icon

Je jeho vývin normálny?

mon1806
4. apr 2018

Baby ja uz som suca na psychiatriu ale potrebujem poradot s kazdej strany pocuvam o autizme az som dostala strach a strasne si vsimm mojho drobca mame 18 mesiacov a este nemal ockovanie mmr a aj kvoli tomu ho zvazujem lebo mam strach. Drobec je sikovny zrobi co poviem rozumie napr prinesie vrtulnik, ukaze casti tel vie napodobnit zvieratka vie ppvedat mama tata baba lampa list bus a tak ale aj tak si ho stale vsimam za nieco. Hra sa malo s hrackami jedine ho zaujimaju vrtulniky, rad so vsetkym toci myslim kolieska na autach aj auta toci a tak ale jasne nepresedi pritom dlho ide hned na inu cinnost ukazuje zakyva da pusu . Ma ale strach niekedy z cudzich ludi a boji sa ked niekto nahlas krici. Vobku stale len uteka a uteka nevie ist pekne pri mne a ked nie je po jeho straaaasne krici ale ze strasne. Baby prosim ukludnite ma ale chcem nazor dakujem. A ak tu bude nejaka mamina ktora ma doma autika a tak ake znaky videla v 1.5 roku dakujem

maminuska
4. apr 2018

@sylvia217 ja mám mentálne postihnuté dieťa a tiež som si diagnózu nevymyslela. Tu ide o úplne niečo iné , o to že zdravé dieťa pár krát zakrúti kolieskami na aute a automaticky je už považovaný za autistu , alebo v dvoch rokoch nerozpráva , zrejme je autista. Všade sa hľadá autizmus. Maminy sú tak zmagorené , že sledujú akúkoľvek drobnú odchýlku , namiesto toho aby sa tešili zo zdravého dieťaťa. Ja keď som mala pred 22 rokmi prvé dieťa , NIKTO neriešil ak dieťa nerozprávalo okolo dvoch rokov , ani to že krútilo kolieskami , bálo sa cudzích ľudí .

leeo
4. apr 2018

@deti95060810 ty si kto? detsky psycholog?

maminuska
4. apr 2018

Ospravedlňujem sa , dvakrát mi nahodilo jednu odpoveď.

leeo
4. apr 2018

@maminuska ze niektorí ludia sa nechaju zmagorit ako deti z toho netu

maminuska
4. apr 2018

@leeo strach má obrovské oči . To máš ako keď čítaš o nejakej chorobe ,zaručene ju máš. Potom čítaš že dieťa sa má usmievať už v dvoch mesiacoch a ak sa neusmieva máš mať podozrenie na autizmus ...v 7 mesiacoch nereaguje na meno ...samé mílniky. Keď sa dieťa usmieva ... usmieva sa dostatočne alebo málo , čo je dostatočne alebo čo málo. Zaniká akýkoľvek pocit matky že niečo nie je v poriadku , lebo net a lebo strach . Ja som net nemala pred 22 rokmi a v dvoch rokoch som cítila a vedela že niečo nie je OK. A ani nebolo .

mon1806
autor
5. apr 2018

Baby o autizme mam prestudovane mnoooho mnoho a preto si ho tak vsimam az az ale fajn dakujem mozno som taka ustrachana lebo sa chydtame na mmr vakcinu cize osypky a s kazdej strany o tom pocuvam ako po tej vakcine zostali deti autisti samozrejme nie vsetky ale ze je ich dost tak mam strach

0silvia0
5. apr 2018

@mon1806 môj syn dlhé minúty ležal na koberci pri autíčku, autíčko na streche hore kolesami a krútil donemoty. Ešte mal pri tom ústa otvorené. Bol fascinovaný krútením koliesok. Ešteže som mu hneď neprišila diagnózu...
Dnes má 16,5 roka, je trocha kreatívne vyšinutý z normálu, ale žiadnu diagnózu nemá 😝

veronikastrickova
5. apr 2018

@mon1806 viem ako to vsetko myslis, ale naozaj necitaj podobne clanky. Moj je okuzleny hocijakym svetlom, vsetko co je gulate a sa toci ucit sa absolutne nechce a je zdravy. Tiez som ockovana aj surodenci a cele moje okolie a nikto nieje autiska

dai
5. apr 2018

@mon1806 to citas len tu na konovi - ja mam 3tie dieta, kopu deti v mojom okoli - vsetky ockovane a napodiv ziaden autik... len tu na konovi mas par ludi antivax co ziju z predaja vitaminu c a oni maju vsetky deti co boli ockovane autisticke... cize ak nepredavas vitamin c tak ziadne take mat okolo seba nebudes😉 prepac, som ironicka - ale ja fakt ziadneho autika nepoznam - ked sa bavim s mojou pediatrickou s 30 rocnou praxou tak ona ma par aspergerov - ti sa tak ale prejavovali od narodenia...ziadneho autika...

mogaa
5. apr 2018

To sú tie diskusie o neočkovaní.....ano točenie koliesok môže byť jedným z príznakov autizmu, ale v určitom veku to robí väčšina detí....ťažký autista sa nedá prehliadnuť - napr.nepozerá do očí, neznáša dotyk....ľahší autizmus sa preto diagnostikuj až neskôr, lebo veľa prejavov napr.ukladanie vecí do radu, točenie tými kolieskami.....robí väčšina detí v určitom veku a je to uplne normálne...preto sa určité diagnózy ako autizmus alebo aj DMO diagnostikujú až okolo 3 rokov, lebo do vtedy to robia aj zdravé deti napr.pri DMO stúpanie na špičky...

mogaa
5. apr 2018

Kamarátkin syn má 3,5 roka, ani jedna prechádzka sa nezaobíde bez obzerania a obchytkávania kolies pri zaparkovaných autách, ak chcú prejsť okolo zaparkovaného nákladného alebo terénneho auta bez preskúmania aké má kolesá alebo či má náhradné koleso, je to s ním boj...takže mamička sa buď podvolí alebo ju čaká hysperický rev....v škôlke má tiež "svoj svet", iné deti sa po skončení kreslenia dávno hrajú ale on ak nepokračuje v kreslení je hodinový plač....a je zdravý, síce tvrdohlavý a svojský ale zdravý

bocianka123
5. apr 2018

@0silvia0 to píšeš o mojom synovi (staršom)? 😀 presne tak. teraz má 17 r. a kebyže mám vtedy internet tak ho zdiagnostikujem hned cez uja gúúúgla . no dakujem pekne 😀 hoci môj nekrútil kolieskami, to nie, ale staval si kadečo, bál sa zvukov (hlavne vysávača) .. a inak je to úplne "normálny" pubertiak 😀 ... síce do normálnu má občas hooooodne daleko. ale o tom je iná debata 😀 ... teda chcela som tým, že je to úplne normálne pubertálne dieťa...
netreba hned za všetkým hľadať dg autizmus a iné ...
@mon1806 - máš tu už asi viac príkladov, ako sa dieťa správalo ako dieťa a vyrastie z neho normoš člen .. neboj sa.. ad 1) - na autistu a ani žiadnu inú poruchu to podľa tvojho popisu u neho zatiaľ vôbec nevyzerá a ad 2) nechaj ho žiť svoje detstvo ...

0silvia0
5. apr 2018

@bocianka123 no ono ich je asi viac podobných exemplárov 😀 Aj môj syn trávil okrem točenia koliesok v istom veku hodiny stavaním si lega. Tieto deti sú ešte posledná generácia mladých ktorá nepozerala rozprávky na youtube, neleštila tablety a mobily a nesedeli pred počítačmi, totižto internet nebol ešte takou samozrejmosťou ako dnes. Tak točili kolieska a stavali lego... môj staval z lega samopaly a rozličné zbrane. Kýb prišiel s tou metrovou poskladanou zbraňou dolu z poschodia pre pochvalu aké úžasné poskladal, polovica sa mu cestou rozpadla. Jeho nebavilo ísť podľa návodov, on len vlastné kreácie vytváral. No tiež sa momentálne vymyká normálu, myslím, že toto už je na celý život 😎

dai
5. apr 2018

@0silvia0 neboj - vtejto generacii tiez taki vyrastaju - aspon teda ja mam 1 legovy exemplar doma - a ked staviam lego ja tak by ma asi kazdy oznacil za autistu🙂 ziaden ocny kontakt len hodiny sustredenej prace... uz sme sa s muzom zhodli ze moja idealna praca by bola legoland designer a stavitel🙂

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
silesias
5. apr 2018

U môjho synčeka je podozrenie na utizmus ( ide mať dva roky ) Napíš mi ip. Treba vyhľadať dobrého homeopata pokiaľ chces dať očkovať mmr dá sa chrániť.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
bocianka123
5. apr 2018

@mon1806 mô starší syn dostal MMR vakcínu dva týždne po prekonaných kiahňach.. a to je dokonca aj predčasne narodený (dosť skoro) a ako som už vyššie spomínala, okrem terajších pubertálnych výlevov je normálny 17 ročný chalan ...

mon1806
autor
5. apr 2018

@mogaa tak drobec stupa aj na spicky ale nechodi na nich ale proste raz za cas ide na spickach

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
silesias
5. apr 2018

@bocianka123 záleží od imunity dieyatka

silesias
5. apr 2018

@tanapeta lenže dieťatko je ešte len pred mmr ak má zlú imunitu a predpoklady je možné že po očkovaní to bude von. Ako u nas

mon1806
autor
5. apr 2018

@tanapeta rozumiet rozumie ale niekedy je proste tvrdohlavy neurobi to pametat si pametat si pameta ucenie nevi3m niekedy mam pocit ako keby zabudol napr dnes mame taku farmu a som ho putala aby ukazal zvoetatka ani za prd sa rozculoval nechcel na tu farmu len stupal nohami ja dufam ze je len taky tvrdohlavy opakuje slova aspon sw snazi ale strasne huci normalne tak hmmm az sa puci ked nevie cosi povedat asi a chce a nevie tak toto robi a spickovat spickuje ale len raz za cas inak vhodi na celej nohe ale stane sa ze aj spickuje

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
tanapeta
Autor odpoveď zmazal
ebi88
5. apr 2018

@mon1806 no ty si seriozne mimo, opisujes normalne dieta v tomto veku, nechapem co by si chcela, ty sa daj vysetrit.

mon1806
autor
5. apr 2018

@tanapeta bud ma k tomu dotiahne alebo sa natahuje za tym a pritom huci

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
mon1806
autor
5. apr 2018

@tanapeta on ukaze mna len k tomu dotiahne

tanapeta
Autor odpoveď zmazal