Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?
Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem
@alami dakujem, trochu som sa zlakla, prvotne nadsenie opadlo :( tak som sa tesila a brala som to uz ako iste, ze to nema, no budem opatrna. esteze sa najdu na forach take dobre duse ako ty a ostatne tu a poradia. na lekarov sa uz clovek nemoze spolahnut. dostala len isoprinosine, pisala tam antirefluxne opatrenia ale mlieko ani nespomenula. keby to neriesim tak jej uz dnes dam pohar kravskeho mlieka. strasne nieco. jej sa ta alergia neprejavovala. pred tym sme s tym chodili na gastro (ako babo mala silny reflux a tam sa hned zistila aj alergia na mlieko) a mali sme bezmliecnu dietu chvilu, potom tie hodnoty boli dobre, tak sme mlieko zaviedli . papala vsetko - bryndzu, syry, smotanu, jogurty-len kravske mlieko som jej nedavala. nemala ziadne prejavy. nastupom do skolky sa vsetko zmenilo. tam pila kazdy den kakavko, bola nonstop chora, zahlienena atd....preto mam pocit ze jej vadilo len to kravske mlieko. aj ked v krvi mala vzdy zvysene hodnoty, tolerovala ostatne mliecne. teraz mam tiez taky plan-uz nikdy v zivote jej nedovolim kravske mlieko, ale radi by sme maslo, syry a tak. dakujem pekne za rady si zlata. na tu bryndzu sa velmi tesime. aj mensej brali na vsetko mozne-tie strukoviny vyskocili a zial to je dozivotne. ale na soju nema, tie hodnoty boli ok, ze to byva skrizena alergia s palinou a travou a to nemala. ale som uz mimo temy...este jedna vec ma zaujima. smotana na varenie by sa mohla? v pripade ked budeme tolerovat mliecne. a kysla smotana?
@melanche smotana je to isté čo mlieko, je ale tučná, teda na reflux nevhodná. Kyslú ti bude rohodne lepšie znášať, bielkovina je naštiepená. Na reflux je vhodnejšia tiež. teda odporúčam skôr tú kyslú - rozhodne.
Tak ak si nemala predtým neaké prudké reakcie, tak sná´d to skús opäť zaviesť - tými jogurtmi. Ja by som sa bála, my sme mali veľmi ťažké zápchy - katstrofálne. takže radše bez mlieka a kľud 🙂 držím palce 🙂
@melanche Ahoj, já s tím mlékem nemám zkušenosti, ale je to tak i u lepku. Když ve stravě není, výsledky testů jsou dobré nebo zkreslené. My asi alergii na mléko nemáme, i přes vysazení se nic nezlepšilo, přesto nic mléčného nedávám. Docela se toho zavedení totiž bojím a hlavně se nás snažím co nejvíc odhlenit. I přes striktně zdravou stravu a zeleninu stejně potahuje a ráno má soply v nose 😖
@dadkaa Aha, takže lékujete 😖 My zkusily vysadit Helicid asi 4x za rok a zase jsem ho musela zpět nasadit.. Ale doufám v lepší zítřky!! Jednou se toho zbaví, určitě 🙂
Naše poslední výtvory:
@monaska81 no ja som skušala robiť z nizkotučného mlieka, a light výrobkov, no ona mi to nechce jesť pretože asi citi že to nie je ono, tak sme da sa povedať stále len na rožkoch a zemiakoch, piškotach, varenom kuracom mesku a polievke, neviem čo mam robiť, chcem aby bola zdrava, som z toho ozaj zúfala, odkedy som sa to dozvedela, nad ničím iným ani len nerozmýšľam, len čo jej dať jesť a tak, dnes idem vyskúšať spraviť pirohy z rožkov, som zvedava či aspoň to bude
@prchalka ahojky, tie tvoje jedla vyzeraju fantasticky, popis mi nejaky postup, lebo ja uz neviem co uvarit, stale tocime dookola to iste, a ja vobec nemam fantaziu na nieco taketo prosim popis mi nieco o tom 😅 . a mala ti to papa?? ja som uz zufala z toho varenia. takze ten Helicid davaju aj na dlhsie ako na 3 mesiace ?? myslela som ze potom sa vysadia. Ja fakt neviem preco nam vysli take vysledky, vsak teraz je uplne v pohode, vobec na nej nebadam priznaky refluxu. Este ma napada ze ked sme isli na kontrolu vlastne sme cestovali /Irsko-Slovensko/ a mala bola vo vacsom strese a jedenie v tie dni bolo ine ako teraz ked uz sme naspat a v klude. Myslim si ze keby jej to teraz spravili 4stupen by jej nebol vysiel.neviem, myslim.
Ahojky, díky za pochvaly 🙂
No postupy, pokusím se....:
1. Zapečené brambory - klasicky vrstva brambor - mezi to všemožná zelenina, mrkev, pórek, řepa....prostě co vám jedí - osolit, okořenit bylinkami, řasou, opět vrstva brambor - a zalít obilným mlékem s vajíčkem a šlo by to i bez toho vejce asi. Na trávení není vajíčko nic-moc...
2. Batátovo-bramborová kaše - kus batátu, kus brambor, třeba i mrkve nebo dýně k tomu, osolit, bylinky, uvařit a rozmačkat. K tomu je tam kousek masa na kousky, nakrájený nějaký salát a na tom kvašená zelenina (zelí,mrkev)
3. Jáhly s bylinkami a zeleninou - uvařit jáhly s bylinkou, podusit zeleninu, u toho je rybka-filé a křepelčí vajíčko
4. Opět jáhly s bylinkami a směs jiné zeleniny - řepa, brokolice, mrkev, celer?! Nějak už si to přesně nepamatuju. Jen to podusím ve vodě a k tomu nějakou tu přílohu.
5. Poslední je svačinka - rozvařená rýže, prostřední vrstva podušená jablíčka na plátky, na vršku opět rýže a dozdobeno borůvkovým kompotem. Osladit a dochutit si musí každý podle chuti. Já když nemusím, tak cukr nedávám a když už, tak třtinový. Jinak se snažím dohnat to ovocem sušeným nebo nějakým sirupem/medem. Někdy trochu vanilky, skořice vyvařit..
Já mám velkou výhodu v tom, že ona sní úplně všechno, ještě si mlaská, jak je to výborné a vylíže talíř. Proto jí musím odměřovat porce. Nevýhoda v tom, že jídlo vyžaduje klidně co 2 hodiny a někdy se proto i hodně vzteká. Přemýšlet stále co může a co ne, kolik...uff! No máme tady díky tomu někdy pěknou Itálii 😝 😅
A ještě jeden bezlepkový puding vařený dnes.. z obilného mléka (sladká rýže + jáhly uvařeno den předem), vanilkový DM puding v prášku obarvený sušenými malinami dorůžova, vyjímečně oslazeno, jinak by to nešlo jíst, bezlepkový piškot..
Navíc se mi to v novém hrnci začalo připalovat, takže rychléééééééé přendat, ale snad se tomu nic moc nestalo!
Mám dotaz - co sladší hrozno?!!? Je v pohodě?? Vím, že v seznamu na začátku se píše OBČAS kyselejší, ale o jiném tam už pak zmínka není 😕 Švagrová dneska přinesla, tak měla asi 6 větších kuliček!
@dadkaa Ahoj, no on se dává běžně Helicid tak na 3 měsíce opravdu, pak se zkouší vysadit, i u nás byl takový plán, ale když to neprojde....tak nic jiného nezbývá, než ho dát znovu. Tak důležité taky je, že je nebo vypadá v pohodě, jak píšeš, a tedy asi jí to nedělá viditelné problémy, ale proč máte 4. stupeň....bůh ví.. ☹
Neexistuje medicinky relevantní důkaz, že by u dětí mezi cca 3 a 15 lety byly některé z režimových opatření prospěšné. Z těchto důvodu v mezinárodním doporučení pro diagnostiku a léčbu refluxního onemocnění u dětí (Vandenplas 2009) nejsou režimová doporučení uváděna. U adolescentů lze aplikovat podobná režimová doporučení jako u dospělých: redukce hmotnosti u obézních, nekonzumovat před spánkem, jíst v menších porcích a zvýšená poloha horní části těla. Ale jinak pěkná diskuze 😉
@ebm Prospěšné to asi není, ale nutné ano. MY tady víme, co našim dětem nedělá dobře, a proto jim to nechceme dělat ještě těžší, než to mají.. prozatím!
Chápu, že pro nezasvěcené to může vypadat jako bezduché plkání matek, co nemají co na práci. Ale těm, co mají problémy a hledají najednou informace a podporu, to může hodně pomoct 😵
Zcela jestě to není nutné (určitě tím nevyléčíte refluxní onemocnění) a tím pádem zbytečné. Omezování režimu dítěte bez ověřeného účinku je dle mého názoru chybné (snižuje kvalitu života dítěte i celé rodiny). Existují jistě vyjmečné případy (které dobře znám z ambulance), kdy konkrétní jedna nebo dvě potraviny mohou u konkrétního jednice zhoršovat příznaky refluxního onemocnění, ale paušální zákaz určitého druhu potravin, či dokonce výpis konkrétních, které jsou "nejlepší" je utopie. Správně zvolená terapie skutečného refluxního onemocnění jícnu (často jsou pod touto diagnózou, posíláni pacienti z jiným typem postižení GIT) dokáže příznaky velmi rychle eliminovat (např. omeprazol v dávce 1-2 mg/kg/den).
@ebm Jsem ráda, že se nám ozval odborník. Někoho takového jsem hledala asi 2 roky. Ano, slyšela jsem od lékařů, že dieta není nutná.. My třeba nejsme klasický případ refluxu, ač nám Helicid částečně zabral, ale tím vás nechci zatěžovat, i když zvědavá bych na váš pohled byla.
Já mám třeba doma jasný případ - jakmile pozřela, olízla tuk - a dostal se s potravou dolů, následovalo kašlání, zle od žaludku, pocity na zvracení, ubrečená, naprostá změna chování. Jak si to mám vysvětlit? Takže u nás jasný spouštěč. Naposledy v březnu. A to tady ty mámy trápí - vidíme jasné reakce na určitá jídla! Jak to máme řešit jinak?
A v neposlední řadě by mě zajímal váš názor na to, zda může lepek způsobovat neurologické problémy, protože s tím teď mám čerstvou zkušenost.. Děkuju
Zda jsou příznaky, které popisujete ve vazbě na refluxní onemocnění lze vyšetřit pomocí 24h pH-metrie nebo lépe multikanálové intraluminální impedance (za současného přesného zápisu příznaků je hodnocena asociace vazby mezi refluxní epizodou a příznakem). Jinými slovy, pomocí těchto vyšetření je možné rozlišit, zda je reflux původcem obtíží Vaší dcery.
Příznaky, které popisujete nejsou typické pro refluxní onemocnění.
Existují neurologické příznaky celiakie, tedy imunitně podmíněného zánětlivého onemocnění střeva, jehož diagnostika se řídí zcela striktními pravidly: pozitivita anti-transglutaminázy ve třídě IgA (při ověření, že dítě nemá deficit celkového IgA) by měla vést k odeslání pacienta do specializované ambulance (nejlépe dětské gastroenterologie) k dalšímu vyšetření a určení diagnózy (biopsie, ev. EMA, HLA).
Ahoj holky,
dnes jsme byly na krvi a EEG. Výsledky budou asi až za týden při kontrole (pokud neurolog nebude volat dřív jako minule). Ale - podle mého, naprosto neodborného sledování záznamu - řekla bych, že už tam nejsou takové kopce, jako předtím, tak doufám v dobré zprávy! 😉
Čtu teď další makro knížku, tak vám vypíšu pár informací ohledně vitamínů, minerálů, kolik jich obsahují které řasy ve 100g, uvádím první tři!
Vláknina g - Hiziki 13, Arame 7,1 Nori 4,7
Protein g - Nori 35, Dulce 25 Wakame 12,7
Tuk g - Dulce 3,2, Arame 1,3 Kombu 1,1
Vápník mg - Hiziki 1400 Wakame 1300 Arame 1170 Nori 470
Železo mg - Dulce 150 Hiziki 29 Nori 23
Jód mg - Kombu 300 Arame 300 Dulce 150
Fosfor mg - Nori 510 Dulce 267 Wakame 260
Draslík mg Hiziki 14700 Dulce 8060 Wakame 6800
Vit.A IE - Nori 11000 Špenát 8100 Kombu 430
B1 mg - Dulce 0,63 Nori 0,25 Wakame 0,11
B2 mg - Nori 1,24 Dulce 0,5 Kombu 0,32
Niacin mg - Nori 10 Wakame 10 Hiziki 4,6
C mg - Špenát 51 Dulce 30 Nori 20
akú diétu vám nariadil lekár pri refluxe, u nás je hlavný problém vracanie.
Ahoj holky bojovnice,
nesu skvělé zprávy! V pátek jsme měly kontrolu na neuru!
Dr. zíral, já taky. Do zprávy napsal:
Lehce abnormální (I°) záznam pro přítomnost intermitentní pomalé nepravidelné aktivity lokalizované T vpravo. (Naproti tomu při prvním-bez léků a druhém EEG - s léky měla III°)!
Bez jednoznačných epileptiformních grafoelementů.
Ve srovnání se záznamem z 2/2013 došlo zejména ke kompletnímu vymizení bi-trifázických OV temporálně vpravo!!!!!
Navíc mi povolil dalšího půl prášku dolů. Nezbavíme se jich tak lehce, určitě tak 2 roky je máme jisté! Ale vidím, že námaha ohledně výživy a alternativní léčby nebyla marná - a dějí se věci. Dlouho jsem takhle šťastná nebyla 🙂
Taky jsem ještě byla ze zvědavosti konečně s malou na biorezonanci a - vyšlo, že reaguje na všechno lepkové obilí a ještě i další některé potraviny, ale ty my stejně nejíme (potvrdilo se tam i sojové mléko a bodnutí komárem, na což opravdu reakce měla, dále rajčata, grep, citron, kvasnice, ale třeba i maso) takže budem pokračovat ve snažení dál..
Ahojte dievcata, na zaciatku temy je napisane ze obcas sa moze kysla kapusta, davate ju semtam detom??? ja som zatial neskusala no rada by som skusila nieco nove??? a este raz otazka na ktoru mi nik nereagoval...: co tak sosovica bez supky ta cervena nemozeme ???
@dadkaa Ahojky, já tedy vařím jen z čerstvého zelí, nakládané (kysané) nedávám. Ale dělám pokusy s kvašenou zeleninou na 3-5 dní dát kvasit, pak vydrží v lednici třeba měsíc, a to jí dám tak lžičku - lžíci do oběda. Je to jen promačkaná zelenina a sůl. Má to hodně enzymů a probiotických bakterií.
Červenou čočku dávám pravidelně, zkus třeba jen lžíci do polévky, tam se rozvaří nebo rozmixovat. Chce to v malém množství, to stačí. Zkoušela jsem i fazolky adzuki a cizrnu. To jsou 3 nenadýmavé luštěniny. Namočit den předem, vodu slít, dát novou, vhodit řasu, přivést k varu, ještě tak 2-3x zkropit studenou vodou, zavřít a vařit, nejlépe v tlakovém hrnci i 1 hodinu. Ještě to pak odslupkovávám. Opravdu pro děti stačí lžíce, v malém množství a k obědu si myslím, že by to zvládly 🙂

@melanche ak jej zavedieš späť a bude tolerovať, nemali by vyskočiť hodnoty, alergia na mlieko sa môže aj celkom stratiť. Len naopak to neplatí, to že nemá vysoké hodnoty neznamená, že alergia už nie je. Ak chceš, skús, ale pomaly. ak dáš jogurt, počkaj aj 2 -3 dni, kým dáš niečo iné, ďalšie mliečne. Ako sa vám predtým prejavovala alergia na BKM?
Z hľadiska refluxu by mal byť jogurt nízkotučný, bryndza sa na reflux môže, je tiež kyslomliečna - naštiepená, takže nejaká tá pomazánka, či na halušky ako ´dalšia voľba na zavedenie by bola ok.
K strukovinám - prijímala ich v materskom mlieku, alebo tiež to môže byť skrížená reakcia so sójou - sójovou bielkovinou, aj v pečive vo forme múky, alebo s arašidami