Horúčky, biely jazyk a pľuzgiere u päťročného dieťaťa
Co je toto za chorobu? Syn ma 5 rokov.
Neustale velmi vysoke horucky (40 C) od piatka vecer. Zrazia sa pekne liekmi ale znova nabehnu.
Napuchnute, cervene dasna, biely jazyk, zopar velmi bolavych pluzgierov v ustach a jazyku
Nechutenstvo
Neustale bolesti brucha v okoli pupku, ktore odzneju po podani liekov na horucku.
Krvne testy ukazali iba vysoke CRP 40, inak viac menej v poriadku.
Zapaleny slepak doktor vylucil pred 2 dnami.
Usi skontrolovane a v poriadku.
Vyslo mi ze herpeticka angina, ale tam by nemali byt horucky 5 dni.
Berie amoxicilin od stredy vecer, zatial ziadny ucinok. Viem je asi skoro ak je to bakterialne.
Dnes sam od seba zaspal o 5 poobede na gauci. Prvy krat v zivote. Vzdy musim uspavat. Takto zle mu nikdy nebolo. Je vycerpany.
@andreatytler čo povedal lekár?
@terezka2911 Nevie. Nejaky zapal, asi usi, aj ked vyzeraju zdravo, preto dal tie antibiotika.
@terezka2911 Nevie. Nejaky zapal, asi usi, aj ked vyzeraju zdravo, preto dal tie antibiotika.
@andreatytler https://mamaaja.sk/chore-dieta/choroby-deti/inf...
je to infekcne moze to trvat aj dlhsie, vyssie davky vitaminu B komplex, pit len vlazne, nedavat kysle je to bolestive
niekedy deti najma mensie koncia na infuzkach
zvacsia sa uzlinky aj v brusku preto moze aj to boliet
@andreatytler podľa mňa to bude tá herpeticka angína a plus ešte niečo k tomu sa primiešalo. Nechaj ho veľa spať, a nech iba pije a užíva lieky. Syn mal túto herp.anginu a týždeň nejedol,iba spal, plné ústa aft, krvácajúce ďasná, horúčky. Do toho dostal hnisavu zápal uší, až mu museli prepichovat bubienky..dostal isoprinosine a antibiotiká. Mal iba 2,5 roka vtedy. Držím palce
@andreatytler môjmu sa takto prejavovali anginy. Presne aj bolesť brucha, niekoľko dní vysoké horúčky aj cez 40st. Zabrali vždy až atb. A to ozaj rýchlo.
tu mas k tomu tiez clanok, u nas na infekcnom sa rozdrvil B komplex s troskou vody a tym sa potoerali tie afty ale urcite maju u vas na potieranie nieco
Ja som mala pri herpetickej angine horucky vyse tyzdna...
@andreatytler skusila som gpt, kedze si tak podrobne rozpisala - len si to over, nepoznam taku chorobu ani priznak:
Najpravdepodobnejšie diagnózy (vylučovacou metódou):
🦠 Herpetická gingivostomatitída (prvá infekcia HSV-1)
✅ Vek zodpovedá (najčastejšie 1–5 rokov)
✅ Vysoké horúčky 3–7 dní
✅ Opuchnuté ďasná, biely povlak jazyka, bolestivé pľuzgiere v ústach (jazyk, sliznice)
✅ Nechutenstvo, bolesti brucha (z horúčok a bolesti pri prehĺtaní)
✅ Spavosť a vyčerpanosť z horúčky
❌ Antibiotiká nezaberú (ide o vírus)
✅ CRP býva zvýšené len mierne (do 60)
👉 Toto sa veľmi podobá tvojemu popisu
My sme mali herpetickú gingivostomatitída a teploty trvali vyše týždňa.
Ten opis úplne sedí, keď bol chorý syn.
Baby, super ste! O Herpetickej gingivostomatitíde som nikdy nepocula. Googlim uz 3 dni ale toto som nenasla.
Alebo aj ta herpangina, kedze vidim ze sa vam tahala aj dlhsie.
Dakujem. ❤
Baby, super ste! O Herpetickej gingivostomatitíde som nikdy nepocula. Googlim uz 3 dni ale toto som nenasla.
Alebo aj ta herpangina, kedze vidim ze sa vam tahala aj dlhsie.
Dakujem. ❤
@andreatytler skoré uzdravenie prajem, toto nás ako choroba potrápilo najviac. Ani lekárka nevedela zo začiatku, čo to je. Tiež atb, nezaberali. Potom mi povedala, že som zbytočne hysterčila, že ona hneď vedela, že to bude vírusové...
Nieco podobne mala dcera po prekonani kiahni..u nas sa to vola ludovo slintacka.. bolave afty a vysoke horucky. Nasadili sme vysoke davky B-cka tekutu stravu a absolutny pokoj
@andreatytler ak je to herpetická angína, tam sa ATB nepodávajú, tie to práve ešte zhoršujú, syn si tým tiež prešiel, pediatricka nám tiež dala najskôr ATB, skončili sme na ORL, tam to lekár hneď diagnostikoval a zrušil ATB, že tie to ešte zhoršujú.
@andreatytler ak je to herpetická angína, tam sa ATB nepodávajú, tie to práve ešte zhoršujú, syn si tým tiež prešiel, pediatricka nám tiež dala najskôr ATB, skončili sme na ORL, tam to lekár hneď diagnostikoval a zrušil ATB, že tie to ešte zhoršujú.
@michaelacabadova Ved prave. Rozmyslam ze zrusim tie antibiotika. Lekar na pohotovosti si myslel ze zapal ucha a preto to dal. Idem zajtra zase k pediatrovi a tak sa ho opytam ci mame tie antibiotika brat.
Dakujem za radu. Tvoj syn mal tiez pluzgiere v ustach pri herpetickej angine? Ako dlho ich mal. Co som citala archiv tu na konikovi a googlila, tak vraveli ze oni rychlo miznu.
Ja som mala pri herpetickej angine horucky vyse tyzdna...
@aaadkaaa A ako dlho trvali tie pluzgiere v ustach prosim?
Syn doslova nic neje uz 6 den. Je ako pierko a to pred par mesiacmi som ho uz nevladala niest v naruci.
@aaadkaaa A ako dlho trvali tie pluzgiere v ustach prosim?
Syn doslova nic neje uz 6 den. Je ako pierko a to pred par mesiacmi som ho uz nevladala niest v naruci.
@andreatytler no dobre 2 tyzdne som sa nevedela normalne najest, cela choroba, kym som bola uplne fit, trvala mesiac
@andreatytler podľa mňa to bude tá herpeticka angína a plus ešte niečo k tomu sa primiešalo. Nechaj ho veľa spať, a nech iba pije a užíva lieky. Syn mal túto herp.anginu a týždeň nejedol,iba spal, plné ústa aft, krvácajúce ďasná, horúčky. Do toho dostal hnisavu zápal uší, až mu museli prepichovat bubienky..dostal isoprinosine a antibiotiká. Mal iba 2,5 roka vtedy. Držím palce
@jesenzima To muselo byt hrozne v takom veku a este take komplikacie. Ale deti su velky bojovnici.
@andreatytler no dobre 2 tyzdne som sa nevedela normalne najest, cela choroba, kym som bola uplne fit, trvala mesiac
@aaadkaaa Och boze... hrozna choroba. Dakujem za odpoved.
To nas este caka vela chudnutia. ☹
@aaadkaaa Och boze... hrozna choroba. Dakujem za odpoved.
To nas este caka vela chudnutia. ☹
@andreatytler ahoooj už je syncekovi lepšie? Co povedal pediater?
@andreatytler nemá náhodou sarlach?
Pred rokom som bola s dcérkou hospitalizovaná. Vtedy mala 1 rok a 4 mesiace. Mala herpetickú gingivostomatitídu a odmietla hocičo prehltnúť. Veľmi nám pomohol B vitamín.
och, syn to mal, ked mal asi 3 roky. Strasne plakal, nevedel spat ani jest. Pozor, je to vysoko nakazlive. Odporucam zvysit vit. D ako bolo spomenute a len vydrzat. Drzim palce
Skoré uzdravenie synčekovi, verím, že dnes sa už má lepšie 🍀
Skoré uzdravenie synčekovi, verím, že dnes sa už má lepšie 🍀
@martinuccia To som si aj ja myslela ze sarlach, ale nemal taky "jahodovy jazyk" a ani vyrazky (viem ze deti mozu mat aj bez vyrazok) a horucky neprestavali ani na 3 den s antibotikami. Ja som si ista ze to bola tato herpeticka gingivostomatidida, lebo tie dasna mal neskutocne napuchnute a cervene a pri najmensom dotyku mu krvacali.
@sandra49 Pediater ze nejaky virus a v ustach ze ma zabu kedze mal uplne biely jazyk a dal mu antimikoticku ustnu vodu na vyplachovanie. Ja som aj nakazala muzovi (lebo on isiel s nim) aby sa opytal na tuto herpeticku gingivostomatididu, ale on to nechal tak. Aj tak by pediater s tym nic neurobil. Ja som potom zobrala syna aj k zubarovi, kedze je to choroba dasien som myslela ze ti to budu poznat, ale tiez nula bodov. Este si tam aj fotili synove dasna a volali ostatnych zubarov sa na to pozriet. Nebyt zien tu na fore, tak nikdy neviem co nas to prevalcovalo. Kupila som tekute vitaminy a pribiotika a tym som ho liecila. Antibiotika sme stopli na 3 den.
@plamienka555
@radostka
Ano, nevedel prehltnut a ani spat. Cely tyzden bol non stop na liekoch od bolesti aby ako tak fungoval aj ked tie lieky pre deti nemaju vela aktivnych latok, ktore skutocne blokuju bolest. Hrozne, to musi byt pre tak male deti. Ja som syna nutila pod hrozbami aby pil. Hnusna som bola na neho, ale nebyt toho, tak tiez skoncime v nemocnici. Vcera si prvy krat prisiel pytat jedlo. Ruky a nohy ma ako palicky po tyzdni hladovky, ale to sa lahko napravi.
@oblecenie99 Dakujem. Ano, uz je dobre. Horucky mal 6 dni a bolave usta 9 dni. Dnes uz nema ziadne pluzgiere v ustach, iba jazyk stale biely a dasna trochu cervene, ale uz odpuchli.
@martinuccia To som si aj ja myslela ze sarlach, ale nemal taky "jahodovy jazyk" a ani vyrazky (viem ze deti mozu mat aj bez vyrazok) a horucky neprestavali ani na 3 den s antibotikami. Ja som si ista ze to bola tato herpeticka gingivostomatidida, lebo tie dasna mal neskutocne napuchnute a cervene a pri najmensom dotyku mu krvacali.
@sandra49 Pediater ze nejaky virus a v ustach ze ma zabu kedze mal uplne biely jazyk a dal mu antimikoticku ustnu vodu na vyplachovanie. Ja som aj nakazala muzovi (lebo on isiel s nim) aby sa opytal na tuto herpeticku gingivostomatididu, ale on to nechal tak. Aj tak by pediater s tym nic neurobil. Ja som potom zobrala syna aj k zubarovi, kedze je to choroba dasien som myslela ze ti to budu poznat, ale tiez nula bodov. Este si tam aj fotili synove dasna a volali ostatnych zubarov sa na to pozriet. Nebyt zien tu na fore, tak nikdy neviem co nas to prevalcovalo. Kupila som tekute vitaminy a pribiotika a tym som ho liecila. Antibiotika sme stopli na 3 den.
@plamienka555
@radostka
Ano, nevedel prehltnut a ani spat. Cely tyzden bol non stop na liekoch od bolesti aby ako tak fungoval aj ked tie lieky pre deti nemaju vela aktivnych latok, ktore skutocne blokuju bolest. Hrozne, to musi byt pre tak male deti. Ja som syna nutila pod hrozbami aby pil. Hnusna som bola na neho, ale nebyt toho, tak tiez skoncime v nemocnici. Vcera si prvy krat prisiel pytat jedlo. Ruky a nohy ma ako palicky po tyzdni hladovky, ale to sa lahko napravi.
@oblecenie99 Dakujem. Ano, uz je dobre. Horucky mal 6 dni a bolave usta 9 dni. Dnes uz nema ziadne pluzgiere v ustach, iba jazyk stale biely a dasna trochu cervene, ale uz odpuchli.
@andreatytler B vitaminy mu davaj aj po skonceni choroby je to prevencia aj podpora pri tomto
@andreatytler B vitaminy mu davaj aj po skonceni choroby je to prevencia aj podpora pri tomto
@mamina7070 Ano, urcite budem davat. Uz aj pred tym som davala, ale evidentne male davky. Stale mal zadery a tie sa mu za tento tyzden krasne vyliecili.
ano aj na zadery aj na kutiky ak sa robia treba zvysit skupinu vit B
drzte sa
Neviem ako sa to odborné povie. Dcéra mala afty. Skončila na infuziach. Tie ju zavodnili a choroba rýchlejšie odznela. Na afty v puse je najlepšia ratamkva tinktúra. A vyššie dávky vitamínov, hlavne B

@andreatytler čo povedal lekár?