icon

Histamínová intolerancia. Aké s tým máte skúsenosti?

proudmummy
27. apr 2011

Ahojte mamičky, chcela by som sa opýtať, či má niekto skúsenosti s histamínovou intoleranciou. Môj 3 ročný synček dlho bojuje so zápchou (všetko sme vyskúšali, od úpravy stravy, cez duphalac a neviem čo všetko, proste všetky rady aj z tejto stránky ☹ a úľava prišla čiastočne keď sme vysadili mlieko a prešli na bezlepkovú dietu) a teraz nám vyšla táto diagnóza. Celiakia sa nepotvrdila, alergie nemá v pravom slova zmysle na nič, všetky test vyšli negatívne, aj na mlieko a iné, ale pozitívne nám vyšla práve táto vec. Iné príznaky nemá, len tú nešťastnú zápchu. Tento týždeň mám dostať viac informácií od našej alergologičky, ale zaujímalo by ma, či s tým má niekto praktické skúsenosti a prípadne čo pomáha. ďakujem

varvus5
31. júl 2015

ahoj ja mám viac vecí ktoré by sedeli po škoricovom sprcháči červené fľaky po tele, po citrusoch vyhodená na záver tehotenstva celé tehot mi nič nebolo. Bolesti hlavy, krče v bruchu - to nie vždy, opuch očného viečka urtikária pod očami úzkosti a hlavne sťažené dýchanie pískanie. Týmto všetkým som prešla a prechádzam a ešte zahlienenie.Kamoška je lekárka veľa o tom nevie konzultovala to vraj to je pozitívne no ešte by to vraj zopakovali o pol roka .čítala som tu o vit C a A a probiotikách na alergiu nemám nič hlavne ma zaujíma čo na to nasadzujú a či treba ešte nejaké vyš doplniť ešte ma napadla záha to neviem či tiež hist. dakujem ti

nikusqa
2. aug 2015

@varvus5 No tak ak sa ti to potvrdilo a mas prejavy, ktore si napisala tak urcite by som zacala dietovat, pozri si Švajčiarsky zoznam alebo Hrubiškovu brožurku uvidis, ktore z tychto dvoch bude viac na teba sediet 😉. Uziva sa na to vitamin C, ktory odburava histamin, potom antihistaminika (ale nie kazdy), zalezi aj od lekara, mne napr. doktorka hned dala antihistaminika, rok som ich uzivala a teraz iba prilezitostne. a ak ma clovek problem s travenim tak na travenie je vela druhov liekov, konkretne na HIT je Daosin, ale moze byt aj napr. Pankreolan, Nalcrom (je na predpis), Talcid, Kreon atd, potom kludne aj probiotika si vhodne ako prevencia. Ano aj záha moze suvisiet s HIT, je fakt neurekom priznakov, o ktorych clovek sotva tuší pokial si to nenastuduje 😉 . Co sa tyka vysetreni, take doplnujuce byvaju zväcsa gastro cize gastroskopia alebo kolonoskopia. Ale to sa odporuča iba v pripade ked ma naozaj clovek velke tazkosti a bezlepsuje sa to, vtedy moze prist do uvahy, ze tam okrem HIT moze byt aj nejaky iny zdrav. problem (zaludok, zlcnik, pankreas, creva).

monka30
2. aug 2015

@nikusqa prosim ta co sa tyka uzivania vitaminu C moze byt hoc aky alebo opat treba davat pozor na zlozenie?Uzivala som od Medpharma C zo sipkou 500mg a teraz mam celaskon 250mg.No dobre zevraj je este uzivat B6...tiez koli histaminu.

emiliar
3. aug 2015

Moj syn ma hit davame mu daosin a moze vsetko. Nema bolesti.

nikusqa
3. aug 2015

@monka30 najlepsi vitamin C je z DMka praškovy (rakusky), v takej bielomodrej umelej nadobke "Das gesunde plus" , Vitamin C Pulver. Ano aj B6 sa moze uzivat, ale to uz je na kazdom z nas co este budeme brat, niektory beru aj vapnik, zinok atd. zalezi aj ci telu chybaju vitaminy alebo mineraly. Ale najväcsie odporucanie je vitamin C a antihistaminika.

gabuliatko7
6. aug 2015

@nikusqa kolko toho vitaminu berie dospela osoba? je tam taka malilinka odmerka neviem kolko toho brat. Dakujem

nikusqa
6. aug 2015

@gabuliatko7 vies co ja osobne si davam 4 odmerky, lebo potom to je pre mna uz moc kyslee 😉

monka30
6. aug 2015

@nikusqa prosim ta v com je toto rakuske C lepsie od inych C-ciek?

nikusqa
7. aug 2015

@monka30 kvalitnejsie je ako ostatnee. Ked som skusala ine tak tie mi velmi nepomahali zlepsit stav, akonahle mi tiez jedna znama poradila toto tak som si to kupila a pomaha mi to :D

monka30
7. aug 2015

@nikusqa dakujem ti velmi pekne...

nikusqa
8. aug 2015

@monka30 a urcite to je aj tym, ze je to zahranicne. Vsak teraz je normalne ked ludia chodia kupovat za hranice, staci ist len do Kitse alebo Hainburgu a je vidno riadny rozdiel v kvalite potravin alebo drogerie a ceny su normalne. Ale tak vitamin C rakusky je super, ze predavaju aj u nas na Slovensku 😉 . Za malicko, rada pomozem ked viem 🙂

monka30
9. sep 2015

Ahojte...potrebujem poradit moze histaminik MAGNEZIUM aASPIRIN PROTECT?Dakujem...😉

anjel65
23. okt 2015

Zdravim,chcem sa opytay,kupili sme synovi Daosin a je tam napisane,ze jedna tabletka dva krat denne....to mam tu tabletku rozpolit?dakujem za odpovede

alenka777
23. okt 2015

@anjel65 jedna tabletka 2x denne znamená - 1 tabletka rano a 1 večer. Ale daosin sa takto neužíva, užíva sa tesne pred jedlom s vyšším alebo vysokým obsahom histamínu....

emiliar
23. okt 2015

@anjel65 nie to ma mat dve tabletky za den. Nas syn ma tri pred kazdym hlavnym jedlom.

anjel65
23. okt 2015

@alenka777 -jasne,to je logicke...nejak mi to nemyslelo

olesova
13. nov 2015

Vie mi niekto poradiť pred 2týždňami mi bola potvrdená hit hneď som nabehla na diétu vyhýbam sa všetkému čo je zakázané no stále nepociťujem zlepšenie začala som užívať daosin tri krát za deň aj celaskon plus megacečko a stále príznaky pretrvávajú bolesť čriev nafukovanie a nenormálna únava a závraty už som stoho na nervy lebo neviem kde robím chybu máte niekto podobné skúsenosti ? Budem šťastná ak mi niekto poradí

emiliar
13. nov 2015

@olesova moj syn ma tiez pomaha mu daosin pred kazdym jedlom regumisan a lactazan ma aj int lactozy.. kazdy den cerstve jedlo bravcove a vsetko z paradajok sme vynechali.

vikazv
13. nov 2015

@nikusqa Dobry den,chcela by som sa opytat ake antihistsminikum uzivate a aku davku vit C ??...mam tiez potvrdenu HIT ,za pol roka 15 kg dole ...

olesova
13. nov 2015

@vikazv ja užívam zodak 1za deň a vit c 4krát za deň 250mg celaskon

eliza149
13. nov 2015

@olesova ahoj mne tiež zistili túto diagnozu. dodržiavam dietu. je pravda že teraz som polavila v niektorých veciach ale príznaky mi tiež stále pretrvávali aj ked som ju dodržiavala uplne striktne uplne nafúknuté brucho závraty ale bolesti hlavy mi trošku prešli. Mám užívať nalcron pred jedlom ale vobec to nepomáhalo

nikusqa
13. nov 2015

@vikazv ja beriem Daseltu a vitamin C si davam podla potreby, ale zo zaciatku, ked clovek zacina s dietou tak je dobre ho brat 3-4x za den. No ja som tiez schudla...

eliza149
13. nov 2015

@nikusqa vy ste užívali vitamín c? fu to som ani nevedela. ja som schudla cez 20 kíl teraz som polavila lebo som už ževraj bola moc chudá ale cítím to aj na sebe že ked sa stravujem zasa normálnejšie že mi je horšie a bolia ma klby dosť ako to riešite?

nikusqa
13. nov 2015

@eliza149 ano C vitamin je na HIT ucinny a zmiernuje priznaky. Najlepsi je z DM-ka Das gesunde PLUS (vitamin C pulver) je v takej bielo-modrej nadobke aj s odmerkou. Cca 3-4x za den si to dat v 2 decovom pohari take 4 odmerky. No ja osobne si myslim, ze najdolezitejsie je dodrziavat dietu, vsimajte si kedy vas zacnu tie klby boliet a pripadne si aj zapiste co ste zjedli. Ja mavam hlavne zaludocne, crevne no proste traviace tazkosti a na to beriem enzymi a doplnky.

alenka777
14. nov 2015

@nikusqa mne vit. C príznaky zhoršuje....

naty1976
14. nov 2015

@olesova prečistenie (intoxikácia) organizmu je dlhodobejšia záležitosť a pokiaľ viem vtedy ide o veľmi prísnu dietu HIT má môj syn, menší organizmus a jemu čistenie od zistenia trvalo takmer 2 mesiace ... ale napriek tomu, že sa snažíme držať dietu (domáce produkty a len čerstvé produkty z obchodu , veľa zeleniny a ovocia, žiadne stabilizátori, konzervanty, farbivá, z nápojov iba čistá voda a mlieko a žiadne medikamenty ani vitamíny z lekárni iba v škôlke má klasickú stravu, ale musím povedať že tá je ok - žiadne závodné jedálne 🙂) reakcie HIT (ja tomu hovorím HIT záchvaty) sa mu opakujú v intervaloch 2-3 mesiacoch kedy akoby sa mu znížil enzým na min. hranicu a mi musíme aspoň niekoľko dní opäť poriadne dietovať. Zmenil sa tým jedálniček celej rodiny, ale vôbec to nie je hróza dá sa nato zvyknúť určite - mne to pripomína obdobie socializmu, detstvo - kedy mama kupovala základné potraviny a určite kvalitnejšie mäso a doma kúzlila 🙂, človek musí oprášiť tradičné recepty napr. ako sa robil niekedy puding bez prášku a pod.

janka5861
14. nov 2015

Ahojte , chceť sa spýtať ako sa prejavujú u vašich detí HIT záchvaty po zjedení nevhodnej potraviny ? Tiež nám diagnostikovali túto histamínovú intoleranciu . Začali sme obmedzovať potraviny ,ktoré jedával ,teraz ich už nemože ,ale som v štádiu keď začíname a vôbec neviem ,čo a ako ... hlavne by ma zaujímalo do akého časa sa prejaví nežiadúci účinok po zjedení nevhodnej potraviny .

eliza149
14. nov 2015

@nikusqa tie tráviace problémy mávam aj ja a je to dosť nepríjemné niekedy bolestivé až ako zapálený slepák:( musím len uplne presne dodržiavať dietu a vtedy su príznaky jemne. akonáhle zjem niečo mimo koláč, mrazené alebo niečo rozbolý ma brucho.Nevýhoda je že zle reagujem aj na mlieko takže len bezlaktozové musím piť. Dakujem za radu pojdem si ho veru zohnať lebo o tom som ani nevedela.

vikazv
14. nov 2015

@nikusqa konzultovali ste stravu aj s nejakym dietologom???...lebo mne nejako zle travi skoro vsetko jedlo, tak neviem kde robim chybu, alebo mam este daky iny problem, hmmm

piacere
14. nov 2015

@janka5861 u nás sa objavuje takmer okamžite. Synátor v čase najhorších príznakov (keď sme ešte nevedeli, že má HIT) mal nonstop upchatý nos, v noci kašľal až sa dusil, mal chronickú zápchu, bol unavený, nervózny, sťažoval sa na bolesti nôh (zrejme kĺbkov) a hlavne hlávky. A v neposlednom rade sa mu robili po tele obrovské červené vystúpené mapy, ktoré niekedy zmizli z večera do rána, niekedy to trvalo aj tri dni.