Koliky a omyl pediatra
Dobrý deň. Nemám otázku, mám len veľmi negatívnu skúsenosť, s ktorou sa chcem s vami podeliť. Na 7.deň života u môjho syna začali zelené, spenené, vodnaté hnačky s neprimeranými kŕčmi v brušku. Lekárka tvrdila, že je to v poriadku, no na moje naliehanie mu odobrala výter z konečníka, ktorý potvrdil E.coli hemolytickú. Pri dlhodobom užívaní probiotík sa to nijako nelepšilo, mával stále časté vodnaté zelené stolice s kŕčmi, ale priberal pekne /1kg za mesiac/, popapkal veľa /plne som dojčila/, spinkal dobre/22-20hodín denne/. Keď bol hore, často plakal a silno kopal nožičkami. Okolo 8.týždňa sa začali jeho problémy zvýrazňovať- stále častejšie mával kŕče, kt. intenzita sa stupňovala, bývali stále častejšie, trvali stále dlhšie, ťažšie utišiteľný plač.
Pediater určil diagnózu- koliky, treba vyčkať. Vyskúšala som všetky možné prípravky – na meteorizmus, na trávenie, na upokojenie, proti bolesti, na spanie, náhradu enzýmov /kto vie, o čom píšem, má predstavu o mesačných nákladoch len na dané prípravky/, vynechala som mlieko, držala prísnu diétu. A nič! Malý spal veľmi zle a len na rukách, stále plakal, postupne mi prestal papať, vracal, stále kŕče, priberal 150g mesačne / tým, že prvé dva mesiace pribral skoro 2kg, aj keď prestaval papať, váhu podľa tabuľky mal v norme/ , motoricky zostal na úrovni 2mesačného, nenapredoval, nesmial sa, nenaťahoval sa za hračkami...
Neurológ vyslovil podozrenie na nejaký syndróm, započatá rehabilitácia.... mne sa zrútil svet. Unavená, uplakaná a zúfala som stále viac študovala, čo môže byť drobcovi. K tomu sa pridružili afektívne respiračné záchvaty – denne.
Raz po kŕčoch v bruchu sme ho nevedeli rozdýchať, manžel volal záchranku- najhoršie minúty môjho života. Našťastie nemalo to trvale následky. Stále v popredí boli bolesti brucha, stolica už bola len ako zelený sliz s nitkami krvi. Na moje naliehanie pediater doplnil vyšetrenia/ dvakrát ho pichali, lebo bol dehydratovaný – vraj som ho nenadojčila- ale veď preto som tam bola, že mi nepapal!!!/ Zistené: anémia, vyššie hepatálky, výter z konečníka opäť pozit. na E.coli hemolytickú, candidu albicans /odmietla realizovať odbery na zápal, doplniť usg brucha, na suchú pokožku krém, na pleseň v puse a okolo konečníka ďalší krém, probiotiká už 4mesiace stále tie isté, zelená stolica môže byť, hlien a krv tiež, priberanie môže byť rôzne, zvracia kvôli refluxu/. Pediater zhodnotil- koliky, GERD, treba vyčkať, gastro nie je potrebné, váha je podľa tabuľky dobrá. Ja som to nevydržala, po ukončenom 4.mesiaci som si vyžiadala gastro, načo sa pediater veľmi urazil, že mu neverím. Na gastre diagnóza: črevná dysmikróbia s chronickými hnačkami s následným zápalom a nevstrebávaním živín. Započatá liečba antibiotikami a antimykotikami. Vtedy sa mi "narodil" nový chlapček- prestal toľko plakať, prestal zvracať, začal veľa papať a výborne pribral, stolica sa upravila na „praženicovitú“, stúpol mi počet precikaných plienok, motoricky dobehol všetko, sociálne sa zlepšil - je veľmi usmievavý a citlivý chlapček, rád sa hrá a spoznáva nové veci, upravila sa anémia aj hepatálky, ja stále dojčím / bez diéty, môžem aj mliečne 😀 – alergia na BKM bola kvôli poškodenej zapálenej sliznici čreva, ktorá prepúšťala alergény, po ústupe zápalu to prešlo, intolerancia laktózy bola tiež preto/, odvtedy sme mali respiračný záchvat len raz pri kontrolnom odbere. Neurológ ukončil sledovanie – žiadny syndróm! Dobrý pediater by ma vypočul, pokoril sa a poslal ma na gastro, nemuselo by moje dieťa toľko trpieť. Môj pediater ma zahriakol a ja som sa stiahla a čakala, verila som jej – a moje dieťa nemo trpelo z neposkytnutia adekvátnej liečby, kedy lekárka jednoznačne pochybila!
Mamky - verte svojmu materinskému cíteniu, keď sa vám niečo nezdá na dieťatku, trvajte na vyšetreniach, odberoch a primeranej liečbe / pri bolesti z bruška môžu byť výtery negatívne, ale keď je tam klinika a laboratórne nálezy, je na zváženie liečba/. Vy ste stále doma s bábom, vy ho sledujete, viete ako a na čo reaguje, pre mnoho lekárov je vaše dieťatko len trvalý mesačný príjem.
mne raz pediater povedal (vtedy som si spravila nanho názor): Vy mamičky a ten váš materinský inštinkt (s posmeškom v hlase). Ja som mu na to odpovedala že nech nepodcenuje niečo čo máme len my ženy/samice a funguje to celé tisicročia.
Nehovorím že nie som neomylná, som mamičkou len dva roky ale zakaždým sa mi potvrdilo že ak som nedala na inštinkt pri mojom dietati tak som spravila chybu a lutovala som že som neverila svojmu vnútornemu hlasu. Aj ked si občas poštvem blizke okolie stojím si za svojim. So svojim dietatom sme od počatia non-stop, kto lepšie deti pozná ako my matky?
@roxana280 my tiež s prestávkami do 3rokov a teraz ak musíme ATB tak vždy na mesiac ich nasadím, resp.jednu fľaštičku na regeneráciu. Ale stále dávam iba po tých 5kvapiek. Koliku mal iba 2x, aj to raz vtedy v nemocnici. Mladší začínal byť kolikovitejší od 2týždňov, tak sme tiež začali dávať BioGaia a po 5dňoch sa to upravilo a viac sme žiadne bolesti brušká,ani koliky nemali. Netvrdím, že je to zázrak, ale iné nam nič, hlavne pri staršom nepomohlo, tak na BioGaiu nedám dopustiť, aj keď je to drahšia záležitosť. Tak som rada,že sme to obdobie u oboch takto prešli, bez plaču a stresu detí a rodičov.
@mmmzm my sme si teda vytrpeli dosť a stále nás trápia kadejaké neduhy, ale nám BioGaya pomohla, netvrdím, že koliky zmizli úplne, ale zlepšil sa stav, teraz som mu občas dala bulharské probiotiká , tie sú teda ozaj drahšia záležitosť, ale keď má človek choré dieťa a trpí, dal by mu aj posledné, aspoň u nás je to tak
@xlucia ahoj ziadne vysetrenia moja dr. Ani v nemocnici jej nechceli robit ked bola mala od narodenia som tam vkusr behala co mi plakala po kazdom kojeni,ich vydledok vystresovana mama ze to ma zo mna,meteorizmus,koliky.dali espumisan a kskali sme este viac,hrozneeeeee.terau je to cosi lepsie len nad tralia zapchy,sem tam ma bolesti az zatina peste....neviem stale co jej je,stale to omielam mojej dr.a ona nic netoesi.vies mi nieco poradit
Uz len, ked to citam a predstavim si ako dietatko trpelo je mi do placu.Nas drobec mal ,,len klasicke,, koliky, ktore po Biogaie presli, ale kolko dni som s nim preplakala.Neviem si predstavit co by som zazivala v tomto pripade.Chvalabohu ste v poriadku. Inak je velmi zaujmave ako su pediatri neschopni poslat mamicku na vysetrenie, ked sa nieco deje.A ked je dietatko zdrave a v pohode su schopni vas ,, vlacit,, od doktora k doktorovi, na rehabilitacie kvoli prachom.
my sme si presli viac menej klasickymi kolikami... pomohli nam kvapky Coliprev ktore obsahuju enzym laktazu.. po par dnoch sa kolika zmiernila.. je to hrozne ked osoba ktorej doverujete a je to jeho praca a poslanie.. sa vam takto postavi chrbtom :(
aj my mame vyborne skusenosti s kvapkami coliprev.. nedam na ne dopustit a urcite ich skus 🙂
Takže vyskúšali sme Coli Prev nezabralo, Sab Simplex zaberá trošku ale najviac asi pomohlo správne dojčenie navštívili sme laktačnú poradkyňu v Malých Chyndicách veľmi šikovná, taktiež sme prešli na kvapky Babycalm, ktoré super zabrali, a je možné že z toho pomaly aj vyrastáme. Ďakujeme za všetky rady.
int. laktózy nie je chvíľková, to už bude mať do konca života, to dúfam vieš a tým pádom aj to mlieko - klasické treba vylúčiť, ale to asi tiež vieš .... a Bio Gaya pomohla aj nám
ja nedam dopustit na kvapky Coliprev s enzynom laktaza.. pri prvom dietati sme sa strasne natrapili zopar mesiacov. pri tom druhom mi pediatricka odporucila prave tieto kvapky.. (chvalabohu) kolika trvala chvilko a viac menej ako prisla.. tak aj odisla 🙂
ja som mladsiu dceru "odkolikovala" na Coliprev - kach. neviem si vynachvalit.. nic ine nam nezaberalo mozno to bude prave obsahom kvapiek Coliprev ze maju enzym laktazu a vedia sa popasovat aj s curkom v mliecku ktory moze sposobit bolesti drobcekom
@misha1986
tak toto urcite nie je normalne! Koliky a bolesti bruska max. Do 5 mesiacov.vyhladala by som gastroenterologa.nech sa ti niekto smeje, to su debi..i
ale clovek musi ist za svojim.potom uz moze byt neskoro.az porobia drobcovi vsetky testy potom mozu nieco tvrdit.
toto ma stve

@jhmh http://www.babyrecenzie.sk/recenzie/produkt/36200/