Hnisané očká u 9 mesačného bábätka
Ahojte, konecne som sa odhodlala napisat. Naozaj si uz neviem rady a som cela nestastna aky sme smoliari. Moj syn ma od narodenia problemy s ockami. Na zaciatku to bol len biely hnis pri ocku, no po prvom preplachu (v 4. mesiaci) sa to zacalo zhorsovat. Od masticiek, antibiotikovych kvapiek, harmanceku, repiku...sme vyskusali asi vsetko a nic nezabera. Maly ma teraz 9. mesiacov, 8x robeny preplach oboch oci a 2x sondaciu. Po tom vsetkom co si zazil sa nemozem cudovat, ze sa boji cudzich ludi, no ovela horsie je to, ze vobec neviem co mam robit. Vyskusali sme asi 3 ocne lekarky, z toho 2 rozne mu robili preplach. Citala som, ze niektorym sa to moze upravit vekom. Mate s tym niekto skusenosti? Verili sme, ze po prvom preplachu budeme mat pokoj, no kedze sme tuto drasticku proceduru museli absolvovat niekolkokrat tak ja uz tomu neverim. Sme azda jediny na Slovensku, co im nic nezabera a nikto nam nevie poradit? Budem Vam vdacna za vsetky rady, prosim pomozte!
ahoj, ja neporadim, jen mozna uklidnim. Dcera to mela od miminka snad skoro do roku. Ziju v Holandsku a tady s tim nedelali nic..dost vecem nechavaji volny prubeh. Rady jako kapnout do oci materske mleko atd. taky samo nezabirali. No nakonec to preslo samo, ale trapila se s tim dlouho. To masirovani by mohlo pomoci., ale jestli vam ani proplach ani atb. nepomohla, tak fakt nevim.
Teda jestli toho mel opravdu tolik, kolik pises, tak bych mu dala pauzu. To je docela zaber pro takove miminko. Syn to mel taky, ale u nej se to do par mesicu srovnalo, u dcery to trvalo fakt dlouho, ale po tom roku uz dobre.
Měla jsem se synem stejný problém, když byl miminko, narodil se předčasně (34+2), takže to také bylo tím a hlavně se to věkem zpravilo úplně samo, ale do roku tím trpěl, pak najednou vůbec nic, ale já jsem žádné protahování kanálků nedovolila! Naše dětská lékařka mi řekla, ať mu to nenechám udělat, že je to u malých dětí zbytečné, protože ty slzné kanálky jsou ještě malé a nevyvinuté a potřebují vyrůst a dozrát a po těch průplachách kanálků to může být ještě horší a stejně se to vrátí. Nám pomáhala borová voda (nebo voda z lékárny Opthal na mytí očí) místo běžné z kohoutku, vůbec jsme na očka nedávali vodu z kohoutku nebo nepřevařenou, hlavně při koupání pozor na stříkání. A už bych žádné průplachy nedovolila. A pak dcerka měla taky potíže jako miminko a po kapkách do očí měla očka ještě víc zahnisaná, zřejmě alergie na zinkové kapky, takže bez kapek pak byla očka v pořádku. Asi musíte být trpěliví a vydržet kapat, než malý ještě povyroste ☹
ahoj a čo mu vlastne zistili? z čoho to má? je to neaká alergia alebo má choré očká.......to by si mohla zistiť, odber krvi.........určite ste si prežili svoje....najhoršie keď na vyšetrenie s malým dieťatkom treba chodiť..........ja som oči deťom umývala s dokonalou vyžehlenou látkovou plienkou /na malé kúsky nastrihana/ namočenou vo vychladenej prevarenej vode........ak ti môžem poradiť............skús si nájsť ozaj dobrého odborníka..........pretože nemôžu kadečo skúšať.......... viem že je ešte malý ale aj tak.................a čo prievan v izbe/dome kde bývate......pozor na šampón na vlasy mydlo, a penu do kúpeľa ak použivate tak len protialergickú.
výborné sú kvapky ocuflash.my sme mali toto isté .maličkej 3 krát prerážali očný kanálik.pani dokt.povedala ,že niektoré prípady sú také vážne ,že chodia na prerazenie aj ráno a poobede..vyhladajte odborníka.je to strašné také zahnisané očká.aj moja malá ani si nevedela očko otvoriť..ja som jej to dala robiť ako 2 týždnovej.
@gabbykallay ahoj aj my sme mali od narodenia zahnisane jedno ocko. boli sme dvakrat na preplach a uz sme planovali prerazanie kanalika a jedneho dna to mal osem mesiacov sa zobudil a po hnisu ani stopy. uplne sme to nechapali . vyzera to tak ze z toho len potreboval vyrast. ale dovtedy sme vyskusali asi vsetky druhy ocnych masticiek aj kvapiek a nic. stale som mu ockko cistila s ocuflashom + masirovanie kanalika to ako tak zmiernilo ten hnisik.
drzim palce aby sa to aj vam upravilo tak ako nam 🙂
Ocka masirujeme denne, momentalne mu striedam ocu flash a ophtalmo septonex a vytierame hnis s opthalom. Tento tyzden ma zase ocka velmi skarede, asi aj preto som sa odhodlala napisat ☹ Zda sa mi, ze ho to musi aj svrbiet, lebo si casto ide s rucickami do oci. Uz som aj chcela ist opät k ocnej, ale poviem pravdu ja sama mam uz paniku z toho preplachu. Stale verim, ze sa to nejako upravi, no 9. mesiacov a neprestava to. Niektore mamicky pisali, ze preplach nie je az taky hrozny, tak po nasich skusenostiach mozem povedat, ze pre nas to je vsetkych velmi bolestive. Maly trpy v vnutry a my vonku. A ci nam nieco zistili? Doktorka po sondacii nam akurat povedala, ze sonda isla pod tlakom, takze slzniky ma vraj uzke. Chcela nas posla na operaciu, ale to my zase nechceme. Musel by ist do narkozy a mame o maleho strach. Co sa tyka vyterov z ociek, tak tie nam nechce nikto robit, vraj stale sa tam aj tak najde nieco ine pokial slzniky nie s priechodne.
@janka196 Janka asi sa vam stal zazrak, na ktory aj my kazde rano cakame 🙂
My jsme měli taky velké problémy, i když jen v jednom oku. Ráno a v noci každý den tam měl tolik zeleného hnisu, že ani nemohl otevřít oko.
Jednou jsme jeli na hory, to mu bylo asi 4 měsíce, počasí se tam docela zkazilo, foukal silný vítr a vůbec bylo děsně hnusně a já jsem ho tam krmila na pařezu a říkala jsem si, že tohle určitě odmarodí a místo toho druhý den nebylo po hnisu v oku ani stopy a od té doby máme pokoj. Úplně zázračné uzdravení.
Jinak žijeme ve městě, kde je hodně smogu, takže jsem si říkala, že to asi bylo tím, že ten kanálek, který není dokonale průchodný se zanáší ještě tím bordelem ze vzduchu a ty hory mu prostě nějak pomohly to pročistit. Tohle je jediné logické vysvětlení, které mě napadá.
@gabbykallay vsetko robis spravne. uz to nechaj tak. on vyrastie, tym padom sa mu zvacsia aj kanaliky. moj mladsi to mal hned od narodenia. robili sme to co ty, ale preplach som nedovolila. je to tym ze oni nevedia dobre vysmrkat sopel. preplachuj mu niekolko krat denne aj nos slanou vodou pod tlakom a vysmrkat alebo odsat. u nas to bolo do roka zle a postupne to ubudalo. cim skor ho nauc smrktat. moj ma tri roky a zeleny hnis mu ide uz len vtedy ked je zasopleny. takze striekame hypotonicky hypomer a vysmrka. o par minut ma uz ciste aj oko. kup si ten hypomer HYPOTONICKY. stoji len 5e, a to je ze hypotonicky znamena ze tlakom uvolnuje opuch. keby nieco napis IP skusensoti mam s tym bohate. u oboch synov
@xlucia Momentalne ma maly zeleno-zlty hnis, bojim sa, aby mu neposkodil zrak. Je vsak pravda, ze z nosa mu stale nieco vysajem. Kto Vam poradil hypomer hypotonicky? Na stranke som citala, ze je az od 5 rokov? Vy ste ho kedy zacali uzivat? http://www.adcc.sk/web/zdravotnicke-pomocky/det...
Inak dakujem vsetkym za odpoved, citim sa trochu lepsie ked viem, ze ma, alebo mal niekto podobny problem a ze sa moze vyriesit.
ahoj nám tiež hnisa očko od narodenia a vraj by sa to malo tak asi po 1 roku upraviť tak som zvedava ale ja by som malej nedavala preplachovať očne kanaliky ak ozaj netreba. ak hnisa očko repik určite nie repik je na rany a nie na oči ten stav toho hnisania len zhoršiš, velke percento mava hnisave očka je to normalne, nám sa osvedčilo to že ked karolinke hnisa očko tak jej ho vymyvať prevarenou vodou, momentalne dojčenskou ak už nekupuje dojčensku tak možeš normalnou vodou ale ju prevar a to jej vymyvať aj 3-4-5krát denne založi od toho ako vela a za aky čas jej zas zahnisa niekedy ked zahnisa očko a ja hned začnem vymyvať tak stači aj rano a večer iba vymiť ak to podchytiš včas, mastičky tiež nedavaj mastičky su na zapal a nie na hnis a ked tak mastičky sa davaju na večerne hodiny a nie cez den tak sme to mali vysvetlene od očnej a ak sa to vracia daju sa spraviť aj vyteri ale tie najlepšie skoro rano a podla nich sa da zistiť prečo hnisa očko ale my sme už neboli dať robiť vyteri lebo nám so osvdčilo no vymyvanie očiek prevarenou vodou a potom jej kvapnem očne kvapky OCU Flash daju sa kupiť aj bez predpisu a stoja okolo 2,49e, tieto kvapky možeš ak hnisa očko aj 5x denne kvapkať - tiež nám ich predpisla očna a to som na kajke vyskašala viac očnych kvapiek a tieto sa osvedčili - takže ak hnisa očko tak hnes začnem vymyvať a potom jej kvapnem kvapky do očka z tychto kvapiek a behom 2 dni neni ani naznak hnisaveho očka a ešte možeš vyskušať vysať noštek či nahodou niesu sopliky, dieťa može mať sopliky vnutorne a nemusie tiecť von a niekedy očko zvikne zahnisať aj preto že sopliky su , napr. kajke išli zubky a z toho sme mali sopliky a zahnisalo očko, začala som sopliky ťahať a očko prestalo hnisať ani som nemusela kvapkať len som ho vytrela aby ho nemala zaleptane a to som tiež možno 2 x urobila.
ale trapiť dieťatko takto joj moja chudatko vyskušaj tento lahši sposob a ak by nezabralo ani toto tak už neviem ale tolko vyplachov a prefukov robiť to radčej si kup ten roztok čo sa snim vyplachuju oči - tiež to mam na doporučenie od očnej a možeš vyplachovať očka ty a určtie to dieťa bude lepšie znašať ako ked mu to bude robiť niekto cudzi a my dospely dame do nadobky ten roztok a oko do nadobky a žmurkame ale dieťa to nevie takže do injekčnej striekačky si daš roztok a v strekneš babatku do očka tak aby to tieklo z oka smerom von aby si vlasne vyplachla očko.
ináč ja zviknem kajka kvapkať do oči aj ked nema zahnisane lebo prach špina a babo si potom šudli očka, je dobre ak s mu takto raz za čas očka prečistia neni to prijemne ani pre nás dospelych a pre dieťa čo si nevie rado tak už duplom, kvapkanim do očiek sa nič nepokazi a hocičo tam može dieťatku padnuť, vletieť, či nejaky chpok čo ani vidieť neni a dieťa si to samo nevyberie len šudlika, dokonca som si všimla že kajka sa splienky taky biely chlpok v oku a nešudlila si takže si nemus dieťa za každym šudliť očka, občasne kvapkanie nezaškodi to sa možeš aj s dr. o tom porozpravať a doporučuje sa to aj ked si pozrieš ako sa dieť kupe a čo všetko sa mu čisti po kupani....
tak dufam že sa očka skoro uzdravia a drobec bude spokojny 🙂
ahoj gabby. mojej dcere hnisaju oci uz piaty rok. Zacali jej hnisat asi ked mala nejake dva tyzdne, odvtedy sme skusili asi vsetko, a nikdy nic nepomohlo. Vzdy to bolo ale spojene so soplikmi alebo upchatym nosom. Ked sa jej to objavi, dam jej tu antibio masť (ked spi) a zvykne jej to do troch dni prejst.. ale s najblizsou nadchou sa to zase vracia. (Na ocne chodime pravidelne, dava nam len nejake kvapky a mast na to). Asi som ti nepomohla, ale nie ste jedini, ktorym nic nezabera..
@iffka2002 Davali ste jej robit aj preplachy? Neskusali ste nejake homeopatika?
@gabbykallay mojej dcerke hnisali od narodenia,zo zaciatku to bolo strasne ale zacali sme masirovat a casom to preslo.Este asi do roka a pol jej trocha hnisali ked fukal vietor ale od vtedy je pokoj.Mne hovorila nasa lekarka ze vekom sa to zlepsuje,treba masirovat a ocka vytierat.
@gabbykallay preplachy pravidelne do prveho roku.. ale nikdy to nemalo nejaky efekt. Homeo sme neskusali, resp, ja to uz nejako extra neriesim, lebo tie maste na chvilu pomozu, az do dalsieho prechladnutia a nadchy. A su na to aj homeopaticke kvapky alebo tak?
@iffka2002 Nam vravela detskarka, ze by sme to mohli vyskusat. Osobne celkom verim homeopatikam, kedze mne dost pomohli pocas tehotenstva. Vravela, ze musi zobrat vyter a podla toho co najde da na to homeopatika. Vraj ak tak dlho to trva musi to mat pricinu nejaku zvnutra. Co je dost logicke, no clovek je skepticky po tom vsetkom co si presiel. Nam vzdy vraveli, ze maste nemame davat, pretoze este viac upchaju slzny kanalik. Ak by nieco zabralo, tak ti dam urcite vediet. Co ste robili, ked ste mali hnisave ocka? Ja mu davam Opthal a ako pisala zmrzlinkams, tak som dnes skusila aj do injekcnej striekacky dat opthal a vystriekat mu ocko. Protestoval, no najprv som si to vyskusala na sebe a kedze to vobec neboli, nestipe ani nic, tak som to vyskusala aj malemu. Som zvedava, ci sa chudatko zase zobudi so zalepenymi ockami.
@gabbykallay cim je dieta mensie, tym je to neprijemnejsie.. velmi ma to trapilo, ked bola moja este mala.. vtedy som vselico skusala, vytierat očiankou (z lekarne), rozne kvapky, maste, aj tie preplachy.. ale sa to vecsinou vratilo pri nadche. Teraz jej dam framykoinovu mast ked spi a najnovsie mala kvapky uniflox tusim, a jej to preslo- lebo aj nadcha presla. Ale to som uz pisala🙂
@gabbykallay este ma napadlo, ci nema tvoj syncek slaby zrak a ci sa jeho oci prilis nenamahaju- a kvoli tomu to hnisanie. Moja dcera ma 7micky dioptrie (velmi silne) a istu dobu som jej prelepovala jedno oko takou paskou aby sa to druhe cvičilo- a potom sme to prelepovanie striedali. A to oko, ktore sa malo cvicit a namahat, okamzite zacalo hnisat po par hodinach. Vysetrovali vam uz ocne pozadie? Ci nepotrebuje okuliarky.. ci to nie je ten dovod..
@iffka2002 tak to ma ani nenapadlo, pretoze ani ja, ani manzel nenosime okuliare a nezdalo sa mi, ze by mal nejaky problem so zrakom, no za pokus to stoji. dakujem za radu snad aj nam sa to nejako upravi. Jasne, ze ma to trapi, ked to dna mu musim kazdu chvilu utierat oci od hnisu. Neznasa to a ja tiez, ale co mam robit? Nemozem mu nechat tak, aby mu z ociciek tiekol hnis, pretoze ma ho dost agresivny a potom mu cele viecka scervenaju a opuchnu.
@gabbykallay ahoj 🙂 chcem sa opytat ako a ci to preslo. Moj maly ma 9 m a ten isty problem od narodenia. S tym rozdielom ,ze m, sma na preplach neboli. Do pol roka sme cakali a v 7m sa to uplne vytratilo, no teraz uz asi 3 tyz. znova. Ja ho nechcem a ani seba stresovat tym preplachom, kedze on je taky bojko aj bez toho. Ale som tiez uz zufala. ☹ Neviem ci cakat alebo ist na.tenpreplach. Tiez sme boli u dvoch.ocnych, mnozstvo antibietik ale nic nefungovalo akurat mam pocit, ze co chodime na.plavanie tak chlorova voda to zlepsila, ale terz je to aj tak opat hrozne.
Ahoj, no mi sme bojovali s tym skoro do dvoch rokov, mal 12 preplachov a asi 3 sondaze. Ptipadalo mi to, ze to je never ending story 😢, kopec antibiotickych kvapiek... No a tak ako moj mudry brat vravel, pockaj on z toho vyrastie, ked sa mu budu zvacsovat vsetky organy, ked bude rast zvacsia sa mu aj slzne kanaliky. Skus ak sa da hned na zaciatku, ked si len zacina suchat oci dat mu oftalmo septonex. Ja by som asi nepodstupila to co sme si presli mi, vycerpavalo to nas vsetkych :( vyskusali sme asi piatich roznych lekarov a teraz uz mame pokoj. Daj vediet ako to s vami dopadlo, odporucam sa poradit aj s nasim lekarom mudr. Doboczi, kosice, mikrochirurgia oka. Drzim prsty 🌼
@gabbykallay ja som bola na poliklinike sever a u Fejkovej, ale nebrali to nejako katastrofalne, ze ak to neprejde tak potom sa ukazeme, no nam to preslo asi na mesiac a potom znovu. A ten doktor vam co odporucil? Ja sa len bojim, aby mu to zrak neposkodilo, ze to tak nechavam. Tak neviem, ci opakovat navstevu u lekara alebo vyckat. Teraz mame sopliky asi kvoli zubkom a ocko zle.
Boli sme aj u Fejkovej, no ta sestricka a aj ona mali "uzasny pristup" k detom a rodicom, ze ber nohy a utekaj. Oni na toryskej maju najmodernejsie pristroje a pozrel mu aj ci nema poskodeny zrak, platia sa 2€, je to sukromna klinika. No boli sme tam aj u ineho lekara a nebol taky dobry ako ten nas. Poradi ti, pozrie sa na to, ak to prilis dlho trva, tak by som nechala lekara sa na to pozriet. Antibioticke kvapky moj maly bral kopec a neznicili mu zrak, no ktovie co by narobili infekcie.
@jarkac23 presne s tymto istym sme sa trapili s dcerkou od jej narodenia az doteraz, ma 9 mesiacov, 2x preplach, masirovanie ociek, nekonecne mnozstva vseliakych kvapiek, atd......stale zlty az zeleny hnis, dokonca sa zdalo, ze ma aj upchate dutiny, kedze hlavne pri kojeni stale akokeby "chrapčala", ako ked ma clovek upchaty nos, boli sme s tym aj na krcnom, ale dutiny uplne priechodne a aby som nezabudla, ked mala ocka uz naozaj poriadne hnisave a zeleny hnis, tak tiez mala aj sopliky, podla mna to ma nejaky suvis, odkedy som pozorovala dcerku celu tu dobu.....v 5. mesiaci bol druhy preplach a uz a zdalo, ze je to ok, ale postupne opat zacali hnisat viac a viac a nakoniec sme minuly tyzden skoncili az na ocnej klinike v BA na Kramaroch, prave dnes sme dali posledny krat kvapky a pevne verim, ze sa to uz viac nebude opakovat.....sama doktorka mam povedela, ze dufa, ze nas tam uz viac neuvidi 😀 urcite hnisanie netreba podcenovat, pokial nezaberu uz aj antibioticke kvapky, tak nezaberie nic, presne ako mi uz na zaciatku povedala aj nasa pediatricka.....pomoze uz len odbornik, ale naozaj odbornik 🙂
Jarka este som ti chcela povedat, ze skoro vsetky preplachy nam robila masiarka Fejkova, dala nam podpisat nejaky zdrap a bez toho, aby sme s tym suhlasili malemu robila aj sondaz. Vraj po sondazi mozu vzniknut vzrasty. Raz nam robila preplach Orlovska. Moja znama mala s malou podobny problem, no robili jej niekolko preplachou bez sondaze v PP a okolo roku po dovolenke pri mori sa jej oci zlepsili. Mojmu malemu vsak vsetko pomohlo tak na chvilu a potom sa to opat vratilo a zase mal hnisave oci. Najviac mu pomohlo more a ked spadol do tej slanej vody a par krat sa poriadne ponoril. Potom mal zase akoby hnis no potom mu to uz preslo, ale zlepsilo sa to sz ked mal 2,5 roka. Na vsetko treba cas a dobreho lekara. Keby maly bol zase maly, tak uprimne uz by som ho takto nenechala trapit. Ziadne preplachy a uz vobec nie sondaze. Ak by mal hnisavo zlty vytok, tak by som navstivila lekara nech mu da na to kvapky a snazila sa mu drzat nos ako pocedala Vierka cisty, cize morska sol do nosa a pod. Presne aj malemu zahnisali oci akonahle mal nejake svinstvo v nose. Pediatricka mu zobrala vyter a vedeli sme ci mu mame dat pamykon. Niekedy ocny mi nakazal dacat ocne kvapky do nosa. A nas doktor mu oci vycistil az potom nasadil liecbu. A ano potrebne bolo mozno 4-5 denne masirovst slzne vacky pri nose kruzivymi pohybmi.

@gabbykallay masírovali Ste po preplachu očné kanáliky?