Kedy nechať dieťa doma zo škôlky?
Ahojte ,ak sa tu nájde niekto koho dieťa chodí do škôlky ,chcem sa spýtať ako je to vlastne s chorobami co je povolené a kedy nechať dieťa doma? Napr..ak je bez teploty a čule ma len sople a občas kašeľ nechať doma? Ďakujem lebo fakt neviem kedy dat kedy nechať ci to ani trochu nemôže mať sople a musí byť úplne zdravé? Sme ešte len začali chodiť tak sa pýtam
No.. čerstvá skúsenosť.. chlapček mi celý týždeň kašľal, každým dňom o čosi viac. Bez teploty, bez soplíka. Naveľa naveľa s ním mamka šla po týždni k dr. (lebo učiteľka frfle, že dieťa kašle). Je doma už tretí týždeň, nič nezaberá. Vybral Solmucol, Erdomed, antibiotiká. V piatok mi maminka písala, že má potvrdený RS vírus a ostáva ďalší týždeň doma. Mladšia sestra to dotiahla na zápal pľúc. Sme menšia škôlka, dokopy máme 38 detí. V piatok prítomných 8, plus 3 kolegyne PN s nekonečným kašľom....
Už roky hovorím, že nie je kašeľ ako kašeľ.
Neposielame deti domov, lebo sa nám nechce robiť.
Chránime ďalšie deti (aj tie vaše), chránime seba a naše rodiny. Keď vypadneme, zase frflete, že sa spájajú triedy 🤷🏻♀️ trošku ohľaduplnosti.... ďakujeme.....
@simsalabim ok poviem ti svoj názor na toto.. Mam dieťa ktoré keď chytí bacil tak mu letia teploty na 40/41'C a doma sme minimálne mesiac... Našťastie sa nám to často nestava ale vraždila by som matky ktoré pošlú choré deti do škôlky ci školy a učiteľky nie sú schopné ich poslať domov lebo ani neviem prečo si neotvorí ani jedna ústa.... Takže čo sa tyka chorôb za mňa choré dieťa patrí domov aj so soplom ci kašľom pokiaľ nemá papietlr od Dr že je to ôk a dieťa nie je infekčné...
Ja sa riadim podla toho ako sa citi dieta, to vidis ci ide na neho choroba/je chore, neciti sa dobre.. Po nejakej dobe budes vediet ze neni sopel ako sopel a kasel ako kasel.
@lienka.7 "Keď sú tie deti so soplami, kaslami a pod.vlastne zdravé, z čoho sú potom v skolkach tie choroby?"
Z toho, že imunita konkrétneho dieťaťa nie je vytrénovaná na kontakt s bežnými vírusmi. Ak je dieťa už pri najmenšom náznaku soplíka vyňaté z kolektívu a potom trávi tri týždne doma, ergo je viac mimo kolektívu ako v kolektíve, nemá jeho imunita dostatočný tréning. Je to rovnaký mechanizmus, ako keď niektoré matky všetko naokolo dezinfikujú - deti držané vo väčšej sterilite si nedokážu poradiť s patogénmi, ktoré iným nespôsobujú žiadne záväzné problémy.
https://www.instagram.com/reel/DDAd50Zuhhm/?igs...
Pre vsetky matky obhajujuce sople
@kulumulu123 ja ti rozumiem, ale tvoje dieta moze rovnako ochoriet od niekoho, kto chory nevyzera.
@valikasikulova si predstav ze aj Tak mozem pisat…Uau to je ale novinka ze?🤭
@maciatkolulu Juj veru aj to okrem ineho😅
…. To bude tou Avivazou😎😂😂😂☺️☺️☺️
@lilizzachy Veľmi zaujímavý záver, že ku každému dieťaťu so sopľom treba pristupovať ako k infekčnému, vzhľadom k tomu, že sople sú prirodzeným prejavom mnohých neinfekčných vecí a to nielen alergie - napr. drvivá väčšina ľudí, ak nie všetci, soplí následkom silných emócií. Väčšina ľudí (niekde sa uvádza až 90%) reaguje sopľami na chlad.
@lilizzachy ešte sa mi ľúbilo ako ony choré chodia do prace, potom musí dúfať ze keď sa pojde niekde najesť tak jej od niekoho takého "zdraveho" nekvapne taky neinfekcny vodovy soplik do polievky, alebo aj také "zdrave" kychajuce dieťa pri obede v ms môže tie sople a sliny nakychat všetkým ostatnym detom do polievky akurát tak 🤮🤮🤮
@msnesquik no to si dala ale velmi pekny priklad. Rovnako ako aj matka, ktora ma ostat kazdy druhy tyzden so soplom svojho dietata doma, aj ona ma potom problem v robote, to ti nedoslo? Ze aj matky tych deti chodia do prace a davaju do skolky dieta so soplom PRAVE KVOLI TOMU, ze im zamestnavatel netoleruje ocr kazde 2 tyzdne?
Oni ich nedavaju do skolky so soplom zo svojej roztopase, ale preto ze musia zarabat peniaze
@simsalabim áno ale ma väčšiu šancu ochorieť od očividne chorého dieťaťa... Aspoň ja to takto vnímam alebo sa mýlim??
@kulumulu123 ty vole,na nás by riaditeľka hnala Jugendamt,kebyže sme so soplom,kašľom,každým jedným ,doma. Toť,pár km a aké rozdiely.... Ja ziram. Ale tak ,kde ste všetky tie,čo balili kufre,že zdrhaju z toho pekelneho sk? Mne tento systém vyhovuje. Naozaj. Decko síce kašle,ale inak je ok,chodí do školy a je ok ATB nepozná,nanajvýš Kalobu,rakúsku,je zjavne lepšia a slovenský vitamín B,tak treba zobrať úrokom rakúske lekárne....je lepšia aj kaloba.
Preboha ženy,dokola riešiť sopel a kašeľ detský....nie je to už trochu mimo?
Autorka,radim ti, riad sa rozum,pokiaľ je dieťa ok,papa,kaká,hra sa,je živé,tak kľudne smer škôlka.
@annm81 doktorka hovori ze ku kazdemu ak nema potvrdene napr. alergie
@maciatkolulu áno a vieš prečo dookola niekto rieši kašeľ sopeľ teplota u detí? Lebo niekto dookola, nosí choré deti medzi zdravé tak sa nečudujte že máte večne choré deti... Ú nás v škôlke iba náznak toho ze dieťa nie je úplne zdravé tak hneď volajú rodičom nech si pre neho prídu... A vieš čo?? Výsledok je ze deti si neprehadzuju bacile furt dookola... Ale zažila som aj prípad rodiča že dieta sa dusi od kašľa a to doslova a s kľudom ho pošlú do školy lebo veď aby veľa nevymeskalo... Az z toho vznikla epidémia čierneho kašľa ale ved nevadí je to iba kašeľ tak prečo nie??
@kvietok1233 A presne to je na tom veľmi podivné, keďže ako vravím, potom sa ako na potenciálne infekčných musí dívať na v podstate takmer každého človeka, najmä v zimnom období. Zaujímalo by ma, na základe akých faktov dospela k tomuto záveru.
Do školy už nie keď ma teploty samozrejme a kašel taký že to ruší už spolužiakov .
Takže keď to je len 5/,6 krát smrkanie a zakašle len pár x je to ok
Niekedy dráždi suchý vzduch na kašel a viac kašle potom dieťa alebo alergia a kým začnú účinkovať lieky . ( Vlastná skúsenosť u detí )
@kulumulu123 moje deti neboli non stop chore a vobec ma netrapilo, ze deti v skolke su chore, ja sa nestaram do druhych kedy maju dat dieta do kolektivu a vobec ich neidem pre ich rozhodnutie zabit a to som videla uz vselico teda. take jak ty by najlepsie este prikazali rodicom deti, ze nemaju chodit ani na ihrisko s takymi detmi a len doma sediet. Poznam takuto osobu osobne. Ja to beriem tak, ze ja sama som zodpovedna za zdravie svojich deti, budujem im imunitu ci uz stravou, doplnkami vyzivy, otuzovanim, vyhybanim sa sterility a chodenim do kolektivu. Nikoho nevinim za to, ze mi deti ochoreli, sama vidim, ze to je hlavne zo zmeny pocasia, zo zleho obliekania( prilis alebo malo) a tiez ked dieta chodi na kruzok, nemalo by hned vyjst von, ale trosku pobudnut este vo vnutri. Tiez psychika vela robi a domaca pohoda. Male deticky prvy rok v skolke su vzdy chore, potom menej a menej, ja som si tiez presla 40tkami teplatomi u oboch deti a nevinila som za to nikoho.
Moj syn 3r. ma sople od septembra nonstop... čo, mam ho nechat doma a mam ist na urad prace ako nezamestnana? Lebo takto mozem byt doma nonstop, kto chce takuto pracovnu silu...
@kulumulu123 neviem 🤷♀️ Kedze clovek je najviac infekcny pred prepuknutim choroby.
Nebudem nikoho menovať ale arogantný egocentricky človek bude vždy len arogantný egocentricky blbec nad ktorého niet....
Skúste sa niekedy zamyslieť nad tým ze okolo vás sú aj iní ľudia ktorí môžu mať dosť svojho naloženého, aj ľudia s vážnymi diagnóza i majú deti a keď im prinesiete vás kašlik ci soplík ktorý sa nakoniec ukáže ako vysoko infekčné ochorenie tak im príliš nepomôžete svojim správaním jedine tak do hrobu...
Ja som neskutočne vďačná že u nás v škôlke funguje systém tak ako funguje a nemiesju sa tam choré a zdravé deti... Každý priemerne inteligentný clovek to dokáže pochopiť a v konečnom dôsledku je takto aj chorobnosť v kolektíve na minime keď....
Ale nech si každý urobí vlastný názor ja ten svoj mam. V prvom rade chránim svoje dieťa ale tak to som ja...
@annm81 a už si stihla prist na to ze farebný sopeľ je doeldok infekcie ci vírusovej alebo kaktrlerialnej zatiaľ čo nefarebny prejavom alergie ci iného neškodného prejavu??
@kulumulu123 Neviem, akú presne informáciu po mne chceš. Aj ten farebný sopeľ často (vzdy?) začína ako priehľadný.
@emuemu áno majú aj doktori choré deti, ale aspoň majú nato, aby si zaplatili niekoho. Slobodné mamičky nato nemajú, tak po 1-2t idu do škôlky deti aj s kašľom a soplom, ak je to doznievajuce a neinfekcne
Moje dieťa má kašeľ a sopel aj mesiac v kuse, práve preto, že iné deti chodia s brutál kašľom a soplom nonstop do škôlky. A áno chodí potom aj on do škôlky /1-2tyzdne doma/, lebo musíme chodiť do roboty, bohužiaľ.
Ja som bez teploty nechala v škôlke. Párkrát sa stalo, že pani učiteľka povedala napr. že pri spánku kašle viac, potom som nechala doma. Kašľu viaceré deti, pani učiteľky vedeli skôr zhodnotiť, kedy je to ešte v norme a kedy už nechať doma.

@tululu veru tak to riesim. Bud ide dieta vsade alebo nejde nikam. Bude je teda zdrave alebo chore.
Je ale rozdiel kasel a kasel. Ci zacina. Alebo ako mne dr povedala ze po chorobe kasel moze mat este dalsie 2tyzdne.
Alebo sopel. Ci je to z toho ze vojde dnu(napr ja si za kazdym musim fukat nos). Ale nemam sople tahave az na brade.