Histamínová intolerancia
Ahojte, mojej dcerke prave diagnostikovali histaminovu intoleranciu. Troska som z toho v soku. Najma ked mi lekar ukazal co vsetko nemozeme a co mozeme. Je tu niekto so skusenostami s tymto ochorenim??? Viete nam poradit ako sa co najspravnejsie stravovat??? Dakujem
Ahojte,
dnes sme si priniesli domov vysledok od imunologa - HIT ☹ . Dcerka ma 3,5 roka. Do 2 rokov sme sa trapili s BKM a teraz toto. Da sa z toho vobec "vyrast" ? Lebo intolerancie kravskej bielkoviny sme sa zbavili 🙂
Hodnoty z vysledkov su Dao kvantita - 4,52 U/ml a Dao funkcia 2,1 U/ml - vyznate sa v tych hodnotach niekto ????
Vraj mam dcerke upravit stravu podla tabulky co nam dali , no dcerka nema ziadne traviace problemy, skor kozne a caste nadchy. Plus jej mam davat C vitamin a vitamin B6, vraj velmi zlepsuju rozklad histaminu a Daosin sa mam sama rozhodnut ci jej ho budem alebo nebudem davat.
Zajtra si precitam co ste tuuz vsetko popisali, dnes uz na to nemam energiu.
Tak pekny vecer vsetkym
@fliperka Ahoj aj moja 1,5 ročná dcérka má HIT, do jedného roka mala alergiu na BKM, soju a kazein, no z toho som ju dostala.Teraz pri HIT dodržiavame prísnu dietu a dá sa to zvládnuť aj bez Daosinu.Berie akurát vit. C 500 mg denne, vit.B a probiotiká.Dcérka má kožné problémy, ale aj tráviace, chodíme pravidelne aj na gastro.
tu zaciname podrobne rozoberat vsetko okolo HIT, snad pride k uzitku... 🙂
http://bonvivani.sk/clanky/histaminova-intolerance
http://bonvivani.sk/clanky/diagnostika-histamin...
ženy potrebovala by som poradiť..som z toho jeleň...dcére robila alergologička testy..na rukách a tam jej z 21 vpichov vyšla alergická reakcia na histamín...a teraz ako čo? to je to isté ako táto histamínová intolerancia?? či toto jej vyjde z krvi??? tú jej tiež brali ale niečo takéto nespomínala..vyšla jej alergia na BKM a tiež celiakia..tak ja už fakt neviem ak je to to čo dám malej jesť. 😢
Ja by som ti rada poradila, no neviem ako, moja dcéra má alergiu na histamín a aj na BKM, ale celiakiu nemá, to máte ešte horšie ako my, ja som s dcérkou doma, pol dňa mi zaberie len zháňanie uplne čerstvých potravín a príprava jedál pre ňu.Na gastro nechodíte? Nás tam poučili všetko čo smieme a čo nie.
@nananka
@marlenka75 chodíme..však kvôli celiakii..ale to bolo teraz na alergologii..ale tam lekárka žiadnu diétu nespomínala..objednala nás až o pol roka.. ale ideme o dva týždne na gastro tak sa spýtam..dovtedy to nechám tak. ☹
@marlenka75 my máme presne to, čo aj vy, plus ešte aj alergiu na lepok
/no u nás to zvládame len s pomocou Daosinu a aj tak sa nám ojedinele hnusné hnačky vracajú 😝/
a
@nananka to, čo popisuješ ty, že malej vyšla pozitívna histamínová reakcia, to nie je intolerancia histamínu 😉
to je LEN histamínová skúška, ktorá musí byť pri epikutánnych testoch pozitívna na to, aby sa vôbec testy dali považovať za objektívne, resp. priekazné 😉
to s HIT nijako nesúvisí 😉 (histamín je totiž bežná látka, ktorá je človeku vlastná 😉, problém u našuch HITpozitívnych detí nastáva vtedy, ke´d majú málo enzýmu na to, aby vedeli prebytočný huistamín štiepiť a odbúravať 🙂
@magimary My to zvládame bez Daosinu no za dodržiavaní diety, nechcem jej ho zbytočne dávať, má len 20 mesiacov. 🙂
@marlenka75 no, náš má 4,5roka a len niečo cez 14kg,
a diétu tak prísnu, že už prísnejšia ani nemôže byť...
a aj tak mu v tej hyperdiétnej strave robia niektoré potraviny problémy (keď chodil do škôlky a mal daosin denne, tak príznaky nemal takmer vôbec; teraz ke´d je cez prázdniny doma a daosin mu nedávame, tak sa rozhnačkuje kedykoľvek a často) a to i napriek tomu, že cez deň papá len:
R: BZL chlebík vo vajíčku (má nízky cholesterol)
D: strúhané jablko (nakrájané na kúsky celé vykaká)
O: vývar z kostí a zeleniny
Ol:niekedy zemiaky (ale minimálne, lebo aj tie mu robiaa problém, rovnako ako aj ryža)
V: BZL chlebík s masťou
a toto dokola každý boží deň...
čiže defacto "normálna" (kvázi normálna) strava je len ten vývar 😖
@magimary Aj my sme tak podobne začínali, teraz sme na tom už oveľa lepšie, no toleruje mi všetko len čerstvé, nakupujem všetko domáce od ľudí - mäso, vajíčka, zeleninu,zemiaky, všetko z domáceho chovu a zo záhradky.Mliečko máme Neocate na predpis a toleruje mi aj jogurtíky,piškoty, ryžu - no to všetko zase nakupujem v Bio predajniach.Pečivo zase len staršie, čerstvé jej dať nemôžem.Moja má 20 mesiacov a má 11 kg momentálne, rozpapkala sa po nasadení Pyridoxínu , zmizli jej tráviace problemy, nafukovanie aj ekzémy, jediné čo jej zostalo - máva asi raz za mesiac taký akoby zodretý do krvi jazyk aj jasná, máva u toho teplotu, no vždy jej to po pár dňoch ustúpi.Váš synček to nemával ? My to ideme riešiť na budúcu stredu, to ideme na gastro, aj alergologičke.Teraz mňa ešte napadlo, že pije len čistú vodu, predtým pila Hipp čajíky a za ne ma lekárka na gastre sprdla 🙂
@marlenka75 no, náš je na takejto diéte už rok a stále sa pasujeme,
tiež pije len čistú vodu a čerstvé potraviny...
neje NIČ sladké už asi tri roky (lebo akákoľvek sladkosť mu vyžierala riťulu- a to nemyslím sladkosti z obchodu, ale aj hocijaké sladké BZLpečivo)
no a stále nám nepriberá, no za rok narástol aspoň 2cm (aspoň niečo 😖 )
nie, teraz na diéte nič také nemá, akurát mával kútiky, vždy boľavé a krvavé-ale to ešte keď papal aj lepok (chvíľu-asi 3mes.), teraz občas máva dopraskané pery (teda na jar to hodne mával)
Chcem sa spýtať či majú vaše detičky búšenie srdca, resp. ani nie rýchlejší tep, len silnejší úder, kvôli HIT? Teraz som si to všimla u syna, hlavne keď je veľmi unavený, cez hrudník mu veľmi silno cítiť srdiečko.
@victus Aj moja dcérka to máva.
@marlenka75 A čo jej dávaš vtedy? Aké lieky, resp, čo robiť.
@victus Zatiaľ nič, všimla som si to teraz cez leto, túto stredu máme kontrolu na gastro aj n alergologii, spýtam sa na to a potom ti sem napíšem, čo nám na to povedali.
Ďakujem,snovi potvrdili HIT len pred týždňom, mne koncom mája. Tak teraz čo som rozmýšľala aké symptomy mal malý tak mi napadlo že aj toto, a hlavne teraz počas horúčas po kúpaní, bol taký unavený a aj búšenie srdca ☹
@victus aj náš to máva, dokonca až natoľko, že si to všimla gastroenterologička počas vyšetrenia u nej v ambulancii a okamžite nás poslala na kardiologiu a tam nám kardiologička povedala, že to nemá súvis s prevodovou chybou srdca, že je to skôr súčasť vegetatívneho nervového systému, že tieto arytmie a búšenie srdca sú skôr spôsobené stresom a napätím malého, ako srdcom, takže od kardiologičky sme odišli ako "negatívni" 🙂
@victus ano, mava to ja moja dcera. sama pride, ze jej velmi skace srdiecko. kupila som si knihu histaminova intolerancia, je to ceska kniha, ale je takm vsetko super vysvetlene a opisane. tiez sa tam spomina busenie srdca a ine sprievodne tazkosti, ako aj v neskorsom veku problemy s mestruaciou atd....odporucam 😉
dcera berie sirup aerius, ale nie vzdy. dam ju do kludu, oddychne si a prejde to.
chcela by som vas poprosit, ak ma niekto zostaveny jedalnicek pre dieta s HIT. napriklad co davate detom na ranajky alebo na desiatu do skoly... dcera ma okrem toho aj GER dietu, tak je velmi tazke nieco pre nu pripravit.
@13mamicka Panta Rhei v Košiciach. Kúpila som ju za asi 11€. je to táto http://www.martinus.sk/?uItem=83778
@palomka @13mamicka baby , necitala som celu diskusiu, no vidim, ze sa riadite knihou od Schleipa. nie je zla, no je uz zastarala, vyskum ide dopredu... okrem toho je draha. nie ste na fb ? je tam uzavreta skupina, kde je okrem ineho tato kniha aj oskenovana. no je tam ovela viac lepsich zoznamov - napr. svajciarsky zoznam povolenych/tolerovanych/netolerovanych potravin a vela dalsich super prispevkov v suboroch, ktore vam pomozu zorientovat sa.

Ďakujem, už ju mám . Vdaka