Je úplný zákaz sladkosti deťom je prospešný?
rozmyslam tak ze ked detom budeme uplne zakazovat sladkosti a davat im len zdrave veci tak casom tak ci tak dostanu sladkosti alebo nezdrave veci ze ich telo nebude obrnene a zjedia toho na kila od dobroty a viete co myslim ze neni lepsie radsej sem tam dat gulasik aj kinderku aby dieta to poznalo a nebolo z toho raz vyburane a nezacalo to jest na kila?
Určite treba všetko s mierou,keď dieťa spapá veľa sladkého ako môj synovec tak energie má do polnoci,kazové zúbky....ak chcete ratolestiam dávať cukor tak ja odporúčam brezový je 40%menej kalórii neškodí zúbkom a je vhodný aj pre nastávajúce mamičky ja na ňom fungujem asi dva roky....je to na každom z nás
Davat treba, ale s mierou, ta je najdolezitejsia. Skor ci neskor sa dieta ku sladkostiam dostane, tomu sa neda zabranit.
Avsak aj v tomto sa snazim vyberat to najlepsie. Dcere napr. kupujem raw tycinky a tie su bez cukru, je to v podstate zmes suseseneho ovocia, orieskov, kakaa; su rozne prichute. Jem to aj ja a chutia super. Tiez jej teraz planujem pripravit zmrzlinu a ta je len z mrazeneho ovocia, prip. horkej cokolady. Klasicke sladkosti jej dat aj tak nemozem kvoli alergii na mlieko.
@sonasonka ked som bola dieta ja, viem, ze nam rodicia davali malo sladkosti, mali sme povolene len raz za cas, na pridel 🙂 priznam sa, ze potom prislo obdobie,ked som sa nevedela dojest toho, ale to bolo len kratko. A teraz im fakt za to vdacim, ze nie som zavisla na sladkom, nechapem ako niekto zje napr celu cokoladu 🙂
Ja teraz pri dcerke tiez obmedzujem sladke. Ochutnat jej sice dam zo vsetkeho, ale ked vidim, ze si stale pyta, tak jej vytiahnem zdravsiu variantu, momentalne ficime na nesladenych burizonoch, pohankovych chrumkach a nesolenych tycinkach. A pokial si mala nezacne sama pytat sladke, tak jej ho ani dobrovolne davat nebudem.
Je rozdiel zakazovat a je rozdiel vobec nepriviest do domacnosti. U nas sa v skolke ani skole ziadne sladkosti nesmu, takze je to naozaj na rodicovi ako bude pokracovat doma. Nemyslim si vobec, ze je to blbost. Cerstve ovocie deti miluju a sladkosti im vobec nechybaju. Sladke jedla nevarim vobec, mm by ma s tym poslal doprcic, ze kde je normalna vecera pre chlapa
je. vela receptov, dezertov pre deti s ovocim, hrozienkami, datlami, ktore chutia sladko, su vyborne a uplne v pohode nahradia blbosticky z obchodu. Cukry clovek potrebuje, ale horalky to naozaj nemusia byt.
je dobre si uvedomit, že cukor patri k najskodlivejsim potravinam vobec. Tyka sa to rafinovaneho bieleho cukru a aj prirodneho trstinoveho. Chapem, ze u starsich deti sa to uz neda ustriehnut a je velke stastie mat skolku a skolu, kde do deti netlacia blbosti, ako napr. @briketa. Sama mam dieta, ktore tych sladkosti zje viac ako je vhodne a to pritom este stale najmenej z deti, ktore poznam v nasom blizkom okoli. Napriek tomu sa ho snazim priviest k zdravej strave -podobne ako mnohe mamy, co sem prispeli. Co ale nechapem je, ze mamicky davaju svojim celkom malym detom lentilky, pribinaciky a podobne veci. Naco zatazovat ich maly organizmus skor, ako to zacnu odkukavat od spoluziakov. Na konzumaciu cukru nie je ludsky organizmus absolutne stavany. Cukor vylozene produkuje kvasne procesy, vznikaju kvasinky a tie ma v organizme premnozene asi kazdy. Z toho sa postupne vyvinu dalsie choroby, kozne, alergie, rakovina a pod. Bohuzial je to tak. Ten cukor nie je taka nevinna slabost,ako sa nam zda.
Myslim,ze by sa k nemu malo pristupovat ako k luxusnej pochutine a nie ako k zakladu kazdeho druheho jedla.
Zakazovat sladke potraviny, nie je podla mna rozumne, najlepsia alternativa je nahradit ich niecim zdravsim. Samozrejme, nap. taka lisovana tycinka zo suseneho ovocia, mimochodom velmi chutna je ale zase ovela drahsia ako horalka. Preto ja som za to, ze ked uz sladkost, radsej len obcas a nieco kvalitnejsie ako kopa stuzeneho cukru, tuku a polevy. Aj dobra horka cokolada nie je zla 🙂 Ale pri svojom synovi sa chcem urcite vyvarovat toho, co robili v detstve nasi a babka - mali sme doma tony keksikov, cokolad, cukrikov....nevedeli sme odolat a dnes ked si nedam kusok sladkeho denne, tak by som vrazdila. Proste u mna vznikla zavislot a teraz uz to odburat je velmi tazke - preto som aspon zvolila vyssie uvedeny sposob - nahradzame zdravsimi sladkostami - jeme presne to iste co maly. Ale som proti cukrikom a lizatkam u deti do 3r., lebo je to len kopa farbiv a cukru, co dietatu neprospeju naozaj v nicom, akurat tak k skorej navsteve zubara.
@fuska je dokazane, ze clovek nevie prezit bez sladkeho. Ale mysli sa tym sladkost obilia,ovocia a pod. pretoze sladka chut pravekemu cloveku (ktory nemal nastudovane vyzivove tabulky) signalizovala zdroj energeticky bohatej potravy. Podobne, ako mu napr.horka chut signalizovala, ze ta vec nie je na jedenie vhodna. Ale inak suhlasim s tym,co si napisala
Dectvo bez sladkostí nie je dectvo... ! 🙂 aspon ja si neviem predstaviť že by som nič sladke svojmu malemu nekupila ked aj ja som papala aj papam 🙂
Žasnem, aké ste všetky uvedomelé. 😕 😕 😕 😕 Dokonalosť sama. 😉
@sonasonka: u nás deťom ani nezakazujeme a ani nenúkame sladkosti, sladkosti sú uložené v šuflíku a ak niečo chcú tak si vezmú, no oni sladkosti nejedia, tak najstaršia 11 ročná tak zje za týždeň jedny male m&m cukríky, a chlapci 4 a 3 rok zjedia tak akúrát detské piškoty, a sem tam kinder vajíčko, čo zjedia napoli, pretože oni chcú len hračku, čokolada ich nezaujíma, staršia nejzje ani džem ani med, nemá proste sladké rada, ja to neriešim, pretože deti sú zdravé, tak si myslím že je to ok, neviem čím to je že nechcú sladké, možno tým že ho je stále doma dostatok, nie poskrývané tak sa im nežiada
co sa tyka sladkosti.... u nas su za odmenu poobede. ak sa pekne napapa, tak dostane....
@22beba to či má niekto pekné detstvo neurčuje množstvo sladkostí, ktoré zje! Nikdy by som 1 či 2 ročnému dieťaťu sladkosti nekúpila, aj keby ich zrovna pýtalo!
Naša Hanka má 6, sladké nemá rada od malinkata. Žiadne koláče, zákusky, džemy, keksík (možno tak 2-3 ks Bebe raz za mesia), čokoládu výnimočne (tak raz do mesiaca pol kinderka). Jediné čo zje teraz v lete je tak 2x do týždňa kopček zmrzliny. Proste sladké neľúbi, nechutí jej a odmieta ho.
Cukor je teraz pomaly všade a evidentne jej telo ho viac nepotrebuje. .... a to keby ste videli koľko energie má v sebe 😀
,,, a inak sladkosti sú u nás voľne dostupné, manžel i ja radi mlsáme, no naša dcérka je v tomto akási "uvedomelejšia". Sama som zvedavá, koľko jej to vydrží 🙂
@sonasonka Podľa mňa extrémy nie sú dobré. Úplný zákaz môže viesť k tomu, že budú v škole spolužiakom kradnúť sladkosti z tašiek 🙂 Ale nie, hádam až tak ďaleko by to nedošlo. Mám však príhodu. Keď sme boli s bráchom malí, išli sme s našimi na dovolenku. Zoznámili sme sa tam s pidobnou rodinou ako my - dve deti, v našom veku, dievča a chlapec. Naši nám každý deň kúpili nejakú mlsku, veď dofča, neobmedzovali sme sa. A tí druhí rodičia sa strašne chválili ako deťom nekupujú sladkosti a ako zdravo žijú. Raz sme bráchu nechali chvíľu bez dozoru, mal u seba balíček cukríkov a ocino ho našiel v spoločnosti tých dvoch deciek, cukríky mu zobrali, všetky olízali, aby si už brat nechcel dať (on ešte chodil do škôlky, navyše bol ako dieťa taký milučký, dobručký, muche by neublížil, nevedel sa brániť). Ocino sa naštval, vynadal im a cukríky hodil do koša a tie decká boli schopné ich z toho koša vybrať... Takže zákaz nerieši nič, treba nájsť zlatú strednú cestu 🙂
Ja som dala coko ked mala skoro 2 roky ale nema ju rada cukrik videla prvykrat ked mala 2 a pol a tie zboznuje. Papa denne ale snazim sa davat menej. Ma rada len gumene alebo lizatka.
Pije zial vela jupikov alebo sirupovu vodu,lebo pije malo a toto je ochotna vypit. Obcas vypije aj cistu vodu alebo caj.
@jaaty ale ved nejde o pekne dectvo to som myslela že to ku dectvu podla mna patri... tak nie som sprosta aby som matuškovi kupovala hociake voloviny to nie .... ale ked kedysi bude chciet cukrík tak si nemyslim že bude trestuhodne mu ho dat .... alebo čo 🙂 to všetko k tejto teme dalej sa nehadam nevyjadrujem lebo nemam čo na svoju obhajobu povedat ... robim podla svojho svedomia 🙂 držte sa 🙂
oprava detstvo 🙂
@sonasonka Ja to beriem podľa seba.Som vegetarianka,snažím sa jesť zdravo ale občas zhreším a dám si sladkosť 3-4x za týždeň jednu napolitanku.A som spokojná.Ked budem malému-samozrejme ked bude starší-zakazovať sladkosti aj tak ich mu niekto raz dá ochutnať,v škôlke,babka potajomky a pod.takže všetko s mierou a sem-tam niečo malé sladké neuškodí ani deťom ani nám dospelým.Ved povedzme si urprimne,koľko z nás je takých,že vôbec ale vôbec neje sladkosti?Asi málokto.Ale veci ako brumík a pod. plné ečok dávať nebudem radšej kúsok čokolády alebo niečo doma spravené,prípadne bio sladkosť.Len treba aby dieťa vedelo,že sladkosť nie je jedlo a nejedlo to na obed aj na večeru.Moja švagriná začala dávať prikrmy v 9 mesiaci malej a nič jej nechce jesť tak jej pchá jogurty a brumíky aby niečo zjedla
chut na sladke vyvolavaju kvasinky v tele 🙂 skuste sa ich zbavit, a uvidite ten rozdiel. http://www.jajsem.com/chute-na-nezdrave-potravi...
@sonasonka ja sladkosti moc detom nedavam, sem tam nejaka zmrlinka, cokoladka a podobne, sem tam, ale ako pises, k tym sladkostiam sa dostanu a velmi rychlo si zapamataju co to je... u nas stacil jeden mikuláš a hned maly vedel ako vyzera kindercokoladka a v obchode na to ukazoval.... takze davam, ale z mierou, lebo by nic ine nejdli, poznam dcerku, ta ked pride k mojej mame, ta jej hned da sladkost a potom jasne ze neche obed... ale mam kamosku, co sa riadila tam, ze nic sladke jej dcera neuvidi a rozne teroie o skodlivosti cukru a pod..a to by si videla, ked prisla k nam na oslavu, kde samozrejme je aj sladke a bolo tam dost deti a kazde dostalo tie 4 kindercokiny.. ta mala sa az triasla, robila ako besna, hned si vsetky 4 napachla do ust a behala okolo stola aby sa este napchala sladkym, kamoska vrieskala, okamzite to dajte prec..no, ale bohuzial, neboli tam sami...a potom, aj tak sa tomu neda vyhnut, jednoducho neda, to by museli byt izolované tie deti od ostatnych deti.. a povedzme si pravdu-aj my si rady dame sladke, ja teda ano, aj celu milku zjem (nastastie to nevidno) 😀
Existuje vela sladkosti sladenych fruktozou, tie v pohode budem davat. Biely rafinovany cukor je hnus, preto vo velmi obmedzenom mnozstve. Rozdiel necitit. Aj kolace sa daju piect s fruktozou, medom, hnedym cukrom 🙂
Zhruba do 3 rokov (neviem presne, možno aj viac) sme dcére sladkosti, ani cukor nedávali vôbec. Pokladám za rozumné, pokiaľ dieťa ešte nie je vo veku, že už môže byť konfrontované s potrebou sladeného (nie z fyziologického, ale zo psychologického hladiska), aby zbytočne sladkosť (cukor) nemalo, jednoducho, aby prvý cukor, sladkosť a pod. bola čo najneskôr.
samozrejme, keď už dieťa začne chodiť do škôlky, keď je už staršie a pod., asi nie je dobré sa tomu celkom vyhnúť zákazom a pod., ale určite obmedzovať a usmerňovať. takže teraz sladkosti jeme, snažíme sa to robiť zhruba raz za týždeň, ale nedarí sa vždy, tak reálne je u nás asi 2 - 3 x za týždeň (niekedy je to horšie, niekedy lepšie). Tekutiny pijeme zásadne nesladené, sladené iba výnimočne.
Mávame však väčšinou sladké raňajky, to znamená plnohodnotné zdravé raňajky (napr. ovsená kaša, orechy, ovocie, sójový nápoj alebo grahamové pečivo, maková nátierka, ovocie a pod.), kde používame na ochutenie cukor, med alebo lekvár. Nepovažujem to v takomto prípade za problém, problém je, ak sú nezdravé raňajky ako také (napr. káva, croisant a okrem toho cez deň niekoľko krát sladkosti, malinovky a pod.)
Tiež si vyberáme sladkosti - nie je sladkosť ako sladkosť - napr. sezamová tyčinka (seza, med alebo cukor) je určite lepšia ako lacné oplátky typu tatranka a pod., alebo horká kvalitná čokoláda je lepšia ako nejaká lacná mliečna napodobnenina atď.
čo sa týka cukru a jeho potreby pre vývoj a pod., tak samozrejme z fyziologického hladiska človek nepotrebuje žiaden cukor (myslím koncentrovaný cukor a pod.), všetku energiu a glukózu získa z obilnín, ovocia a pod.
Dnes je veľký problém cukru - riziko obezity, zubného kazu a pod. Určite stojí za to sa nad touto vecou zamyslieť a snažiť sa ju korigovať. Dôležité je, že obmedzenie sa týka nielen sacharózy, ale aj fruktózy, rôznych sirupov (výťažkou), dokonca i medu a problematická je z určitého pohľadu aj ovocná šťava. Samozrejme je z hladiska zdravia medzi týmito sladidlami rozdiel, ale fruktóza jednodudcho nie je celé ovocie...
Ešte dobrá zásada - z hladiska zubného kazu je menšie zlo, ak sa sladkosť zje hneď po jedle a následne sa umyjú zuby, ako keď sa sladkosti jedia medzi jedlami.
na záver perlička:
nedávno som dcére kúpil pepsi kolu, len tak, lebo ju ešte nepila, tak aby vedela ako chutí, vraví však, že kofola je lepšia 🙂
@diusik ano urcite mate pravdu, aj moja mala papa vela chrumiek a to ma len 8 mesiacov myslim tie dlhe kukuricne, ale ked jej to chuti, je to vzdy lepsie nez kebyze ma cely den žuť nejaku cokoladu, aj to ze niektore maminy nedavaju vobec detom sladke, je nezdrave, dieta ma nedostatok cukru, moze byt nervozne, ja som sama nervozna ked si obcas nedam nejaku tu cokoladu alebo keks ci cukrik 🙂

je to blbost, vsetko s mierou treba 😉