icon

Je čistota pri kontakte s novorodencom dôležitá?

10. nov 2023

Ahojte, idem sa tak troška vyžalovať. Mám 2 mesačného malého, každý sa z neho teší a chce ho pestovať alebo kočíkať. Som s tým úplne v pohode, tešia sa z neho ale moje babky (jeho prababky) si ho zoberú aj špinavé. Minule jedna babka robila s drevom a ja som si to ani neuvedomila a zobrala si ho na ruky v tom čo mala na sebe keď ukladala drevo, maly sa celý vyhádzal. Dnes bola zadymená a tiež si ho chcela zobrať, už som jej pekne povedala, že nech sa prezlečie. Minule sa nahnevala, že či má lepru, keď sa jej pýtame, že či je čistá. Nedávno sme boli u mojich rodičov a druhá babka prišla rovno z roboty (chodí upratovať) ani sa neprezliekla, proste nič, ale ona našťastie sa nenahnevá keď jej niečo poviem. Mne to príde ako samozrejmosť a nechápem ako sa nato môže niekto hnevať, je to malinké bábätko, niesom prehnaná ale aby niekto zaprášený si zobral dvojmesačné bábo na ruky a ešte sa nahneval keď ho napomenieme. Som moc premotivovaná? Obe babky majú 66r. takže ani niesu také staré 🙃

Strana
z2
autor
10. nov 2023

@cervenaruza123 presne tak, vždy keď sem prídeme tak idú rovno zo záhrady si sadnúť do obývačky 😁

sense
10. nov 2023

Za mňa si moc pre motivovaná, ruky umyť áno to je základ ale žiadať aby sa prezliekali alebo sa pýtať ze je čistá?

cervenaruza123
10. nov 2023

Inak ja len pre zaujimavost, mojej dcerke sa vyhadzovali cervene flaky v prvych mesiacoch len ked sa suchla kozou o hocico hoci ciste. Sa ma ludia pytali z coho ma taky ekzem, tak napriklad z toho, ze jej suchla cista hrkalka o kozu. Nebolo to zodrete, bolo to silno cervene, skoro ekzematicke a do par hodin to zmizlo. Nikto nechapal preco sa to tak deje. Neskor mala horsie ekzemy, kozna doktorka nam povedala, ze ma nejaku celozivotnu koznu chorobu a bude musiet cely zivot sa vkuse natierat a vyhybat sa vsetkej spine, ze nic s tym nespravime. Cuduj sa svete, davali sme pozor, nech kozu zbytocne nedrazdime, aby nemala zbytocne ekzemy a postupne to bolo slabsie a slabsie a teraz ma skoro 3 roky a moze sa aj v blate vyvalat, aj macky si priklada k tvari a nebude jej nic. Takze autorka, ked ty vidis, ze ma z toho problemy, trvaj na svojom, mozno ma k niecomu sklony ako moja mala, treba nechat telo postupne na to zvykat, aby nereagovalo prilis prudko, pokozka casom zosilnie a bude menej citliva. Darmo ostatne deti z takych veci problem nemali, ked tvoje ma.

thoughtfulweirdo
10. nov 2023

Tak zrovna piliny a triesky z dreva naozaj nie sú to, čo by 2 mesačné potrebovalo na budovanie imunity 🤣

ailiba
10. nov 2023

Suhlasim s tebou, babatko je este malinke... Hygiena je zaklad v tomto veku. Tak do pol roka treba byt velmi opatrny...

zooeynka
11. nov 2023

Ach zeny....prirodne narody nepoznaju alergie, exemy a pod."moderne"choroby a to novorodencov bezne polozia na zem....hlina, piesok proste priroda. Moderna doba vytrela mozgy natolko, ze zena rubajuca drevo je povazovana za nechutnu, ale saponaty, dezinfekcne gely a podobna chemia je ok....zdravy rozum neopustaj nas.

tatisna
11. nov 2023

Vôbec nepreháňas... je to ešte malé babo a reči o imunite prichádzajú do úvahy až keď dieťa vie samo lozit a pohybovať sa...také malé musí byť v čistom...aj ja som všetkých napominala aby si išli umyť ruky kým ho budú mojkat...keď už lozilo prvé dieťa, ešte som bola úzkostlivo a pri druhom loziacom som už nič neriešila 🙂 samozrejme doma máme standardne čisto..

mandzula
11. nov 2023

@marianarem to sa neprezlieka, ked pride zvonka? Robime s drevom pravidelne a sme zaprášení tak, že sa vyzliekame v kotolni a hned lezieme do sprchy, neviem si predstavit brat tak na ruky male dieta.

mandzula
11. nov 2023

@zooeynka zas sa vsak treba pozriet aj na to, kolko sa tie prirodne narody dozivaju a ze su napriklad plne vnutornych parazitov. A zas po tieto narody netreba chodit ani niekde do dzungle, staci do nasich osad a hned vidis, odkial sa siria choroby suvisiace so znizenym hygienickym standardom.

seepferdchen
15. nov 2023

Vobec neprehanas, prehanaju ti co sa urazia, ked ich slusne poprosis o laskavost, umyt ruky, nebrat tak male dieta v prasnom odeve atd… ziaden extrem nie je dobry, ani prehnana sterilita ale zasa ako matka nebudem vystavovat dieta zbytocne riziku. Staci tak malo. Mne staci vidiet, na verejnych toaletach, ci pumpach ze ludia si ani ruky neumyju … uplne Ta chapem a to nie som ziaden Putzteufel ;)

Strana
z2