Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?
Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem
@silesias kvaskovy spaldovy, kvaskovy bezlepkovy chlieb - na striedacku
@silesias ahaa, a maslo bezlakto alebo mliecne vyrobky nizkotucne pouzivate? Tak ako sa to odporuca? Tiez ma zaujima, pouzivate spaldu ci psenicu ci co... moja dcerka ma hit, potravinove a pelove alergie. Nikto neriesi preco v 1 kuse odrha po kazdom jedle, vlastne pocas celeeeho dna. Hovori mi stale, ze jej zateka hlien. Stale. A obcas ma aj bolest bruska. Moze byt pri refluxe bolest bruska, naduvanie alebo to odrhanie?
@silesias moja dcerka odrha po vsetkych jedlach a ja neviem vypozorovat po com. Aj pocas jedla to v 1 kuse robi. Aj jej akoby zabieha. Proste nechapem...
@zuzulikmichalik a ste na prisnej hit diéte? Môjmu keď zistili reflux prešli sme na prísnu diétu, asi po polroku sme začali skúšať zakázané potraviny. Zistila som že droždie, olej - nemôže ani štipku. Mlieko toleruje aj polotucne. Zistili sme že môže pretlak a pomaly vždy keď bol o.k bez akých kolvek príznakov skúšali sme zakázané potraviny. Pri tých ktoré nemohol začal aj do polhodiny odrhat. Kvaskovala som normálne používala som pšeničnú múku, tento týždeň som volala pre výsledky a povedali že mu z krvy vyšla hit intolerancia a intoleranciu na pšeničnú múku. Takže opäť ( vlastne stále ) sme na diéte no opäť prísnejšej a postupne budeme skúšať. Momentálne som začala priect špaldové ražné chlebíky.
Jedno som ale zistila že tie diéty naozaj fungujú. Treba dodržiavať prísnu diétu kým sa stav dieťaťa nestabilizuje, potom môžte skúšať potraviny. Niektoré deti neznesú ani potraviny pri refluxe povolené. Treba naozaj odsledovat, stravovanie v škôlke či v škole neprichádza v úvahu.
@silesias sme na prisnej hit diete dlho aodrha. Ak vylucim oleje uplne,ved tomi schudne :( schudla mi na hitdiete vyse kila. Dcerka ma dokonca vysoku intoleranciu na mlieko lepok vajicka. Co davate na olovrant napriklad?
@zuzulikmichalik my sme úplne bez tukov, nebojte neschudne. Môj neznesie akýkoľvek olej, bravčovú masť toleruje ale robím na nej minimum. Robím bezne mäsko bez tuku na sucho osmahnem z oboch strán a udusim, zahustim múkou ( už spaldou ) kvaskujem takže chlebíky či sladké rožky či buchty papa aj 3x denne. Chlebík so šunkou ( nizkotucnou, parky nízkotučné ) chlebík s maslom, robím puding. Nas toleruje mlieko, vajíčka v pohode, tak tých možností máme viac. Inak bol kedysi na gfcf diéte ( bez lepku a mlieka ) kupovala som ryžové jogurty, ryžové smotany. Jedol veľa masa a zeleniny. A veľmi veľa pečiem. Zapekané zemiaky, cestoviny. Vývary a zeleninové polievky robím husté. Zapekaná brokolica, kým bol na ger diéte mohol pečienku, teraz neviem či môže? Môj papa 5x denne a isto nieje hladny. Keď som prešla na ger diétu myslela som že schudne bez tuku ale vôbec nie, skôr naopak po čase práveže začal priberať. Bezlepkové múky sú kaloricky totožné so pšeničnú múkou. Treba možno častejšie dávať jesť. Viem že tá strava nieje pestrá ako majú normou deti ale dá sa. My sme zistili a stále zisťujeme či nám malý toleru a čo nie. My chodíme ambulantne do Šrobárovho ústavu ku alergo-imunologicke a tam urobia všetky vyšetrenia, pomozu, dajú lieky. Chodíme tam 4x ročne a sme maximálne spokojný. Tie kontroly sú málo ale kedykoľvek pani doktorka poradí aj cez telefón.
@zuzulikmichalik inak robím klasické jedlá, sviečková na smotane s ružovou smotanou, kvaskovat knedľa, perkelt z bravčového mäsa s bezlepkovymi haluškami, mäsko na prírodno, pečené mäsko, bezlepková krupica, puding z kokosoveho mlieka ( to je také sladké )
Ja varim normálne len suroviny ktoré nemoze nahradzam v dnešnej dobe je to možné.vianocku, záviny jablkove, ani má všetko nenapadá, dnes napr španielske vtáčiky bez slaniny a uhorky no dá sa.
@silesias no trosku ste ma posmelili... len som strasny uz jelen z toho , ze neviem co dcerke davat jest. Ma alergie paradajky, arasidy, jablko zemiak mandla zeler a pelove alergie. Na nizkohistaminke sme boli velmi dlho, lenze v kuse zapchy, bolest bruska, svrbenie celeho tela. Ked sa nelepsilo, tak som jej davala robit este intolerancie a vysli jej mlieko lepok vajcia paprika, cesnak pomaranc. Vobec neviem ze co. V jednom kuse odrha, odrha pocas jedenia, po jedle a vkuse. Ked som jej pozerala fo krku, nepretrzite jej zateka biely hlien po zadnej stene krku, pritom chora nie je. A stale mi hovori, ze to musi prehltat tie sliny, lebo tam ma hlien a musi ho odrhat. Teraz vecer mala kvaskovy bezlepkovy chlieb a floru light a kalerab. Ta flora je podla vas ok, alebo...? My tiez kvaskujeme, predtym spaldove psenicne teraz bezlepkove pecivo. To kokosove mlieko je pri refluxe vhodne? A ako stespozorovali ze netoleruje syn ani kvapku tuku oleja? Co ste davali na chlebik teda? Dakujeem, ste zlata
@silesias v prvom rade ver ze hit nie je diagnoza. tymto sme si uz vsetkym presli..chvalabohu za nasho alergologa v nitre, ktory ma k tomu doviedol. Hladina dao v krvi pocas dna kolise a kolise aj vdaka hormonom. Okrem toho u deti nikto ani nevie aka hladina dao ma byt...vypovedna je len vzorka v ramci fibroskopie co sa u deti bezne nerobi.... hit je nasledok zle fungujuceho travenia. ono ak nenastolis spravnu rovnovovahu v traveni, tak alergie a intolerancie budu len pribudat. Je to pomaly proces, nechcem ta strasit ale je to tak. Vsetky alergie a intolerancie vznikaju ako nasledok zleho travenia, ked sa zahoji to, vymiznu aj intolerancie. Stravu treba urcite upravit aj v skolke. Oddrhanie je z refluxu, pripadne tiez z nejakej alergie/intolerancie. Pri refluxe urcite nie je vhodny tuk v podobe syrov napr. parenica ale dieta nesmie byt uplne bez tuku. Telo potrebuje tuk, aby vedelo pracovat s vitaminmi a pod.
Baby ja som zalozila skupinu na tuto problematiku, skuste si vyhladat v historii su recepty aj clanky ku gerd. https://www.facebook.com/groups/237544756933314
https://www.facebook.com/groups/367116341135944
@lenkanr my gerd máme zvládnutú, sme na nej už takmer dva roky a vyzisrili sme co som môže a čo nie.
Nas nemá žiadne iné ťažkosti ani žiadne alergie ale on je často chorý. Nemá ani dostatok bielych krviniek.
Na gerd sme ešte stále, momentálne som z jedálnička vylúčila pšeničnú múku ktorá nám vyšla. Syry a jogurty syn toleruje. Problém je to údené.ale to je samozrejme
@zuzulikmichalik pri gerd sa nesmie nič rastlinného pôvodu a popravde ja tie masla ako flóra ani nekupujem. Kupova som keď sme boli na diéte bez mlieka a lepku.
Naozaj robím len tak že mäsko na vode so zeleninou ( napr nastruhana mrkva ) s ryžou ci cestovinou.
Inak keď nám zistili reflux, malý dostal lieky helicid - prvé tri mesiace sme ich museli brat potom len pri chorobe/ťažkostiach.
@silesias my sme bez mlieka, tak neviem co kej na chlebik davat, hmm?
@zuzulikmichalik neviem veru a nemôže ani ghee ? To je zbavené mliečnej bielkoviny. My veď sme boli na diéte bez mlieka a lepku tak som všetko robila na tom ghee masle
@silesias ma intoleranciu na mlieko ako take :( nezistila sa jej alergia na bielkovinu ani laktozova intolerancia. Robim kvaskovy bezlepkovy chlieb, ale co jej natriet nan ked flora nevhodna, maslo, ghee by nemala koli intolerancii na mlieko... tak uz neviem. Este ste pisali ze robite kvaskove buchty kolace a co davate do cesta aky tuk? Ked tie su pri refluxe nepovolene?
@zuzulikmichalik môj teleruje maslo takže dávam to. Inak dá sa nahradiť aj bravčovou masťou.
@zuzulikmichalik naozaj nemôže ani ghee? To je zbavené mlieka je to len čistý tuk.
@zuzulikmichalik neskúšali ste nejakého odborníka? Keď neviete či má reflux mali by jej vyšetriť. Inak skúste pozrieť gaps diétu. Vyňať si len potraviny ktoré môžete. Pri tejto diéte sa nemôžu ani zemiaky ani ryža a myslím že ani žiadna múka. Je to taká dravá forma. Hodne hotelovej zeleniny, vývary, a hodne mäsa. Stravuje sa tak x ľudí aj deti.
@silesias aha, tak potom super. uz nebyva chory a neoddrha?
@zuzulikmichalik su viacere moznosti zmeny stravovania, napr. aj gaps len ta je dost striktna. menej narocny hlavne pre deti je tzz autoimunitny protokol
https://www.facebook.com/groups/367116341135944
@lenkanr on ani neodrhal ( to som písala zuzulikmichalik ) on len býval často chorý, laryngitidu a priedušky. Keď je doma že nechodí do škôlky nieje chorý vôbec, ani sopel ani kašeľ nič. Akonáhle nastupy do škôlky vydrží maximálne 3dni, ale zas on nemá takmer žiadne biele krvinky, imunita ako taká veľmi slaba. Ako píšem do teraz sme na ger plus vychytane potraviny ktoré vyslovene nemôže a teraz mu vyšla tá histaminova intolerancia a Pšeničná múka čo je dosť divne lebo bol už o.k. kvaskujem cez dva roky a nevšimla som si žeby mu robila problém múka, dokonca v malom množstve akceptuje už aj drozdie.
Len on má aj astmu a alergie absolútne ziadne preto mu pod chvíľou robia komplexné testy.
On je na tom tak dobre že už nedávam vyše polroka žiadne spreje ani kortikoidy, všetko sme vysadili.
@alami babovku prosim ako robite bez tuku a tak, ab y nespustila reflux? Dakujem
@silesias pozdravjjem vas, prave vcera nam nakoniec vysiel pep test pozitivny, takze nam bolo pri dcerke doporucene antirefluxne opatrenia a dieta. Najdem niekde presne nekjake usmernenie, postup ako varit s cim varit aby sme nadstavili popri hit aj antireflux dietu? Dakujem
@alami a po uvareni maska, v pohode mozem pridavat 1 cajovu lyzicku napr olivoveho olesa za studena lisovaneho?
@zuzulikmichalik skus sa pridat na facebooku do skupiny Ochorenia traviacej sustavy, pridavam tam informacie aj o refluxe a vsetkych potrebnych opatreniach, plus recepty. Hladaj cez lupu
@zuzulikmichalik ahoj, už je to veľa rokov, syn už je v poriadku. Teda teraz už dietu nedrží a nie všetko si presne pamätám, ale bábovku som mu robievala len bielu, teda bez kakaa a miesto oleja do cesta isto len vodu.
ten olivový olej neviem načo do jedla, kvôli vitamínom rozpustným v tuku? tak vtedy možno na nejakú mrkvičku ok, ale ani by som toľko nedávala, možno pár kvapiek, ale rozhodne nie do každého jedla. Čím menej tuku, tým lepšie.
@zuzulikmichalik inak teda veľmi odporúčam prejsť poctivo na túto dietu, nám neskutočne pomohla. Syn mal vtedy 3 roky, teraz má 13. Po nabehnutí na diétu okamžite úplne prestal kašľať, dovtedy sme nemohli spávať, celé noci kašel, kašľal tak, že nás zastavovali ľudia na ulici, on kašlal úplne v kuse, do minúty aj 3x a stále, stále, stále.... na diete super a po cca 3 rokoch sme ju potom postupne vysadili, lebo výsledky mal super, aj na gastre bolo vidno, že sa mu sliznice úplne zahojili. Držím palce.
@alami ahaa, nasa stale v kuse len odrha, odrha kazdych 30sekund. Preto jej pep test robili a ten vysiel pozitivne plus aj histamin, takze nejako musim sklbit 2 diety dokopy. Ten olivovy olej pridavam koli tukom, lebo ma priserne vela potravin vramci hit vyradenych, dost schudla a problem je aj to, ze stale je hladna. Myslela som si ze tuky za studena lisovane su ok, ze zle su len tuky preprazane. Dietu by sme drzali poctivo, len napr ovocie co je povolene pri refluxe ona nemoze vramci hit. Vobec netusim skadial jej doplnat vitamin c, ani aky je vhodny pri refluxe aby jej aj neprekyseloval zaludok.

@zuzulikmichalik inak odrhanie čo píšete je príčina jedla. Môj dnes na raňajky chlieb s parenicou a už poťahuje soplik, takže parenicu nemôže.