Infekčná mononukleóza u detí. Aké máte skúsenosti?
Ahojte. Rada by som sa Vás spýtala, či má niektorá skúsenosť s infekčnou mononukleózou a dieťaťa. Moja dcéra má 3 roky a dnes jej diagnostikovali mononukleózu. Vo štvrtok ideme na odber na hepatálne testy. Môže ísť malá do kolektívu, do škôlky? Musí mať nejakú diétu, alebo sa nejako obmedzovať v pohybe? Ona je dosť aktívna a nevydrží sedieť na zadku a nič nerobiť. Môže sa jej to niekedy vrátiť? Ďakujem.
Ahojte ,trošku to tu oživím,nakolko je to teraz v našej mš aktualne :(((...poprosim vas o radu,dnes nas čakal na nastenke v školke odkaz :(((((,mame v školke infekčnu mononukleozu,mam nechat maleho doma,nedavat ho do školky,na ako dlho?????,kym sa to tam "vyčisti"???nerada by som bola, aby to dostal,mame zniženu imunitu,byva sice v mš iba na pol dna,ale ajtak,poprosim vas o vaše nazory.Ďakujem 😉
@dana33 u nas doma to mal cca pred 2m Milan,neviem si predstavit žeby nieco take mal Marek-radsej ak mozes ho tam nedaj aj ked inkubacna doma je tam dost velka a samozrejme aj priebeh je iny.Milan skoncil skoro v nemocke.Nedokazal jest ,pit,bal sa zaspat aby sa neudusil ako mal navrete uzliny,pecenove testy ako alkoholik-rok nesmie mat fyzicku namahu,schudol 12kil behom 14 dni a to teda ozaj on nepotreboval...fakt si neviem predstavit taký priebeh u maličkeho dietata ☹
@titkovamiriam ďakujem ,hroooza,na obed letim prenho, ☹
Ahojte, moj maly mal pred rokom len zvacsene uzliny na krku a isli sme s tym lekarke. Ta mu vzala krv a zistili mierne zhorseny krvny test a potom mu robili aj testy na mononukleozu,ale on ju uz mal prekonanu. Pecen nemal zvacsenu,ani neviem kedy to mohol mat. Vraj su aj deti,ktore to prekonaju bez teploty. Tiez sme mali mat pokojovy rezim, ale to nie je problem, Davide poobede spava, on vobec rada a pekne spi a to uz ma 4 roky. Nesmie sa mastne, vyprazane a hlavne treba vela sladke, ako napr. lekvarovy chlieb a pod.
@januschka10 ta dieta je hnusna,posledne testy mal uz OK no rok bude sledovaný ☹ ,michal mal dvoch spoluziakov co to mali potvrdene,on to nedostal ani nik iny doma....zalezi asi od imunity 😲 .Milanova frajerka mala anginu a ked isla na testy tak mala mono prekonanu,takze mozno vela angin moze byt aj toto ,ak sa nevezme krv...
@titkovamiriam presne tak, nie vzdy to sleduju. My zijeme v Taliansku, tu sa nerobi ani vyter ani krvne testy. Ja som bola nahodou v Bratislave a tam sa rano zobudil s tymi uzlinami a tak sme to riesili v Medifere a tam okamzite vsetky testy. Ked som dosla spat,tak som to odniesla lekarke a ta mi vravi: a to naco ste robili, uz to ma prekonane, tak sa to neriesi. Nastastie testy ma dobre a uz viac ho nesledovali, uzliny sa potom ukludnili. Ale mal to aj sesternicin syn a velmi zle, bol doma 3 mesiace, prisna dieta, kludovy rezim, nezmel behat, skakat, aby nahodou nepadol, vraj sa mohla utrhnut slezina. V takom to mal hroznom stave. Nevedeli,kde to mohol dostat. Urcite to malo vela ludi bez priznakov. Ja som sa pytala, ci to moze Davide dostat este raz (mal to jeho kamarat tento rok v januari), lekarka mi vravela,ze to moze dostat vo forme ineho ochorenia, ako angina, zapal stredneho ucha, chripka a tie uzliny by sa zasa aktivovali. V kazdom pripade to nie je sranda, hlavne s tymi uzlinami.
@dana33 inkubacna doba je dlha,tak neviem to by si ho musela nechat doma aspon 14dni a mozno uz ma virus v sebe a nepomozes si.Moja dcera mala minuly rok,mala potom problemy s pecenou a slezinou,mala 2 mesiace velmi prisnu dietu a bola veeeelmi unavena a schudnuta.Dostavali sme sa z toho 4 mesiace ale uz je uplne v poho.My sme ani nevedeli kedy ju prekonala,az sa zacala stazovat na bolesti bruska a mala bielu stolicu,tak az vtedy sa to zistilo.A mladsi syn to od nej nechytil.
@mummy01 práveže ono by sa to malo dať podchytiť aj bez prepuknutia... pretože ak teraz nejakému dieťaťu zistili mono, tak to znamená, že infekčné bolo už dávno pred tým, a teda sa mohli nakaziť aj iné deti. a nie u každého to prepukne, a môže byť nosičom. takže ja by som si tie testy žiadala.. 😉
@dana33 my sme ju prekonali min. rok v oktobri, prenasa sa len slinami, mala mala troska zvacsenu pecen a do januara total znicena imunita, vsetko chytila co sa len dalo.. potom sme nasadili imunoglukan a ten jej velmi pomohol 🙂 kazde dieta je ine, moja to znasala celkom dobre ale su pripady (najma chlapsi) kedy deti musia byt v nemocnici lebo hrozi zadusenie...
troska lepsia sprava je, ze ak ju uz raz prekonas, uz nikdy by si ju nemal dostat a vraj ju prekonalo 90% populacie do dospelosti bez toho aby to vedelo...
@vefi89 ja viem,u mna je zdravie mojich detí tiež prvoradé,ale mne to tiež bolo divne,že si to len tak napišu,mali by školku zavriet,neviem aky je postup pri takomto infekčnom ochoreni???asi zavolam na hygienu a dam vediet a inač to dieta ,čo to do školky donieslo leži v nemocnici,povedala mi to učitelka ☹
Ahojte...vie mi niekto poradit kolko po prekonani mononukleozy je ešte človek infekčny?? Mojej 17 ročnej sestre ju zistili koncom maja, bola aj tyžden v nemocnici a ešte skoro 3 tyždne doma, koncom juna už išla do školy, vtedy jej boli robene aj hepatalne testy, ktore mala ešte trochu zvyšene. Teraz drži dietu a na kontrolu ide až začiatkom septembra. Lenže dneska sme boli u našich a nejako sme neustriehli malu a zjedla par lyžičiek cestovin z jej taniera, ktrory nechala na stole. Mohla sa ešte mala nakazit??? Velmi si to teraz vyčitam, že som na nu nedala lepši pozor
@caterine
na internete som našla, že nákazlivosť trvá od prvých príznakov do vymiznutia choroby, u nás mala inf. mononukleózu najprv dcéra keď mala 3,5 roka (hneď ako nastúpila do škôlky - prebiehalo to ako silnejší zápal hrdla) , to sme vôbec netušili, že ju má, dozvedeli sme sa to o pár mesiacov, keď mala asi mesiac problémy s kašľom a robili jej podrobný rozbor krvi, syn mal 3 mesiace a nenakazil sa, on dostal tiež infekčnú mononukleózu ako 2,5 ročný (tiež to chytil v škôlke a to sme tam s ním pre dcéru len chodili) mal 10 dní vysok= teploty a nič nezaberalo a z krvi sa potom ukázalo, že čo prekonáva, takže to sme sa dozvedeli na konci choroby, že čo to je, od neho to v rodine nikto nechytil, tak hádam to aj tvoja dcérka nedostane, ke´dže je to už niekoľko mesiacov, čo ju prekonala tvoja sestra, ešte sa v múdrych knihách píše že nositeľmi je až 90% dospelých a 50% detí
@veronika33 no dúfam, že to nedostane, lebo aj ked bola segra chora tak sme tam vobec nechodili a teraz chvilu na nu nedame pozor a hned sa toto stane. Pamatam si že 5 juna prisla z nemocky to mala akurat narodky, takže je viac ako mesiac od vtedy čo mononukleozu dostala, tak hadam to mala už nechyti
ahojte, prave syn prekonava mononukleozu. V utorok sme boli u doktorky, pretoze mal uz 3 dni vysoke horucky, doktorka najprv diagnostikovala anginu, ale ze vezme krv a da urobit krvny obraz, lebo by to mohla byt mononukleoza. Este predpisala ATB. Vcera mi volala, ze z vysledkov, ktore uz ma tak vidi, ze ma v tele viry a nie bakterie, ze mam hned vysadit ATB a predpisala sirup na posilnenie imunity, ze mi v piatok zavola, ked budu dalsie vysledky. Matko ma vsetky priznaky mononukleozy, teplota okolo 39,5-40, opuchnute uzliny, hnisave hrdielko, huhnavy hlas, opuchnute viecka, vcera uz bol taky malatny, ze ani nevstal z postele, v pusinke ma aftu, vela pije, lebo sa dost poti a je smadny ale s jedlom je to zle, nechce skoro nic jest, Este mi doktorka odporucila davat elektrolyty. Ak mi zajtra doktorka potvrdi, ze je to mononukleoza, urcite to nahlasim v skolke. Mali by zvysit hygienicke opatrenia aby si to deti nepredavali medzi sebou. Skolku urcite nezavru, pretoze tazko dokazem, ze to dostal v skolke (i ked som presvedcena, ze to dostal tam), inam do kolektivu nechodime. O mononukleoze som si precitala snad vsetky dostupne informacie, vyliecenie je na dlhu dobu, co bude Matkovi smutno, ze nebude moct ist medzi deti, kamaratov, ze nebude smiet chodit korculovat, vianocna lyzovacka bude len o prechadzkach, kedze je tam zakazana namaha, sport. Sme z toho velmi smutni. 😢
no my sme lezali v nemocnici tyzden s mononukleozou,mala ma 22mes.a chudatko,musela byt na infuziach vyse dva dni,lebo bola natolko zoslabnuta,ze nechcela ani papat ani pit a z pusy jej bolo citit az aceton a hnis,kedze mala cele mandle zapalene s povlakmi.najskor sme isli na pohotovost,kde nam Dr.predpisala nejake antibiotika,lebo mala podozrenie na hnisavu anginu(kvoli mandliam).a chvalabohu ze som jej ich ani nezacala davat!!!hned na druhy den sme isli za obvodnou,kt nas hned poslala lezat na detske pre podozrenie,ktore sa jej aj potvrdilo.uz sme doma skoro 2 tyz.a mame vysoke pecenove testy 6,9 takz musime ist ku imunologicke.aj ked popravde,uz neznesiem,aby do nej ladovali tolko chemie a bojim sa,aby jej imunitu tie lieky este viac nerozhadzali.ocka opuchnute a velky vysyp uz nemame,ale je to hrozna choroba.nevie niekto,co by jej pomohlo na tu pecen?dakujem krasne
@nikusiak ahoj, ano isopronosine. osobny nazor - akoby nic neuzival. po dvoch tyzdnoch sa mononukleoza nepotvrdila , bol to nejaky virus, Matej je uz piaty tyzden doma. Teraz je zdravy, uplne. Keby tak vsetky deti chodili po chorobe do skolky, tak je urcite menej chorych. Ale kto si moze dovolit byt doma 5 tyzdnov? Keby mi nepomohli rodicia a nemala som tak dobru pracu tak neviem co by som robila.
Aj moja dcerka mala mononukleozu, nevladala chodit a bola unavena mala zväčšene uzliny pod uchom mala teploty, a hnisave mandle asi 3 antibiotika nám zabrali , potom aj brala sirup dlhšie na imunitu a liečili sme sa asi tri mesiace do škôlky som ju nedavala. Druhy krát sa jej to vrátilo po dvoch rokoch a bolo to inšie mala hrdielko zapalene a vela slín , mala zmeneni hlas tak znova sme brali asi 2 balenia penicilinu a proti imunite sirup tak boa pol roka doma.
@trixi no suhlasim ale mononukleoza je vírusove ochorenie aj mi sme brali isoprosione a dlho ale aj antibiotika.
Ahojte, pripojím sa k vám do debaty. Aj môj syn pred mesiacom prekonal mononukeozu, ležali sme aj v nemocnici 5 dní, mal veľmi opuchnuté mandle a zväčšené uzliny tam mu dávali infúzie. Asi za týždeň sa z toho dostal, ani pečeňové testy nemal zvýšené. No a nasadili nám tiež Isoprinosine a teraz po mesiaci aj Ribomunyl. Má to brať dlhodobo a tiež mám obavy, že toľko chémie mu musím dávať, alé snáď mu to pomôže. Mononukeózu prekonal už aj pred rokom a to sme sa dozvedeli len z krvných testov, vtedy to prebehlo ako angína, ale mal tiež zväčšené uzliny na krku.

ahojte,my mame podozrenie na mono 😖 pred tyzdnom mal anginu teploty do 38,preslo to bral penbene,sam hovoril ze sa mu zle prehltalo,dostal zase sopel tak sme isli na krcne a dr.sa nepozdavali mandle ze ich ma nejako blede,zda sa mi taky upistany,ak sa pot.ze ma mono a dovtedy nebudu problemy tak ako sa to lieci?vysledky budu az o tyzden 😠 hovori asi 5dni ze ho hrdielko pobolieva,,ach..