icon

Kedy najskôr sa dá zistiť autizmus?

20. jún 2021

Dobrý deň, kedy ste si všimli najskôr, že dieťa nie je v poriadku? Úsmev, očný kontakt ... Ďakujem

thereisabear
20. jún 2021

Môj mi vždy opätoval úsmev aj očný kontakt mal celkom fajn má autizmus. Ale tak v cca 18 mesiacoch sme tušili, spätne už aj v roku alebo trochu skôr by som vedela, čo si všímať.

kacena4
20. jún 2021

je to rozne neda sa povedat konkretny cas, zalezi to od zdravotnych prejavou ake su silne auti crty a ci su pridruzene aj ine postihnutia napr. mentalne...

kataina
20. jún 2021

https://www.quark.sk/na-stope-autizmu/
aktualne číslo časopisu Quark ma článok o autizme. Záver: autizmus vedia zistiť z odtlačkov prstov. Na Slovensku! myslím, že v BA

erickatt
20. jún 2021

Moj ocny kontakt nemal, usmieval sa minimálne. Ked mu clovek robil klasicke decke opicky pozeral ako na blba na nas. Monotónne hry. Dokazal dokola skladat a rozkladat lego, šroby a matky mohol cele dni... chodit zasadne cez prechod, neumyte ruky predstavoval svetovy problem, oliznut mu lyžičku pri kŕmení? Bol sa schopny pogrcat. A je uplne normálny, zdravy chalan na vysokej. 90% tychto vlastnosti mu ostalo...

zuzanauhrinova
20. jún 2021

Už okolo jedného roka sa dajú vidieť určite symptómy ale tie sú neisté . Ja som videla už vtedy že je iný . A postupom času bolo viac príznakov .

janickacrazy
20. jún 2021

Tak okolo 3 rokov zvyčajne je podozrenie, ale skôr by ani diagnózu stanoviť nemali. Lebo sú aj iné diagnózy, napr. oneskoreny vývin reči, kde môžu byť niektoré príznaky autizmu. U nás to tak bolo, našťastie autizmus sa nepotvrdil. Malý mal slabý očný kontakt, nerozprával nič, bál sa snehu, neznášal sprchu, chcel stále nosiť tie íste topánky, tu istú bundu, chodiť tou istou trasou, jesť tie isté jedlá, nič nové. Časom z toho vyrástol.

andrejka1974
20. jún 2021

U mojej v 2 rokoch dovtedy ako normalne dieta

autor
21. jún 2021

@thereisabear a čo si všímať?

luccija
21. jún 2021

Prejavov je 1000.ja som mala v skolke dieta, ktore udrzalo kontakt, reagovala na meno, ale xy inych prejavov.Od neuro, psychiatra potvrdeny autizmus

lusianda
21. jún 2021

A kolko má Tvoje dieťatko? My máme 20mesačného synčeka u ktorého máme podozrenie. On sa vyvijal po motorickej stranke ok, v 9mesiacoch blabotal, ocny kontakt mal slabsí, ale bol velmi zivy, tak som to pripisovala tomu. Co sa mi do roka nezdalo, ze nechcel nic napodobnovat take ze papa, tapi tapi a neukazoval prstekom. Ale zase vedel sa hrat s hrackami, co som mu ukazala, vsetko napodobnil. Buchal na bubon, listoval v knizke, hadzal lopticky do takeho slonika. Aj vkladal tvary do spravnych otvorov. Po 15mesiaci sa zacali objavovat aj ine priznaky ako chodenie po spickach, zapchavanie usiek, zacalibho fascinovat auta tak ze si lahne a jazdi s nimi pred ocami. Stagnovala rec, takze sme to zacali riesit. Logopedia, aba, psychologickd vysetrenie, ale zatial kvoli veku sme bez dg. Teraz aspon zacina co to opakovat, ale nadalej nevie komunikovat. Nechape ked sa ho nieco opytam aspon ze by pokrutil hlavou ano, nie. Neukaze prstom, ked nieco chce a zacali sa take amoky za vsetko. Aj za blbosti. Predtym to bolo len ked sme mu nieco nedovolili, no teraz za hocico. Kazdy ma utesuje, ze mu nic nie je. No ja to vidim. Napriklad sa s nim neviem normalne hrat. Nechce nas pustit do hry, ked mu chcem.aspon nieco pomoct, tak zacne vrieskat. Prepalit plienku problem. Ist niekam na prechadzku problem. Neviem, ci ma autizmus, ci opozdeny vyvin reci, ci adhd, ale urcite viem, ze nie je v poriadku.

thereisabear
21. jún 2021

Ale staré je dieťa? Náš nás slabo napodobňoval, napr. tlieskať začal dosť neskoro, nechcel dávať "papá", neskôr aj chodil... Tiež žiadne gestá alebo pokus o komunikáciu. Neukazoval prstom, keby do izby vošiel slon, iné dieťa by nejako naznačilo, že ho tam vidí a pozrelo by na rodiča, náš nič. Mal svoje rituály, svoje trasy na prechádzke, stereotypná hra a tak podobne.

luccija
21. jún 2021

@lusianda nechcem zlahcovat, ale robila som s detmi a vela z toho robia deti bezne.Ale dobre je sledovat...

janickacrazy
21. jún 2021

@lusianda môže mať kľudne aj oneskoreny vývin reči plus obdobie vzdoru, môj sa správal podobne, ale nemal záchvaty zlosti, on bol kľudný povahovo, ale nerozprával nič do 3 rokov, ale poznám viac detí, čo sa aj o zem hádzali, lebo sa nevedeli dorozumieť, skús Nevychovu, nám pomohla veľmi

autor
22. jún 2021

@lusianda ďakujem, verím, že Vám čoskoro povedia čo je. Ach, tak neviem či len hysteričím, čo mi manžel vravi, ale mám taký zvláštny pocit. Mám syna, teraz bude mať 6mes. nepozerá mi do očí, akokeby, keď už pozrie, tak cezomňa, neviem to inak vysvetliť, taký prázdny pohľad. Potom málo sa usmieva na mňa, na blbosti ako zrkadielko na Mackovi Pú to je radosť, ale keď ja pozriem naňho a z vážnej tváre spravím úsmev tak nič.

lusianda
22. jún 2021

Môj sa napriklad rehotal, keď sme mu robili opičky, alebo nejaké srandy sa rehotal, aj v zrkadle sa usmieval na seba, no keď som sa len tak usmiala, bez nejakého zvuku, on mi tiež neopätoval úsmev a nedíval sa do očí nejako dlho. Teraz spätne, keď si to premietam, tak tiež to asi bolo vidieť. Ale on bol taký živý, že jeho vsetko naokolo zaujímalo, tak som to tomu pripisovala. Mňa to vtedy nenapadlo, že sa vlastne vyhýba pohľadu do očí. Ale zaujímavé, že s cudzími ten kontakt má. Na tety predavačky sa vždy usmieva a škerí. Ja uz sa v tom tiež nevyznám. Sama neviem čo a ako bude. Ale Tvoj synček je ešte veľmi veľmi maličký. Môže sa to všetko zmeniť. Môi má 20 mesiacov, ale vždy ešte verím na zázrak. Držím palceky a veľa zdravia želám...😘

autor
22. jún 2021

@lusianda ďakujeme pekne. Podľa mňa mama cíti, ak niečo nie je ok.

zuzanauhrinova
23. jún 2021

Presne tak 💙 a hlavne nepočúvat múdre rady typu veď s toho vyrastie je len lenivý a pohodlný má čas nepozoruj ho toľko a podobne … treba sa riadiť svojou intuíciu a hlavne čo najskôr vyhľadať odborníka určite aj vo veku 2 roky .

vahcaac
28. nov 2022

@lusianda ahoj ako ste na to. Dnes ? Mám syna s podobnými príznak i