icon

Kedy dať dieťaťu prvý kus čokolády?

mirkava
4. apr 2016

Caute zienky, kedy ste dali svojim detickam prvu cokoladu? Nas uz ma dva roky a este nemal, este sa mi dari ubranit ho pred touto "zlobou" 😊 aj ked svokra mu uz chcela dat davno ze "aspon oliznut" co som prisne zakazala a ked mu stale davam len piskotky ako sladkost tak sa najdu ludia co na mna divne pozeraju.... Aku mate skusenost?

tobnuf
4. apr 2016

@evittam jaaj a ja naivna ze pediatri 😂😂

iwesska
4. apr 2016

Vsak cokolada je zdravsia ako piskoty 😀 My sladkosti ani nekupujeme, ale tak nejaka coko na varenie, alebo darcek, ktory sme dostali sa najde no a jedno z deti to vypatralo asi v 1,5r., ked ju naslo v sufliku, kde mam veci na pecenie a druhe dieta ja ochutnalo uz okolo roka vdaka bratovi, ktory sa nevahal podelit 😀 Nerobim z toho tragediu, obcas si do nejakej kusne, ma 2r. a ked jej to spravi dobre na nervy a inak sa stravuje pestro, preco nie 🙂

zuat
4. apr 2016

@evittam to že som nechcela nič iné nie je následok toho,že som ju ochutnala?no podľa mňa je

juhseverzapad
4. apr 2016

@zuat No, cukrovku si z čokolády určite nedostala a sama píšeš, že boli dni a nie každý deň. 🙂

zuat
4. apr 2016

@juhseverzapad ja som nepisala, že som Z nej dostala cukrovku...ooooch

juhseverzapad
4. apr 2016

@zuat Nepísala, ale vyznelo to tak

m.i.r.i
4. apr 2016

@cecilia68 no prepac, ale to tiez nie je pravda...nas syn vyrastal na dedine, na cerstvom vzduchu, otuzovany od malicka, behal po trave po zahrade, u susedov sa hraval kde su psy, inde ovce, kozy...macky..myslim, ze s alergenmi sa stretaval dostatocne a imunitu si nemusi budovat tym, ze bude zo zeme vyjedat piskoty a dostavat cokoladu od surodenca.....miesto toho domace vajicka od suseda, vceli med od vcelara, zdravsie maso..v zahrade vypestovanu zeleninu atd....imunitu ma dobru, tiez k doktorke nechodime...vacsinou sme zvykli zapasit s beznymi soplami po vstupe do skolky....takze nezovseobecnuj hlupostami....ako to, ze bude dieta castejsie chore lebo bolo na UM a nebude mat vztah s matkou lebo sa narodilo cisarskym...sladkosti nie su potrebne pre zdravy vyvoj, udeniny a kopec muky tiez nie, to len nasa slovenska kuchyna sa tym pysi a nemyslim, ze mame cim...nevravim, ze clovek zvyknuty na tento system si nevychutna klobasku alebo poriadny schnitzel ale nemozeme tvrdit ze su to zdrave jedla a uz vobec nie pre deti....a kopec cukru a bielej muky nikomu imunitu nebuduje...to uz len na okraj....
Kazdopadne kazdy ako uzna za vhodne...naozaj je toto tema kde zhoda iste nebude..a nikto nemusi byt supermatka ..kazda robi hadam tak ako si mysli, ze je spravne...

sardinka335
4. apr 2016

Už se poprali???

Ozehlene, kuchyna spratana, deti spia...podme kecať... 🙂 🙂 🙂 len uz asi neni o čom... 😀 😀

charlie1980
4. apr 2016

@mirkava No super. Takze ty sa ides radit o cokolade, v skutocnosti sa potrebujes utvrdit, ako ju dokonale krmis. Ved jej daj Co chces a kedy chces, nechaj druhe, nech daju ochutnat aj udene, ty si proste dokonala, pytas sa na cokoladu a skoncime pri tom, aku pestru stravu ponukas. Daj tu cokoladu kedy chces, hoc aj nedaj cely zivot. Nikto ti za to hlavu neodtrhne.

evittam
5. apr 2016

@zuat To asi nie - myslela som tým tú cukrovku a závislosť. To, že si niečo raz ochutnala neznamená, že sa staneš na tom závislá - všetko záleží od teba. Ja som ochutnala čokoládu, jedla som ju ako dieťa a dám si aj dnes, taktiež moje deti, chlap a neviem ešte kto a nie sme "závisláci" na čokoláde. 🙂

evittam
5. apr 2016

@m.i.r.i Súhlasím s tebou, až na to - ako som už napísala, že ak poviem, že moje deti jedia všetko čo my a ochutnali aj ten schnitzel a dobrú domácu klobásu, tak to neznamená, že nič iné nejeme len toto. Ale ako píšeš to je každého vec.... 😉 Tiež máme domáce vajíčka - už roky, zeleninu zo záhradky, kvalitné mäso.....

jana_eyre
5. apr 2016

ani moc necitam diskusiu - to je zas taka tema - "kto to vie lepsie" 😀

pri prvom dietati som dala prvy krat cokoladu neskor, co javiem nieco okolo roka a pol s malou dusickou co to robim a priznavam, po veciach co som vtedy ako taka prava prvomamina citala som pozerala na svagrinu, ktora davala svojmu synovi cokoladovy nanuk ze "ako moze"..

potom, casom som prestala byt taka uzkostliva, nejako som prestala riesit prehnane jedlo okolo deti.. druhorodena dcera dostala cokoladu urcite este pred prvymi narodeninami..

inak cokoladu im moc rada nedavam - mna samu z nej bolieva hlava, ale nevadi mi ak si obcas daju - len take tie lacne smejdy vacsinou vyhadzujem ak od niekoho dostanu /kakaovy zajac z polska a tak/ radsej im dam keksik, trocha cukrikov, ci zuvacku - ta dlho vydrzi..

stanulienkat
5. apr 2016

O nic ti deti nepridu. Ani im nenukaj. Ja som malej dala coko az ked ju prvykrat pytala asi v 2,5 roku. Aj to len kusok. Este sa toho za zivot nahlta dost. Ani teraz su jej sladkosti neni vzacne, ale sem-tam si vypyta coko, cukrik, lizatko. Tak jej dam, ale s mierou.

xevulax
5. apr 2016

Uplne zbytocna tema,dobra akurat tak na hadky. Kazdy nech si krmi svoje dieta ako chce. Nemyslim si ze by dietatu raz za cas uskodila cokolada dokonca aj ta "zla". Ved to neje denne na kila dostane kusok a staci. Nie kazda matka.ma dieta ktore sa da odchovat na neviem akej pestrej strave- nie kazde dieta zje vsetko. Ja mam deti tri a kazda ma toho vela co nezje. Nenutim skusame. Toez nepochopim extremy ako.ked matky odchovavaju deti iba na zelenine,psene,klickoch bez mlieka,masa,kakaa- to je smrrrt a muka to uz je na basu..... katastrofa. Staci pouzivat sedliacky rozum a neist do extremu. Aj sladkosti patria k detstvu. Nikto nevravi ze na kila. To len dnes je moderna doba vsetky mamicky su dokonale vzdelane vo vyzive, su vzdelane lekarky a neviem co vsetko.....

stanulienkat
5. apr 2016

@cecilia68 Neviem odkial mas, ze ked dietatu nebudem pchat coko od mala do ust, ze mi potom spravi peklo zo zivota. Moju som neucila na sladkosti a aj teraz k nim pristupuje, ze raz za cas si da. Nezbesnela po prvej cokolade ani nemala potrebu nieco dohanat. To skor deti, ktorym matky pchali coko od mala, tak tie su na to navyknute ako na kazdodenny chlieb. Moja je zvyknuta radsej na jablko, ovocie, zeleninu. No ked si vypyta, tak jej dam aj sladkost. Bidela som mamicku na dovolenke, co rocnemu decku pchala na ranajky cokoladu a to dieta bolo alergik. No uuuplna krava.

evittam
5. apr 2016

@xevulax Pekne si to napísala - max.súhlas. 😉 A tie čo dáme svojmu dieťaťu nebodaj kolečko klobásy, tak "sociálku" na nás. 😉 😀

moni244
5. apr 2016

@stanulienkat nazor za vsetky drobne 😀 moja dostala cokoladu od roka a nezbesnela, nerobi sceny a nema ani kazdy den 😀 dalsia z tich, co preferuju len vsetko koser a podla kniziek

jankastubka
5. apr 2016

Necitala som vsetko, napisem len ako to robim ja. Sladkosti som sa snazila obmedzovat, je to nezdrave aj pre dospelaka (myslim bezne sladkosti nie 80% cokoladu), nie to este pre dieta. Rovnako som jej nedavala na desiatu krekry a arasidove chrupky a podobne smakotinky.
Postupne som dovolovala papat domaci kolacik a teda tesne pred 3 rokom kostovala kusocek kinder cokolady, bola velka noc, vsetci zuli kinder vajcia, nuz aj ona chcela ochutnat.
Nemyslim si, ze je tragedia raz za cas ked dieta zje sladkost a naozaj zial so skolkou to pride.
Ale pokial mam moznost, tak sa to teda snazim korigovat. Poznam teda dost deti vo svojom okoli, co sa poriadne nenajedia ale zato cukriky, lizatka, chrumky, a cokoladky su na dennom poriadku a to nemaju ani 3 roky. Rodicia sa divia, ze deti nechcu poriadne jest, alebo sa divia ze su deti hyperaktivne. No po cokoladke, ktoru zapiju malinovkou sa ani nedivim.

moni244
5. apr 2016

@evittam moja v nedelu spraskala 1,5 spekacky 😀 aka radost, ked si to sama opekala

gretocka
5. apr 2016

no tak vam poviem.... ked porovnavam vek kedy cokoladu dostali moje deti, tak syn ju dostal kazdopadne neskor ako dcerka, lebo syn bol celkovo spokojne babo a tak mu stacili neochutene kukuricne palicky. Dcerka uz jednak videla papat sladke jeho a aj keby nie, tak bola ovela aktivnejsia a chcela vsetko co videla.
Univerzalne spravna odpoved na to kedy podla mna neexistuje, ale kazdopadne ked dieta nevyzaduje a da si vysvetlit, ze toto proste nie je prenho, tak mu cokoladu urcite nasilu netreba davat.
A zas poznam aj rodinu, kde striktne dietatu sladke nedavali a ked bolo dieta mimo dosah rodicov, tak si to vynahradzalo..... takze rozumnost ako vo vsetkom inom - ale co je rozumnost, to si musi stanovit kazda rodinka sama.
Ja som napr. detom nedavala ziadne tvrde cukriky a moje okolie - hlavne starsie tetusky detom stale nukali tvrde cukriky a ked som povedala, ze oni take nepapaju, tak na mna pozerali ako na blbca.

xevulax
5. apr 2016

@evittam no to vies.... co narobis. Pre mna za mna nech si kazda da dietatu papat co chce. Kazda matka je svojpravna a vie co robi. A ja osobne neznasam poucovacky . Kazdy nech sa stara o seba a o svoje deti a rodinu. Nie len v tom co sa jedla tyka....

cecilia68
5. apr 2016

@m.i.r.i Chytáš ma za slovíčka...netvrdila som, že kopec čokolády a bielej múky buduje deťom imunitu ☹ Ďalej sem nepleť UM s cisárskym rezom ☹ ☹ ☹ A na záver, ak prezentujem svoj názor, zákonite trepem hlúposti? Uvedom si skutočnosti a nepovyšuj sa, lebo môžeš padnúť na pusinku 😀 Želám ti krásny slnečný deň 🙂

mirkava
autor
5. apr 2016

@moni244 dobra tema vsak..... 👍.... Ved ako sa bavite..... Bavte sa aj ja sa bavim.... Dajte este nieco 😉
@evittam

moni244
5. apr 2016

@mirkava si trapna, ale to matky ako ty byvaju, nic ine som od teba ani necakala

dorotka202
5. apr 2016

Moj nazor je taky ze co najneskor.kym to neochutna,tak na to ani nema chut.samozrejme v skolke sa tomu urcite nevyhne,a tazko sa tomu brani aj ked je mladsi,lebo babky,tety,atd....si myslia ze je to hriech oberat dieta o sladke.a este ked v reklame povedia ze vitaminy a sladkosti a podobne bludy.ja keby som mohla,detom cokoladu a sladkosti nedavam vobec.takze aspon sa to snazim obmedzit a davkovat v malych mnozstvach.a tak su aj nauceny,ze ked dostanu od niekoho sladke,tak to daju mne a ja im to potom postupne podelim.

mirkava
autor
5. apr 2016

@moni244 na blde dotazy blba odpoved.... Su odpovede od mamiciek ktore cokoladu davali aj skor a su v poho. nechapem preco vobec reagujes ked sa ti tako tema neoaci.... Šuchaj nozickami a netukaj a papaj cokoladku 👍

charlie1980
5. apr 2016

@mirkava Darmo sa ti nepaci, my sme proste nepochopili podstatu...ale asi budeme z tych menej inteligentnych teda. Tvoja otazka je postavena na cokolade. A uz na 1.strane davas sama podnet na to, ci mamicky davaju aj udene. Su to nebodaj tvoje deti ? Nie, nie su. Utvrdila si sa v tom, ze robis spravne, ze dietatu cokoladu nedas a teraz co dalej ....? Vsetky ti zatlieskali, ostatne krmia cim chcu a vsetky si ideme zase robit nase domace prace 😜

moni244
5. apr 2016

@mirkava fakt, cim viac pises, tim viac sa strapnujes 😉 tebe chyba sladke, ked tak reagujes, vsakze?

mirkava
autor
5. apr 2016

@charlie1980 vyborne! Ale pozri kolko mamiciek to zaujalo.... No nechapem, dalsia reaguje ked ju to "nezaujima". Nereaguj a chod zehlit 👍

mirkava
autor
5. apr 2016

@moni244 a zase reakcia. Daj este nieco... Bavi ma to....