icon

Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?

saskarisko
26. feb 2011

Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem

danielahamar
15. nov 2015

Baby, ako je to v Šrobárovom, čo sa týka prania vecí? Je tam taká možnosť? Že koľko toho nabaliť, alebo či zobrať drobáky, či čo 😕

mibi41
18. nov 2015

Ahojte mamičky z Prešova a okolia, neviete mi poradiť nejakého lekára alebo lekárku na vysetrenie,
mám podozrenie, že malý ma reflux, má 4 roky, a skoro stále kašle, semtam nočný kašeľ, myslela som že to je z alergie, berie lieky na alergiu a kašlať neprestal, počula som že dr. Olexová je fajn, poprosím o radu, ďakujem veľmi pekne.
A ešte aký je potom postup, dajú mu lieky? Dieta?
Ďakujem.

kalfinka
18. nov 2015

@danielahamar dá sa prať, 2 hodiny 2 eurá, žehlička sa dá požičať zadarmo. A sušiaky sú na oddeleniach.

janettelubomir
18. nov 2015

@mibi41 ahoj chodim do PO k mudr.Olexovej

mibi41
19. nov 2015

@janettelubomir a jaka je? Napíšete mi o tom niečo viacej, aké je prve vyšetrenie? Či mám iba na krcne? Ďakujem krásne

janettelubomir
19. nov 2015

@mibi41 ano rada Vam napisem. IP

ylanee
22. nov 2015

@saskarisko dobry vecer, chcem sa opytat, ci sa podla tych potravin, ktore ste opisovali mozme riadit 🙂 mala ma kasel z refluxu, tak ho musime vyliecit, ideme na gastro na vysetrenie, ale kym sa tam dostaneme musime zacat s dietou... dakujem za odpoved

saskarisko
autor
22. nov 2015

@ylanee - to je zoznam zo Srobarovho ustavu, kde vela detom reflux diagnostikuju pomocou phmetrie

ylanee
22. nov 2015

@saskarisko ok dakujem velmi pekne 🙂

ylanee
22. nov 2015

@saskarisko ozaj a neviete mi poradit, ja som v tom srobarovom ustave nenasla ze je tam gastro.ambulancia, je tam taka? ideme sa objednat do SL, byvaju tam nasi a mame to relativne blizko... sme z LM

saskarisko
autor
23. nov 2015

ylanee - o samostatnej neviem, to vysetrenie ale robia v ramci liecenia, skoro kazdemu dietatu nad 3 roky veku

kalfinka
23. nov 2015

@ylanee reflux ambulantne nevyšetrujú ph-metriou, len v rámci liečenia. A tento rok tam majú už aj inú metódu, prostredníctvom PEP testu. Pri tomto vyšetrení sa nezavádza 24-hodinová sonda do žalúdka, ale sa plujú sliny a tie potom dajú na rozbor. Záleží od zdravotných problémov, oni rozhodujú podla toho, komu spravia PH.metriu a komu PEP test.
Gastro by tam malo byť, niektoré ambulancie pracujú aj normálne ako v nemocnici, nie len pre potreby "hospitalizovaných". Treba si tam zavolať.

adikad
23. nov 2015

@kalfinka
@ylanee gastro tam nemaju. Ja som z popradu a chcela som len vysetrenie na reflux, no robia to len v ramci liecenia. No v Pp nemocnici robia ph-metriu v ramci jednodnovky

ylanee
23. nov 2015

@adikad ideme do SL k pani doktorke Zahradníkovej, neviem ako jej to bude vysetrovat... uvidime no, hlavne aby nam dali lieky lebo mala stale v noci kasle, dusi sa ☹

ggaabbrriieellkkaa
17. feb 2016

Ahojte mamicky potrebujem poradit 4 r. dcerke potvrdili reflux tak ideme na dietu -chcem sa opytat ci moze ako nahrada za kravske mlieko napr. sojove, resp.nejake ine...a ci tato dieta resp. potraviny su vhodne aj pri zaludocnych vredoch- tie diagnostikovali mne takze obe na dietu len neviem ci tu istu neviete mi poradit? Dakujem za vsetky odpovede.

rainbow16
18. feb 2016

@ggaabbrriieellkkaa ahoj, my ked sme zacali s dietou na reflux a opisala som kamoske co vsetko mozme, co nie, a aka technologicka uprava jedal je vhodna, tak mi povedala, ze podobne varila manzelovi ked mal dietu kvoli zaludocnym vredom. pri refluxe sa moze konzumovat v obmedzenom mnozstve nizkotucne mlieko (a vyrobky z nizkotucneho mlieka), ostatne sme pili ryzove a mandlove, prilezitostne kokosove a sojove mlieko. sojove mlieko by som kazdy den uricte nedavala, ale to ci je soja zdrava a vhodna pre deti, je uz ina tema...

janettelubomir
18. feb 2016

@ggaabbrriieellkkaa suhlasjm co nalisala
@rainbow16 . Moj drobec bude mat 4r.je na diete 2r. Najvhodnejsie je varenie dusenie.
Napr. Maso na kocky osmahnem bez tuku na sucho na porcelanovej panvici. Maso pusti stavu ktora sa trocha prichyti na panvicu (zhnedne) pridam jemne nakrajanu cibulu troska podusim pridam stipku c.papriky premiesam a zalejem vodou. Prevrie a miesam aby sa vsetko odlepilo z panvice. Sol a vegetu dobrotka. (mletu rascu a bob.list). Zahustim zatrepkou a pred vypnutim dam malinko rastlinneho masla.

ggaabbrriieellkkaa
18. feb 2016

Dakujem vam za rady a co davate detickam na ranajky olovrant a veceru ? Mam pocit ze jej nemam co dat okrem ovocia jablka atd. A co sladkosti ake moze ? ESTE K POTRAVINAM dzem,med, klasicky tvrdy syr napr.eidam, smoothie, zazvor-vraj pomaha pri traveni neviem dost stipe co myslite a este ma napadlo tie lieky costi sa davaju pred jedlom? Prepacte pytam sa vsetko nakopu ale dietujeme od vcera a dokt. nam vela info nedali.Vdaka za vsetky info

lucecka
19. feb 2016

@ggaabbrriieellkkaa Ahoj. Mozem ti poslat zoznam potravin pri diete, co mi dali v Srobarovom ustave.

janettelubomir
19. feb 2016

@lucecka prosim ta posli aj mne. Mam v albume zoznam co mi dali v nasej nemocnici tak rada by som si to porovnala.

nikynau
10. mar 2016

Zdravím,
jestli můžu, přidala bych se k vám. Mému synovi diagnostikovali reflux po dlouhodobém kašli minulý týden na sonu. Nechali ho vypít pomerančový džus a sledovali - za těch 10min 4x reflux.
Mno a já jsem klasicky nešťastná, protože si nedokážu představit, jak vařit. Četla jsem prvních 8 stránek diskuze zatím. Jsem z toho taková rozpačitá, na začátku je nějaký seznam zakázaných potravin, ale pak v receptech, které píšete ty potraviny stejně jsou. Hlavně cibule. Pak taky často píšete, že k svačině pečivo s máslem. Jakto? Na jednu stranu vše nízkotučné, libové maso, žádný olej, max trošku po dokončení pokrmu a pak máslo na rohlík? Nechápejte to zle, nerejpu, jen tomu potřebuju porozumět. Od doktorky jsem dostala akorát odkaz na článek na netu, v kterým je i odkaz na zdejší diskuzi, Helicid a za týden kontrola (zítra). Jaké ovoce a zeleninu můžu dávat za syrova? A zmiňujete marmelády, já myslela, že ty právě nemůže. Mohl by mi to, prosím, někdo objasnit. Jsem ztracená. Taky hodně píšete o gastro poradnách, my do žádné gastro poradny nejdeme. 😕 Děkuji

janettelubomir
10. mar 2016

@nikynau moj pohlad je taky ze kazde dieta ktore ma potvrdeny reflux ma ho v inom stadiu po pripade iny stupen tefluxu. Aj priznaky nie su u kazdeho dietata rovnake. Moj drobec ma reflux potvrdeny uz 2 a pol roka je na diete a berie ranisan 150ml. Chodime pravidelne na gastro kontroly a mame velke tazkosti s tym refluxom. Mal 8 krat laringitydu a v nemocnici sme boli casto. Dieta je podla mna u nas polovica uspechu a polovicu pripisujem liecbe tabletkam. Moj nesmie dzem marmelady.
Maslo iba rastlinne lebo zivocisne obsahuje vela tuku a bielkovin ktore dvihaju zaludocnu stavu-reflux.
Cibulu davam do jedla ale v obmedzenom mnozstve lebo varena sa moze jest iba surova nie.
Pecivo odporucam grahamove musi byt den stare. Ak budes mat nejake otazky a budem vediet rada ti odpovem. Tu gastro poradnu odporucam. V mojom blogu najdes info o potravinach. Ked budes potrebovat poradit co sa tyka postupu vo vareni napis. Drzte sa.

nikynau
11. mar 2016

@janettelubomir Ten seznam potravin jsem četla. To je právě to, co mě hned na začátku vyděsilo. Teď už jsem něco málo uvařila. Ale vařené kuřecí maso mi přijde hnusné (nebo ho já hnusně udělala 😀 ), dělala jsem v římském hrnci s brokolicí, mrkví a bramborem, sůl a nějaké bylinky. To maso jsem vůbec nejedla, protože se to nedalo. Ryba v parním hrnci zas byla ok. Rizoto se mi docela povedlo. Dnes těstoviny s žampionama (může houby, že jo? V seznamu nejsou). Dělám polévky, ty jsou v pohodě, ale to hlavní jídlo.
Můžu třeba upéct kuře a sundat kůži až z hotového?
Jakou zeleninu a ovoce smím používat? Jsem zvyklá na hodně zeleniny, maso jíme málo. Teď pořád dokola mrkev, celer, petržel. Může lilek? Cuketu? Červenou řepu?
A jaké ovoce? Jen banán a jablko?
Můžu jídlo zahustit solamylem? Nebo jen ty vločky? Mouku do vody můžu, jo? Jen nedělat jíšku na másle. Jaké koření můžu přidat? Teď tedy vím, že vařenou cibuli, sůl a bylinky, co paprika? Může se jako koření, když se nesmí čerstvá? A co kojenecké mléko? A co sojová omáčka? Taková ta zdravá - Tamari? A na chuť lahůdkové droždí? (je zbaveno těch kynoucích schopností, tak by nemělo nadýmat, ne?)
Mám milion otázek, budu ráda, když mi k nim něco řekneš. I třeba to nevím. Děkuju za ochotu.

saskarisko
autor
11. mar 2016

@nikynau - ale ved mozes tuk teda maslo dodat do jedla nakoniec. tam ide o to, aby sa to jedlo nesmazilo alebo nerobilo na tuku, ale na vode. kura mozes piect, a podlej ho len vodou, tuk pusti same a ano, jest ho bez koze. cuketu mozes, lilek (baklazan) som mu svojho casu neskusala dat, cervenu repu (cviklu) moze. jedlo mozes zahustit solamylom, aj vlocky, aj muku. len tak ako si pisala, nerobit to na tuku. moze aj sojovu omacku, aj papriku korenie (v malom mnozstve), aj o lahodkove drozdie.

synovi nemusia vadit vsetky potraviny, ja som môjmu postupne zacala zaradovat aj zakazane. ale napr. strukoviny zacal tolerovat az v 6.5 roku. Dovtedy ho stale z nich prekyslovalo

nikynau
11. mar 2016

@saskarisko Děkuji moc! S tukem nakonec vím, ale prostě mi to nejde. byla jsem zvyklá maso zatáhnout na oleji a ono to chutná pak jinak. Dělala jsem takhle základ skoro na každé jídlo. Dušenou zeleninu na másle, atd atd. Musím se to naučit takhle. Dnes jsem byla v práci a dělala polívku tchýně, byla trochu mastná, ikdyž říkala, že sundala kůži z kuřete už před vařením. Pak měl Luky lízátko z javorového sirupu ze zdavé výživy. A kašlal a kašlal. Taky se asi časem dopracuju k tomu, co mu vadí a co ne. Ale teď jsem z toho jelen. A jaké ovoce je tedy dovolené?

nikynau
12. mar 2016

Holky a ještě jedna otázka. Jak to děláte, když máte ještě druhé dítě? Já mám ještě roční holčičku a nepřijde mi úplně dobře, že by měla takovouhle dietu. Vlastně by se s některejma potravinama ani neseznámila a pak by s tím mohla mít třeba problém do budoucna, ne? Díky za rady, jsem ráda, že jsem na tuhle skupinu narazila. Mám mraky otázek.

janettelubomir
13. mar 2016

@nikynau Ahoj pekne ta pozdravujem. Napisem ti vsetko do IP lebo by som tu zapisala celu stranu. Pekny den prajem.

nikynau
15. mar 2016

Holky, ještě pár otázek.
Může se?:
med,
kozí mléko (jakékoliv) - koupila jsem tuhle kaši (http://www.pilulka.cz/kozi-kase-ryzova-225g)
Nebo mu to nemám dávat? V té kaši je plnotučné kozí mléko.

nikynau
15. mar 2016

A co kuskus, žlutý meloun, ananas, zázvor, může nějaké rostlinné mléko? Sojove asi ne, že? Mandlove? Rýžové?

zuzba
17. mar 2016

Zeny prosim vas .... je mozne aby sa reflux po vylieceni vratil? Dakujem