko ahoj, prosím Ťa chcela by som sa spýtať, či by si mi vedela poradiť, či sa pri refluxe môže piť hroznový mušt. Vopred vďaka.
Ahojte,
@dadkaa - moj ich je, aj klasicke arasidove, aj kukuricne
@kaselka - hrozno sem/tam mozu. treba skusit troska, a uvidite co to urobi. nasa gastroenterologicka mi povedala, ze sem/tam mozeme skusit aj nieco nove, moze sa stat, ze dana potravina nerobi problem. ja napr. varievam paradajkovu polievku, a ta je v pohode, ale surova paradajka uz nie
@saskarisko Ahoj, vďaka za info 😉
@saskarisko
ahoj, no ja som to asi zle napisala, myslela som krupy napr do polievky ups... 😀
@dadkaa krúpky sa môžu.
Inak, boli sme na liečení v Lučivnej, tak aby ste vedeli, vôbec tam dietna sestra neovláda GER dietu, bol to des! 3 týždne vopred som jej nahlásila, s akými dietami prídeme a nevedela nám ju poskytnúť, hoci do mailu mi napísala, že nie je problém. A potom ma presviedčala, že nevidí dôvod, prečo by nemal mať mäso smažené na oleji, alebo prečo by nemohol citrusy. hrúza!!! takže - aby ste vedeli, ak by ste sa tam niekto s refluxom chystali
@alami dakujem za odpoved.... Moja kamaratka bola v srobarovom ustave v tatrach a ona si velmi pochvalovala... takze aj my sa chystáme lebo v lete sme to nestihli a teraz sa neviem rozhodnut ci to bude dobre v oktobri alebo to nechat az na zimu 😒 . ak niekto poradi tak vdaka... rada si precitam aj vase nazory ako sa rozhodnut...
@dadkaa v šrobárovom sa dodržuje GER dieta poctivo
v okt by malo byť ustálené počasie a viac toho pochodíte, my sme boli v zime, všade bola vrstva ľadu a nedalo sa chodiť, len tak dole - Smokovce, Lomnica. Ale už na Hrebienku, na Skalnatom plese - to sa nedal urobiť ani krok
Hoci zima v Tatrách je krásna, ale ten október by ste si asi viac užili z tohto hľadiska 😉
ahojte...ja sa chcem opýtať, či vaše detičky čo majú reflux, chodia do škôlky? U viacerých čítam, že im pripravujete stravu a nosíte im tam. Nemali problém ich zobrať do škôlky? Alebo ako je to s vekom? Lebo moja má 3,5 roka, máme reflux 4.stupňa, do škôlky mi ju zobrali, ale keď som povedala že má reflux , majú s tým problém,a že sa to nedá. Že oni v škôlke "nepoznajú" biele pečivo, že sa používa dosť čokolády a ďalšie veci. V podstate mám pocit, že ju už nechcú. Takže asi sa po prvom dni hneď aj rozlúčime.ďakujem za odpovede 😢
@barbika16 ahoj, v škôlke je to ťažké.V meste mi absolútne odmietli mať ho či bez stravy (teda s vlastnou nosenou stravou) a dietu samozrejme nevaria, preto som ho preložila do dedinskej škôlky a tam s tým problém nie je. Obehni škôlky v okolí mesta, ak majú niekde málo detí, tak budú v´dační aj za dieťatko s dietou 😉 Ja teda nosím komplet stravu, dokonca ak bral pred jedlom lieky, nebol problém a jeden čas jedol aj škôlkársku s tým, že pani kuchárka sa naučila čo môže a čo nie a stravu mu podľa potreby upravovala 🙂
@alami dakujem za radu... uz som myslela aj ja nad oktobrom... tak dufam ze nam to vyjde... teraz sme boli na tyzden v spanielsku bolo fajn , vzduch jej asi pomahal koli astme ale s reluxom to bolo tazsie... stale som rozmyslala co ide jest a kde, v restauraciach sa nedalo vyhnut niektorym potravinam, mali sme apartman aj s kuchynkou takze som jej tam varila.. no aspon jedla vela ovocia a zeleniny no nedalo sa vyhnut aj nejakej neresti a zmrzlinku sme jej dovolili mala ju asi 4 x za cely tyzden... ☹ no uz sme doma a tu ju uz nepyta ( zatial) ...
Ahoj po delší době,
máme další výsledky. Už jsme se dočkaly vyšetření na neuro, o které jsem sama požádala. Následně EEG - s nálezem a od včera berem prášky na epilepsii. Teď se bude čekat, jestli zaberou na naše spací, polykací (zřejmě slinící) problémy a pak se rozhodne, jestli máme vlastně jen jednu nebo dvě diagnózy...?!?! I na toto jsem byla připravená, takže mě to nezaskočilo, jsem ráda, že jsme se hnuly aspoň někam a doufám v to, že léky zaberou a my budeme po pár letech zase normálněji žít! Jsem smutná jen z toho, že jsme se trápily tak dlouho bez pomoci a nikdo mi nevěřil, všichni mě přesvědčovali o tom, že to přeháním, jsem úzkostná, hysterická matka, ona z toho vyroste, nenechtee ji už vyšetřovat atp.... Nechápu, jak jsme v dnešní době mohly ztratit tolik času ☹ A ještě nás čeká za měsíc magnetická rezonance, opět v narkóze (což je už třetí za tento rok)! Pak už to snad bude všechno jasnější 😉
Ahojte, hlasim sa do klubu so svojou dcerou. V decembri bude mat 6, a GER jej diagnostikovali v Srobarovom v Tatrach v r. 2010. A ked som sa vydesila nad stupnom 5, pýtala som sa primára ako prísne dodržiavať diétu. Tak povedal, aby som to prísne nebrala, aby potom niekedy, nezažila šok... keď by niekde zjedla potravinu, ktorú roky rokúce organizmus nemal v sebe. Takže mi povedal, že aby som jej občas aj tú čokoládku dala, ale že skôr dopoludnia, nie večer.
Niekedy nekašle a konzumuje všetko. A teraz, kašle aj keď nemala čokoládu, paradajky a všetky najdráždivejšie.
Naša gastroška nám povedala, že to mám riešiť s alergoimunologičkou. Že je to evidentne alergický kašel, hoci má potvrdený reflux. Babka zasa lamentuje, že sa to nedá počúvať, a že prečo ju mám trápiť kašlom (na alergotesty ju objednali až 18.10) a že ju mám okamžite objednať na ph-metriu. Viem, že ph-metria iba zistí stupeň kyslosti.. a na to dostane lieky...
zaujímavé je, že costi, čo dostala v Tatrách, sme brali iba tri mesiace, potom už nie...
Boli ste niektorá na ph-metrii, nestíham čítať celú diskusiu

Meloun už se tady kdysi myslím probíral, že...? Ten je OK, ne?
My byli včera na oslavě u bráchy, tak ho tam měla a ještě jí ho dal domů. No co mám dělat, zakázat všechno nemůžu, už takhle vypadám s tou dietou jak blázen..snad se to na nás nějak neprojeví, ale noc snad ok, spal s ní taťka, takže detaily nevím, ale nekašlala po včerejšku, aspoň to!