icon

Je moje dieťa hypersenzitívne? Skúsenosti a rady

pe_mi
11. jan 2024

Ahojte, natrafila som tu v jednej téme na hypersenzitívne deti, nevedela som,čo to znamená,tak som googlila.
Syn má 9rokov.ma poruchu pozornosti , potvrdenú cez CPPaP.
Ale teraz mám dosť podozrenie ,že by mohol byť hypersenzitívny.
Je veľmi citlivý, všetko vynásobí 10x a zhorší situáciu ohromným spôsobom.zastane si vždy slabších a doma so mnou rieši ,prečo sa takí ľudia narodili, že robia zle a není im to ľúto.
Je veľmi citlivý na hluk, klopkanie, keď napr.myká nohami , potrebuje si poklepkat napr ešte 4x.az potom prestane.
Je veľmi šikovny žiak.ale všetko strašne zveličuje.ako ho nikto nemá rád, ako mu hovoria to a to
Nechce odpovedať pred tabuľou,putať na seba pozornosť.
Má určite svoje rituály ,ale také zvláštne.neviem to ani vysvetliť.
Vadia mu presne ,štítky na oblečení.nema rád dávať si štucne na futbal,musí mat spustené na bedrách nohavice,toľko si ich posúva ,až to není dokonale.
My ho doma voláme Monk,viem ,že by sme nemali.
Vadí mu veľmi svetlo, je náchylný na pachy a konzistencie.ale že extrémne.niekto si grgne,jeho napína,potom už odmieta pri ňom sedieť.nechce dojesť svoje jedlo,lebo nám vysvetľuje ,že ten grg ,pach mu tam prešiel do jedla.
Neznesie špinave a mokré oblečenie,okamžite sa musí istprezliecť.ak si niekto napr.prdol na nejakej stoličke, neexistuje ,že by si tam sadol.bol by ochotný vyhodiť tu stoličku.
Určité kaše , mäsa upravené napr.na prírodno mu extrémne vadí.nie mäso ako také ,ale konkrétna úprava toho jedla.
Zamýšľa sa nad zvláštnymi vecami,keď ho vyhrešíme, stále má pocit,že ho nikto nemá rád a ubezpečuje sa, či ho stále ľúbime.Večer ťažko zaspáva, spieva si, vraví mi ,že mu nejaký hlas hovori, že sa má ísť vycikať alebo napiť..normálne už som vydesená,či je v poriadku.
Máme ísť na kontrolu,keď pôjde na II.stupen do CPPaP ,asi sa tam na to spýtam.maminy ,vo máte HDeti ,myslíte ,že to môže byť ono?

anjelicek26
11. jan 2024

Je uplne v poriadku, ale iny proste...syn je na auti spektre, vysoko inteligentny, vysoko vnimavy, senzibilny, intenzivne preziva kazdu jednu emociu, hlavne vsetko berie strasne osobne, ludia to robia - aby ho nastvali, nie, ze to proste robia len tak.. jeho kratkodoba pamät a pozornost neexistuje prakticky ho odputa uplne vsetko, nikdy nevie, ake ma ulohy, co ma robit, co mu povedali v skole, pritom znamky ma velmi dobre, v takmer kazdom predmete a usta sa mu nezastavia (bohuzial az moc, nevie prestat kecat pocas vyuky, aj ked ho nevyvola, tak aspon kamosom povie, ze on to vie)... Hlasy teda nepocuje ziadne 😂 Ale zasa ma tiky ako miesat chemikalie, robit pokusy, sampony, farbit veci, obcas by ho clovek za to zahlusil... neviem no, jasne psycholog ta nasmeruje, ale to dieta sa nezmeni...stale budete mat to iste dieta doma a budete spolu nejako musiet vychadzat...

deedol
11. jan 2024

@pe_mi moze byt. Odporucam knihu https://www.martinus.sk/1127597-vysoce-citlive-... su ram tipy ako s tym pracovat. Na auti spektre nie je? (Asperger)

pe_mi
autor
11. jan 2024

@deedol ahoj,nič také nám nikto nepovedal.skusim ešte tento auti spektrum naštudovať .ďakujem aj za link

anna777115
11. jan 2024

@pe_mi Áno vyzerá to na hypersenzitivitu, nakoľko sa to týka aj mňa. Často je vysoká citlivosť zamieňana za rôzne diagnózy. Hypersenzitivita, nie je diagnóza, ale sa jedná o citlivú nervový sústavu s ktorou sa jednotlivec narodí. Áno sú to ľudia ktorí všetko analyzujú, vo všetkom sa vrtaju a všetko si musia prejsť pod lupou do detailu aj tisíckrát. Na druhej strane sú to hlboko vnímaví empatický ľudia ktorí majú súcit a pochopenie a častokrát aj tzv.siesty zmysel.Precitaj si niečo o hypersenzitivite na internete, na YouTube, je pomerne toho dosť aj v slovenčine alebo češtine.

beata_k
11. jan 2024

@pe_mi Ano, moze to byt ono. Mam jedno take dieta.

beata_k
11. jan 2024

@anjelicek26 Su aj hypersenizitivne deti, nie len autisti a asperger.

pe_mi
autor
11. jan 2024

@anna777115 ďakujem pekne za odpoveď.🤗

deedol
11. jan 2024

@pe_mi v tej knizke je opisany aj rozdiel medzi aspergerom a hypersenzitivnym dietatom, sice len velmi strucne, ale aspon ta to nasmeruje. sama autorka pise, ze niekedy sa to tazko rozoznava (ritualy, citlivost na pachy/zvuky/dotyky), ale su tam rozdiely.

pe_mi
autor
11. jan 2024

@deedol super.dakujem ti pekne

amandicka
13. jan 2024

Sem sa pripnem, tiez mame 8 rocnu hypersenzitivnu. Plsu do toho tym jak sa nad vecami zamysla a analyzuje, casto mava kadejake strachy, je uzkostlivejsia.

akvi
13. jan 2024

@pe_mi ja som hypersenzitivna, syn je AS. Podľa opisu to môže byť aj AS. Ja by som povedala, že AS deti sú väčšinou aj hypersenzitivne. Pri AS su typické aj rituály, väčšinou veľmi podivné rituály. Tiež až prehnané lipnutie na niečom ( napríklad aj na tom rituále).

mamatroch
13. jan 2024

@pe_mi ja mam najstarsiu dceru takuto a aj ja som taka. Ak vies po nemecky, pozri stranku dieloewenfamilie.de , je tam kopec info k tomu.
U nas tiez dcery stitky z oblecka musia prec, kasovita konzistencia (krupicova kasa, zemiakove pyre...) ani za ten svet, hluk ju tiez vyrusuje, porucha pozornosti tiez diagnostkovana - no tu v skole vela robi uz ten samotny hluk u nej, uz len ten sposobuje, ze sa citi "prepracovana" 🤷 na tej stranke je aj dotaznik, ktory Ti pomoze zhodnotit, ci sa tato charakteristika na synceka hodi. U nas snad vsetky body z neho ako dokonaly opis mna i dcery...
Su tam i podcasty na vypocutie.

pe_mi
autor
13. jan 2024

@mamatroch ďakujem ti pekne.manzel vie našťastie nemecký ,ale dnes už aj telefón môj myslím,vie preložiť.

akvi
13. jan 2024

@pe_mi ešte mi napadlo, že u AS sa vekom ta vysoká citlivosť stráca. Čo vadilo 3 ročnému, 8 ročný už nerieši. To môže byť celkom dobré vodítko. Aspoň teda u nás pomaly vymizlo skoro všetko, ostali len drobnosti, ktoré v podstate má asi každý, aj neurotypicky človek. Zatiaľ čo hypersenzitivita nemizne, ba dokonca ja na sebe pozorujem, že s vekom pribúdajú veci, ktoré nezvladam alebo sa zhoršujú. Napríklad moja tolerancia hluku a ostrého svetla je fak mizerná. Za mlada to nebolo až tak zlé.

elizabeta56
18. máj 2024

Ahojte. Tiež riešim čosi podobné. 3 ročný syn je od narodenia veľmi citlivý. Zle spával, cez deň keď sa zobudil, boli aj hodinové kriky a plac. V noci kazdu hodinu hore. Vsetko ho budilo. Hodinove kriky trvaju stále, ale len ked spi cez deň. Bojí sa silných zvukov, aj keď ich pozná. Zle jedáva odmalička. Kasovita konzistencia mu vadi najviac. Vadia mu zašpinené ústa, keď papá, po každom suste sa utiera. Vadí mu, keď má hoci aj kvapku vody na tričku. Oblecenie je niekedy boj. V strese a pri zaspavaní potrebuje držať a hrať sa s mojimi vlasmi (ma to akysi upokojujuci ucinok). Keď sa naozaj hnevám, place a chce ist na ruky ako uistenie mojej lasky. Emocie vie riadne vygradovat. V dnoch, kedy som nervoznejsia, sa mu unava prejavi skôr, este pred spankom a vtedy vie aj hodinu v kuse kričať. Je veľmi introvertny. Vzdy som mala pocit, že je to narocne dieta, ale ono je to asi tou citlivostou sposobene. Pravdepodobne ma aj dysfaziu, ale rec mu nabieha po intervencii pomerne rychlo, tak to nema potvrdene. Mozno je to len oneskorenie vo vyvine reči.