Kedy dať dieťaťu prvý kus čokolády?
Caute zienky, kedy ste dali svojim detickam prvu cokoladu? Nas uz ma dva roky a este nemal, este sa mi dari ubranit ho pred touto "zlobou" 😊 aj ked svokra mu uz chcela dat davno ze "aspon oliznut" co som prisne zakazala a ked mu stale davam len piskotky ako sladkost tak sa najdu ludia co na mna divne pozeraju.... Aku mate skusenost?
@juhseverzapad Prečo?
@lorela Lebo sa neriadim tabuľkami a internetom, ale zdravým sedliackym rozumom.
@sardinka335 nedela bez kolaca je smrrrt 🙂 ...toto je zader roka 🙂 som toho isteho nazoru 🙂
@juhseverzapad A ten zdravý rozum ti prikazuje dávať 6. mesačnému dojčaťu sladkosti.
@lorela Tá sladkosť to dojča nezabije. Skôr som škaredo pozerala po mm, keď jej dával v 4. olízať zmrzlinu. Od 4. mala príkrmy + kravské mlieko. Všetko ovocie, jogurty, rožky, šunky, párky ...Všetko.
@juhseverzapad vieš ze ja vo vela veciach aj v inych temach suhlasim s tvojimi nazormi...a osobne sa nepovazujem za ziadnu hysterku čo sa sladkostí tyka, dam aj tu piškotu ako som spominala ale zmrzlinu v 4 mes...ja viem ze liznut ale predsa len človek nikdy nevie a take male deco sa ovela tazšie vylizava z nejakej salmonely dajme tomu ako moj 10 ročny syn čo uz trošku ma ,,vydrž,, a aj tu imunitu aku taku vybudovanu. Moja ma 8 mes...ale parky nedavam ešte, ved sa ich naje ešte dost - parky ked tak tie lidlacke z 92 % mäsa nehovorim ze si občas nedame, ale takemu malemu ešte nie...sak to nema ani čím požuť ta moja ,,Enofka,,
@sardinka335 Veď som povedala, že som škaredo kukla na mm 😀 My párky tiež iba mäsové, žiadne tie atrapy.
@sardinka335 suhlasim..ale...toto len jasne poukazuje na to, ze proste ma kazdy inde stanovene svoje limity a akceptacie...pre mna je tiez nemyslitelne dat 6 mesacnemu dietatu cokoladu, udeniny a ine "zdrave" veci...ale nie je to pre mna ok ani pri 2 rocnom....tebe to uz moc nevadi...a to je proste takto vo vsetkom.....jasneze mame potom 18 rocneho dospelaka, ktory ako ten tvoj, tak aj moj a tak aj tejto mamicky co v 6 mesiacoch jedol parky -- vsetci vedia jest, spat, kakat, cikat, jedia vsetko, piju vsetko, bicykluju, plavu...a mozno bo jeden dojceny mesiac, druhy rok a treti 5..a kazdej sa to zda v poriadku inokedy....
Zalozenie takejto temy nepodporujem, je to cisto hadava tema, tak ako spominane prikrmy, dojcenie, ockovanie, choditko nechoditko, bicykel/trojkolka a kopec inych perliciek -- kazdy si robi po svojom a dokaze akceptovat nieco ine..ale pravda je, ze 4 mesacne dieta so zmrzkou..uf
Aj ked..kamoska ma doma 4 kusy a ten najmensi sa uz vyvija ako samorast...5 rocny brat mu tiez dal cokoladu asi ako 3 mesacnemu ked mama nevidela, ze ved z lasky k bracekovi mu da dobrotku...tiez uz jedol slaninu a to co zjedol zo zeme kade-tade ani nehovorim..to by sa mne mamicke jedinacika kedy som vzdy mala oci na stopkach a sledovala kazdy krok v zivote nestalo.....🙂 mat tak ale 4 kusy doma, tak proste ten treti ci stvrty by asi okusil tvrdsi chlebik 😀
@mirkava radšej kúsok kvalitnej horkej čokolády, ako piškóty. Aj keď si sa hore vyjadrila, že s tým nesúhlasíš, je to pravda. Piškóta je len kus bielej múky s cukrom a kvalitná čokoláda má aj kopec dobrých vecí. A kľudne ju už môže. Ale keď ti tak vadí, nedávaj mu ju vôbec. Prežije aj bez čokolády 😎
@cecilia68 Presne tak. Moje decká nepoznajú ani svoju doktorku.
@mirkava prvy kusok? Asi nieco po vyse 2r.
Predtym dostali obcas piskotu,ale malokedy,radsej som mu dala nesolene chrumky a mala mala radsej moje mliecko,takze pomimo nepytala nic,ani rozok,ci kukuricnu chrumku,nieto sladkost.
Jedine na Stedry den mala mala takmer 21mesiacov,mala svokra na stole domace kolace -medovniky,tak z tych si dala.
Malemu,ked bol tak po 2roku a nacapal ma,ze jem sladke a pytal,som dala vzdy malicky kusok s tym,ze on je maly,tak ma maly kusok,ale castokrat ani nepytal.
Moje deti nejak tie sladkosti nevnimali. Teraz su skor taki narazovi ze ked dostanu v skolke a obcas si sami od seba vypytaju,inokedy aj tyzden-dva nic.
Najlepsie je nemat a piect vlastne,ja casto peciem zo spaldovej,psenovej muky,s bielou malokedy. A moja mama tiez,kedze ma nabeh na cukrovku,tak tiez tak robi a dava aj bud steviu alebo xylitol a aj toho vukru vzdy menej a svokra ked uz nic ine,tak aspon menej sladi.
Ostatne odpovede som necitala,my sme to mali a mame takto.
@juhseverzapad koooooonecne nejaky normalny nazor, nie tieto vsetky super matky co vychovavaju deti podla knizky
@nemezys Ďakujem veľmi pekne a kooooonecne niekto, kto so mnou súhlasí 😀
@m.i.r.i no to asi ako kde. my mame 4 a chalanov ani nenapadlo, ze by copani 8 mesacnej dali nieco z ich keksu ci kolaca. 😕 Este nemala nic sladke v ustach. Ani len piskotu. Jednak je to samy cukor a biela muka a na druhej strane, zijeme v zahranici a k tym klasickym piskotam sa nemam ako dostat. A je to tak dobre. Mala bola 6 mesiacov plne kojena, potom zeleninka atd. neviem si predstavit, ze by ako 6 mesacne skvrna uz drvila parky. Ja nie som nijaka eko bio super nadmatka. dam ochutnat ale odtial potial. A kedze varime a jeme vcelku zdravo, sladkosti nekupujeme takmer ziadne, radsej upeciem kolac, obcas chalani nejaky keks a na velku noc dotali po jednom zajacovi a bolo vybavene. Ziadne, ze za tasku sladkosti. Su uz skolaci a za sladkostami sa vobec neblaznia.
@nemezys preco podla knizky. Ja som ziadnu necitala, ani net nebrazdim a tiez sa nepovazujem za supermatku ale 4. mesacnemu by som zmrzku a 6 mesacnemu udeninu fakt nedala. Take male dieta, co dovtedy pilo len mlieko nemam na to este vyvinuty zaludok ani cely traviaci system.
To nie je knizka alebo internet. Mam takmer 40 rokov a nase mamy nezacinali inak ako my teraz. Zeleninka, chude mäso atd. Ziadne parky, ziadna cokolada, ziadna zmrzka.
Nasa dostala nieco okolo dvoch roka a moc jej sladke neulahodilo, ja jej to nekupujem ale ked dostane tak po troske moze ... a to nie som ziadna bio tabulkova supermatka...
Baby ja normalne neveriiiim cim napchsvaju a zatazuju zaludocek a crievka svojim detom niektore mamicky. Ale kazda matka si mysli ze robi to najlepsie.....
Mne dal vraj otcov kamarát V 7mesiacoch čokoládu A potom boli dni,keď som nič iné ako čokoládu vraj nechcela zjesť, mama bola naňho strašne nastvana, stal sa zo mňa zavislak hneď a trvá to doteraz B-) je to O to blbsie, že už mám aj cukrovku :-/
@juhseverzapad Ani tvoje? Ani moje nepoznajú svoju pediatričku.....malá u nej bola naposledy na poslednej poradni a malý cca pred rokom ( a predtým vôbec - 2 - tiež len preventívka) - a to kvôli tomu, že nám skončili kiahne..... 😀 😉
@zuat No ale nič z toho nie je určite následok toho, že ti niekto dal líznuť čokoládu v 7.mesiacoch. 😀
@moni244 Nie, to rýpeme my - tie, čo nebodaj máme iný názor ako zakladateľka témy. Ona totiž stále nepochopila to, že ak napíšem, že moje deti už ochutnali všetko to čo jeme my - že to dieťa to nemá každodenne a neustále. Ale nevadí, každý za seba a ako chce..... 😉
ja sa nechcem starat nech si kazda maminka vychovava dieta podla svojho ale myslim si ze tie tabulku pediatri vytvorili kvoli niecomu a nie len tak.. nevravim ze teraz sa idem presne riadit tabulkami ale ak napriklad odporucaju dat dietatu sladkost v 2 rokoch urcite mu ju nedam v pol roku.. nemyslim to v zlom .. len si myslim ze na niektore veci maju deticky cas.. a to napriklad sladkosti.. ja dam mojmu co.najneskor
@evittam Moja doktorka išla do dôchodku a ja som sa to dozvedela skoro po roku, že nás prehodili k vedlajšej 😀 😀
@tobnuf No, tak tie štatistiky netvoria určite pediatri - a ak áno - tak na hocijakú štatistiku mám vždy len jedno pravidlo: "..najviac verím len tej štatistike, ktorú sama sfalšujem".....Všetky tabuľky sú na 2 veci a kto sa nimi riadi fakt nie je úplne v poriadku - a to bez urážky. 😉
@tobnuf Jáááj, majú sestričky,asistentky a nehnevaj sa som človek, ktorý už robil kde-aké štatistiky a viem presne ako sa to robí - je to len "buzerácia" a "papierovačky" a v neposlednom rade byrokracia .......ktoré nikto nerieši či sú naozaj podľa skutočnosti..... 😉 Ale normálne "fandím" tvojej viere a naivite napríklad v také nejaké tabuľky....🙂

U nás doma od 4. mesiacov do 1-ho roka úplne všetko. Čiže čokoláda asi v 6-tich mesiacoch.