icon

Je možné, že má moja dcéra tourettov syndróm?

anonym568
Dnes o 16:44

Ahojte.. Mám dcérku ktorá má 13 rokov. Od mala má tiky ale brali sme to len ako zlozvyky, keďže je už ale staršia začína ju to trápiť. Tvrdí že to nevie kontrolovať hoci sa veľmi snaží pretože sa za to cíti zle a ľudia sa jej smejú...😕 Vraj to vie potlačiť ale iba na chvíľku a potom je to iba intenzívnejsie a koniec koncov aj tak to musí potom vypustiť. Má tiky v tvári v krku, zatahuje svaly na nohách a mala tiky aj v chrbte.. Tiky sa menia vzhľadom na situáciu ale aj dobovo.. Taktiež ma aj pohmkavanie alebo také zvuky v hrdle je to divné akoby vdychovanie vzduchu s nejakým zvukom. Napadlo nás či by to nemohol byť tourettov syndróm ako má napríklad Billie Eilish 🤷🏽‍♀️ nech je to už akokoľvek chcem jej hlavne pomôcť a veľmi by som vás chcela poprosiť o hocijaké rady alebo skúsenosti 🙏🏽🙏🏽 ďakujem veľmi pekne. pekný deň

Strana
z2
anonym_1b78a8
Dnes o 16:47

Môže. Čudujem sa, že ste to neriešili skôr.

anonym_5aabac
Dnes o 16:50

tak toto smer doktorka, ste 13 rokov cakali na co? pokym zalozis temu na MK a spytas sa speudoodbornicok?

anonym568
autor
Dnes o 16:52

tak bolo to také nenápadne až teraz je to silnejšie.. predtým to bolo len naspulovanie pier alebo zmurkanie coz je u detí celkom bežné vytvoriť si zlozvyky.. je mi to samozrejme veľmi ľúto a ano vyčítam si to ale chcela by som vás teraz poprosiť o rady nie výčitky ja si to celé uvedomujem a áno je mi to ľúto

anonym568
autor
Dnes o 16:53

nechcem jej zbytočne vytvárať stres vyšetreniami ale je to v procese jasne že ju objednám len som sa chcela zatiaľ opýtať na nejake typy ako tiky zmierniť

januska12323
Dnes o 16:55

Zmierniť asi nijak len to brať ako fakt, proste to nevie ovplyvniť.

anonym568
autor
Dnes o 16:58
@januska12323

Zmierniť asi nijak len to brať ako fakt, proste to nevie ovplyvniť.

@januska12323 ďakujem za odpoveď🙏🏽

januska12323
Dnes o 17:00

Inak je veľa filmov na túto tému, pozrite si nejaký aby videla, že aj taký ľudia môžu byť úspešní.

anonym_0fb6d4
Dnes o 17:03

13 ročná s takýmito prejavmi už dávno mala byt podchytené na pedopsychiatrii
Nechceš jej akože robiť stres zbytočnými vyšetreniami, myslíš si, že keď ľudia na ňu pozerajú a smeju sa, že jej to je prijemne ?

anonym_cd5222
Dnes o 17:07

Môže a môže to byť aj iný neuro problém, určite vyšetrenia... a čakačky sú celkom dlhé, takže naozaj čím skôr začať riešiť, obzvlášť ak sa to zhoršuje

anonym568
autor
Dnes o 17:10
@januska12323

Inak je veľa filmov na túto tému, pozrite si nejaký aby videla, že aj taký ľudia môžu byť úspešní.

@januska12323 ďakujemmm určite si nejaký pozrieme

anonym568
autor
Dnes o 17:11
@anonym_0fb6d4

13 ročná s takýmito prejavmi už dávno mala byt podchytené na pedopsychiatrii
Nechceš jej akože robiť stres zbytočnými vyšetreniami, myslíš si, že keď ľudia na ňu pozerajú a smeju sa, že jej to je prijemne ?

@anonym_0fb6d4 ale ja som tie vyšetrenia už riešila objednávam termíny atd to bolo iba také poznamenanie že je mi to ľúto pretože sa doktorov boji

maminkadeticiek
Dnes o 17:11

Budem nekonstruktivna, ale vyjadrim sa.Nedokazem pochopit ako ste to ako rodicia mohli nechat tolke roky len tak.Kvoli komu ste ignorovali jej problem?Kvoli nej ci kvoli sebe??Dcera mala ako mala drobne tiky.Vnimali sme ich len my ako rodicia ale ihned som sla k pediatricke,aby sme to podchytili ak je tam problem.Nebol,po case to zmizlo,ale podstata je ze sa to riesilo.Naozaj nedokazem pochopit takyto nezodpovedny pristup k zdravou vlastneho dietata.Sorry.Aspon jej nasad magnezko.

marca12
Dnes o 17:14

Tiky netreba podcenovat a treba ich zachytit uz v zarodku. Nenechaj ju trapit sa. Da sa to liecbou zmiernit,len to nezanedbajte. Ak sa nezacne liecit,bude to vekom len horsie a bude ludom n a posmech a o tom,ake je to otravne pre okolie, kolektiv,to uz ani nehovorim.

anonym568
autor
Dnes o 17:15
@maminkadeticiek

Budem nekonstruktivna, ale vyjadrim sa.Nedokazem pochopit ako ste to ako rodicia mohli nechat tolke roky len tak.Kvoli komu ste ignorovali jej problem?Kvoli nej ci kvoli sebe??Dcera mala ako mala drobne tiky.Vnimali sme ich len my ako rodicia ale ihned som sla k pediatricke,aby sme to podchytili ak je tam problem.Nebol,po case to zmizlo,ale podstata je ze sa to riesilo.Naozaj nedokazem pochopit takyto nezodpovedny pristup k zdravou vlastneho dietata.Sorry.Aspon jej nasad magnezko.

@maminkadeticiek magnezko už má a keďže sa to snažila od mala skrývať všimli sme si to potom sme mysleli že sa tiku odnaucila.. opakujem ano je mi to ľúto a chápem že som to pokaslala ale v živote by som svojmu dievčatku neublížila vedome.. riešila som s ňou veľa problémov není to o tom žeby som si ju nevšimala len tento jeden skrývala bohužiaľ veľmi dobre

oceanahory
Dnes o 17:28

@anonym568 Ja neviem a vlastne ani nechapem, ake chces vlastne rady? Smer neurolog, pedopsychiater....no proste absolvujte kolecka u odbornikov. My ti tu tvoju dceru nezdiagnostikujeme, resp. sorry, ale ak ma taketo tiky dlhodobo, ostatni sa jej smeju...tak tam ocividne urcite bude nejaky problem. Treba to ale riesit s odbornikmi a rady cakat iba od nich, po urceni diagnozy sa mozno skus poradit s inymi rodicmi, ale teraz ti moze byt akakolvek rada na diskusnom fore ukradnuta. 🤷
Tiez nechapem, ako je mozne, ze ste tak dlho cakali s diagnostikou...ale to je vlastne teraz uz jedno, drzim palce a dcere prajem vela zdravia.

danielahamar
Dnes o 17:29

Treba ju zobrat neurológovi, určite ju pošle na mmr, eeg a tak.

evkatk
Dnes o 17:30

Zmeniť, resp. vyliečiť je už neskoro. Bude sa to len zhoršovať, až sa stane pre okolie podivnou čudnou osobou, ktorej sa budú ľudia strániť a deti sa jej budú báť. Nestačí konštatovať, že mi je ľúto. Zničili ste jej život. Prečo?

beata_k
Dnes o 17:34

@anonym568 Zo zvedavosti som si to dala do chatu. Tvoja dcera splna hadam vsetko. Urcite s nou chod na vysetrenie.
Tourettov syndróm je neurologická porucha, ktorej hlavným prejavom sú tiky – mimovoľné, opakujúce sa pohyby alebo zvuky.
Najčastejšie sa prejavuje:
Motorickými tikmi (pohyby):
žmurkanie
krčenie nosa
grimasy
trhanie hlavou
pokrčenie ramien
poskakovanie alebo dotýkanie sa predmetov
Vokálnymi tikmi (zvuky):
odkašliavanie
pokašliavanie
smrkanie
pískanie
opakovanie slov alebo zvukov

anonym_0fb6d4
Dnes o 17:38
@anonym568

@anonym_0fb6d4 ale ja som tie vyšetrenia už riešila objednávam termíny atd to bolo iba také poznamenanie že je mi to ľúto pretože sa doktorov boji

@anonym568 ale veď 13 Ročnú dokážeš pekne pripraviť na vyšetrenie. Navyše toto nebude nič invazívne. Veď nemá 3 roky, že jej nevieš vysvetlit čo bude.
Na internete sú rôzne články o T.S. viete si to spolu prečítať
Je mi jej ľúto, že jej vy ako rodičia nepomáhate a čakáte na neviem čo

oblecenie99
Dnes o 17:41

Ja som to tiež dala do chat GPT, lebo ma to zaujalo, a skutočne to vyzerá tak, že by to mohlo byť ono. Tiež tvrdí, že škoda, že to nebolo podchytené skôr, ALE že to nie je stratené a liečbou v kombinácii s vekom sa to môže výrazne zlepšiť. Viem si predstaviť, že sa cítiš hrozne, a tiež si viem.predstavit, že ste to nerobili z nejakej ignorácie. Hlavné je, že už to riešite. Držte sa 🍀

cacianka
Dnes o 17:45
@anonym568

@anonym568 veď chodíš s ňou na preventívky, občas je chorá, tak si to mohla s obvodnou pediatrickou daaaavno riešiť. Preventívne, poradiť sa. To dcéra hádam zvláda, nemusela si mať teraz obavy z vyšetrení u odborníkov, postupne vy si bola zvykla.

anonym_699fd0
Dnes o 17:46

U vás sa nechodí k pediatrovi? Ja žasnem že ste sa toľké roky iba prizerali

anonym_0fb6d4
Dnes o 17:52
@evkatk

Zmeniť, resp. vyliečiť je už neskoro. Bude sa to len zhoršovať, až sa stane pre okolie podivnou čudnou osobou, ktorej sa budú ľudia strániť a deti sa jej budú báť. Nestačí konštatovať, že mi je ľúto. Zničili ste jej život. Prečo?

@evkatk ale zas nerob veci horšie než sú

sisa_s
Dnes o 18:13
@evkatk

@evkatk toto napise vraj byvala neurologicka?

anonym_cb7865
Dnes o 18:18

@anonym568 btw moja svokra tak myká celou hlavou, že sa zle na ňu pozerá odkedy ju poznám t.j. 18 rokov. Ja by som dcére skúsila nasadiť okrem magnézia aj B12.

anonym_39331e
Dnes o 18:34

Áno, určite to riešte. Ja mávam podobné problémy, lenže deje sa mi to len v nepríjemných situáciach. Keď sa cítim nekomfortne tak mám akoby tiky: rozhodím rukami, šklbnem ústami, buchnem sa päsťou do hlavy, vydám divný zvuk... Paradoxne, čím som v komfortnejšom prostredí, tým viac sa mi to deje. Pri manželovi sa mi to deje najviac, asi mozog nejak tuší, že pri ňom môžem byť divná. On je už na to zvyknutý a nerieši to. Občas sa mi to stane na verejnosti a je to nepríjemné ale viac- menej to viem zakryť. Riešila som to s odborníkmi, tourettov syndróm vraj nemám. Podľa psychológa mám skôr PAS (mám aj iné príznaky) a toto je môj “stimming”. Nemám však nič oficiálne diagnostikované.
Má to dcérka v takých situáciach ako ja, alebo to prichádza úplne náhodne a nie sú situácie, ktoré by to zhoršovali alebo naopak kedy by toho mala menej? Prajem vám veľa šťastia.

anonym_2c2f30
Dnes o 18:42

@anonym568 Dcéra mala všetky tiky v škôlkarskom veku. Trvali cca 1,5 roku. Na neurologii eeg čisté. Musela som ukázať dr.videá, keďže na vyšetrení akurát nerobila žiadny tik.
Prešlo to. Ale za 12 rokov sa prišlo na to, že má ľahkého aspergera..... Neviem, či to malo s tým súvis.

marika6
Dnes o 18:47

Od veci ale na povzbudenie: Stretla som sa s autorom knih ktory je velmi uspesny motivator , prednasa, jeho knihy su bestselery , ma tiez tuto diagnozu. Ivo Toman.

catherin4
Dnes o 18:49

Ale to sa da liecit, su na to lieky. Len smelo k doktorovi a zacat to riesit.

anonym_1fdf85
Dnes o 18:57

Kým dostanete nejaku liečbu, nasad jej b komplex, ked mal syn mierne tiky, pediatricka nam dala b komplex.

Strana
z2