icon

Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?

saskarisko
26. feb 2011

Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem

maru1453
25. nov 2012

@sisiska no my prave nemame ziadne priznaky na reflux a predsa nam ho zistily

sisiska
26. nov 2012

@maru1453 a okrová stolica moze byt priznakom refluxu? ja sa k tomu prave nikde nemozem dopatrat...

sisiska
26. nov 2012

@alami a ako ste s MUDr. Szepeovou spokojni? ja prave hladam niekoho dobreho v okoli Ziliny, Martina, Cadce, atd., ale neviem, kam sa obratit....

sisiska
26. nov 2012

baby, zacinam byt z toho trochu nervozna, myslite si, ze moze byt taka okrova stolica, resp. stolica do zlta, u malej priznakom refluxu? neviem to na nete nikde najst, mava mava casto stikutku a v poslednom case stolicu taku viac do zlta ako do hneda...nemate s tym niekto skusenost?

alami
26. nov 2012

@sisiska aké mlieko ti pije?Môj syn ke´d pil sójové, mal stolicu takmer bielu, ani pediatrička mi nevedela povedať,či to môže byť z toho mlieka, ale keď ho prestal piť, farba sa upravila, teda bolo to z toho.
@sisiska neviem ti ešte povedať, bola som u nej len raz., ale je uznávaná ako veľmi dobrá odborníčka. Mne ale nejak nesadla ako osoba 😅 zdala sa mi strašne odmeraná, nemala som z nej dobrý pocit, ani mi do očí za celý čas nepozrela, mlela som ako o život všetko, čo nás trápi, lebo som sa bála, že ma k slovu ani nepustí, taký nejaký divný prístup mala. môžno mala zlý deň, neviem posúdiť. 😒 Ale odchádzala som veľmi sklamaná, na to vyšetrenie u nej som čakala pol roka .
Inak, ona má poradňu aj na nete, mohla by si sa aj tam opýtať na tú okrovú stolicu.

alami
26. nov 2012
prchalka
26. nov 2012

@sisiska Ahoj, tak my tak nějak barevně asi normálně.. Ale zrovna minule, když jsme měly barvu šedou, jsem se o to taky zajímala, která barva co znamená, ale to jsme zase chytly něco střevního.
Tady jsem našla docela hezké vysvětlení, že může být taková barva při refluxu, ale jestli máš pochybnosti, řekni to dr., ať udělají raději rozbor!
www.ceskaordinace.cz/jake-jsou-priciny-zlute-st...

alba24
26. nov 2012

@sisiska Ahoj, suvisi stolica s refluxom? Ja neviem. Skor s alergiami alebo intoleranciami. Kolko ma mala? Kojene deti maju zltu stolicu a stikutka tiez moze byt prejavom refluxu. Ake ma tvoja mala ine priznaky?

melanche
26. nov 2012

ahojte, chcem sa spytat, davate niekto detickam gastrotuss? dociatala som sa co vsetko moze sposobit nelieceny reflux. tak som malej nasadila, iba na vecer. ale nikde som sa nedopatrala k tomu, ako sa ma skladovat a po otvoreni kolko vydrzi? mam ho otvoreny uz 4 mesiace, len som jej nedavala.

dzambica
26. nov 2012

Najde sa tu aj niekto dospelí co trpi refluxom?Ake lieky uzivate a je to uz do konca zivota,ci sa to da vyliecit?A kedze je ten zoznam veci dost velky co sa NESMIE tak vam potom napr. tie dolezite vitaminy,mineraly,vlaknina atd. co sa nachadzaju v zakazanych potravinach ako napr.citrusove ovocie,strukoviny atd. NECHYBAJU???Alebo ich nahradzate nejakou inou formou nejakych vitaminovych doplnkoch v tabletach ,alebo to nieje nutne???Dakujem za vase skusenosti,rady....

dadkaa
28. nov 2012

@sisiska u nas tiez normalna, hneda zo zaciatku bola taka tvrdsia no teraz sa snazime vela ovocia atd, tak je lepsia 😉

dadkaa
28. nov 2012

@alami tak vam drzim palceky.....

alami
28. nov 2012

@dadkaa ďakujem

dadkaa
29. nov 2012

@alami zasluzite si to, po takej dlhej dobe, fakt uprimne *zlomte vaz * 😀

dadajojo4
2. dec 2012

@alami ahoj
sme na tom podobne
pred tyždnom sme sa vratili zo smokovca, dcerka ma 3,5 roka a zistili jej 4stupen, tak som rada ze som našla maminy a nemaminy ktore poradia

prchalka
4. dec 2012

Ahoj,
dnes jsme byly opět na gastru. Tak budem mít potní test a rozbor stolice, až ji tam dopravím. Konečně se to opět začalo trochu hýbat. Taky mi říkala, že zrovna na Helicid jsou hodně studie, i když se bere dlouhodobě, třeba 10 let, nemělo by to ničemu vadit a že když berem jeden, je to prý opravdu malé množství, když se to rozpočítá na váhu dítěte. To mě sice trošku uklidňuje, ale i tak, nejsem za něj moc ráda, berem teď stále ☹
Jinak jsem našla hezké stránky s recepty, mrkněte tam pro inspiraci, jsou to recepty bez laktózy, bez lepku a pro oslabenou slinivku, myslím, že našim dětem tam půjde něco vybrat 😉 www.varimezdrave.cz/category/recepty/dezerty_a_...
@melanche Gastrotuss dávám s přestávkami tak rok, aniž bych teda věděla, jestli to k něčemu je, ale taky netuším, jak dlouho vydrží otevřený, nepíšou to tam, že.. 😖 Ale asi se s tím nic nestane.
@dzambica Můj manžel to má tak, že taky bere Helicid (teď tedy přešel na Onprelen, což je stejné). Když si 2 dny nevezme, už cítí pálení, ale když prášky bere, tak může jíst cokoliv a žáha je v klidu, tudíž mu nic nechybí. Jen se mi tohle jeho jednání moc nelíbí, cpát do sebe jen prášky a jinak pro to neudělat nic. Nevím, jestli tohle zvládne a chce dělat 30-40 let 😖

adamala
4. dec 2012

maminky, tak nam lekar dal na reflux dietu ale teda nie takuto prisnu...vyradil iste potraviny ktore sa nemaju jest po 14h to sa uz rata ako vecera u dietata co ma reflux,jasne ze to neznamena ze do tej 14h ho nacpem hocicim,ale ziadne taketo veci ako strukoviny, a citrusove plody tam teda nie je povedane. Podla mna kazdy lekar vam povie inak. Si potom vyberete ze vlastne co je pre to dieta to naj. Toto je sila naozaj. 😠

zirafka52753
6. jan 2013

moja mala strasne vecer kasle az sa dusi aj v noci myslite ze to moze byt ten reflux? 😅 a pritom je zdrava ako rybicka.mam navstivit gastro?dakujem

natalie77
6. jan 2013

@zirafka52753 Jako malá hodně a často zvracela po jídle (kojení, krmení...)? Má často zánět průduček? Hodně škytá?
Pokud ano, tak bych to řešila u pediatra nebo na imunologii, pošlou automaticky na sono. POkud je to reflux nasadí Helicid. I když nám moc nepomohl...zabrala dieta, refluxní opatření a po jídle klid...což byl nadlidský výkon... 😉 .
Hodně štěstí.

melanche
6. jan 2013

ahojte, ja zacinam mat presvedcenie, ze moja 4 rocna ma reflux. odradza ma uz len ta sonda do pazeraka, prosim vas tie co ste boli, ako to deticky znasali? nasa vrieska len ked vidi ihlu, boli ich to zavadzanie?

cigaretka5
10. jan 2013

Baby a môžu GER deti tvaroh? my nemame reflux potvrdeny lekarom ale nebudem cakat kym sa lekarka zobudi tak zaciname dietovat . A co vinea ak ju necham cez noc vybulblikonavat? seniorka ju ma celkom rada a ked uz dlho nic nepije aspon toto do nej dostanem

alami
12. jan 2013

@cigaretka5 tvaroh nízkotučný áno a vínea nie.
@melanche menším deťom sa vyšetrenie robí RTGnom, to je v pohode 😉

prchalka
14. jan 2013

@melanche Ahoj, myslíš pH-metrii? My na ní byly před 3/4 rokem. Měla jsem strach, protože mám super nespolupracující, neposlouchající a vzteklé dítě, ale musela jsem do toho jít, abychom věděly, na čem jsme. Fotky v albu. Prosila jsem doktory, ať jí dají aspoň nějaký oblbovák, tak dostala nejdřív jen znecitlivující do nosu, načež pochopili, že by to chtělo něco víc, tak přitvrdili. Dítě je při vědomí, ale prý si z toho mučení moc nepamatuje. Já jí držela tělo, sestra hlavu a dr. to zavedla. Byl řev i tak, to jsem čekala. S tou sedací jsme nemohly domů, tak jsme musely být přes noc v nemocnici. Celou jsem u ní proseděla, aby si to nevytáhla. A překvapila - přes ten den byla hodná, nic nevytahovala, nesahala na to, nemačkala krabičku..noc teda byla neklidnější a ráno už co chvíli brečela, protože už jí někde ta hadička škrábala, až jí z toho bolelo ucho 😒 Jinak se to ale přežít dá!
Na gastroskopii jsme byly taky a to byla v narkóze.

prchalka
14. jan 2013

@zirafka52753 Nám to začalo přesně takhle - strašné dávení a kašlání v noci, aniž by byla nemocná. A díky tomu, že to nikoho nevzrušovalo a díky tomu, že jsem pátrala na vlastní pěst, hledala info hodiny na netu a psala do diskuzí a oslovovala doktory...jsme se na gastro dostaly až za ROK po mém tápání! Po zkušenostech co mám bych nečekala a nechala jí vyšetřit co nejdřív! Aspoň budete mít jistotu 😉

melanche
14. jan 2013

@prchalka no to si ma moc nepotesila. znie to dost drsne :( ale dakujem, aspon budeme vediet co nas caka. aj ked este stale vaham. deti z toho nevyrastu? nikde som sa nedocitala. ci bez liekov to asi nepojde ze? 😔

alami
14. jan 2013

@melanche my sme 2 roky na diete - naozaj prísnej, teraz už sem tam je niečo - strukoviny, či niečo s obsahom kakaa. vyprážané, citrusy, džúsy - to isto nie. A boli sme na fibro a rektoskopii a výsledky mal pekné, akoby reflux už nemal (pritom pred 2 rokmi mal 4-5 stupeň z 5 stupňovej škály) Lieky sme nejak moc neužívali, zo začiatku costi, ak bolo zle tak nejaký gastrotuss pred spaním, všetko to bolo len o diete a oplatilo sa. Dietu budeme držať ďalej, aj tak sme si už zvykli, takže neriešim, ale som rada, že sa má oveľa lepšie a že je to očividne na dobrej ceste. myslím si, že to nebude na celý život, len to asi budú raz dospelí ľudia so sklonom k páleniu záhy, ak zjedia niečo, čo by až tak nemuseli.
Al sa bojíš vyšetrenia, skús len nabehnúť na dietu a uvidíš, či sa vám polepší.

prchalka
14. jan 2013

@melanche Drsně to možná zní, ale zas taková trága to nebyla, fakt 😉 Nemusí se hned na pH-metrii, třeba postačí ultrazvuk břicha, i když říká se, že není moc průkazný. To bylo totiž první, co jsme absolvovali 9/2011, nasadili nám hned Helicid a kašel fakt přešel po druhém-třetím prášku. Jenže malá měla stále velké problémy, už nekašlala, ale spaní bylo tragické. Proto jsme šly nejdřív na gastroskopii s uspáním 12/2011 a pak i na tu pH-metrii 3/2012. Jenže vše bylo v pořádku 😕 Nakonec jsme skončily i na neurologii s prášky na epilepsii, ale to už odbíhám.. Opravdu strašné peripetie, než jsme se přes všechny doktory propracovaly k nějakému výsledku!! ☹
Jak píše alami - dieta stojí za vyzkoušení a dodržování. Taky na ní jsme, hlavně na beztučné, na jídlo s obsahem tuku reagovala právě kašlem. A nebo zkusit po poradě s dr. i léky (Gastrotuss, Helicid, Onprelen, u vás na Slovensku Costi). Ty pH-metrie se dělají většinou, když se stav nelepší, aby se přesně změřilo, co se v tom jícnu děje.
My navíc vyřadily i všechno mléčné, tučné, strukoviny, nadýmavou zeleninu. Taky jsem zkoušela dietu šetřící, tzn. bezezbytkovou, slupky, zrníčka, vlákninu atp... Ale teď už toho taky zařazuju víc. Třeba bude stačit ubrat tuky, smažené a dráždivé potraviny a bude líp 😉
PS: My jsme ji i na ultrazvuku drželi 3 - já, manžel a sestřička a dr. vyšetřoval - a to šlo jen o sondu na břicho, taková je to plašanka 😝

melanche
14. jan 2013

@alami
@prchalka dakujem vam, to ma nenapadlo, ze by mozno stacila dieta. viete mi poradit co by sme mali uplne na zaciatok vylucit? zial, mame aj alergiu na bielkovinu krav. mlieka, takze nic z mliecneho uz nemozme. ta strava uz bude dost chudobna asi :(

alami
14. jan 2013

@melanche my máme GER, bezmliečnu a bezsójovú dietu a zvládame. 😉 (sója ako lecitín + sójová múka je v množstve potravín, nejde len o sóju ako takú)

celkom na začiatku tejto témy máš tabuľku potravín, čo môžeš a čo nie. Hlavne prestaň variť s použitím tukov, treba variť celkom na sucho a s podliatím vodou, miesto zápražky polievky len mixuj, zahusťuj ovs. vločkami alebo zátrepkom. Nič vyprážané, žiadne citrusy, bublinkové nápoje ani džúsy, nič kakaové či čokoládové, vylúčiť mak a orechy, kysnuté cesto, strukoviny, paradajku, papriku. všetko tučné, mastné - žiadne chipsy a podobne. Tak asi tak 😅

melanche
14. jan 2013

@alami no to vas obdivujem...ale dakujem pekne, vyskusame dietu, radsej ako tie hnusne vysetrenia a lieky by som uz do nej tiez nechcela pchat. dost sme ich mali uz tento rok.