icon

Juvenilná idiopatická artritída - reuma

repka15
11. máj 2013

MA NIEKTO DIETA S JUVENILNOU ARTRITIDOU?

tatoxxl
25. jan 2014

ahojte vsetci maly reumatici , mame problem s reumou diagnos. a liecena v BA dcerka Scarlett vek 3r. uziva metotrextat 😢 . Budeme vdacny za kazdu radu ako ho uzivat co najmenej a ci existuje nejaka alternativna liecba DAKUJEM.

tatoxxl
25. jan 2014

ahojte vsetci maly reumatici , mame problem s reumou diagnos. a liecena v BA dcerka Scarlett vek 3r. uziva metotrextat 😢 . Budeme vdacny za kazdu radu ako ho uzivat co najmenej a ci existuje nejaka alternativna liecba DAKUJEM.
@repka15

repka15
autor
25. jan 2014

AHOJ.MOJA KAROLINKA MA TIEZ OD TROCH REUMU,ALE CHVALA BOHU UZ NA USTUPE.UZIVA LIEKY OD TROCH ROKOV A TERAZ MA OSEM.PRAVE V PONDELOK IDEME NA KPONTROLU DO NITRI.TAK MOZNO NAM DR.VYSADI LIEKY UVIDIME,LEBO MINULE NAM O TOM HOVORILA.

repka15
autor
25. jan 2014

@tatoxxl AHOJ

alexandra0409
13. okt 2014

Ahojte. ..moj maly ma 4,5roka uz rok mame diagnostikovanu reumu...na metotrex sme 9mesiacov. Pred 3mesiacmi nám do clenku pichli kortikoidy a pomohlo nam to na 3mesiace a zapal sa objavil zasa...zajtta ideme reumatologicke na odbery a uvidime co bude ďalej.

alexo
7. nov 2014

Ahojte, prosím o radu, nakoľko sa tu píše o reume a ja sa liečim na ňu 3 roky. Môj mladší syn 4,5r sa sťažuje na bolesť na kolienku a členku, týždeň som ho mala doma, že ho to bolí a mal zvýšení teploty do 38 st., toto isté mal aj v lete...
Myslíte si, že je to začínajúca reuma? lebo nemá opuch ani začervenané, má len bolesť a teploty...
ďakujem za každú radu a odpoveď...
Lebo nechcem malého zbytočne stresovať po vyšetreniach...

alexandra2010
13. dec 2014

Ahojte baby!Surne potrebujem sa s Vami poradit. Zistili nam u dietata JRA, opuch 4 klbov, dieta nema bolesti, labaky su negativne okrem ANA-protilatok. Ani zapalove, ani remafaktor, ani ine nie su zvysene. Chcu nam dat MTX. Zatial som nesuhlasila, mam sa ozvat u reumatologa v BA ked sa rozhodnem. Poradili mi dr Pechociakovu v NR, udajne je velmi dobra a mnoho deti u nej neberie hned MTX, ako prvy liek....Ake mate skusenosti????Naozaj ti musi byt?Ked dieta je stabilne, bez bolesti, preco sa to chvilku nesleduje resp. poda sa kratko kortikoid, atd....nieco menej drasticke....dakujem

siouxie11
8. jan 2015

Ahojte. Ja som od dnešného dňa v NURCH na 2-týždennom pobyte z dôvodu podozrenia na túto diagnózu u svojho 6-ročného syna. Problémy pretrvávajú 2 roky a to nasledovne: 10 dní má bolesti pravého kolena, bez opuchu, nevie vystrieť nohu, po 2-3 hodinách to rozchodí a potom ako keby sa nič nedialo. Potom je obdobie pokoja bez akýchkoľvek obtiaží aj 2-3 mesiace a následne sa priebeh opakuje. Bolesti a obmedzená hybnosť ktorá mu začala v oktobri 2014 ale trvala skoro 2 mesiace a bolesti a obmedzená hybnosť sa nezlepšovala v priebehu dňa. Teraz sme v NURCH ale od 26.12. 2014 sme opäť bez akýchkoľvek problémov. Malo niektoré dieťa takýto priebeh? Jedná sa len o jedno koleno. Ďakujem.

majkajamka
20. jan 2015

@siouxie11 Ahoj, moja dcérka je momentálne v Piešťanoch na diagnostike, mala od začiatku decembra zápal v bedrovom kĺbe, ten máme vyliečený, ale nevieme, čo to vyvolalo, mala mnoho podozrení - borelióza, celiakia, perthesova choroba (rozpad hlavice stehnovej kosti), dokonca nádor, nič sa nepotvrdilo, tak ešte JIA, nemá zápalové ani reumatické faktory, ale stále kríva a nesprávne zaťažuje chrbticu. Ak sa potvrdí JIA, tiež dostane metotrexát, z čoho mám paniku, ale neliečená JIA je ešte horšie. Držím Vám palce, keď budem vedieť viac, napíšem.

lovula
2. feb 2015

@siouxie11
@majkajamka
ahojte maminky,
v prvom rade sa nebojte MTX, ja ho beriem už od 10 rokov a je to v pohode. Pred tehu a počas neho som ho mala samozrejme vysadený.

@siouxie11
pri ,,reume" je možný takýto priebeh. Ja tiež mám obdobia, že ,,mi nič nie je" a potom mám zvýšenú rannú stuhnutosť. Nevšimla som si, že by niečo ovplyvňovalo priebeh ochorenia, proste sú lepšie dni a horšie.

Pokiaľ ide o krvné testy - môžu byť ukážkové a napriek tomu môže mať pacient opuchy a bolesti, zažila som to nie raz a zase naopak som mala zlé krvné testy a nechápala som z čoho - bolo mi super.

Dúfam, že som Vám aspoň trošku pomohla 🙂

mikibe
Odpoveď bola odstránená
alex1983
25. feb 2015

Ahojte baby,
moja starsia dcerka ma 4 roky. Presne pred tyzdnom sa zacala stazovat ze ju boli kolienko. Preplakala a budila sa na bolest celu noc, pritom v noci ukazkovo spinka a nebudi sa... Hned rano som isla detskej dokine a som jej povedala o co ide. Ta Rebeku vysetrila a ze nic jej nie je a nech idem ortopedovi ci nema ploche nohy. Ortoped nas nevzal ze deti bere az v utorok. Mala mala velke bolesti cely den aj noc, tak v piatok sme utekali na pohotovost. Pohotovost sluzila nasa detska a aby sa nepovedalo, zobrala jej crp, ze je to ok a poslala nas domov. Cely vikend mala plakala a chcela len aby sme jej masirovali kolienka.
V pondelok som isla zasa detskej ze to nie je normalne a ze nech malej urobi aslo latex. Urobila jej odbery.
Ortoped dcerke zistil zapalene klby a ze to je asi ked bola chora ze jej to sadlo na ne.
A ze mame davat nurofen a malo by to samo prejst...
Nurofen davam kazdych 6 hodin a chvilku je dobre a potom zasa samy plac a aby sme masirovali kolienka.
Dnes som volala dokine ci uz su vysledky a ze zrejme to vyzera na reumu. Ze nic ine mi nevie pomoct ako malu hospitalizovat, lebo ze v Trnave nie je detska reumatologia. To som odmietla a povedala ze reumatologa dcerke vybavim.
A zajtra ideme do Piestan.
Pisem preto, lebo som vystrasena a neviem co mam od tohto ochorenia ocakavat ☹
Prosim baby, objasnite mi to...
A som rozhodnuta ze dcerkam menim detskeho lekara...

pele
22. mar 2015

@alex1983 mozem sa opytat, co nakoniec dcerke zistili? Moja ma necele tri roky a odmieta sa postavit zrazu na nozicky, tvrdi, ze ju bolia v clenkoch. Chodi len po stvronozky a ked ju ziadame aby sa postavila, place. Aj v noci zle spi, ale to mava casto. Nikde nespadla, predtym bola v poriadku. Ako sa diagnostikuje tato choroba? Ku ktoremu doktorovi treba ist a ake vysetrenia sa robia?

siouxie11
6. apr 2015

Ahojte kočky, dávno som tu nebola..... Ďakujem za všetky reakcie, ste zlaté.... Z NURCH sme odišlu s MTX a mala som týždeň čas premýšľa,, čo ďalej.... Spojila som sa s ďalším odborníkom na JIA a ten ma utvrdil, že liečbu je vhodné dodržať, zvlášť keď ešte nie sú poškodené kĺby... Nastavili ju synovi na 3 mesiace, na kontrolu ideme koncom apríla. Dúfam, že výsledky budú dobré a lieky budeme môcť vysadiť... Odkedy malý berie MTX a cvičíme, je ok.... Všetkým Vám držím palce...

repka15
autor
8. apr 2015

@repka15 do Nitry,ospravedlňujem sa za chybu 🙂

alex1983
8. apr 2015

@pele malej nakoniec zistili chvalaBohu len zapal, ze ako bola chora jej to sadlo na klby. Reuma sa nepotvrdila.

estrapo
17. apr 2015

@alex1983 ahoj alex. maly ma nieco podobne len jemu to sadlo na bedrove klby. nam naordinovali vysoku davku nurofenu na mesiac. co dali tvojej malej? tiez nurofen? dik za odpoved.e.

ivan782
16. jún 2015

skusal niekto daco ako mms1 ?? na Bechtera AS ..

zuzanat
7. júl 2015

Ahojte, prosím vás, na vyšetrenie do Pieštan mi stačí odporúčnie od pediatra?
Môj syn ešte vo februári prestal chodiť, ležal aj v Žiline, s podozrením na Perthesov syndróm, mal 8 týždnov barle, nechodil, nakoniec sa Perthes nepotvrdil, začal aj chodiť, ale veľmi divno, tak som znova išla k pediatrovi, predpísali mu rehabilitácie, bolesti už ale nemal. Teraz chodí druhý týždeň na rehab. a už tretí deň sa sťažuje, že ho bolí nožička, zase tá istá, dnes mu už aj koleno opuchlo. Tak ja už neviem čo robiť.Chcela by som íšť na reumatologiu, pretože moja sestra má zápalovú reumu, tak sa bojím...

kaselka
9. júl 2015

@ivan782 A to myslíš u dospelého, alebo u detí?

ivan782
10. júl 2015

dospeleho

sasenka0409
7. nov 2015

Ahojte ako dlho uzivate metoject a ako casto ho pichate?

lndena
31. mar 2016

Ahojte,prosím Vás nemalo Vaše dieťa problemy z obličkami?Naša bambula má 6 rokov,prekonala viackrát zapal obličky,dlhodobo berie antibiotika a máva zvýšene teploty,rýchlo sa unavy,začalo ju pobolievať pod kolienkom,mysleli sme že z rastu,ale primárka nas poslala k ortopedovi..často má teploty,horúčky,vysoké crp,z naprosteho zdravia behom hodiny teplota až horučka 38 a crp hned napr.88-potom nasledne zapal močovych ciest a crp 250 zapal obličky...ked bola menšia mala febrilne krče z teploty,(bolo to tesne po očkovaní 2 týždne,zmenila sa,potom nam začala odpadavať,a teraz tie zapaly moč.ciest a bolesti laveho kolienka,paty,ráno nemohla ani dostupit na nožičku..potom to zmizne.a je klud,ale ked dlhšie chodí,je unavená a bolia ju nohy...malo vaše dieta,pri vašom ochoreni,zapaly obličky,resp.močových ciest?ďakujem za Vašu odpoveď ...

janapk
28. jún 2016

Ahojte, chcem sa opytat ci niekoho dietatku zacali priznaky bez opuchu iba bolesti v nozickach a rucickach nie privelmi silne uplne v pohode chodi aj beha len stale castejsie sa stazuje na bolesti posledne dni aj hnet rano po zobudeni 😢

jarinkaperinka
29. aug 2016

Ahoj, u nas sa zacali bolesti bez opuchu a trvalo niekolko rokov, kym sme sa dopracovali k diagnoze - ale aj to az potom, ked mu opuchol jeden prst. Ale u deti moze pobolievat aj "rastenie".

13kristinka
12. okt 2016

@janapk ahoj mas neake skusenosti s tymto u nas je to cerstva vec prave zme prisli z nemocnice kde sa potvrdila tato diagnoza viac po odpisani

janapk
13. okt 2016

@13kristinka ahoj..nam sa to nastastie nepotvrdilo...bolesti mal pravdepodobne z vela prekonanych chorob a nedostatku vitaminu D..uz sa ma dobre. Mrzi ma ze vam ju diagnostikovali prajem vela sil a dietatku vela zdravia 🙂

jarinkaperinka
13. okt 2016

@13kristinka Ahoj, a diagnozu urcili na zaklade krvnych testov a komplexneho vysetrenia? Forma detskej reumy je u kazdeho dietata ina, dokonca osobne poznam chlapca, ktory dostal reumu na zaklade nejakej inej tazkej infekcie a ten sa po niekolkych rokoch uplne vyzdravel (vyhral totiz prve miesto v bezeckych pretekoch!). Prajem aj Vam vela stastia.

13kristinka
13. okt 2016

@jarinkaperinka ano kompletne vysetrenia aj sono plus rengen v nemocnici zme boli 3dni reumatolog nam to potvrdil mali ma teraz 16 m a stale este nechodi sam bojim sa ci bude vobec

jarinkaperinka
17. okt 2016

@13kristinka Ahoj, tak to je este babätko, drzim palce! U nas nie su prejavy take silne, ale medicinska veda stale napreduje. Na Slovensku su najlepsi odbornici na detsku reumu v Piestanoch. My zijeme vo Viedni a tu funguje zdruzenie rodin s reumaticky chorym dietatom - take su aj vo velkych mestach na Slovensku a tam Ti aj poradia aj organizuju napr. tyzdnovy pobyt pre celu rodinu, kde s malym cvicia a tak... Je to fakt dobre a pomoze to aj Tvojej psychike. Tam som spoznala jedneho chlapca, ktory bol na voziku a o rok sme sa stretli znova a uz behal. Je to individualne a uz v "babätkovskom" veku je dolezita psychicka pohodicka. Niekto zacina chodit skor, niekto neskor, ale myslim si, ze sucasna medicina vie reumaticky chorym detom pomoct. My sme chodili aj k fyzioterapeutke, ktora so synom cvicila a robila mu masaze, pomozu aj teple alebo studene zabaly - to mi vsetko poradila fyzioterapeutka. Lekari pri tazsich pripadoch robia biologicku liecbu a ta ma dobre vysledky. Potrebujete este trochu cas na predychanie, prajem Vam vsetko dobre! Deti su silni bojovnici!!!