icon

Histamínová intolerancia. Aké s tým máte skúsenosti?

proudmummy
27. apr 2011

Ahojte mamičky, chcela by som sa opýtať, či má niekto skúsenosti s histamínovou intoleranciou. Môj 3 ročný synček dlho bojuje so zápchou (všetko sme vyskúšali, od úpravy stravy, cez duphalac a neviem čo všetko, proste všetky rady aj z tejto stránky ☹ a úľava prišla čiastočne keď sme vysadili mlieko a prešli na bezlepkovú dietu) a teraz nám vyšla táto diagnóza. Celiakia sa nepotvrdila, alergie nemá v pravom slova zmysle na nič, všetky test vyšli negatívne, aj na mlieko a iné, ale pozitívne nám vyšla práve táto vec. Iné príznaky nemá, len tú nešťastnú zápchu. Tento týždeň mám dostať viac informácií od našej alergologičky, ale zaujímalo by ma, či s tým má niekto praktické skúsenosti a prípadne čo pomáha. ďakujem

seraa
4. máj 2015

@monka30
mam podozrenie na hist. int. ale mam aj nejaky zapal v hrubom creve.. suvisi ti ..zistili vam nieco takw?
a co symptomu, nejake bolsti?
@gabuliatko7
robili vam kolonoskopiu kvoli tomu?

dik za kazdu info

seraa
4. máj 2015

@monka30
mam podozrenie na hist. int. ale mam aj nejaky zapal v hrubom creve.. suvisi ti ..zistili vam nieco takw?
a co symptomu, nejake bolsti?
@gabuliatko7
robili vam kolonoskopiu kvoli tomu?

dik za kazdu info

monka30
4. máj 2015

@seraa kolonoskopiu nemam robenu,zistili mi Hit z krvi na alergo-imuno.No zvazujem moznost gastro aby som zistila ako je na tom moje travenie.
U mna co sa tyka tazkosti mavala som neskutocne migreny,bolesti svalstva,kosti, ktore pripisovali problemom skor po neurologickej stranke nakolko mam vyskakane platnicky ktore mi tlacia na miechove korene.Postupne sa k tomu pridala neskutocna spavost,unava a hlavne problem s osypom na tvari ktory neskutocne boli a nehoji sa...Krce alebo nejake velke bolesti brucha nemavam,skor mozno iba naduvanie-plynatost ked zjem nieco vysokohistaminove...
Mna by skor zaujimalo tehotenstvo alebo skor mozne otehotnenie s Hit nakolko nie striktne dodrziavam dietu a mam za sebou uz 2potraty no to som o Hit vtedy este netusila,teraz uz viem ze aj Hit sposobuje predcasne vstahy maternice a nasledny potrat.Zaujimalo by ma ci je tu niekto kto otehotnel pri Hit a nedodrziaval prisnu dietu s tym ze mimco bolo donosene.
Ak by vedel niekto poradit,budem velmi rada a vdacna za akukolvek radu...

monka30
4. máj 2015

@seraa ochorenie Hit by malo suvisiet skor s tenkym crevom a vlastne nedostatku enzymu pre odburanie histaminu s creva,no myslim si ze mozu sa naviazat aj viacero ochoreni-je to vsetko travenie,vylucit sa to neda.No ak ide o zapal hrubeho creva moze tam byt ine ochorenie...Treba si spravit vysetrenia a uvidis na com si.

gabuliatko7
4. máj 2015

@monka30 dakujem krasne za odpoved.

monka30
4. máj 2015

@gabuliatko7 Ok,velmi rada...

nikusqa
4. máj 2015

@seraa mne robili kolonoskopiu a aj endoskopiu ale na nich sa nic nenaslo a to som nemala este diagnostikovanu HIT, nakoniec som skoncila u imuno-alergologicky, ktora mi to zistila z krvi. Ale tak ako pise monka30 HIT sa spaja s tenkym crevom, takze pokial mas zapal hrubeho creva tak to kludne moze byt ine ochorenie.

gabuliatko7
5. máj 2015

@seraa no mne to bolo zistene nahodne, na alerogo-imunologii a ziadne extra priznaky nemam chvalabohu.

gabuliatko7
5. máj 2015

@monka30 Co sa tyka toho otehotnenia s HIT, to sice neviem, chcem ti len povedat, ze aj ja mam za sebou par potratov a u mna bol skor iny dovod, no ked som bola na vysetreni na Hematologii, hematologicka mi poradila vysadit uplne mlieko a mliecne vyrobky na urcity cas, ze aj mlieko moze robit problemy, neviem ci u kazdej zeny, alebo len takej, ktora moze byt na mlieko alergicka, no povedala mi, ze pozna par zien, ktore po vysadeni boli tehotne a donosili aj babatka. To si ale skus overit nejak, to len taka info po mimo toho.

gabuliatko7
5. máj 2015

@seraa kolonoskopiu nie, mne to zistil alergo -imunolog pri kontrolnych vysetreniach.

monka30
5. máj 2015

@gabuliatko7 dakujem ti moc no ja okrem Hit tvorim komplet protilatky voci vsetkemu takze u mna je problem este aj v reprodukcnej imunoligii,no beriem kortikoidy na utlm protilatok uz tristvrte roka...no po 2potratoch sa mi uz ani len neda prirodzene otehotniet,co tie predosle 2 razy som aspon otehotnela,no skoncilo to tak ako to skoncilo.A zaujimave je to,ze vzdy viem kedy to odchadza...

gabuliatko7
5. máj 2015

@anima9 ahoj neviem o HIT este vela, lebo mi ju diagnostikoval lekar len pred par tyzdnami, no chcem sa opytat, ked nemam ziadne problemy po zjedeni ziadnej potraviny, ktora obsahuje vysoke mnozstvo histaminu, mozem tie potraviny dalej konzumovat, alebo mi to bude skodit inak?

vikazv
23. máj 2015

Dobry den,chcem sa opytat ake mate priznaky choroby HIT.
Mne bola tiez na alergologii zistena tato diagnoza.
Kde sa dozviem nejake podrobnosti o diete???
Dakujem pekne.

piacere
23. máj 2015

@vikazv u môjho syna boli prejavy:
bolesť hlavy, bolesť kĺbov, nonstop zahlienený, upchatý nos, nonstop kašľal (až tak, že sa v noci dusil) a pri nahromadení histamínu sa mu robili veľké červené vystúpené mapy po tele a chronická zápcha. Po nasadení diéty všetko zmizlo.

gabuliatko7
23. máj 2015
nikusqa
23. máj 2015

@gabuliatko7 najviac histaminu obsahuje kuracie mäso, rajciny, strukoviny tiez nejsu najlepsie. Najlepsie je ked si to clovek vyskusa, lebo stava sa aj to, ze z toho z coho ti nebyva zle tak casom ti moze byt zle. Ale tak pokial ti zatial nerobia ziadne potraviny zle a nemas ani ine priznaky tak by som nejak extra nedodrziavala dietu, naco sa budeš obmedzovat. A ak ti nieco zacne robit zle tak to proste vysadis.

nikusqa
23. máj 2015

@vikazv info o diete a presne potraviny najdes napr. Hrubiskova brozura alebo svajciarsky zoznam

vikazv
24. máj 2015

@nikusqa Hlavne ma zaujima,ze ake mam mat tazkosti po jedle??? traviace(nafukovanie,krce atd.)???
Lebo ja chodim za alergologom ,ze mam vkuse upchaty nos uz 15 rokov,zacalo mi od januara zatekat a z toho mam ranny kasel a vykasliavam. A na zaklade tohto mi urobil testy a bum toto vyslo!!!
A ked si citam priznaky hit tak mam hucanie v usiach uz dlhe roky a unavena som neustale.
Tak neviem ci by mi mali tieto priznaky pri diete stratit,alebo sledovat len traviace????no neviem,neviem,hm....som z toho magor...Najhorsie je to,ze ani na konkretnej potravine nie je napisane,ze kolko to ma histaminu,hmm

Dakujem pekne za kazde info

anka0212
24. máj 2015

@vikazv presne to. Pri diete by ti mali ustupit tie tazkosti ktore mas. Nemusi sa to prejavovat len travenim. Ale aj takou ako keby alergiou. Moja mala brala Daosin. Len 1 rano tak cca 2 roky. Dali sme von mandle a je super. Nemoze jahody a kecup. To musis sama prist na to, ze co. Ja ked zjem paradajkovu polievku, tak do 5 min.nemozem dychat, ako sa mi upcha nos. Ale paradajky mozem. Ja sice nemam diagnostikovanu hit, ale mam komplet vsetky priznaky...😉 Mala je diagnostikovana....

vikazv
24. máj 2015

@anka0212 Len ono je to tak,ze nos mam zapchaty nielen po jedle,ale stale a to hucanie v usiach je tiez neustale ,nielen po jedle. A kolko ma mala rokov? Mam 4 rocnu dceru a ona sa lieci na astmu.Nosne mandle este ma,ale orl lekari tvrdia,zeby mali ist von. Moze aj ona mat tutu intoleranciu??
Dakujem

vikazv
24. máj 2015

@anka0212 Da sa z toho vyliecit?? ci uz je to na dozitie??

nikusqa
24. máj 2015

@vikazv mozes to mat z jedla a priznaky po nejakom jedle sa ti kludne mozu prejavit aj za niekolko hodin, dokonca aj na druhy den. A HIT ma milion priznakov, aj tie co si ty pisala, traviace, migreny, bolesti svalov a klbov, kozne problemy atd. Takze ak budea dodrziavat dietu a pripadne uzivat Daosin tak by sa ti zdravotny stav mal zlepsit. A je to dozivotna intolerancia. No ak ma dcerka iba astmu tak netreba si hned mysliet, ze ma HIT, mysli, ze kebyze ma viac priznakov tak potom by som to riesila a dopredu sa nestresovala

vikazv
24. máj 2015

Ja mam priznaky chronicku nadchu ,hucanie v usiach ,unava a mam aj anemiu....moze to aj s tym suvisiet???

nikusqa
24. máj 2015

@vikazv ano moze to s tym suvisiet

anka0212
24. máj 2015

@vikazv mala ma uz teraz 5, ale zistili jej to ked mala nieco cez rok. v 2r jej vyberali krcne aj nosne mandle, predtym mala atb kazde 3 mesiace, teraz normalne raz za rok... nech skusi lekarka malej zobrat krv. za to nic nedas a mozno sa jej aj ta astma zlepsi...

lusyllja
31. máj 2015

Odmietli ste alebo ste dali ockovat dieta s hit? Zaujima ma konkretne ockovanie v 5-6roku. Lebo nas to caka ... 😒

seraa
17. jún 2015

@vikazv
Mozr to suvisiet s akoukolvek intoleranciou
Nech hej zoberu krv akma histamin. Int. Tak bude mat znizene DAO
A nie nemusi to but doživotne, poznam ludi co sa im to upravolo po mesiacoch alebo rokoch
Ja nemm vobec tieto priznaky co vsetci pisu a mam znizene dao co byva pri tejto intoleranci..
Mne to.zistili pri podozreni na chronicky zapal slepeho Creva. Nahodou
Mam migreni , tie mam

varvus5
29. júl 2015

ahojte chcela by som sa poradiť ohľadom hist.intolerancie , kedže som mala kož. test pozitívńy a dosť príznakov ktoré poukazovali na hit tak som popítala kamarátku o testy krvné vyšli takto diaminooxidáza funkcia mi vysla 8,30 to je aktivita a kvantita 15,50 ok neviem čo s tým
kamarátka s tým skusenosti nemá vraj naj ideal. zopakovať o pol rok ale neviem či čakat, či nájsť imunologa...poradte dakujem

nikusqa
30. júl 2015

@varvus5 A ake mas priznaky okrem koznych ?