Je čistota pri kontakte s novorodencom dôležitá?
Ahojte, idem sa tak troška vyžalovať. Mám 2 mesačného malého, každý sa z neho teší a chce ho pestovať alebo kočíkať. Som s tým úplne v pohode, tešia sa z neho ale moje babky (jeho prababky) si ho zoberú aj špinavé. Minule jedna babka robila s drevom a ja som si to ani neuvedomila a zobrala si ho na ruky v tom čo mala na sebe keď ukladala drevo, maly sa celý vyhádzal. Dnes bola zadymená a tiež si ho chcela zobrať, už som jej pekne povedala, že nech sa prezlečie. Minule sa nahnevala, že či má lepru, keď sa jej pýtame, že či je čistá. Nedávno sme boli u mojich rodičov a druhá babka prišla rovno z roboty (chodí upratovať) ani sa neprezliekla, proste nič, ale ona našťastie sa nenahnevá keď jej niečo poviem. Mne to príde ako samozrejmosť a nechápem ako sa nato môže niekto hnevať, je to malinké bábätko, niesom prehnaná ale aby niekto zaprášený si zobral dvojmesačné bábo na ruky a ešte sa nahneval keď ho napomenieme. Som moc premotivovaná? Obe babky majú 66r. takže ani niesu také staré 🙃
Jasne, neprehanas. My sme sice len dvaja s muzom, ale pri takomto malom babatku slo dole minimalne tricko a umyt ruky a tvar samozrejmost. Dokonca aj ked sme len varili alebo podobne.
Ak ste ale vonku a aj babatko je poriadne oblecenie, nevadilo by mi to.
Neprehanas, trvaj na tom. Ja toto raz nepochopím a pamätám že tiež som na to mávala nervy keď bola dcéra miminko že prišla návšteva a hneď ju oblapali neumytymi rukami. A ešte sa aj urážali poniektory ked ich človek napomenul 🤦
Ja mam tiež dvojmesačné babatko a teda rozhodne netrvam na tom, aby sa niekto prezliekal keď ju chce vziať, ak teda oblečenie nie je očividne znečistené. Akože dieta sa určite nemá držať v sterilnej čistote, trocha prachu, špiny či zvieracích chlpov neuškodí, skôr napomôže k budovaniu imunity ;)
Stačí keď si umyjú ruky. Netreba to tak prežívať, zachviľu ti začne loziť po zemi to ešte len bude v kontakte so špinou.
Za mna prehanas - v casti s oblecenim. Samozrejme, ze ruky si umyt maju.
A takto vyrastajú deti, ktoré hneď ochorejú, majú ekzémy a podobne.....
Umyt si ruky mydlom je uplne zakladna vec,ked sa pride z vonka,z wc,z auta ci Mhd,z prace a pod .
A je jedno,ci je tam male dieta alebo nie.
Lebo tie najotrasnejsie choroby/napr.hepatitida/ su prave zo spinavych ruk.
Takze toto by malo byt pri babätku duplovane zdoraznene!
Ak je ovividne znecistene aj oblecenie,trvala by som na jeho vymene.
Neprehanas.
Ano treba dieta zvykat aj na znecistenie,ale netreba ho naschval niecim nakazit...
A ma 2 mesiace.
Ked bude mat 6,12,viac mesiacov....bude uz aj odolnejsie.
Ale taketo malinke...
Ved volakedy sa davala aj plienka na usta,ked sa islo taketo malinke pozerat.
Myslela som,ze babky maju aspon po 80..stare zvyky
Ale 66 rokov.....mlade zeny este.
Nechapem...
@marianarem tak dietatu mozu napadat piliny, kusky kory do oci, alebo ich moze vdychnut. Predsa len stale lezi, nestoji s nosom dole ako my.
@liaka aaaale trt.
@rebrambora Aj my, muž príde hneď sa prezlečie umyje ale ked ideme na návštevu tak ony sa asi tak tešia, že sa neprezlečú keď niesu v čistom.
@liaka no presne keď si ho vtedy zobrala babka ktorá robila s drevom tak hneď mal ekzem, naco mu škodiť?
Vadiloby mi to velmi a vobec neprehaňaš. Keď je dieťa polročne zaočkovane a začne sa plaziť, začne sa zoznamovať s nečistotou, ale nie 2 mesačne. Dovtedy by som trvala na čistote.
Moja dcerka sa tiez vzdy vyhadzala. Prve tri mesiace je dieta este citlivejsie, potom je to uz lepsie, ale taky pol rok je dost citlive aj tak. Moja dcerka mala ekzemy do 2 rokov, ked nahodou nieco spinavsie mala. Ked sa dostala do styku s vacsou drazdivejsou spinou, hned mala ekzemy a dlho sa liecili a svrbelo ju to a podobne. Takze sme davali pozor. Takze aj babkam by som to takto povedala, dieta sa vyhadzuje, ma ekzemy, ma asi citlivejsiu kozu, tak nech si umyvaju ruky, ked ho beru. Akoze netreba prehanat ale ani zbytocne trapit deti, imunitu si budu budovat dlho, nemusia od narodenia mat vkuse ekzemy a bolestive zabky v ustach a zazivat preplakane noci bolestive len preto, lebo "buduje si imunitu, tak si pri nom neumyvame ruky". Niektore deti su na to jednoducho citlivejsie.
Dvojmesacne dieta uz nie je novorodenec. Ale tak to nie je podstatne.. Ja som pri malom babatku trvala na hygiene ruk, pripadne vonku kde nebolo moznost ruky umyt, tak aby ho nechytali za rucicky a tvaricku. Na tej hygiene ruk trvam stale, ked chce nieco vonku papat pouzijeme dezinfekciu. Oblecenie ma ani nenapadlo riesit, moja mama pracuje s drevom, maly bol vzdy v kontakte so zvieratami, nedrzala som ho sterilne... uz ma 2,5 roka a chory bol 2 krat. A to travime vela casu v detskych kutikoch medzi uchrchlanymi detmi. Imunita sa buduje kontaktom, nie sterilitou.
Áno hygiena je u bábätiek dôležitá, ale zadrbat že z dreva mal ekzém to je už iny level 🤦
@slnecnica82 drevo=piliny, prach, z prachu mal ekzem, aj ja som bola veľmi alergicná na prach keď som bola menšia.
@cervenaruza123 to tiež píše, že jej dieťa takto reagovalo.
Ano, prehanas. Ako uz bolo spomenute, umyvanie ruk je samozrejmost. Ale alergia na drevo (a piliny) neexistuje. Alergia na prach= alergia na roztoce a pel. Ano, niektore deti reaguju citlivo- ale treba zamedzit drazdiacim latkam vtedy, ked sa zisti, ze na to a to reaguju citlivo. Nie preventivne, ze mozu zle zareagovat. A tiez mam skusenost z okolia, ze prilisna sterilnost posobi vacsiu chorobnost a naopak vacsia miera "lajdactva" v cistote vacsiu oddolnost voci chorobam...
Ja musim este tu zdoraznit, ze ide o 2-mesacne dieta. Nie o polrocne. Nie tak davno zena s dietatom boli 6 tyzdnov po porode izolovane v osobitnom priestore a nesmeli ani von, prave kvoli citlivosti na choroby a podobne veci. Az potom sa mohli zaclenit do bezneho zivota, aj to postupne. To vedeli uz nasi predkovia, ze dieta tesne po porode je citlivejsie a jednoducho isty cas trva, kym sa vobec zacne imunita budovat a nemozu hned s nim vsetko robit. Zdravy gazdovsky rozum a prirodzene budovanie imunity bolo vzdy to, ze novorodenec sa chranil a postupne bol vystavovany roznym vplyvom, nie naraz a rovno piliny a drevo nan. Tradovalo sa a este sa niekde aj traduje, ze 6 tyzdnov k matke a dietatu ani len na navstevu nikto nesmel prist. A je uplny rozdiel drzat v sterilnom prostredi napriklad 2-rocne dieta a je rozdiel pri 2-mesacnom ocakavat, ze si zo seba babky aspon oprasia piliny. Samozrejme sa neda ani porovnat ci ho berie na ruky len tak a na dlho ci na par sekund v zavinovacke zabalene, to je uz druha vec.
A u tak malych deti je aj velky rozdiel medzi 2-mesacnym dietatom a 4-mesacnym. To je dvakrat starsie dieta a je ovela odolnejsie.
Za mňa prehanas v tom oblečení, že prídete na návštevu a oni sa ani neprezlecu. Nehnevaj sa, ale keď ti to prekáža a sed s malým doma. Raz by si mi niečo také povedala, že sa máme prezliecť tak viac by som ťa k nám nepozvala ani neprišla k vám. Neverím, že doma niekto čaká návštevu a je špinavý. Nechceš náhodou rozdávať ľuďom sterilné plášte? Hygiena rúk je samozrejmosť
Exem nema preto ze babka robila s drevom 😏. Prosim ta spamataj sa, a prestan ludi nutit aby sa kvoli tebe prezliekali 🤦♀️. Umyte ruky to ano, to by mi velmi vadilo. Ale pokial nerobili v stajni, alebo nie su viditelne spinavi, samozrejme nebudem nikoho sa nutit prezliekat
Zober si ze niekto pride navecer k vam na oko v cistom obleceni…a mozno ma to tricko 2hy den na sebe ,o 200 veci sa oprel a co ja viem co😁😁😁
Neprehanaj….ruky ciste ok ale zbytok……
Tak to aj detskej lekárke musíš nariadiť nech sa prezlečie keď prides ty s dieťaťom, lebo pred tebou ošetrí xy deti a každé má inú chorobu...
Neviem, ale drevo, piliny a prach určite nevedie k ekzému...to by bolo mnoho generácií pred nami sami ekzém 🤷
Dievčatá, ja nenútim nikoho aby sa prezliekal keď vidím , že je čistý ale babka sa stále motá vonku, robí s drevom, kúria drevom (majú kotol na drevo) a občas je zakadená z dymu, tak zato som jej povedala dnes nech sa prosím prezlečie lebo bola zadymená. Ja to nemyslím zle, tiež som zato, aby dieťa malo imunitu ani doma neprekurujeme. Len keď babka robila s drevom a mala malého na rukách, presne to líčko mal vyhadzané kde bol opretý o ňu, tým pádom som si to spojila
@slnecnica82 vyvediem ťa z omylu, ja ako menšia som mala veľmi silnú alergiu na prach
@matullienka ako som písala, babka bola zakadená a vtedy od prachu, inak by som natom netrvala
Ale prosim ta. Zvalujes to na babku ale pises ze ked prides na navstevu tak sa neprezlecu. To by ma v zivote nenapadlo, ze ak malo moje babatko prist na navstevu, ta by sa mala kvoli nam prezliekat 😁. Ale dobre no. Kazdy mame nie svoje 😁
@liv1 možno som sa zle vyjadrila, ale myslím si, že som to napísala jasne predtým prečo som chcela aby sa prezliekli. Myslela som to tak, že keď sú špinavé/zadymené. Veď o tom je tento príspevok
@matullienka Ano, zazila som, ze niekto cakal navstevu a sedel doma spinavy a teda riadne spinavy. Na niektorych dedinach kde hlavne starsi ludia vacsinu dna robia vonku, okolo statku, zvierat, pokial to nie je vyslovene nejaka specialna prilezitost a oslava, tak privitaju navstevu aj zablateni, spinavi, ruky si oprasia, ostane im na nich iba vrstva zaschnuteho blata a takto funguju dalej.
@cervenaruza123 no my našťastie takú rodinu a priateľov nemáme. A

Tak u nas v rodine sa vzdy pri malinkych babatkach umyvaju ruky, ked pride niekto cudzi a trebars z MHDcky. Ale napriklad manzel hocikedy robil na dvore, aj s drevom a nejako ma nikdy nenapadlo ze by sa mal prezliekat, nez pride k malemu.