Intolerancia/alergia na mliečnu bielkovinu u deti v škôlke

ajkaaaa
17. feb 2023

Dievčatá, ako riešite stravu. Nosite deťom do škôlky jedlo?
Alebo vaša škôlka vari aj pre takéto deti zvlášť?
U nás sú i desiaty a olovranty natierky z masla. Obedy takmer všetky polievky omáčky s mliekom.. čiže komplet treba všetko nosiť..? Ešte som to nevybavovala, je to čerstvá informácia.. neviem si to predstaviť..
Ďakujem

nikaeli
17. feb 2023

@ajkaaaa správu z gastro donesieš do MŠ a ak má škôlka možnosti, zabezpečí dieťatku diétne stravovanie. Ak nie, pravdepodobne budete musieť hľadať inú MŠ. Oficiálne nie je vlastná strava v MŠ povolená jednak kvôli uskladneniu, jednak kvôli hygiene.

anjelicek26
17. feb 2023

Ano bezmliecne varili, kedze to bolo viacero deti v skolke (ci laktoza, ci bkm), proste im davali rastlinne mlieko a ked mali zmrzku tak dostali vodovu proste nejako to nedramatizovali...ale bola to velka skolka zo 130 detmi tak to tych 12 nebol problem obsluzit...lepok vylucit nevedeli, tam to dietatko chodilo obedovat domov... ale mali len jedno take.

simsalabim
17. feb 2023

@ajkaaaa nosila som vsetko, ale to bolo davno, dcera uz ma 24. Bolo to fakt narocne. Dnes skolky a skoly viac vychadzaju v ustrety.

janage
17. feb 2023

@ajkaaaa má intoleranciu či alergiu? V prvom prípade často menšie množstvo znesie, v druhom prípade nie. K veci: varila a nosila komplet stravu. Dovtedy kým nezrušili zmluvu s jedálňou v štátnej MŠ a prešli na certifikovanú jedáleň, kde mi vyšli v ústrety. Dcéra navštevovala súkromnú MŠ.
Moja má IBKM a isté množstvo znesie.

lelet1609
17. feb 2023

Nosíme v obedari komplet všetko

luliu
17. feb 2023

@nikaeli ak má dieťa potvrdenú alergiu lekárom a donesie papier, rodič môže stravu nosiť, je to úplne bezne a povolene

ajkaaaa
autor
17. feb 2023

@lelet1609 prosím, a to prinesiete ráno všetko- desiatu, obed, olovrant?

ajkaaaa
autor
17. feb 2023

@lelet1609 ešte sa spýtam, to potom prihrievaju na tanieri dieťaťu kuchárky?

lucik194
17. feb 2023

@ajkaaaa ano prihrievaju kucharky plus - musi byt na to jedlo extra chladnicka, nemoze prist do kontaktu s jedlom v skolke....

zuzzinkaa
17. feb 2023

@ajkaaaa všetko nosíme ráno v krabickach. Moja mala má aj dosť iných alergií takze vlastne som rada že si môžem nosiť svoje. Veľmi by som sa bála keby som sa mala spoľahnúť na nich lebo stačí zjesť drobnosť a budeme niekoľko dni bojovať s liekmi bez spánku a ekzemom. Avšak štátna škôlka mi nevyšla v ústrety. Musela som malú dať do sukromky, ale vôbec neľutujem. A tak ako baby píšu, musí vyť na to špeciálna chladnička v škôlke a tak. Naše to vyriešili že na to kúpi extra veľký box do chladničky a dcérine jedlo je cely deň zatvorené v ňom aby sa akože nekontaminovalo keď im príde kontrola. Nosím komplet dve pomazanky, polievku a hlavne jedlo. Všetko jej len ohrejú. A varím čo najviac podobne jedálničku čo majú aj ostatne deti v škôlke. Na začiatku som si myslela že hrôza ale už som si zvykla že keď prídem z prace varím ešte minimálne polhodinu malej do škôlky.

lelet1609
17. feb 2023

@ajkaaaa áno, ráno odovzdáme učiteľke a ona to zoberie do jedálne a odovzda cely obedar kuchárkam. Samozrejme jej to ohreju v tanieri 🙂

nikaeli
18. feb 2023

tak to som naozaj veľmi prekvapená.. pôsobila som vo viacerých zariadeniach a nikde to dovolené nebolo

ajkaaaa
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz