icon

Kraniálna remodelačná ortéza hlavy

lucy35
6. jún 2015

Ahojte.

Prosím Vás, hľadám mamičky s detickami, ktoré nosia remodelacnu ortezu na modelovanie hlavičky dieťaťa. Rada by som sa zoznámila s mamičkami a vymenila informácie.
Najlepšie ak sú z Košíc, ale samozrejme aj z celého Slovenska.
Budem sa tešiť.
S pozdravom, Lucia

Kraniálna remodelačná ortéza hlavy
Strana
z12
emiliamilka
4. aug 2020

Dnes sme sa dohodli s pediatricky že malý bude mať prilbičku... Vždy si dal hlavu do jemu vyhovujucej polohy tak nejaké polohovanie nehrozilo... No teraz neviem čo všetko treba aby sme sa k prilbe dostali... Ako to prosím vsetko prebieha ?

dejna_
4. aug 2020

@emiliamilka ahoj..my sa objednali do Ba do Protea na nezáväzné meranie ..do týždňa sme mali termín...tam hlavičku premietali a zistili stupeň deformity a odporučili helmicku ..známy boli tiež na meraní a povedali že helmicku nepotrebuje mal len miernu deformitu.
Potom sme sa objednali na antropologiu na Kramáre tam lekárka opäť hlávku premerala a poslala nás hneď v ten deň k neurochirurgovi ..ten skontroloval sev či je otvorený a predpísal poukaz na helmicku. Poukaz sme poslali do Protea a oni vyrobili helmicku ..do týždňa bola hotová ...malý nosil 23 hodín 2 mesiace a jeden mesiac len na spánok. Už bude mat dva roky ale hlavičku má krásnu. Na Facebooku je skupina kranialna remodelacna ortéza ..sú tam žienky vo riešia aktuálne helmicku takže kľudne sa tam pridajte ...niektoré riešili helmicku aj v Martine a určite vám poradia vo všetkom ...veľa šťastia ...inak stojí to za to ten rozdiel je naozaj obrovský💁

emiliamilka
4. aug 2020

@dejna_ ďakujem...ja som mala o ňu záujem hneď ako mi bolo jasné že syn sa nenechá len tak polohovať... Musel by byť priviazaný aby sa nevrátil do polohy späť na chrbát... Nám pediatricka hneď dala výmenný lístok na neurológiu a ortopédiu tak som zvedavá... FB bohužiaľ nemám ale skúsim sa tam pozrieť cez FB niekoho v rodine... Ďakujem za informácie 🙂

dejna_
4. aug 2020

@emiliamilka inak pozerám že si z Košíc popytaj sa v tej skupine na FB riešili tam aj na východnom Slovensku nejaku ambulanciu alebo ako to nazvať kde merajú hlavičky. Ale daj si pozor aby nerobili helmicku podľa sadroveho odliatku..nebývajú s tým mamičky spokojné ..hlavne s presnosťou..hľadaj také zariadenie kde bude sa meria už tým moderným prístrojom 🙂 veľa šťastia

dejna_
4. aug 2020

@emiliamilka určite skús aspoň nech ti poradia niekoho vo vašom okolí ..čím skôr začnete helmicku nosiť tým rýchlejšie sa dá hlavička do poriadku 💁

dejna_
4. aug 2020

@emiliamilka majú tam rôzne skúsenosti na Košice takže určite sa skús pozrieť do tej skupiny ..stojí to za to aj keby si si mala.zalozit účet na dva mesiace 🙏

emiliamilka
5. aug 2020

@dejna_ ďakujem moc za pomoc... Už som podala žiadosť o pridanie do skupiny 🙂

dejna_
5. aug 2020

@emiliamilka super držím palce nech to čím skôr vybavíte 👏

tatianan85
5. aug 2020

@emiliamilka ak by vás dr spišáková nevzala že ma veľa. Už aj nejaký lekár sa venuje tomu. Sestrička vám na neho dá kontakt. Ja som chodila s malou k. Dr spisakovej kľudne piste

lenusita
16. dec 2020

@tatianan85 dobry den.prosim vas mozte mi dat kontakt na tu lekarku v KE?potrebovala by som helmu pre syna,ma zlezanu hlavicku.teraz ma 3 mesiace.dakuje.

suriella
13. máj 2021

Ahojte - je to uz cas co vznikla tato diskusia, ale mozete sa mi dievcata z KE ozvat pls? Potrebujem poradit. Vopred dakujem!

tatianan85
13. máj 2021

@suriella napiste mi

lenusita
13. máj 2021

@suriella co potrebujete?

suriella
13. máj 2021

@julia204 ako ste dopadli? Stihla sa vam deformita upravit? Ako dlho ste prilbu nosili?

julia204
13. máj 2021

@suriella helmicku sme nosili od februara do augusta. hlavicka sa upravila ale nie úplne do gulata, nakolko sme neskoro zacali a malej zacali kostičky tvrdnut..s veľmi ťažkej deformity sme sa dostali na rozhranie strednej a miernej... cieľom bolo skončiť v miernej..ale rozdiel je brutálny..cielko , ktore jej tahalo do boku mala akoby roh na hlave je úplne rovné, aj uska, ktore mala vyskovo skok 1,5cm su rovnako vysoko..zadna cast hlavičky zostala trosicka zlezana ale vlasky nam to zakryli...lutujem ze sme nešli hned v tych 4mesiacoch nechala som sa odbit lekarkou 🤬

suriella
13. máj 2021

@julia204 super! Aspon takto, mala ti urcite bude vdacna, ze si sa nedala odbit uplne. Verim ze to mrzi, clovek sa spolieha, ze kazdy lekar je kompetentny...a takto si bohuzial odbavime vlastne deti

julia204
13. máj 2021

@suriella dakujem ❤️

dejna_
14. máj 2021

@suriella určite choďte do toho môj malý začal nosiť ako 4.5 mesačný a nosil 2 mesiace 23 hodinový režim a mesiac len na spánky skončili sme na rozhraní strednej a miernej deformity ..dnes má 2.5 roka a hlavičku má krásnu 👌 mala už správne nastavený rast podla lekára a že sa ešte.zagulati aj po liečbe a mal pravdu ..naozaj neľutujem aj keď nie vždy to bolo ľahké ale výsledok stojí za to 😊

ivet115
23. sep 2021

Ahojte, moj 5 mes. syncek prave zacina nosit ortezku, dnes je piaty den, co mu ju davam presne podla rozpisu. Problem ale je, ze sa mu v tom extremne poti hlavka. Az tak, ze do pol hodiny od nasadenia mu vyteka spod nej pot. Vraj je normalne, ze sa hlavka zo zaciatku poti, ale malo by sa to upravit. Preto sa chcem opytat, ze za aky cas sa to upravilo u vasich deticiek.. od zajtra by syncek uz v tom mal aj spavat, a teda si neviem predstavit ako nabehnut na 23h rezim s takymto potenim...dakujem za rady

zuzka102
23. sep 2021

@ivet115 nemusíte dodržiavať 23h, moja nosila ortezu v lete, keď boli 35 stupňove horúčavy, by sa jej mozog uvaril, keby to mala 23h (ani nám to v tých teplach nebolo tak dlho odporúčané, že to spraví viac škody na zdravie), nosila tak 15-17h odhadom (ako kedy) a hlávka sa jej krásne upravila. Ale tiež to bolo tak, že hlávka aj chrbatik mokré od potu.

ivet115
24. sep 2021

No, my bohuzial musime tych 23h, lebo u synceka nejde o polohovu deformitu. On mal kraniosynostozu, teda zrasteny jeden lebecny sev a je po operacii. A bude ju nosit cca 10 mesiacov ☹...tak asi len musime vydrzat toto tazke nabehove obdobie...

dejna_
24. sep 2021

@ivet115 u syna to prešlo cca do 1-2 týždnov od začiatku nosenia ..

zufzufmeister
24. sep 2021

@ivet115 ahoj, aj u nás cca po týždni prestalo potenie...

ivet115
25. sep 2021

Dakujem za vase skusenosti. Tak dufam, ze sa to aj mojmu malemu coskoro upravi 🙂

malfea
11. jan 2022

@dejna_ ahoj, pls, akú veľkú ste mali deformitu (kranialny index) a v ktorom mesiaci ste začali nosiť? Dcérka má 4,5m, pred týždňom sme boli na antropometrii, termín na neurochirurgiu nám dali až na koniec mesiaca a potom ešte do protei... Naťahuje sa to strašne... Bojím sa, koľko to budeme nosiť

dejna_
11. jan 2022

@malfea malý začal keď mal tiež cca 4.5 mesiaca ale už nosiť ..boli sme v tmavo- oranžovej zóne tuším stredne ťažká deformita...ten index mal 4,7 tuším ale po mesiaci bol už v norme ...mal zlezanu hlavičku hlavne v zadnej časti ,,placku,, ako sa povie tento údaj mal okolo 93 sa mi zdá ...nosil helmicku 2 mesiace 23 hodinový režim a mesiac len na spánky denne aj nočné ..hlavička bola krajšia už po 2 týždňoch nosenia a po 3 mesiacoch neporovnateľná ...posunuli sme sa do žltej zony ..vôbec neľutujem že sme do toho išli ...my sme riešili helmicku v Ba Protea a vybavili sme všetky potrebné vyšetrenia na kramaroch do týždňa cca čiže helmicku dostal v rýchlom čase našťastie ...odporúčam skupinu na FB ..kranialna remodelacna ortéza kde si mamička vymieňajú aktuálne informácie a možno vám poradia kde by vám poukaz vystavili skôr ..lebo stačí aj od ortopéda ten poukaz ...dnes má syn 3 roky a hlavičku krásnu 🙏🥰 stojí to za to

malfea
11. jan 2022

@dejna_ ahoj, my máme veľmi podobné hodnoty, malá má 92,2 a 1,6, teda stredná jednoduchá deformita. My tiež všetko riešime na NÚDCH, ale asi kvôli Vianociam majú teraz dlhé čakačky. My to riešime vlastne od decembra a k helmičke sa dostaneme najskôr v polovici februára. Akože trochu som aj rada, lebo zúfalo dúfam, že sa jej to polohovaním dovtedy upraví a mebude ju musieť nosiť vôbec 🙈 v tej fb skupine som, k ortopédovi to asi aj tak skôr nedáme ako o tie 2 týždne, čo máme neurochirga, tak už to nejdem naháňať a v Protei sa teraz podľa tej skupiny čaká 2t na helmičku. Som ale rada, že to tvojmu malému tak rýchlo a tak dobre pomohlo. To, že má už správne nastavený rast ti povedali v Protei na kontrole, či nejaký doktor?

dejna_
11. jan 2022

@malfea my sme boli po mesiaci na kontrole na kramaroch vtedy u antropologičky a ona zhodnotila že hlavička sa po mesiaci pekne upravila už a že stačí už keď len do Protea budeme chodiť a potom som len preposielala merania a na poslednom Metabo v rpoyea zhodnotil Ing. Plz že hlavička má správne nastavený rast a už sa bude len zagulacovat a tak aj bolo ....ono tá zadná časť hlavy sa väčšinou formuje pomalšie ale ide to a stojí to za to 🙂...ale popravde veľmi s tým neratajte že sa to spraví samé 😬 helmicku bude treba pri týchto číslach už

kikaaa6
15. mar 2025

@julia204 prosím ako u vas prebiehalo uspavanie s prilbickou? My lwn na fitplopte a na rukach ale neviem co to predstaviť ze malý bude bokom hlávku nalepenu na moju ruku/hruď a tak ho uspavat

tatianan85
16. mar 2025

@kikaaa6 buď spala v kočíku alebo na rukách keď sa kojila. Ale to stále som jej držala. Nebojte sa. S odstupom rokov sa na to pozerám ako že to nič nebolo. Dieťa to v podstate neobmedzuje , my mamky sa viac bojíme.

Strana
z12