Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?
Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem
@lubkajarko nepredĺžia, môj ma okrem refluxu aj hit a alergiu na pšenicnu múku a nepredĺžili ani na odvolanie. Ich nezaujima že rodič musí každý deň variť a piecť prípadne nosiť do skolky jedlo.
Ahojte. Syn 5r ma potvrdeny reflux uz cca 2r. Mame dost problemov s travenim, absolvovali sme uz aj gastroskopiu, je na bezlepkovej strave, ktoru vsak o par dni mame ukoncit, lebo sa nezistila ani celiakia, ani sa nepotvrdila alergia na lepok. No brusko ho stale bolieva (na bezlepkovej strave sa upravila stolica, zmizli bolesti bruska, no teraz sa nam bolesti bruska vracaju a to stale papa bezlepkovo).. Takze moja otazka: bolieva aj vase deti kvoli refluxu brusko? Zda sa mi, ze ho zacalo opat bolievat, ked sa mu zhorsil reflux. Ja uz neviem, co s tym. Na gastre vylucili akykolvek problem, okrem GER, ma porobené rozne vysetrenia a vsetko negativne. Dietu mame drzat len taku, ze nema jest kysle, nema jest vecer, nema pit bublinky, ovocne caje, dzusy urciteho typu, kecup, zuvacky dražé, sladkosti.. Samozrejme, ma mat vyvseny vankus a podobne opatrenia. Ked som sa pytala na olej ako tu varievate "nasucho" tak mi povedali, ze to nie je potrebne 🤷♀️
To vsetky mate takuto prisnu dietu alebo obmedzujete len v určitých veciach tie deti ako ja? Neviem, ci nerobim niekde chybu. Aj ked berie lieky na reflux, stale ich ma na mesiac, tak sa mu zlepsia len niektore priznaky, niektoré nezmiznu.. Alebo mu zaberu na mesiac a je zas zle. Uz neviem, ci mam zmenit gastro lekarku, len velmi nie je za aku :(
Nevieme ani, aky mame stupen refluxu. Stale mu to pozera len pomocou usg a povie, ze tam stale je pritomny.. Ako sa to vlastne zisťuje??
Dakujem za rady 🙏
@evkat13 hm každý lekár povie inak - nechápem to. Môjmu synovi zistila reflux alergicko-imunoligicka. Museli sme prejsť na prísnu diétu a keď ustúpili všetky problémy skúšala som pridávať zakázané potraviny až som zistila čo toleruje a čo nie.
Varenie na vode nieje vôbec príď na diéta. Varim tam už cez dva roky. Mam 5clennu domácnosť a stravujeme sa všetci doma takže varim nám všetkým rovnako neverím malému osobitné. Chuti nám a človek si vie vymyslieť rôzne varianty a alternatívy. Da sa to úplne v pohode.
U nás olej a drozdie robili najväčšiu sarapatu. Nakoniec aj psenicna múka takže kvaskujem a všetko robím zo spaldovej múky. Keď je na mojej strane synovi nič nieje dokonca už si môže dovoliť aj prehrešok a nic mu nieje. Treba nasadiť prísnu dietu dieťa stabilizovať a potom skúšať čo dieťa toleruje a čo nie.
Náš môže kečup, horčicu aj pomarančovy dzus už čoraz viac vecí môže a nerobia mu problem
@evkat13 nám to zisťovali pod rentgenom a vyšiel synovi štvrtý stupeň.
Práve som dopiekla chlebík, uvareny mám vývar s ryžovými rezancami a druhé kukuricne cestoviny s maskom, sunkou a kukuricou v smotanovej omáčke. Poobede budú palacinky 🤣 zdá sa ti to ako prísna diéta? 🤣 všetko sa dá len sa treba odhodlať.
@silesias fiiha ze to takto? Netusila som.. Mne lekarka len spominala nieco, ze napoja na cely den dieta na nejaky prístroj a tak meraju 🤷♀️
Aj jedna znama bola v Tatrach na lieceni so synom a takto mu to merali..
My ani nevieme aky mame stupen :(
Nieee, jasne, ze sa mi to nezda prisne 😂 myslela som to inak.
Povedala som si, ze ked prejdeme na lepok naspat, tak tiež budem pouzivat uz len spaldovu muku, celozrnnu atd.. A minimum bieleho peciva. Kysnute len na sviatok 😂 snad to pomoze🙏 dakujem za vsetky rady
@evkat13 my sa v šrobárovom ústave liečime ambulantné. Chodíme 4x do roka na kontroly. Je tam alergicko imunologicka a tento reflux malý musel vypiť kontrastnu látku a cca 15 min bol pod rentgenom a rôzne ho polohovali. Podľa toho potom určili stupeň. Rovno sme dostali papier čo všetko musíme vysadiť, čo môže ojedinele a čo nieje problém. Môj syn nemohol žiadne oleje či rastlinné tuky, drozdie ani strukoviny. Mal predpisane aj lieky ale ako sme začali s diétou ako zázrakom všetko zmizlo. Potom som začala skúšať zakázané vecí a zistila som ktoré vecí robia problém a tie som vynechala z jedálnička. Často som varila polievky z koreňovej zeleniny a vývary a maslo na stave tak isto s koreňovou zeleninou. Parky či šunku s min obsahom tuku mohol, mliecne produkty tak isto. Kvôli chuti som používala bujon zeleninovy natur. Koreniny okrem rasce som nepoužívali žiadne.
Moc držím palce nech vám dieťatko poriadne vysetria a prídete na to čo mu robí zle.
Dobry den, chtela jsem se zeptat, jestli mate nejake zkusenosti s chlorelou a zel.jecmenem pri lecbe refluxu u skolkovych deti. Dcera (skoro 4 roky) ho ma diagnostikovany z ultrazvuku pul roku i s nealergickym lehkym astmatem. Po 3mesicnim brani omeorazolu nam ho doporucili brat znovu na dalsi 3 mesice, ale ja to nechci, tak hledam jine alternativy. Zkouseli jsme davat rano a vecer rakytnikovy olej, o kterem take nekdo dospely psal, ze je lepsi nez leky, ale v nasem pripade to asi nehraje moc roli. Mame dietu i rezim, ale trpime na caste rymy se suchym kaslem, co je ve skolce. Reflux ma nejspise od narozeni, ale delal velke potize do 6 mesicu pred prikrmy a pote od 3.let i s dalsimi nemoci a hlavne s prichodem sourozence... Snazime se cvicit bricho na fyzioterapii, ale je to s ni tezke... Vite nekdo o nejakem prirodnim leku na snizeni kyseliny v zaludku? Dekuji
Ahojte pridávam sa ku vám v Smokovci nám ale pomocou pep testu diagnostikovali reflux dokonca mal pepsin veeelmi vysoký 1000nasobne
@jarkajirka ja som môjmu kupovala aloe vera ale neviem či pomohlo. Nam pomohla hlavne Prisna dieta aj v škôlke nie ich upravené jedlo ale moje z domu.
@lenkanr ako sa vola ta fb skupina ohladom refluxu? Dakujem
@silesias ja mam este zopaaar otazok, mohla by dom vam napisat ?
@lenkanr stale skusam oddelit to zltko od bielka. Proste vzdy reakcia. Aj do pecenia ked dam len zltok, asi na nom trosilinku ostava to bielko, ked ma syn stale prejav…:-/
@zuzulikmichalik ano kedykoľvek
@zuzulikmichalik treba do žltko zľahka premyť pod vodou
Ahojte, rada by som sa spýtala, či sa môžu jesť pri refluxe biele rožky? Zatiaľ nemáme nič potvrdené, len pozorujem na synovi príznaky, tak plánujem ísťna vyšetrenie..rožky som v tom zozname nenašla. Ďakujem
ahojte, ake torty davate piect refluxakom? mozu mat v ceste olej?
@silesias prosím vás, prečo ste sa rozhodli že tie tabletky nebudete dávať?akurát dcéra minulý týždeň zistili reflux 4. Stupňa....a teda s tou diétou neviem ako...ona si nedá povedať, aj keď zakážeme...tak uvidím ako nám to pôjde....a tie tabletu máme teda aj my.....
@andrea1991 mne povedala kamarátka dospela osoba ktorá ich berie že tie tabletky sú silné pre ňu nie to pre dieťa. Diéta zabrala hneď. Tiež som sa bála že bude všetko jesť čo uvidí že si cca povedať ale tak sa naučil že ešte stále chodí za mnou a pýta sa či to moze. On ma teraz alergiu na psenicnu muku tak uz ozaj nemôže nič. Piskot, keks, kolacik nič iba čo mu ja pripravím. Ale napr na diete bez muky sms uz rok a uz vidim pokroky. A tak to bolo na ger 2 mesiace diéty a zacala som zisťovať čo môže čo nie. Našťastie toleruje toho veľa. Určite veci sme úplne vylúčili údené veci vôbec, vyprážané vôbec, nerobim záprasky maso, palacinky, dolky či chlieb vo vajcu len a suchej panvici. Všetko peciem, varím sama.
@silesias a prosím vás ako sa mu to prejavuje...dcéra totiž vracala z mlieka, keď vypila samotné mlieko...inak som si nič nevšimla, žeby jej niečo ostatné vadilo...na práveže iné príznaky, okrem vracania...a to sme teda mlieko už vylúčili..ale jogurty jej nič nerobia, ani mlieko v jedle... Neviem teraz ako ju sledovať, čo môže čo nie...zakázaný má napr. Mak no keď zje makovník nič jej nie je ani sa nesťažuje žeby ju bolelo bruško
@andrea1991 môjmu sa ro prejavuje zápalom horné dýchacích ciest. Dostane nadváhu potom mu to lezie a začne kaslať v konečnom výsledku je z toho zápal priedušiek.
Ak budete 2mesiace na poctivej diete a potom jej dáte niečo čo netolerovať hneď to prejaví.
@andrea1991 prečo jej potom robili testy na reflux? Len preto že vracia z mlieka to isto nebolo. Musí mať aj iné príznaky prečo vyšetrovali reflux.
Dievčatá, pridávame sa k vám. Dnes sme boli ako samoplatci na hradenom pepteste a vyšiel mu pozitívny, neviem teraz ako ďalej postupovať. Doktor mu predpísal Helicid a povedal, že upraviť stravu. Má ísť ešte na nejaké vyšetrenie a čo s jedlom v škôlke? Varíte deťom? Syn má 4 roky. Za každú radu ďakujem.
@zuzikazuzika žiadne ďalšie vyšetrenia potrebné nie su. Treba upraviť stravu. Čo sa smie a nesmie najdete aj na internete ak ste nedostali zoznam. Stačí si dať ger diéta. Ja som kedysi stravu do škôlky nosila teraz je syn len na 4hodiny bez stravy a ja pracujem na pol úväzku.

@lubkajarko kvoli tomu ti urcite nepredlzia,muselo by mat toho viac dietatko