icon

Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?

saskarisko
26. feb 2011

Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem

katecameron
5. máj 2011

@saskarisko to mu preco robili denzidometriu? 😕

alami
5. máj 2011

@saskarisko a tá náplasť bola na čo dobrá? 😅
podľa opisu je to teda takmer to čo rtg pri vyšetrení refluxu, teda v pohode. to si bola v Mt, však? a bola si objednaná na čas? alebo si tam čakala? ako dlho?
kompót som mu dnes tiež kúpila miešaný, dúfam, že mu bude chutiť.
@katecameron na hladinu vápnika v kostiach u detí, ktoré nepijú kravské mlieko pre alergiu.

saskarisko
autor
5. máj 2011

@katecameron - alami ti uz napisala. v nasom pripade, lebo drobec odmieta mlieko. ale je jogurty, mliecne vyrobky, tvrde syry, a mlieko pouzivam aj pri vareni.
@alami - pod tym pristrojom sa nesmie hybat, ani kyvat. tak to mu len palce zviazali, aby nimi nepohyboval. a robia to tak aj dospelakom. v pondelok som bola za doktorkou, a moznost bola v stredu alebo v pondelok dalsi tyzden, tak sme isli hned v stredu. islo by to rychlo (odber krvi cca 7 detom), potom zacali brat na pristroj. ibaze tam mali nejake skolenie na dve hodiny, potom nas dvaja predbehli a jednych sme pustili, takze dovnutra sme sa dostali o 11.30 😖 . a potom sa ide este na pokec s dr. (ten sme ale absolvovali predtym), a vysledok za mesiac. ano, boli sme v MT.

saskarisko
autor
5. máj 2011

@alami - ano, ten stol aj stroj mi pripadal velmi podobne. otazka je asi ake velke ziarenie to je. v tatrach som si pred dvoma rokmi musela dat pri tom pristroji vestu (co bol u nas kamen urazu, a tym sa vysetrenie pre nas skoncilo), a pri tomto druhom nic.

alami
5. máj 2011

@saskarisko a som sa chcela opýtať, ako vám to teda dopadlo, ale som sa nakoniec dočítala, že ešte nijak. potom daj vedieť, ke´d budeš vedieť výsledky. tak teda dr už robí, mi kázala začiatkom mája zavolať a objednať sa, takže môžem volať. ale sa mi nechce 😖
a s kontrolným ph ste na tom ako?to pojdete zas na týždeň do sudtarch?

saskarisko
autor
5. máj 2011

@alami - v juni ideme na gastro, chcela som sa dohodnut, ze nam to urobia v mt za predpokladu, ze by ju zaviedli a pustili by nas domov. ale, ak by to mali robit tak, ze zostat v nemocnici tak radsej smer Tatry. inak by som rada isla s detmi este na 3 tyzdne v novembri, len este neviem kam. chcela som uz ist do kupelov, ale ak bude treba robit vysetrenie, tak pojdeme do Srobaka. a potom dam urcite vediet. vy pojdete tiez do Tatier ?

alami
6. máj 2011

@saskarisko neviem, či nebudem zvažovať skôr lučivnú, majú tam toho pre deti viac.

alami
17. jún 2011

@katka13122 @saskarisko @katecameron

ako sa máte, dietkujete? ako sa vám deti držia? polepšilo sa? držíte stále dietu na 100%?
@saskarisko boli ste na kontrolnej PH metrii? a z tej denzitometrie máte aké výsledky?

katecameron
17. jún 2011

no drzime dietu no nie na 100percent asi tak na 80percent dcera je Ok no maly ani nie stale sa mu vracaju sople asi kazde dva tyzdne a potom samozrejme kasle a taaaak v septembri mame opat kontrolu GEr

alami
17. jún 2011

@katecameron 😀 😀 😀 😀 pozerám u teba v pase, že dužina z orgovánu je už overená ako jedlá 😀 😀 😀 😀 😀
my zatiaľ držíme dietu poctivo, jediné, čo som mu dovolila proti diete sú plnené šatôčky z kysnutého cesta, lebo už chudák fakt nemal čo jesť a jahody - to mi nedalo mu nedať 😅

žiaľ, k diete GER sa nám pridala dieta bezsójová a to je strašné. Sója je úplne všade-chlieb, rožky, jogurty,nátierkové maslá, bežný bujón do polievky, šunky atď atď....a takmer všetky sladkosti, takže je strašný problém kúpiť nejaké potraviny čo môže jesť. ešte máme k tomu aj tú bezmliečnu, takže ☹ 😢

týmto pádom neexistuje zjesť čokoľvek mimo domu a všade chodíme s kúskom vlastného chleba a s vlastným mliekom, jogurtom a podobne, lebo čo ak bude hladný 😒
v škôlke je len na 3 hodiny, to si nesie vlastné raňajky a pred obedom ide domov

tak my asi tak 😲

katecameron
18. jún 2011

@alami boze tak to ja by som nezvladla alebo by moje dietas umrelo od hladu no ja som mu dovolila cokoladu+ cokol.keksy vyprazany rezen 🤐 ale to bolo na oslave a v nedelu ideme na dalsiu oslava 80 takze diéta zas v cudu takze ja by som to zhrzula presnejsie asi 1den v tyzdni je aj jedlo ktore by nemal samozrejme varím bez oleja toto dotrzujem

alami
18. jún 2011

@katecameron no žiaľ, musím zvládať, lebo po sóji má hrozný atopický ekzém a výsyp po celom tele a to je potom roboty, kým sa ho zbavíme a svrbí ho to, škriabe sa... 😒 ale ak ma niekto v obchode sleduje, musí si myslieť, že som blázon, ako čítam tie etikety a plieskam to späť do regálu s takou zlosťou už niekedy, ...niekedy som sa pristihla, že už aj nahlas zhundrem 😅 😀 no ale ke´d človek nájde sóju aj v tic tacoch a žuvačkách, tak už som o nervy. Už som mu chcela aj niečo čokoládové, sa priznám, ešte aj v čokoláde je sója! ☹ no čo narobíme 😒

luciasek83
Odpoveď bola odstránená
katka13122
19. jún 2011

alami ahojky,tak mi sa mame na prd 😠 vcera sme sa vratili z nemocnice,maly ma laryngidu,konecne sa to pohlo dopredu,aj mal reakciu v nemocke na pel,stale tam museli sme mat okno otvorene,tak mu uz dali nos,sprej,ocne kvapky 😒 ale som rada ze uz vieme
reflux,po par rozho.s kamoskami a lekarkov som prisla nato ze sa toho tak skoro nezbavime,musi vyrast,dieta je stale bez oleja atd.ale uz ju nedrzime tak poctivo,aj kamoskyna mala co sme boli spolu v srobaku,jej vysla ph metria pri diete negat.a reflux ma naspat,takze chce to len vyrast a to je este strasne daleko..... 😉

saskarisko
autor
19. jún 2011

ahojte,
my sa mame celkom fajne, deti troska soplia, ale nic vazne (klop, klop). Risko od januara nebol asi 3 dni v skolke kvoli sopliku, kaslu, alebo zvysenej teplote, inak ak som ho brala prec, tak len pretoze sme niekde isli, a to mohlo byt cca 5 dni, takze maximalna spokojnost. teta dr. na gastre sa vyjadrila, ze sme v najlepsej kombinacii, ze staci len dieta, a dieta sa drzi. mozeme skusit aj nejaku potravinu zo zakazanych, lebo nie kazdemu moze zakazana potravina sposobovat problem. a hlavne Risko zacal konecne priberat 😉 do skolky stale jedlo nosim, ale mozno na nieco nebudem musiet, lebo aj to jedlo, ktore vyzera ako vyprazane, je vlastne robene v pare a v konvektomate, a ten clovek, co prevadzkuje jedalen minie cca 1 liter oleja asi za 1 mesiac, a to robi denne cca 500 jedal. oni to jedlo len zlahka postriekaju olejom. a vysledky z denzitometrie este nemame, nie su popisane. 😠 inak uz sme boli aj na takej kratkej dovolenke, a vyberali sme jedlo, ktore bolo robene na prirodno, alebo na pare. bez oleja mi ho v zahranici tazko niekto urobi ☹
@alami - tak to mate brutalnu kombinaciu ☹ , a na ludi v obchode kasli, ja tiez vsetko mozne prehladavam, a davam spat. a ked poviem v predajni, ze chcem sunku min. s 80 % masami, tak na mna niekedy kukaju, ze co od nich chcem. ale napr. sunku ideme skusit urobit vlastnu
@katka13122 - skore uzdravenie 😉

alami
19. jún 2011

@saskarisko my akurát odchádzame na dovolenku v utorok nadránom, budem tam musieť variť, lebo strava nehrozí a problém strašný aj s jedlom po ceste, veľmi som rozmýšľala, čo by sme mohli malému kúpiť cestou, ale fakt sa nedá nič - kvôli tej sóji 😝
tak isto - v škôlke sa drží, od kedy som ho dala, bol doma len jeden týždeň, čo bol trochu prechladnutý, takže úplne super, nám dieta fakt pomohla. ja som chcela vyskúšať, či by mu robila zle fazuľa a šošovica, žeby sa mu trochu zmenil jedálniček, ale potom mi došlo, že sú skrížené so sójou, teda hrozí alergická reakcia 😖 takže ani to nemôžeme. no ale zatiaľ neštrajkuje, zvykol si, len tie sladkosti - to je u nás horor, strašne sa mu žiadajú, neskutočne otravuje a čo mu dám - bezsójové, to odmieta - sa mu ani nečudujem, lebo to sú také sladkosti že 😝 také totálne hovadiny, nič poriadne. 😠
@katka13122 čo znamená PHnegat a rreflux má naspäť? teda po diete klesol, dala bežnú stravu a vrátil sa? či ako? či pri diete sa jej vrátil?

katka13122
20. jún 2011

alami po diete jej ten reflux klesol,presla na beznu stravu a vratil sa jej
kam idete na dovolenku? aj my by sme mali ist,len nam to pri tych vyjazdoch do nemocnic moc nevychadza 😠 ☹

alami
20. jún 2011

@katka13122 do chorvátska. my ideme práve kvôli malému, verím, že mu to pomôže na priedušky aj na ekzém 🙂 On sa mi teraz na dietach naozaj dobre drží, od liečenia mal myslím len 2x záchvaty kašľa (=24-48 hodín úplne nepretržitého kašľa s frekvenciou odkašlania tak 5 x za minútu 😝 ) + ten týždeň kým to doznie. predtým sme mali tieto stavy stááááále.
no ale to som chcela, že ke´d mal poslednýkrát záchvat, išli sme práve na chatu do Tatier, neskutočne kašľal. nešiel prestať - a tam sme išli na výlet k Studenovodským vodopádom a pri nich - už od bilikovej chaty aj späť až po ňu - nezakašľal ani raz!!! Sme až nechápali, ako je to možné, no ale vzduch bol totálne vlhký od vodopádu, muselo mu to veľmi dobre robiť na priedušky.som povedala, že tam si postavíme domček na stračej nôžke a dobre bude 😀 😀 😀 😀 :-
nám alergologička veľmi odporúča more na astmu, tak ja dúfam, že potom bude od kašľa klud 🙂

no a pripravená som na všetko, liekov máme so sebou vrátane atb a s poistením liečebných nákladov by nemal byť problém ani tam zájsť k dr, ak by bolo treba, ale verím, že nebude 🙂 🙂 🙂 🙂

držkajte sa, nech sa vám to nejak stabilizuje
a - pre toto práve s tou dietou nebudem ustupovať, som fakt rada, že sa má konečne dobre, fakt to stojí, za tú dietu 🙂

saskarisko
autor
20. jún 2011

ahojte,
tak ja som dnes povolila paradajkovu omacku. uvidime, co to urobi 😉
btw ja chcem zmenit alergologa, a v polovici jula chcem zajst do Tatier, a dohodnut si alergologa tam, lebo nasa dr. ani nekukla na vysledky z Tatier, len deti popocuvala, a dala im diagnozu astma ! 😠 ano, Saska kaslala,ale dala som jej zobrat ster po tomto jej uzasnom vysetreni, a mala tam bacila, ktory jej robil ten kasel 😠
@alami - prijemnu dovolenku

katka13122
20. jún 2011

alami jasne malemu ked reflux robi problem,treba drzat dietu,,ja viem ze nam ten sopel robilo nieco ine,tak dieta bude povolnejsia ale urcite olej atd nehrozi,neskusala si zvlhcovace doma?
maly teraz po tej laryn tak strasne hlienovo kasle,jak riadny fajciar 🙂 🙂 aj dnes nam dr.povedala ze laryn.mal s neliacenej alergie,snad uz mame pricinu soplov!! a po asi 9mes.v noci dychal nosom,co je velke plus 😀 😀 😀
a hlavne peknu teplu dovolenku a ziadnu tam chorobu!!!! 😉 😉

stresmenka
7. júl 2011

Ahojte 🙂
tak ja sa pridávam k Vám mne toto ochorenie diagnostikovali pred 4 mesiacmi, ale nie to to o nič lepšie, ale dietu som nejaku radikalnu nedržala to sa priznám ☹ tak si Vás idem prečítať a dietovať s Vami 🙂

alami
7. júl 2011

@stresmenka na diete veľmi záleží. keď malému zistili reflux, pýtala som sa všetkých na liečení, čo mali tiež reflux, ako sú na tom, vyslovene - kto dietoval, mal sa oveľa lepšie, kto nedietoval, nič sa u neho nezmenilo. len lieky nestačia.

stresmenka
7. júl 2011

@alami no to hej, ale mne kyselinu aj voda robí ☹ teraz mi dala iné lieky tak som zvedavá ja na kyselinu trpím už 25 rokov, ale až teraz mi povedala čo mi je, lebo furt ma na zapal žaludka liečili a nič aj teraz mi robila biopsiu prišlo, že mám zápal pažerákového zvierača a až po 4 mesiacoch čo som brala lieky a nezabrali mi povedala, že to bude GER tak mi povedala doživotná dieta a lieky a kontroli raz ročne

alami
7. júl 2011

@stresmenka skús nabehnúť na poriadnu dietu a uvidíš, čo to sparví. máš tabuľku čo môžeš a čo nie? je to len vylúčiť potraviny čo sa nesmú a naučiť sa variť si trochu inak. ostatné len s tým vylúčením zakázaných potravín. Nie je to také zlé, ako sa to na prvý pohľad zdá. 😉

saskarisko
autor
8. júl 2011

ahojte,
@stresmenka - ta dieta nie je vobec taka strasna ako vyzera, takze sup, sup. a urcite pomoze. mne mal manzel dost casto problem s kyselinou, a ked sa stravuje podla papiera, tak je to OK. hlavne treba zastabilizovat zdravotny stav na nejake 4-6 mesiacov, a potom mozes skusat aj nieco nove, aby si zistila ci ti to nerobi problem

saskarisko
autor
8. júl 2011

teraz sme sa vratili z dovolenky a veru sme dost hresili, aj hranolky boli 😖 . nie som tym nadsena, ale v tomto hoteli som to nejako nedokazala ustrazit

mia_s
16. aug 2011

Ahojte, včera diagnostikovali aj môjmu malému 3 ročnému synovi reflux na základe sona kde počas 10 minut mal reflux raz. Netuším aký stupeň, to mi nebolo povedané. No mám z toho obavy. Prejavy boli skôr tým že býval často chorý ako začal chodiť do škôlky. No mám obavy aj z tej diéty Samko chodí do škôlky a netuším ako to budem riešiť, lebo ja si nemôžem dovoliť ostať doma. Nezačali sme ešte s liečbou lebo len včera nám to diagnostikovali. no je doma asi tak cca 1,5 mesiaca a nebol chorí no bola som s ním aj pri mori. Ani sa mi to nechce uveriť ako to všetko zvládneme. Taktiež nám predpísali costi a o tri mesiace ísť na kontrolu a bude sa robiť opätovné sono. Tak ako som čítala niektorá mamička písala že už nevarí na rýchlo, to je ten problém že ja vždy varievam na rýchlo nakoľko nestíham tak už teraz mám z toho hrôzu. Vlastne sa len oboznamujem s chorobou

alami
16. aug 2011

@mia_s Ahoj. Ono je veľmi ťažko držať dietu, ak nie si presvedčená o chorobe. A myslím, že ju tým pádom držať ani nebudeš - nič v zlom. Nám napr diagnostikovali alergiu na kravské mlieko, no nejak extra sme dietu nedržali. vymenila som mlieko za sójové a mlieko vo varení a vo výrobkoch ma až tak netrápilo - však sme nevideli, ako sa mu alergia prejavuje - tak čo. Zo sójového mlieka dostal alergiu na sóju, ktorá sa už prejavovala ťažkým exémom - to už kričí do očí a človek sa tomu vyhne čo ako. Ale to už je ťažké - sója je takmer všade. Zistila som, že mu nemám dať aké mlieko, lebo sóju pridávajú aj do ryžového, pohánkového , kukuričného ako prídavnú látku. nemali sme dať čo - dali sme kravské - a čuduj sa svete - dieťa sa po dlhej dobe rozkašľalo ako hrom. A už to máme. Reakcia na alergiu na mlieko - kašel. Je výnimočná, viac deti reagujú tráviacím traktom - ale nájde sa. tak napr aj u nás. Nepostrehli sme, že prudko prestal kašlať(čo bolo naše najväčšie trápenie) lebo dietu GER sme zaviedli spolu s bezmliečnou stravou. takže som zlepšenie stavu pripisovala čisto refluxnej diete. A ono to pritom išlo spolu.
Tak či tak, dieťa sa mi má pri refluxno-bezmliečno-bezsójovej diete naozaj dobre. Je ťažké to dodržiavať a niekedy mu už fakt nemám čo dať jesť. Ale má to význam.
Skús porozmýšľať a nájsť si spsob, ako by si ho mohla doma stravovať aspoň na 2 mesiace. Uvidíš výsledok a potom ho trebars dáš do škôlky s tým, že budeš sledovať jedálniček a keď bude nečo vyslovene nevhodné, v ten deň mu donesieš vlastnú stravu.

Mimochodom, ja som zmenila mestskú škôlku na dedinskú. Chodil mi do nej tak na 2,5-3 hodiny, raňajky si niesol so sebou a pred obedom som išla po neho. Teraz sme dohodnutí, že už bude aj spávať a obedíky mu budem nosiť. To čo nejde v meste, na dedine nie je žiadny problém 🙂
Porozmýšľaj 😉

mirka2709
16. aug 2011

ahoj, mojmu syncekovi tiez diagnostikovali GER (tyzden dozadu). ma 3,5 roka. doteraz sme drzali bezmliecnu stravu, nastastie uplne dokladne (kontrolovala som aj susenu srvatku v keksoch a stopy mlieka v sirupe sunquick 🙂) teraz mozeme zacat zaradovat kyslomliecne vyrobky, takze odporucam kazdu dietu dodrziavat, stav sa urcite zlepsi 🙂

pri diete GER, chyba mi zaradenie niektorych potravin v tabulke, ktoru sme dostali v srobarovom ustave. neviete prosim, kam zaradit susene ovocie (jablka, hrozienka, slivky a pod. - syn to papa miesto sladkosti) a cerstve ovocie, napr. slivky?
dakujem.
mirka.

mia_s
16. aug 2011

je mi jasné, že každá diéta má svoj význam, len mám z toho strach ako to zvládnuť. Problém vidím skôr v tej príprave, nakoľo ráno vstávame skoro a 6,00 hod. sme už v škôlke a domov prichádzame tak cca 17,00 hod. Cestujem ďalej za prácou a nemôžem si dovoliť byť s malým doma a nemám ho s kým nehať. Som tiež z dediny no nemám možnosť si moc vyberať škôlku. Veď hádam to nejak zvládneme aj v škôlke nakoľko pani učiteľky sú zlaté. Je to skôr taký prvotný strach z choroby a zo samotnej liečby 🙂