Krátkozrakosť u detičiek
Ahojte, moja dcérka videla do 7 rokov úplne normálne, žiadne problémy nemala. Prvýkrát sme zistili problém zo zrakom - krátkozrakosť v jej 7 rokoch a začínali sme na dioptrii -1,25. V 9 rokoch má už dioptrie na jednom oku -2,5, na druhom -2. Chodíme na vyšetrenie očí do Uvey a dr. jej predpísala kvapkanie atropínu do očí (je to v štádiu testovania, ževraj by to malo spomaliť rasť oka). Máte niekto skúsenosť s kvapkaním Atropínu? Vždy keď sa pýtame, tak sa len zatvári, že je to v poriadku, nerastie jej to rýchlo, že sa zbytočne o to veľa zaujímame. Myslela som, že sme si vybrali dobrú očnú ambulanciu, ale teraz už neviem. Kam chodíte vy so svojimi krátkozrakými deťmi? Je niečo, čo by jej mohlo pomôcť? Napr. cvičenie, úprava stravy? Budem vďačná za vaše skúsenosti s krátkozrakosťou u detí.
@laurikagab ako vysoke dioptrie maju tvoje deti?
@laurika554 dcere sa teraz pohorsila za polrok o 1,5..ma -5 na obe oci, syn ma -4 a -2,5
@laurikagab ja dufam, ze mojej tie skla pomozu, lebo pri jej veku a dioptrii, ktoru ma uz teraz mam fakt obavy na akom cisle skonci. Ak by sa jej o 1 dioptriu rocne zhorsovali, tak do 14 rokov bude mat -14 😔Pre nas bude uspech ak to nebude 2 ciferne cislo 😔
@lenka188 my sme dnes onjednali Hoya, ale zevraj nic nepreplacaju. Jedno sklicko stoji 160 eur a este budeme kupovat asi nove okuliare /okruhle/. A to sme novy ramik kupovali pred 3 mesiacmi, ze ho bude mat na dlhsie.. syn ma 12 rokov a tiez rozmyslam, ze aj jemu to dam urobit, lebo ma vysoke dipotrie, ale on nema kazdeho polroka zvysene o 1 dioptriu!!
@lenka188 tak verim, ze aj nam nieco pomoze a tieto sklicka nebudeme menit po pol roku.
@lenka188 ahoj, my sme dnes platili 340 eur, mame Hoya, ziadne preplacanie..iba v pripade ak si nezvykne, tak normalne uz jej urobia zadarmo. Prosim ta. zvykli ste si? Ako dlho trvalo, kym ste si zvykli? Dcera ma byt 2 tyzdne bez aktivit ( teraz tancuje a skusaju na rozne besiedky/!! po 3.tyzdnich kontrola? Nebola vas hlava? Nosi ich cely den, sportujete. alebo ako ste ‘prezili’ prve 2 tyzdne kym si oko zvyka? Dakujem
@laurikagab uz si nastastie pekne zvykla. Teraz ich ma 3-4 tyzden. Prve dni boli narocne. Hovorila, ze jej oci tahaju, ze cez ne horsie vidi ako bez nich... Zacinali sme tak po 15min niekolkokrat za den. Ale po asi 5 dnoch si ich chcela zobrat do skolky a ucitelka nejako nepostrehla, ze ich ma mat este tak kratsie, ze si este zvyka. A ako jej ich ucitelka rano dala, tak ich mala cely den 😀 v skolke nechcela protestovat a tak si vlastne aj zvykla. Na bolesti hlavy sa nestazovala. Podla mna ak ich bude tvoja dobre znasat, tak moze mat aj aktivity, nasa tiez trenuje na besiedku. My mame kontrolu az vo februari, nemali sme po 3 tyzdnoch.
Teraz ked uz si zvykla, tak musime zacat zakryvat silnejsie ocko, tak to bude dalsi boj 😏 a tiez este trochu bojujeme s tym, ze ona je este mala, stale si tie okuliare zaspini, ked place, tak sa jej rosia...
@pjana dobrý deň, prosím Vás ako ste natom? Stále kvapkate ten atropín? Naozaj to pomohlo? Dcére aj napriek nosení miosmartov narástli dioptrie za polrok o 0,5....tak nám m tie kvapky teraz dali a som z nich strašne zmätená....
Ahojte, ako sa vam vsetkym dari? Tiez sme dostali doporucenie na atropin - mame prve sedenie na spec. ocnom pracovisku za mesiac. Synovi sa zhorsuje zrak o nieco viac ako 2dpt za rok.
Inak ako tu pisala @pjana ze atropin je nejaka liecba ktora je v pokusoch a zbieraju vysledky nie je pravda. Atropinova liecba na zastavenie zhorsovania ocnej vady totiz nie je liecba ale vedlajsi ucinok. Oni nevedia preco sa to deje. Preto tato liecba nie je tak uplne schvalena. Ale v USA sa pouziva velmi dlho - az teraz to prislo k nam.
Funguje to tak, ze sa kvapka do urciteho veku aby sa zastavilo zvysovanie ocnej vady a potom sa moze spravit laser. Ked ma clovek 10+ diopatrii tak laser nie je mozny - musi sa voperovat ocna cocka. Preto sa lekari snazia zastavit vady zraku na nizsich cislach.
@samanthastella co pises je zaujimave. V CR na atropin mozu len deti ktore maju od 1.5 dpt+ za rok pocas 2 po sebe nasledujucich rokov. Inak na tuto liecbu niesu odporucane.
@samanthastella Dobrý deň, prepáčte, za neskorú reakciu. Atropín kvapkáme, pretože sa ho bojíme vysadiť. Dr. nám povedala, že po vysadení sa to pravdepodobne zhorší.
@kittykat22 ako myslíš, že atropínová liečba je vedľajší účinok? Informácie, ktoré som tu napísala mám od očnej dr. To, že niečo používajú v Amerike, neznamená, že bude fungovať aj u nás. Čiže minimálne na klinike, kde chodím s dcérou, prebieha štúdia, tak ako som písala.
@pjana mojej dcere sa po vysadeni atropinu zhorsil zeak o -2 dioptrie!! a to v priebehu roka
@laurikagab mala si vysadenie odkonzultované aj s dr.? Ako sa jej predtým zvyšovali dioptrie?
@pjana praveze nie, ja som to googlila a teda som sa opytala o kvapkach u dr. a dcera ich pouzivala ako prvy pacient.Cakali sme na ne cca 2 mesiace a bola tam platnost..to sme presvihli, boli sme na dovolenke, potom dr.mala dovolenku a prisla kontrola a ze zhorsenie o -2 dioptrie. Teraz ma myosmart, ale ona ma velmi vysoke dioptrie a 10 rokov..taktiez dcera je prvy pacient, co ma tie okuliare..tiez som googlila..a v tom case bola dr.na skoleni a zacali ich robit v nasom meste..
@laurikagab ahoj, chcem sa opytat, ake mate okuliare, od Hoye? A kolkatky dioptrie ma dcera?
My sme včera dostali nové okuliare so sklami Myocare od Zeiss. 170 e vyjdú obe skla spolu.
Plus kvapkame najnižšou koncentráciou Atropinu.
Predtým sme mali skla Hoya a nárast nastal o pol dioptrie za 1,5 roka.
Dcéra bude mať za necelý mesiac 7 rokov a dioptrie má 1,5 dioptrie .
Uvidíme ako budú fungovať okuliare a aj kvapky atropin, no zatiaľ meranie oka ukazuje veľký nárast oproti normálu.
@maxitaxi To mate v pohode, nas maly ma 9 rokov a -6 dioptrie. :( 1,5 dioptrie nie je vela. v 5 rokoch zacinal na -3.
@laurika554 Veľmi sa bojím, dcéra má silnú krátkozrakosť po mne, sama mám -10 dioptrií a mám to stahovane laserom.
No v tej dobe neboli ani špeciálne skla ani kvapky, len sa predpisovali okuliare.
Dúfam že skončí aspoň na polovici mojich dioptrií, prípadne menej.
@laurika554 ma od Hoye, dioptrie -5..zacinala -1,5 v 8.rokoch, ideme na kontrolu o mesiac aj ked sme mali ist uz cez leto🙈len bola chora.Okuliare ma od minuleho roka
@laurikagab potom nam napis skusenost s tymi hoya,ci pomahaju.
@laurika554 boli sme v marci a nemenila jej diptrie, ale urcite teraz bude menit..lebo uz minuke tam videla trosku zmenu..a dcera sa cez leto vytiahla, tak predpokladam , ze tam bude zmena..aj dcera citi zhorsenie
@laurikagab a kolko ma rokov?
@laurika554 teraz v lete mala 10 rokov

@laurikagab davali sme robit skla od Rodenstock, cenovo vysli najlepsie. Jedno sklo 150eur, plus ram, cize dokopy cca 400eur. Ale dali nam v optike zlavu a nakoniec platime za cca 320eur aj s ramom. Co je super cena, ratala som, ze budeme niekde pri 500 eurach. Ak sa do polrokola zhorsi dioptria, tak to preplaca nie poistovna ale vyrobca skiel, myslim, ze Hoya to tak ma. Ale Hoya vyjde aj drahsie. Nam poistovna nepreplaca absolutne vobec nic, na toto som neskutocne nahnevana.