Kedy dať dieťaťu prvý kus čokolády?
Caute zienky, kedy ste dali svojim detickam prvu cokoladu? Nas uz ma dva roky a este nemal, este sa mi dari ubranit ho pred touto "zlobou" 😊 aj ked svokra mu uz chcela dat davno ze "aspon oliznut" co som prisne zakazala a ked mu stale davam len piskotky ako sladkost tak sa najdu ludia co na mna divne pozeraju.... Aku mate skusenost?
Tak ja si to nepamätam,ale malá mala v roku uz ochutnané vsetko,ved to nedaváš na tony,ano aj čokoládu,teraz cez Vianoce spráskala zo stromčeka aj nejake salonky.A vôbec niej na čokolade zavisla.Nevyzaduje si deno denne sladkosti,každý deň spraská minimálne dve jablká.Dostane sem tam keksik aj čokoládov.Spapá mi úplne vsetko a za vlašskymi orechami je priam besná-zbožnuje ich.A takysto miluje bryndzové halušky.Absolutne v žiadnom jedle ju neobmedzujem,zatial nezjedla potravinu,ktorá by jej urobila šarapatu.
@mirkava Kde rýpem?! Normálne som ti odpovedala. Moja odpoveď sa ti nepáči a nesúhlasíš s ňou a už rýpem? No tak takto sa naozaj diskutovať nedá......Ani pri topánočkách som nikde nerýpala len som sa ťa opýtala - a teda mimo tému (prepáčte ostatné) - najlepšie je ak dieťa chodí bosé ak sa dá, samozrejme topánočky na vonok. To je všetko - tiež tento môj názor nezdieľaš a tiež preto rýpem. No ok - to je tiež už len tvoj názor. Ja nemám potrebu rýpať, normálne diskutujem ale bohužiaľ asi nie tak ako si predstavuješ.
@8291 Mám obdobný názor ALE dodávam, že máme možnosť voľby, a to síce, z dvoch ziel voliť to menšie.
Takže radšej zelenina zo záhrady (nech už je pôda, spodná voda a dažďová kvality akej je) ako napríklad zelenina z toho najhoršieho obchodného reťazca, ktorého zeleninu a ovocie určitej "kvality" si nepripustí žiaden štát okrem Slovenska a Poľska.
@nyusika "to nie je pravda, kedf si dieta do cca troch rokov nezvykne na sladke chute, bude aj v buducnosti jest menej sladkosti."
Hrozne by ma zaujimalo, na kom si toto "testovala a overovala". Moj jedol relativne zdravo, ziadne cokolady a cukriky, do svojich 4roch rokov. Ani len ochutnat nechcel. A potom ako keby utal, jogurt mi zje sporadicky a najradsej by sa cely den napchaval cokoladou a keksami.
Tvoja teoria je sice tvojim zboznym prijanim a mozno funguje na tvoje deti, ale ako vidis, rozhodne to nie je vseobecne pravidlo.
@mirkava vtedy, ked niekto poziera cokoladu a dieta si vypyta, ze chce ochutnat.
Internet je dobrý sluha, ale zlý pán. Čo sa týka výchovy detí, naši rodičia to zvládli bez netu a žijeme. Mala by si sa spoliehať hlavne na svoj názor, sedliacky rozum a rady na fórach vedieť selektovať. Je fajn si prečítať iný názor, ale každé dieťa je jedinečné, ty najlepšie vieš ako tvoje dieťa funguje, čo a ako robí a ak nechceš dávať čokoládu nedávaj. Ja tiež malému nedávam sladkosti, radšej niečo upečené doma, piškóty alebo ovocné tyčinky. Snažím sa vyberať veci bez cukru alebo s čo najmenej zložkami. Ak poviem, že nejedáva sladkosti pozerajú na mňa ako na vadnú, že to čo som za matku, ale je to moje dieťa. Viem, že raz sa k nim dostane, ale budem ho od nich "chrániť" kým sa bude dať.
Takže ver sama sebe, ty najlepšie vieš čo a ako. 😉
Po 1 rocku uz dietatko moze takmer vsetko, cize aj cokoladu ochutnat, nepisem ze ju ma mat pravidelne a aspon 6x denne. Cize na otazku kedy dat dietatku prvy kusok cokolady, mas doma 2 rocne, takze mozes kedy chces aj hned, mnozstvo a frekvencia je na tebe. Nase deti teda cokoladu poznaju velmi dobre, ale dobre jedia aj ovocie aj zeleninu aj maso, tak preco im nedopriat, ved aj my si dame po dobrom obede, raz ovocie, raz kolacik ci kusok cokoladky. U nas je ku vsetkemu pristup a veru cukriky, ci cokolada mozu kludne stat na stole, tym ze ich neskryvam, nie su nicim vzacne
moj do skoro 4r.sladkosti nejedol....uz psikoty bol vrchol...skratka,asi jedine piskoty boli sladost
prisla skolka....aaaaaa....urcite je menej sladkosti ako deticky,kt.chodia do skolky s nim...ale neda sa to uz zabranit,da sa obmedzovat,resp.vyberat co a ktore
osobne si myslim,ze vsteko s rozumnou mierou sa da...a rozumny rodic urcite vie coho a kolka tomu svojmu dietatu da..no nemame deti v klietke
@maslenka47 Moja nejedla do troch rokov sladkosti, až v škôlke sa to všetko pototo 🙂. Ako každému dieťaťu aj jej chutia, aj ju lákajú krásne obaly a farby ale čomu som nesmierne rada, a užívam si trošku tej svojej zásluhy 😉 pozná mieru.
Vníma totiž sladkosť ako niečo, čo sa jedáva výnimočne a nie bežne, denne, po dobrom obede. Všimla som si, že niektoré deti konzumujúce sladkosti od maličkého malička sa za nimi síce "netrhajú", ale väčšinou len preto, že bežne dostanú balíček cukríkov či veľkú napolitánku, rovnako bežne je to každý deň (ako rituál po ceste zo škôlky trebárs), ktorú celkom bežne aj celé zjedia.
ach jaj...zase jedna z tem na pohadanie 🙂 Ja odpoviem za seba na otazku --- nas tiez nemal cokoladu ale ani ine sladkosti dovtedy kym nesiel do skolky..ratala som s tym, ze sa tomu uz potom nevyhnem...a nakoniec ani som ho nechcela drzat cely zivot tak, ze nikdy nic sladke neochutna...zakazane ovocie chuti najviac..ale kym bol maly a nepoznal to, tak to nepytal a nevyhladaval...ked dostal niekde cukrik, povazoval to za farebny kamienok...a hodil do potoka...cokoladu dal mne, ze nevie co to je...do skolky isiel ako 2.5 rocny a dovtedy mal sladke len vyzivy a ovocie..a kvalitny vceli med od vcelara.....pripadne este obcas domaci nesladeny dzem..ja som ani nepiekla kolace a nerobila ziadne sladke jedla typu buchty, palacinky a ine...vedela som, ze na to je cas a raz to bude..prvy rok v skolke tieto jedla ani nejedol a ked dostal nieco sladke od spoluziakov na sviatok tak to doniesol domov..aj cely Mikulassky balicek prvy rok doniesol nedotknuty domov, ze toto on nechce..u nas nosil Mikulas male drobnosti ale nie sladkosti....tak okolo 3.5r ale uz zacal aj on v skolke viac ochutnavat, tu spoluziacka mu strcila lizatko, tu keksik, babka a dedko odolavali samozrejme s dudranim, ze co su to za stari rodicia co nedaju vnukovi cokoladku a co za babka ked neupecie buchty...ale postupne som aj ja povolovala a skolka prilozila tiez ruku k dielu..teraz ma 6 a uz toho mal dost, sladke jedna uz je, aj kolaciky peciem na sviatky, aj doma robim babovky ci kolace, ale nie je to pravidelne a ked sa da tak sa snazime aspon v zdravsej alternative...kazdopadne doteraz nejedava horalky a podobne skvosty, ani nekupujeme cokoladu ako taku...ale jasneze bezne uz Kinderko dostane, Mikulas uz tiez nosi aj sladke...robime si tvarohove dezerty a pristanu tam aj lentilky ci ine sladkosti..ale s mierou...sladke ma rad, ale nie je zavislak
Mame ale len jedno dieta..mat tak druhe, tak som si vedoma, ze to asi az do 3 rokov neustrazim rovnako, uz aj vplyvom starsieho surodenca......mam ale nazor, ze co dieta nepozna, nepyta..a cokolada a ine sladkosti nie su nijako potrebne a nijako nechybaju, takze cim neskor ich spozna, tym lepsie...a urcite o nic nepride...na opustenych ostrovoch nezijeme, takze skor ci neskor sa s tym aj tak stretne
ani nečitam cele lebo to sa hned zvrne a supy sa zlietnu....(ved aj ja som doletela nepopieram 😀 😀 )
Kazdpadne aby ste sa niektore nepototo z kuska čokolady - tiez mam v okoli zeny čo pri pohlade na Brumika dostavaju hystericky zachvat, fajnove ,,huby,, pohrdaju všetkým mozným a tvária sa ,,nóbl,, pritom je to často len ,,navoněná bída,,.
Uz zo zasady na detskom ihrisku sa ani s nikým nedavam do reči lebo na tuto inkviziciu nemam naladu..
Sladkosti nedavam denne starším, snazim sa piect - struhany kolač tvarohovy, žrave rezy..karamelovy rez...nedela poobede bez kolača je smrrrrť....
2 ročnemu by som nedavala pravidelne tabulku mliečnej čokolady...ale keby sme si my v rodine otvorili tabulku a podelili sa tak by som asi kocku čokolady dala. Doma mam 8 mesačnu a ked narychlo potrebujem tak jej pichnem piškotu či uz tu vyslovene detsku alebo mame aj obyčajne - len pruser je to ze viac bordelu ma na sebe ak zjedeneho, takze to často nerobim lebo som leniva potom ju prezliekat a upratovať. V tomto je kusok jablka lepší, neni z toho taky bordel. Holt niekedy treba rýchle riešenia a nie je čas crcať sa so šupanim jablka.
@sardinka335 Presne tak. A doma mu dajú žrať nejakú mrazenú somarinu z lidla.
@sardinka335 Ja len rozmýšľam "žravé" rezy? Potom mi ťuklo, asi "žervé", ktoré síce tiež môžu byť prudko žravé 🙂
@mirkava
nerozumiem tvojmu výrazu zdravá nezdravá čokoláda...to je aká?
akože kinderka deti jedli už v pohode od roka a nezomreli..samozrejme že sa nebavíme o konzumácii denne ale o ochutnaní...
dávaj svojim deťom čo chceš,nepýtaj rady na nete,každý si vychováva deti o svojom,lebo každý názor je iný a ak chceš čítať iba to čo chceš,tak je to 0 bodov...🙂
a vobec si nepyta cokoladu??
@lorela nie žervé..ja robim tieto niekto to vola aj šumienkovy kolač ale ja to nerobim so šumienkou ale to želé si vyrobím tak ze 2 zlate klasy uvarim v 100% pomarančovom džuse - je to take ,,pikantne,, kyselkave a ako ovocie davam mandarinky - su mäkké..no nebíčko v ,,papulke,, tento kolač. http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=40222
moja má 6 rokov a čokoládu nechce...Ani ju ešte nejedla...
@sardinka335 Takže fakt sú žravé 🙂, jejda, ale tieto poznám. Ozaj veľmi dobrý ľahký koláč, robieva ho mamina.
Prepac, ale ja velmi nechapem pointu temy, ked si aj tak neustale hudies to svoje 😂
Neviem preco by prave cokolada mala byt pre deti tym najvacsim zlom a piskoty uplne ok. Presne taky isty nazor ma moja mama, co ja nikdy nepochopim.... Ja som do 1 roka nedavala synovi ziaden cukor, az kym ho ona nenaucila na piskoty... Samozrejme teraz v 2 rokoch sladkosti miluje, no nedostane viac ako 1 ks denne, niekedy ani to... Je mi uplne fuk, ci maly zje kupeny cokoladovy alebo ovocny jogurt, zlozenie je velmi podobne, meni sa len prichut :;)

@sisaka o boze pisem o beznwj cokolade a piskoty tie od 4 mesiacov.... Joj baby sak napiste co a ako ste robili pri vasich detickach a nechytajte za kazde slovo