Hypotonus u 9 mesačnej dcérky. Máte skúsenosť?

sarlotkaemes
4. mar 2015

Ahojte,
neviem ako dalej, tak by som sa chcela opytat Vas. Dcerka ma 9 mesiacov a este nelozi, nesedi. Na poradni nas nikdy neposlali k neurologovi, udajne je pevna a nie je to treba, lebo je leniva. Nedalo mi to, tak som dcerku na neurologiu objednala. Co mi tam povedali, bolo na zrutenie. Udajne je "makka" (hypotonus) a pozadu vo vyvoji 3 mesiace a ze jej musia urobit sono mozgu. Rodila som na Antolskej a tam jej ho robili, vsetko v poriadku. Dcerka prospieva, pekne spinka celu noc, krasne vsetko papa, skoro vobec neplace, uz mame 2 zuby. ked ju dam na brusko, vydrzi tak. Hned odtial som so spravou z neurologie utekala pediatricke a ked som jej to vsetko referovala pozrela na spravu a povedala ze nechape preco ma tak neurologicka vystrasila, ze diagnoza hypotonus nie je nic strasne a upravi sa to cvicenim. Uz som dcerku objednala na rehabky. Mate s tym niektora skusenost? Za odpovede dakujem.. Bojim sa o nu.

motovidlo
4. mar 2015

Hypotonus je oslabené svalové napätie. Môj syn je hypotonický, prejavuje sa to oneskorením hrubej motoriky, je celkovo slabší, oproti rovesníkom začína niektoré veci neskôr (sedenie, chodenie, samostatná chôdza po schodoch a pod.). Určite je dobré cvičiť, chodiť plávať, prípadne hypoterapia, ak máš možnosť.
Nie je to žiadna katastrofa, rozhýbeš ju, neboj. Len treba trošku viac podporovať tú hrubú motoriku ako u úplne zdravého dieťatka.

bonaqa2013
4. mar 2015

Tvoj nadpis ma vystrašil

bambibam
4. mar 2015

začnite veľa plávať ,striedavé sprchy ,masáže ....a motivácia dieťatka za hračkou , dialkovým, u nás bol top plastová flaša.

janikes
5. mar 2015

neboj sa nic hrozne jej nie je 🙂, mojmu diagnostikovali hypotonus v 8M a odvtedy cvicime, ked mal 12M sa zacal plazit a teraz zacina stvornozkovat, a dokonca sa aj trochu vzopierat na nozicky, stale este nesedi....ale inak je uplne normalny 🙂, a tu hrubu motoriku dozenie....ved ked bude velky aj tak nikoho nezaujima, ci zacal chodit v 9M alebo v 20M. S cim treba ratat, asi z nej olymijsku vitazku mat nebudes, ale skor mali ITckarku 😀 . Tak hlavu hore a hor sa do cvicenia. Zaroven odporucam, dohodni sa s neurologickou, aby vas poslala na rehabilitacny pobyt do www.tetis.sk, su tam fakt super, nam pomohli, a chystame sa znovu. Este pozor na tie masaze, co odporuca prispevok vyssie, pretoze ak by si ich robila len takym hladkanim, tak to uvolnuje svaly a narobila by skor zle, skor take stipkanie noziciek a zadocku...,

ssussie
5. mar 2015

Aj my sme ho mali resp. mame...uz nevim posudit. Prvy raz sa posadil v desiatich mesiacoch, chodit zacal v patnastich mesiacoch a v osemnastich mesiacov som ho postavila na lyze 🙂. Takym detom len treba podporovat pohyb akokolvek - nechat ich santit, lietat, behat, my sme mali aj predilekcne postavenie hlavicky. Presli sme si vojtovkou, ale na ten svalovy tonus som vojtovku odmietla a cvicili sme na fitlopte - take cviky, ked sa dieta gula na lopte - na brusku a potom na chrbatiku - to pomahalo velmi rychlo... A tabulky su socialistickym prezitkom 😉